Μονάδα μέτρησης της...ακρίβειας ήταν πριν απο 30-40 χρόνια ο παστός μπακαλιάρος!
Επειδή η κατανάλωση του συνέπεφτε με την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς και την παραγωγή του λαδιού,ο κόσμος συνήθιζε να ελέγχει την ακρίβεια του μπακάλικου της γειτονιάς έχοντας κατά νού την αντιστοιχία της τιμής του λαδιού με την τιμή του δημοφιλέστατου,εκείνη την εποχή, μπακαλιάρου.Αν η τιμή του ψαριού κατα κιλό υπερέβαινε την αξία ενός κιλού λαδιού,τότε ο μπακάλης στολιζόταν με κάθε λογής υβριστικά σχόλια και αναθεματίσματα...
Με ένα κιλό λάδι λοιπόν εκείνη την όχι και τόσο παλιά εποχή,έπαιρνε κανείς ένα κιλό μπακαλιάρο.
Τα χρόνια όμως πέρασαν και όταν τα μπακάλικα έγιναν σουπερμάρκετ,ο μπακαλιάρος έγινε πανάκριβος και το λάδι έχασε την...χρηματιστηριακή του αξία σε σχέση με τον μπακαλιάρο.
Σήμερα,για να αγοράσει κανείς ένα κιλό μπακαλιάρο,χρειάζεται πέντε κιλά λάδι...
Ευτυχώς έχουμε την...συναισθηματική αξία της σκορδαλιάς για να αντισταθμίσουμε την ακρίβεια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου