ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Φραγκόκοτες εκτροφή και αναπαραγωγή





Οι φραγκόκοτες είναι πολύ ανθεκτικά πουλιά, οι καλύτεροι προστάτες του κοτετσιού γεννάνε πολλά αυγά, έχουν νόστιμο κρέας και γίνονται άριστες κλώσσες.

Οι φραγκόκοτες είναι ιδιαίτερα πουλιά που εκτρέφονται για το κρέας τα αυγά και για την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Έχουν εντυπωσιακά χρώματα, συμβιώνουν άριστα με τις κότες και είναι οι καλύτεροι προστάτες του κοτετσιού. Τρέχουν και πετάνε με φοβερή ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν πολλά αυγά και κρέας που η νοστιμιά του δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Οι φραγκόκοτες αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κοτετσιού και σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα καταπληκτικά αυτά πουλιά, την εκτροφή και την αναπαραγωγή τους.

Οι φραγκόκοτες είναι πολύ ανθεκτικά πουλιά. Αντέχουν το κρύο αλλά πολύ περισσότερο τη ζέστη εφόσον κατάγονται από ζεστές χώρες. Επίσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στις ασθένειες και ενώ οι κότες μπορούν να χάνονται και να κολλάνε μεταξύ τους οι φραγκόκοτες παραμένουν ανεπηρέαστες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής τους και τον σκληροτράχυλων γονιδίων.

Οι φραγκόκοτες είναι οι καλύτεροι προστάτες του κοτετσιού. Κράχτες για κάθε κίνδυνο που πλησιάζει. Σε αντίθεση με τις κότες είναι πολύ έξυπνες και μπορούν να εντοπίζουν εχθρούς όπως γεράκια αλεπούδες κουνάβια από πολύ μακριά. Μόλις τα δουν κάνουν όλες μαζί ένα συντονισμένο διαπεραστικό ήχο που θα σηκώσει όλο το τετράγωνο. Φυσικά κανένας θηρευτής δεν είναι τόσο τολμηρός για να τα βάλει με ένα τέτοιο κοπάδι. Οι φραγκόκοτες έχουν αναπτύξει αυτό το ένστικτο εδώ και δεκάδες χρόνια και λειτουργούν σαν συναγερμός προστασίας από όλα τα αρπακτικά!

Επίσης πολλοί εκτροφείς υποστηρίζουν ότι οι φραγκόκοτες είναι πολύ αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των παρασίτων, όπως σκορπιούς, τσιμπούρια και άλλα βλαβερά έντομα που οι κότες δυσκολεύονται να πιάσουν. Η όραση τους σε συνδυασμό με την ταχύτητα τις κατατάσσει σε ικανότατους θηρευτές εντόμων τόσο ιπτάμενων όπως ακρίδες πεταλούδες αλλά και επίγειων όπως μυρμήγκια κάμπιες κ.λ.π.


Οι φραγκόκοτες τρέχουν πολύ γρήγορα και έχουν πιο ανεπτυγμένα φτερά από τις κότες. Το μεγάλο αρνητικό που κάνει τους περισσότερους να διστάζουν να τις πάρουν είναι ότι μπορούν να πετάξουν και εκτός περίφραξης όταν δεν τους φτάνει ο χώρος. Προσωπικά είχα παλιά στο κήπο μου φραγκόκοτες και αυτές έκαναν απόδραση κάθε ημέρα, άλλα το καλύτερο ήταν ότι γύριζαν πάλι μέσα. Τον τρόπο που το έκαναν ποτέ δεν τον έμαθα. Επίσης άλλο ένα μεγάλο αρνητικό είναι ότι ο θόρυβος "συναγερμός" που κάνουν μπορεί να αναστατώσει τυχών σπίτια που βρίσκονται κοντά. Δεν ξέρω αν μπορείτε να φανταστείτε το μεσημέρι 4 η ώρα να κράζουν όλες μαζί. Συναυλία...

Σύμφωνα με τις εμπειρίες όσων εκτρέφουν και διατηρούν φραγκόκοτες αν ο χώρος είναι άνετος δεν υπάρχει πρόβλημα να βγουν έξω και να χαθούν. Επίσης ο χαρακτήρας τους δεν είναι άγριος, αν και δεν είναι τόσο ήρεμες όπως οι κότες. Η διτροφή τους ότι και οι κότες, δηλαδή σιτάρι καλαμπόκι, αποφάγια και λαχανικά χόρτα.

Το κρέας τις φραγκόκοτας δεν συγκρίνετε με το κρέας της κότας. Είναι πιο σκούρο σε χρώμα και είναι λες και τρως κόκκινο κρέας. Πολλοί εκτρέφουν φραγκόκοτες και εκμεταλλεύονται το κρέας τους εφόσον θεωρείτε κατα πολύ ανώτερο.

Οι φραγκόκοτες έχουν την τάση να γεννάνε σε δικές τους φωλιές, στα χόρτα κλπ. Είναι πολύ καχύποπτες σε αυτό το θέμα. Έτσι μπορεί με μια βόλτα στο κτήμα να αρχίσετε να πετυχαίνετε αυγά από δω και από κει, μην σας φανεί παράξενο. Τα αυγά της φραγκόκοτας μοιάζουν με αυτά της κότας, είναι ποιο μικρά και άσπρα σε χρώμα. Χαρακτηριστικό τους το πολύ σκληρό τσόφλι που δεν σπάει με τίποτα. (κάντε μια δοκιμή το Πάσχα που τσουγκράμε αυγά και βάψτε ένα, θα τους κερδίσετε όλους).




Συμβίωση με τις κότες
Οι φραγκόκοτες είναι πολύ φιλικά πουλιά και συμβιώνουν άψογα με τις κότες.

Πως διαχωρίζω το φύλο στις φραγκόκοτες
Είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσουμε την αρσενική από τη θηλυκή φραγκόκοτα. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι ακριβώς ίδια και το φτέρωμα είναι ολόιδιο. Οι φραγκόκοτες αδυνατούν να ζήσουν χωρίς ταίρι, και αυτό θα το καταλάβουμε από το έντονο κλάμα και το θόρυβο της στεναχώριας τους. Για παράδειγμα αν τύχει να έχουμε 4 θυληκά χωρίς αρσενικό, τότε θα αρχίσουν να παραπονιούνται και θα το φωνάζουν για να το καταλάβουν όλοι! Ουσιαστικά είναι το κάλεσμα τους για σύντροφο! Κάτι αντίστοιχο κάνουν και οι κότες άλλα πολύ πιο σιγά. Θα τις έχετε ακούσει σίγουρα να κελαηδάνε...

Αποχρώσεις φραγκόκοτας
Αποχρώσεις φραγκόκοτας. Μπορεί κανείς να τις συναντήσει στο κλασσικό "πετρωτό" χρώμα σε μπλέ αλλά και σε άσπρο. Προτιμήστε το κλασσικό χρώμα διότι έχει τα καλύτερα γεννητικά χαρακτηριστικά. Είναι πιο κοντά στην αρχαία φυλή.




Αναπαραγωγή
Οι φραγκόκοτες γεννάνε την άνοιξη έως το καλοκαίρι και μπορούν να φτάσουν τα 180 αυγά μερικές σπάνιες φορές. Το συνηθισμένο είναι να γεννάνε 120 αυγά περίπου. Το χειμώνα δεν γεννάνε κανένα αυγό και αυτό οφείλετε λόγω ότι οι καταγωγή τους είναι από θερμές χώρες, Οι φραγκόκοτες είναι πολύ καλές μάνες και έχουν ιδιαίτερα αυξημένο το ένστικτο της κλώσσας. Χωράνε από κάτω 13 αυγά άνετα ενώ αν θέλει κάποιος μπορεί να βάλει και παραπάνω 16-17. Μεγαλώνουν τα πουλάκια τους με μεγάλη στοργή και όταν γεννιούνται είναι πολύ γρήγορα και έξυπνα. Για να μεγαλώσουν και να αρχίσουν να γεννάνε δικά τους αυγά θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 8-10 μήνες, όσο δηλαδή και οι κότες.




   
http://ellinikeskotes.blogspot.gr/
Πηγή>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου