ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Πότε σπέρνουμε κάθε λαχανικό.

Λαχανικά από τον κήπο

Κατάλληλη εποχή σποράς των λαχανικών, απευθείας στο χώμα ή σε σπορείο.

Για τη σπορά των λαχανικών χρησιμοποιούνται δύο τεχνικές. Η απευθείας σπορά στο χωράφι και η σπορά σε σπορείο. Μετά τη σπορά σε σπορείο ακολουθεί η μεταφύτευση του νεαρού σπορόφυτου στην τελική του θέση στο χωράφι. Στον οικιακό λαχανόκηπο, αν δεν υπάρχει μικρό θερμοκήπιο στον κήπο τότε ως σπορείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας μικρός εσωτερικός χώρος του σπιτιού ή κάποιας αποθήκης που να δέχεται όμως αρκετό ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση οι σπόροι φυτεύονται σε παλέτες (μικρά γλαστράκια συνήθως ενωμένα) ή ακόμα και σε πλαστικά ποτηράκια.
dreamstime_5540587
Στην απευθείας σπορά στο λαχανόκηπο, συνήθως δεν βλαστάνουν όλοι οι σπόροι και καθώς μεγαλώνουν τα φυτά δημιουργούνται κενά στο χώρο. Για το λόγο αυτό, πολλές φορές σπέρνονται περισσότεροι σπόροι από όσους πρέπει και μετά τη βλάστηση αραιώνουμε τα φυτά, εξαιρώντας εκείνα με τη μικρότερη ανάπτυξη ή εκείνα που εμποδίζουν.
Η σπορά σε σπορείο γίνεται προκειμένου να έχουμε πιο πρώιμη παραγωγή, αλλά και τα φυτά που θα φυτευτούν στο λαχανόκηπο να είναι ήδη καλά και υγιή.Φυτεύουμε τους σπόρους σε εσωτερικό χώρο με την κατάλληλη θερμοκρασία (θερμοκήπιο), την περίοδο που στο χωράφι δε θα μπορούσαν να βλαστήσουν ή θα καθυστερούσαν πολύ. Έτσι την περίοδο που οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια των λαχανικών, τα φυτά είναι έτοιμα να φυτευτούν στο λαχανόκηπο. Με αυτή την τεχνική, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα και το χώρο του λαχανόκηπου, αφού όσο μεγαλώνουν τα σπορόφυτα στο σπορείο, στο λαχανόκηπο μπορούν να καλλιεργούνται άλλα λαχανικά της εποχής.
Τα σπορόφυτα κατά τη μεταφύτευση, στρεσάρονται και τραυματίζονται. Οιτομάτες, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες και το λάχανο, συνέρχονται γρήγορα. Τοαγγούρι, το κολοκύθι, το πεπόνι και το καρπούζι είναι πιο ευαίσθητα.
Το κρεμμύδι, το καρότο, το παντζάρι και το ρεπάνι φυτεύονται απευθείας στο χωράφι γιατί δεν αντέχουν στη μεταφύτευση.
Για να πετύχουμε συνεχόμενη παραγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημασπέρνουμε διαδοχικά ανά 7-10 ημέρες. Έτσι τα φυτά θα αναπτύσσονται με διαφορά κάποιων εβδομάδων και η παραγωγή θα είναι διαδοχική για περισσότερο καιρό.

Κατάλληλη εποχή απευθείας σποράς στο χωράφι, για κάθε λαχανικό

ΑΓΓΟΥΡΙΜάιος, Ιούνιος
ΑΝΙΘΟΣΜάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣΜάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
ΚΑΡΟΤΟΙανουάριος, Φεβρουάριος, Μάιος, Ιούνιος
ΚΑΡΠΟΥΖΙΑπρίλιος, Μάιος
ΚΟΛΟΚΥΘΙΜάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΜάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΚΡΕΜΜΥΔΙΦεβρουάριος, Μάρτιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
ΛΑΧΑΝΟΑπρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΜΑΪΝΤΑΝΟΜάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΜΑΡΟΥΛΙΜάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣΜάιος, Ιούνιος
ΜΠΑΜΙΑΑπρίλιος, Μάιος
ΜΠΙΖΕΛΙΙανουάριος, Φεβρουάριος,Μάρτιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
ΤΟΜΑΤΑΑπρίλιος, Μάιος
ΠΑΝΤΖΑΡΙΙούλιος, Αύγουστος
ΠΕΠΟΝΙΑπρίλιος, Μάιος
ΠΙΠΕΡΙΑΜάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
ΠΡΑΣΣΟΜάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
ΡΑΔΙΚΙΙανουάριος, Φεβρουάριος,Μάρτιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
ΣΕΛΙΝΟΑπρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
ΣΚΟΡΔΟΜάρτιος, Οκτώβριος, Νοέμβριος
ΣΠΑΝΑΚΙΙανουάριος, Φεβρουάριος

Κατάλληλη εποχή σποράς για κάθε λαχανικό, όταν γίνεται σπορά σε σπορείο.

ΑΓΓΟΥΡΙΜάρτιος, Απρίλιος
ΚΑΡΟΤΟΜάρτιος, Απρίλιος
ΚΟΛΟΚΥΘΙΜάρτιος, Απρίλιος
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΜάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
ΚΡΕΜΜΥΔΙΙανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣΙανουάριος, Φεβρουάριος
ΜΠΙΖΕΛΙΝοέμβριος, Δεκέμβριος
ΠΙΠΕΡΙΑΙανουάριος, Φεβρουάριος
ΠΡΑΣΣΟΜάρτιος, Απρίλιος
ΡΕΒΥΘΙΑΝοέμβριος, Δεκέμβριος
ΣΕΛΙΝΟΙανουάριος, Φεβρουάριος
ΣΠΑΝΑΚΙΣεπτέμβριος, Οκτώβρης, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
ΤΟΜΑΤΑΙανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
Πηγή.http://www.gardenguide.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου