Σπορά λαχανικών για καλύτερη φυτρωτικότητα των σπόρων
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, το ποσοστό φυτρωτικότητας οποιουδήποτε σπόρου είναι, το ανώτατο όριο κατά τη βέλτιστη θερμοκρασία για το είδος αυτό. Καθώς η θερμοκρασία μειώνεται ή αυξάνει από τη βέλτιστη θερμοκρασία, δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Ενώ το ποσοστό των σπόρων που φυτρώνουν μειώνεται, ο αριθμός των ημερών για τη βλάστηση αυξάνεται. Αυτή είναι η βασική σχέση μεταξύ της βλάστησης και της θερμοκρασίας.
Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:
Για κάθε είδος σπόρου, υπάρχει μια βέλτιστη θερμοκρασία εδάφους για βλάστηση και σε αυτή τη θερμοκρασία, ο μέγιστος αριθμός σπόρων θα βλαστήσει σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη θερμοκρασία.
Μπορείτε να σπείρετε σπόρους κρεμμύδι στους 0 ºC και να έχετε 90% φυτροτικότητα. Τότε γιατί δεν το κάνουμε αυτό;
Η απάντηση είναι στον παρακάτω πίνακα:
Ποσοστά από σπορόφυτα λαχανικών που φυτρώνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες
Οι αριθμοί στην παρένθεση ( ) είναι η ημέρα εμφάνισης του φυτού, δηλαδή που βγαίνει στην επιφάνεια.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Οι αριθμοί σε κόκκινο είναι η βέλτιστη ημερήσια θερμοκρασία του εδάφους, για τη μέγιστη παραγωγή στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Καλλιέργειες | 0 ºC | 5 ºC | 10 ºC | 15 ºC | 20 ºC | 25 ºC | 30 ºC | 35 ºC | 40 ºC |
Σπαράγγια | 0 | 0 | 61 (53) | 80 (24) | 88 (15) | 95 (10) | 79 (12) | 37 (19) | 0 |
Φασόλια, lima | 0 | 0 | 1 | 52 (31) | 82 (18) | 90 (7) | 88 (7) | 2 | 0 |
Φασόλια, snap | 0 | 0 | 1 | 97 (16) | 90 (11) | 97 (8) | 47 (6) | 39 (6) | 0 |
Τεύτλα | 0 | 53 (42) | 72 (17) | 88 (10) | 90 (6) | 97 (5) | 89 (5) | 35 (5) | 0 |
Λάχανο | 0 | 27 | 78 (15) | 93 (9) | 0 (6) | 99 (5) | 0 (4) | 0 | 0 |
Καρότα | 0 | 48 (51) | 93 (17) | 95 (10) | 96 (7) | 96 (6) | 95 (6) | 74 (9) | 0 |
Κουνουπίδι | 0 | 0 | 58 (20) | 60 (10) | 0 (6) | 63 (5) | 45 (5) | 0 | 0 |
Σέλινο | 0 | 72 (41) | 70 (16) | 40 (12) | 97 (7) | 65 | 0 | 0 | 0 |
Αγγούρι | 0 | 0 | 0 | 95 (13) | 99 (6) | 99 (4) | 99 (3) | 99 (3) | 49 |
Μελιτζάνα | 0 | 0 | 0 | 0 | 21 (13) | 53 (8) | 60 (5) | 0 | 0 |
Μαρούλι | 98 (49) | 98 (15) | 98 (7) | 99 (4) | 99 (3) | 99 (2) | 12 (3) | 0 | 0 |
Πεπόνια | 0 | 0 | 0 | 0 | 38 (8) | 94 (4) | 90 (3) | 0 | 0 |
Μπάμιες | 0 | 0 | 0 | 74 (27) | 89 (17) | 92 (13) | 88 (7) | 85 (6) | 35 (7) |
Κρεμμύδια | 90 (136) | 98 (31) | 98 (13) | 98 (7) | 99 (5) | 97 (4) | 91 (4) | 73 (13) | 2 |
Μαϊντανός | 0 | 0 | 63 (29) | 0 (17) | 69 (14) | 64 (13) | 50 (12) | 0 | 0 |
Παστινάκη | 82 (172) | 87 (57) | 79 (27) | 85 (19) | 89 (14) | 77 (15) | 51 (32) | 1 | 0 |
Μπιζέλια | 0 | 89 (36) | 94 (14) | 93 (9) | 93 (8) | 94 (6) | 86 (6) | 0 | 0 |
Πιπεριές | 0 | 0 | 1 | 70 (25) | 96 (13) | 98 (8) | 95 (8) | 70 (9) | 0 |
Ραπανάκι | 0 | 42 (29) | 76 (11) | 97 (6) | 95 (4) | 97 (4) | 95 (3) | 0 | 0 |
Σπανάκι | 83 (63) | 96 (23) | 91 (12) | 82 (7) | 52 (6) | 28 (5) | 32 (6) | 0 | 0 |
Γλυκό καλαμπόκι | 0 | 0 | 47 (22) | 97 (12) | 97 (7) | 98 (4) | 91 (4) | 88 (3) | 10 |
Ντομάτες | 0 | 0 | 82 (43) | 98 (14) | 98 (8) | 97 (6) | 83 (6) | 46 (9) | 0 |
Γογγύλια | 1 | 14 | 79 (5) | 98 (3) | 99 (2) | 100 (1) | 99 (1) | 99 (1) | 88 (3) |
Καρπούζι | 0 | 0 | 0 | 17 | 94 (12) | 90 (5) | 92 (4) | 96 (3) | 0 |
* Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο συγγραφέας και ο εκδότης δεν είναι γνωστοί.
** Ο παραπάνω πίνακας προέρχειται από πειραματικά δεδομένα.
Υπάρχουν ορισμένες λογικές αντιφάσεις, εξαιτίας αποτυχημένης συγκομιδής ή από κακής παρτίδα σπόρων. Δεν επηρεάζουν όμως την συνολική ερμηνεία.
Πηγή:http://www.ftiaxno.gr/
** Ο παραπάνω πίνακας προέρχειται από πειραματικά δεδομένα.
Υπάρχουν ορισμένες λογικές αντιφάσεις, εξαιτίας αποτυχημένης συγκομιδής ή από κακής παρτίδα σπόρων. Δεν επηρεάζουν όμως την συνολική ερμηνεία.
Πηγή:http://www.ftiaxno.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου