Απόφαση για καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων ελαιόδεντρων στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως μέτρο για την αποτροπή της εξάπλωσης του χωροκατακτητικού βακτηρίου Xylella fastidiosa.
Το φονικό για τους ελαιώνες βακτήριο εμφανίστηκε στην Ιταλία πριν από τρία χρόνια και μέχρι σήμερα έχει καταστρέψει σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων στην περιοχή της Απουλίας.
Θεωρείται ως ένα από τα πλέον επικίνδυνα φυτοπαθογόνα του κόσμου, που προσβάλλει πολλά ακόμα είδη φυτών, από τα οπωροφόρα δέντρα, η πικροδάφνη, η λεβάντα και το πολύγαλα. Σήμερα η πλήρης εξάλειψή του θεωρείται αδύνατη.
Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
Λόγω του κινδύνου που μπορεί να ενσκήψει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Κομισιόν ζήτησε πέρυσι από την Ιταλία να καταστρέψει τα μολυσμένα δέντρα και να δημιουργήσει μηχανισμό παρακολούθησης της κατάστασης.
Η απόφαση της Κομισιόν προκάλεσε την αντίδραση ακτιβιστών και αγροτών που υποστήριξαν ότι η επιδημία δεν οφείλεται στο Xylella. Η ιταλική Δικαιοσύνη «ενέδωσε» διατάσσοντας το Δεκέμβριο του 2015 την αναστολή των μέτρων που είχαν ληφθεί.
Τελικά, η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωδικαστήριο, που έκρινε ότι η λήψη μέτρων είναι σκόπιμη, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εφαρμογή τους.
Είχαν προηγηθεί εξάλλου τρεις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων οι οποίες στηρίζουν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου και ενοχοποιούν το Xylella για την επιδημία.
Όπως δήλωσε στο δικτυακό τόπο του Nature ο Σόκι Αλ-Ντομπάι, επικεφαλής του γραφείου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου αντιμετώπισης της επιδημίας μεγέθυνε τον κίνδυνο εξάπλωσης σε άλλες χώρες.
«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή» προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Το επικίνδυνο βακτήριο έχει εξάλλου ανιχνευθεί και στην Γαλλία. Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου προκαλεί ανακούφιση στους έλληνες ελαιοπαραγωγούς που ανησυχούν για την εξάπλωση της επιδημίας και στη χώρα μας.
Πηγή>zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου