ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Οδηγίες δειγματοληψίας για ανάλυση


Όταν θέλουμε να κάνουμε μια χημική ανάλυση είτε αυτό αφορά σε νερό, χώμα, τρόφιμο ή οτιδήποτε άλλο, τότε θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ορισμένες βασικές κατευθυντήριες γραμμές στο πως θα συλλέξουμε το σωστό δείγμα ώστε να έχουμε και τα πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα από τη χημική ανάλυση.

Δειγματοληψία νερού για αποστολή στα χημικά εργαστήρια

Οδηγίες δειγματοληψίας για ανάλυση
Απαιτούμενος εξοπλισμός:
  •     Δοχείο 0,5 L PET (κοινό μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού) τεμάχια 2
  •     Δοχείο ουροσυλλέκτη αποστειρωμένο (κοινό φαρμακείου) τεμάχια 4
  •     Μαρκαδόρο ανεξίτηλο
  •     Κιβώτιο κατάλληλων διαστάσεων
  •     Μονωτική ταινία
  •     Αναπτήρας
Με έναν αναπτήρα απολυμαίνουμε το μεταλλικό στόμιο της βρύσης από την οποία θα συλλέξουμε το δείγμα εφαρμόζοντας την φλόγα για μερικά δευτερόλεπτα στο σύνολο του στομίου, εσωτερικά και εξωτερικά, με τη βρύση κλειστή.
Κατόπιν ανοίγουμε την βρύση και την αφήνουμε να «τρέξει» για 15 λεπτά περίπου. Με την βρύση να τρέχει ξεπλένουμε καλά την φιάλη PET 4 με 5 φορές και την γεμίζουμε μέχρι το χείλος. Κλείνουμε καλά το πώμα και σφραγίζουμε με την μονωτική ταινία. Δεν κλείνουμε την βρύση καθ’ όλη τη διάρκεια. Εν συνεχεία ανοίγουμε τους ουροσυλλέκτες έναν-έναν και τους γεμίζουμε αρκετά κοντά στο χείλος. Τους σφραγίζουμε όπως και πριν με την μονωτική ταινία.
Τα δοχεία αποτελούν ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ. Επισημαίνουμε τα δοχεία με τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφοντας το επώνυμο του αποστολέα, την ημερομηνία και τον αύξοντα αριθμό του δείγματος.
Αν πρόκειται για νερό γεώτρησης βεβαιωνόμαστε ότι η γεώτρηση έχει λειτουργήσει αρκετή ώρα ώστε να μην συλλέξουμε τα πρώτα χώματα και στερεά.

Δειγματοληψία εδάφους για αποστολή στα χημικά εργαστήρια

Οδηγίες δειγματοληψίας για ανάλυση
Απαιτούμενος εξοπλισμός:
  •     Εργαλείο αφαίρεσης στήλης χώματος
  •     Σακούλα πλαστική γερή τεμάχια 1
  •     Μαρκαδόρο ανεξίτηλο
  •     Κιβώτιο κατάλληλων διαστάσεων
  •     Μονωτική ταινία
Η συνήθης, απλουστευμένη πρακτική είναι η εξής: Από κάθε 5 στρέμματα πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε ένα δείγμα. Εάν υπάρχουν ανομοιογένειες στην κλίση και / ή τη μηχανική του εδάφους εντός του ενός στρέμματος τότε πρέπει να ληφθούν παραπάνω δείγματα ανά στρέμμα.
Μετράμε το ύψος της καλλιέργειας. Με το κατάλληλο εργαλείο (εργαλείο “καρότο” ή πατόφτυαρο) αφαιρούμε ποσότητα χώματος σε απόσταση από το κορμό του φυτού ίση με το μισό του ύψους του. Το βάθος ποικίλλει ανάλογα με την καλλιέργεια και το τύπο του εδάφους. Για κηπευτικά 30 εκατοστά είναι ικανοποιητικό βάθος, ενώ για δενδροκαλλιέργειες απαιτείται βάθος  0,60 μέτρα. Προσέχουμε πάντα να εκτελούμε την δειγματοληψία πριν από την λίπανση.
Το σύνολο της αφαιρεθείσας ποσότητας μπορεί να είναι γύρω στα 500 γραμμάρια. Η αφαιρεθείσα ποσότητα τοποθετείται σε πλαστική σακούλα. Επισημαίνουμε την σακούλα με τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφοντας το επώνυμο του αποστολέα, την ημερομηνία και τον αύξοντα αριθμό του δείγματος (αν για παράδειγμα είναι το τρίτο από πέντε δείγματα που θα στείλουμε, γράφουμε στην σακούλα “3από5”).

Δειγματοληψία αποβλήτων για αποστολή στα χημικά εργαστήρια

Οδηγίες δειγματοληψίας για ανάλυση
Απαιτούμενος εξοπλισμός:
  •     Δοχείο 0,5 L PET (κοινό μικρό μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού) τεμάχια 1
  •     Δοχείο 1,5 L PET (κοινό μεγάλο μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού ) τεμάχια 1
  •     Δοχείο ουροσυλλέκτη αποστειρωμένο (κοινό φαρμακείου) τεμάχια 2
  •     Μαρκαδόρο ανεξίτηλο
  •     Κιβώτιο κατάλληλων διαστάσεων
  •     Μονωτική ταινία
  •     Σκοινί κατάλληλου μήκους
Στόχος είναι να πάρουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το μέσο της λιμνοδεξαμενής. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε μια φιάλη PET 1,5 L στην οποία δένουμε γύρω από το στόμιο ένα σπάγκο κατάλληλο μήκους και την εμβαπτίζουμε στη λιμνοδεξαμενή ακριβώς στο κέντρο της μέχρι να γεμίσει. Κάνουμε την διαδικασία αυτή 4 με 5 φορές ώστε να πλυθεί η φιάλη. Μετά την συλλέγουμε γεμάτη. Στο τέλος της διαδικασίας δεν μας είναι χρήσιμη, αφού την θέλουμε μόνο για να μεταφέρουμε το δείγμα.
Από τη φιάλη που γεμίσαμε παραπάνω ξεπλένουμε καλά την φιάλη PET 0,5 L 2 με 3φορές και την γεμίζουμε μέχρι το χείλος. Κλείνουμε καλά το πώμα και σφραγίζουμε με την μονωτική ταινία. Εν συνεχεία ανοίγουμε τους ουροσυλλέκτες έναν έναν και τους γεμίζουμε αρκετά κοντά στο χείλος. Τους σφραγίζουμε όπως και πριν με την μονωτική ταινία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα τρία αυτά δοχεία (φιάλη PET 0,5 L + 2 ουροσυλλέκτες) αποτελούν ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ. Επισημαίνουμε τα τρία δοχεία με τον ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφοντας το επώνυμο του αποστολέα, την ημερομηνία και τον αύξοντα αριθμό του δείγματος (αν για παράδειγμα είναι το τρίτο από πέντε δείγματα που θα στείλουμε, γράφουμε και στα τρία δοχεία“3από5”).

Δειγματοληψία τροφίμων για αποστολή στα χημικά εργαστήρια

Οδηγίες δειγματοληψίας για ανάλυση
Για την παρακολούθηση των συστημάτων HACCP διαθέτουμε ΙΧ Ψυγείο 3,5 τόνων και δοχεία καταψύξεως. Η παραλαβή και παρακολούθηση γίνεται κατόπιν συνεννόησης στο χώρο σας.
Για στερεά και υγρά τρόφιμα που πρόκειται να εξεταστούν για χημικές παραμέτρους χρειάζεται μόνο ένας ουροσυλλέκτης αποστειρωμένος. Τον γεμίζουμε με το προς εξέταση τρόφιμο (περίπου 100 γρ.), το πωματίζουμε και το σφραγίζουμε καλά με μονωτική ταινία. Επισημαίνουμε το δοχείο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο γράφοντας το επώνυμο του αποστολέα, την ημερομηνία και τον αύξοντα αριθμό του δείγματος (αν για παράδειγμα είναι το τρίτο από πέντε δείγματα που θα στείλουμε, γράφουμε και στα τρία δοχεία “3από5”).

Πηγή>http://www.gardenguide.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου