Η φασολιά ανήκει στο γένος phaseolus. Κατάγεται από την κεντρική Αμερική και στην Ευρώπη ήρθε τον 17ο αιώνα. Σήμερα η καλλιέργειά της έχει εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους. Είναι μια εύκολη καλλιέργεια - κυρίως του καλοκαιριού, καθώς ευδοκιμεί τις θερμές εποχές -, προσιτή σε όλους όσους διαθέτουν ένα μικρό μποστάνι σε κήπο ή ταράτσα.
Τα φασόλια είναι καλλιέργεια θερμής εποχής, με ιδεώδη θερμοκρασία βλάστησης τους 18 – 33 °C. Η σπορά τους γίνεται απευθείας σε καλά ποτισμένο έδαφος (Προσοχή: Οι σπόροι δεν μουσκεύονται πριν τη σπορά). Επί της διαδικασίας:
- Το βάθος φύτευσης πρέπει να κυμαίνεται από 1,5 έως 2,5 εκατοστά
- Οι αποστάσεις φύτευσης από 15 έως 25 εκατοστά
- Το πότισμα θα πρέπει να είναι λιγοστό - μέχρι να ανθίσει το φυτό, μετά κανονικό
Οι φασολιές διακρίνονται σε ποικιλίες χαμηλές, που φτάνουν τα 50 εκατοστά σε ύψος, και αναρριχώμενες, που φτάνουν το 1,5 ως και 2 μέτρα.
Οι θαμνώδεις φασολιές δίνουν 1 - 2 σοδειές σε χρονικό διάστημα 40 - 55 ημερών από τη σπορά ενώ οι αναρριχώμενες δίνουν συνεχόμενη σοδειά για 8 εβδομάδες (χρόνος συγκομιδής από 75- 90 μέρες). Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλές ποικιλίες παράγουν γρήγορα καρπό αλλά λιγότερο σε σχέση με τις αναρριχώμενες, οι οποίες παράγουν περισσότερο αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Για όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν φασολιές, προτείνουμε σπόρους απλούς, όχι υβρίδια. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα με εξαιρετική απόδοση είναι οι ακόλουθες:
Αναρριχώμενες:
Super Marconi: Πλατύ φασόλι με διαστάσεις 20 cm × 25 mm. Πρωιμότητα 75 ημερών
Helda: Άνευρο, πλατύ φασόλι διαστάσεων 25 cm × 25 mm. Ωρίμανση σε 65 μέρες και μεγάλη παραγωγή.
Meraviglia di Venezia: Κίτρινο πλατύ φασόλι με ωρίμανση 65 ημερών και διαστάσεις 20 cm × 20 mm.
Ζαργάνα Χρυσούπολης: Ντόπια ποικιλία, πράσινο φασόλι χωρίς νεύρα με διαστάσεις 18 cm × 20 mm, παραγωγικό και τρυφερό.
Μπαρμπουνοζαργάνα: Ελληνικός σπόρος, πρωιμότητα 70 ημέρες. Πλατύ φασόλι με διαστάσεις 17 cm × 1,8 mm. Τρώγεται και σαν φρέσκο φασολάκι αλλά αξιοποιείται και για συλλογή χάντρας.
Borloto lingua di fuoco N3: Μπαρμπούνι κόκκινο, 75 ημερών, πλατύ, με διαστάσεις 15 cm × 21 mm. Τρώγεται και φρέσκο και ξερό.
Kentucky Wonder - Τσαουλιά: Ωρίμανση σε 70 ημέρες. Άνευρο φασόλι με διαστάσεις 22 cm × 14 mm
Πηχιάρικο Metro (όψιμη ποικιλία): Διαστάσεις 60 cm × 7mm. Ιδιαίτερα νόστιμο και παραγωγικό.
Χαμηλές ποικιλίες:
Contender (κοντούλα): Ωρίμανση σε 40 - 50 μέρες. Στρογγυλός καρπός, πράσινος και άνευρος με διαστάσεις 17 cm × 1,20 mm.
Borlotto nano: Πλατύ φασόλι με πρωιμότητα 70 ημερών. Διαστάσεις 14 cm × 1,70mm. Καταναλώνεται φρέσκο και ξερό.
Baroma: Πολύ παραγωγικό φασόλι, με κύκλο 58 ημερών, άνευρο και διαστάσεις 15 cm × 22 mm.
Ζαργάνα ντόπια: Ωριμάζει σε 60 ημέρες, με μακρύ λοβό 20 cm × 18 mm. Πολύ παραγωγικό.
Brittle Wax: Στρογγυλό κίτρινο φασόλι με σπόρο μαύρο. Ωρίμανση σε 53 ημέρες.
Μαυρομάτικο ή γυφτοφάσουλο: Άνευρο, στρογγυλό φασόλι με πρωιμότητα 65 ημερών.
Εχθροί και ασθένειες φασολιών
Έντομα: Αφίδες, τετράνυχοι, νηματώδεις.
Αντιμετώπιση: Βιολογική αντιμετώπιση με χρωμοπαγίδες και βιολογικά εντομοκτόνα, όπως άλας καλίου και φυσική πυρεθρίνη.
Μύκητες: Βοτρίτης, ωίδιο, σκωρίαση, ανθράκωση, μωσαϊκό του φασολιού, σκληρωτινίαση.
Αντιμετώπιση: Θειάφι και θειοχαλκίνη.
Λίπανση:
Η φασολιά είναι απαιτητική σε κάλιο γι’ αυτό προτείνουμε:
- Το καταπληκτικό λίπασμα Growleaf 4-10-40
- Εκχυλίσματα φυκιών εμπλουτισμένα με ιχνοστοιχεία
- Το Bio Guano
Φυτά - σύμμαχοι (συγκαλλιέργεια) φασολιάς: αγγουράκια, μελιτζάνες, φράουλες, καλαμπόκι.
Φυτά παρεμποδιστές (εχθροί) : κρεμμύδι, σκόρδο.
Πηγή>http://www.bostanistas.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου