ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Φουντουκιά: περιγραφή και καλλιέργεια

 

Φουντουκιά: περιγραφή και καλλιέργεια
Αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο φυτό η φουντουκιά ανήκει στην τάξη των Φηγωδών (Fagales) και στην οικογένεια των Σημυδοειδών (Betulaceae). Τα είδη της είναι ψηλά δέντρα που φτάνουν σε ύψος και τα 35 μέτρα ή θάμνοι με ύψος 3-4 μέτρα. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, ενώ εναλλάσσονται και φέρουν τρίχες. Τα άνθη της φουντουκιάς έχουν διαφορές μεταξύ τους και τα αρσενικά σχηματίζουν μακριές ταξιανθίες ενώ στα θηλυκά οι ταξιανθίες είναι μικρές και περιβάλλονται από λέπια. Οι φουντουκιές είναι αυτοφυείς και άγριες ή καλλιεργούνται, για τους νόστιμους καρπούς τους τα φουντούκια. Το φουντούκι έχει στρογγυλό σχήμα με γωνίες και φέρει περίβλημα το οποίο βγαίνει εύκολα και σκληρό περικάρπιο.

Η φουντουκιά είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα οι θαμνώδεις ποικιλίες. Αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και προτιμά τα υγρά και δροσερά μέρη. Οι ανοιξιάτικοι παγετοί μπορούν να βλάψουν τα άνθη της. Στο έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις, ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φουντούκια παίρνουν χρώμα καστανό. Στη συνέχεια αφαιρούνται τα περιβλήματα τους και τοποθετούνται σε ειδικούς κλιβάνους για να ξηραθούν. Έπειτα, διοχετεύονται σε ειδικά μηχανήματα για το σπάσιμο του κελύφους, τους σπαστήρες φουντουκιών.

ΠΗΓΉ> fytapallantio.gr










 Καλλιέργεια Φουντουκιάς

Καλλιέργεια Φουντουκιάς
Η φουντουκιά άρχίζει την παραγωγή της όταν γίνει 3-4 ετών. Φτάνει στη μέγιστη παραγωγή στα 8-12 έτη και μπορεί να είναι παραγωγική μέχρι τα 50 χρόνια. Η παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 120 κιλά ξηρού καρπού ανά δεκάριο το χρόνο. Όταν η φουντουκιά ανανεώνεται κανονικά μπορεί να ζήσει μέχρι και τα 600 χρόνια.
Ποικιλίες της Φουντουκιάς:
Ennis
Με επικονιάστριες τις Butler και Daviana
Ήμερη φουντουκιά ή λεπτοκαρυά
Η λεπτοκαρυά είναι μικρό δέντρο που δεν ξεπερνά σε ύψος τα 6 μέτρα, τα φύλλα της είναι στρογγυλά με μυτερές άκρες και ο καρπός της σκεπάζεται από ένα κυπελλοειδές περικάρπιο με οδοντωτά χείλη.
Tonda di Giffoni, Campanica, Fertile de Coutard, Segorbe και Negretta
Ποικιλίες για καλλιέργεια της φουντουκιάς υπό μορφή μονόκορμων δένδρων.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις της φουντουκιάς
Kλίμα
Η φουντουκιά είναι φυτό των εύκρατων περιοχών. Προτιμά κυρίως δροσερές τοποθεσίες με σχετικά ψηλή υγρασία. εάν η θερμοκρασία του χειμώνα πέφτει κάτω από -7 βαθμούς η καλλιέργεια της φουντουκιάς για καρπό είναι αντιοικονομική λόγω καταστροφής των ανθέων. Το δέντρο όμως μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες μέχρι και -25 βαθμούς.
Έδαφος
Η φουντουκιά ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφριάς έως μέσης σύστασης που να στραγγίζονται εύκολα και με ελαφριά όξινη έως ουδέτερη αντίδραση (ph 5,5 -7,0). Όταν το ph του εδάφους είναι κάτω από 5,5 αυτό πρέπει να ανέλθει στο 6,5 με προσθήκη ασβέστη για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.
Σχετικά με Νέες φυτεύσεις
Ο κύριος τρόπος πολλαπλασιασμού της φουντουκιάς είναι με παραφυάδες. Οι παραφυάδες αφαιρούνται και μεταφυτεύονται στην οριστική θέση τους. για καλύτερη ριζοβολία παραχώνονται στη βάση τους. Με καταβολάδες όμοια με το αμπέλι μπορεί να γίνει ο πολλαπλασιασμός. Με το σπόρο τα δέντρα αργούν να καρποφορήσουν (8-10 χρόνια) και δεν αποδίδουν την ποικιλία από την οποία λαμβάνουμε το σπόρο διότι η φουντουκιά είναι αυτόστειρο φυτό. Μπορεί όμως να πολλαπλασιασθεί και με εμβολισμό, που είναι δύσκολος τρόπος και θα πρέπει να γίνεται σε περίοδο κατά την οποία το φυτό από το οποίο λαμβάνουμε το εμβόλιο όσο και το υποκείμενο να βρίσκονται σε πλήρη λήθαργο.
Η φύτευση της φουντουκιάς, όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε νέο φουντουκώνα, γίνεται σε αποστάσεις 7Χ6m. Επειδή η φουντουκιά είναι αυτόστειρο φυτό, κατά τη φύτευση πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να φυτεύεται και δεύτερη ποικιλία/είδος για επικονίαση. Η αναλογία επικονιαστή προς κύρια ποικιλία είναι 1:8. Συνήθως φυτεύονται 4 δενδρύλλια κατά θέση. Μετά την εγκατάσταση των δενδρυλλίων και την έναρξη της έκφυσης των παραφυάδων διατηρούνται 5-7 βλαστοί. με κατάλληλους όμως χειρισμούς μπορεί να διατηρηθεί ένας μόνο βλαστός έτσι ώστε να έχουμε φυτείες με δενδρώδη μορφή. Για φυτείες με δενδρώδη μορφή μπορεί επίσης να χρησιμοποιούνται εμβολιασμένα δενδρύλλια με υποκείμενο το είδος Corylus colurna, το οποίο δεν παράγει παραφυάδες.
Καλλιεργητικές περιποιήσεις της φουντουκιάς.
Άρδευση
Σε περιοχές όπου η βροχόπτωση ανέρχεται πάνω από 700 χιλιοστά και είναι κανονικά κατανεμημένη κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου η φουντουκιά δε χρειάζεται άρδευση. κατά τη διάρκεια όμως παρατεταμένων ξηρών περιόδων η άρδευση βοηθά στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας καρπών. Δεν είναι όμως σπάνιες περιπτώσεις που ακόμη που η φουντουκιά καλλιεργείται τελείως ξερική με ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγή.
Λίπανση
Από έρευνες που έγιναν έχει βρεθεί ότι από ένα δεκάριο με φουντουκιές και για μια παραγωγή 120 κιλών περίπου ανά δεκάριο, αφαιρούνται από το έδαφος 1,9 κιλά άζωτο, 0,9 κιλά φώσφορος, 1,2 κιλά κάλιο και 1,6 κιλά ασβέστιο. Οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να προστίθενται στο έδαφος με την κατάλληλη λίπανση. Μια ορθολογική λίπανση θα πρέπει να βασίζεται σε ανάλυση εδάφους και φύλλων. επειδή όμως τούτο είναι δύσκολο, μια καλή λίπανση για τη φουντουκιά μπορεί να θεωρηθεί η εφαρμογή 400 γρ Ν ανά δέντρο το χρόνο, 400 γρ P ανά δέντρο κάθε δύο ή τρία χρόνια και 800-1000γρ Κ ανά δέντρο κάθε δύο χρόνια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προσθήκη αζώτου και του καλίου διότι υψηλές ποσότητες αζώτου αυξάνουν το πάχος του κελύφους και μειώνουν το μέγεθος της ψίχας. Επίσης κανονική προσθήκη καλίου ελαττώνει το ποσοστό των άδειων καρπών. Από τα μικροστοιχεία ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην επάρκεια σιδήρου και βορίου. Μάλιστα η έλλειψη βορίου έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αναλογία των φουντουκιών χωρίς σπέρμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου