ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

2 καλοί λόγοι για να μάθετε να τρώτε τις μπάμιες



Οι μπάμιες είναι ένα από τα λαδερά της μεσογειακής διατροφής που κάνει θαύματα στον οργανισμό. Πολλοί όως δεν τις συμπαθούν γιατί... σαλιώνουν. Το μυστικό είναι στο μαγείρεμα.
Η επιστημονική ονομασία της μπάμιας είναι Ιβίσκος ο Εδώδιμος (για αυτό και το λουλούδι του φυτού της μπάμιας θυμίζει ανιχτόχρωμο ιβίσκο). Οι ταπεινές μπάμιες έχουν πολλά να προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν σας ενοχλεί η υφή τους, απλά θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που τις μαγειρεύετε.
Πλούσιες σε φυτικές ίνες
Η μπάμια αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ένα πιάτο μπάμιες δίνει πάνω από το 30% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε.
Πλούσιες και σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά
Επίσης, μία μερίδα μπάμιες δίνει το 50% της βιταμίνης C που χρειάζεται ο ενήλικας. Προσφέρει απλόχερα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη), ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει αρκετό ασβέστιο και μαγνήσιο αποτελώντας μια εξαιρετική λύση για πολλές κατηγορίες ανθρώπων.
Αποθήκευση και μαγείρεμα
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις μπάμιες είναι να τις καταψύξετε. Η κατάψυξη βοηθά στη διατήρηση όλων των θρεπτικών συστατικών τους, συν του ότι δεν προλαβαίνουν να μαλακώσουν ή να μαυρίσουν, κάτι που συμβαίνει στις φρέσκες μπάμιες, αν δεν τις μαγειρέψετε άμεσα και τις αφήσετε εκτός κατάψυξης. Για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η αποθήκευσή τους, τοποθετήστε τις σε βραστό νερό για 4 λεπτά και στη συνέχεια σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Ακολούθως, στραγγίξτε τις μπάμιες σας και αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη σε αεροστεγείς σακούλες. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως λεύκανση, σταματά τις δράσεις του ενζύμου στο φυτό, που θα μπορούσε να του στερήσει τη γεύση, το χρώμα και την υφή. Για να μην «σαλιώνουν» οι μπάμιες, λόγω της βλέννας που περιέχουν η πιο αποτελεσματική λύση, στην περίπτωση που τις μαγειρεύετε φρέσκιες είναι να μην τις αφήσετε καθόλου να «καθίσουν». Μόλις τις πλύνετε πρέπει να τις βάλετε κατευθείαν (και όταν λέμε κατευθείαν το εννοούμε κυριολεκτικά) στην κατσαρόλα. Το ίδιο θα κάνετε και αν τις βγάλετε από την κατάψυξη. Απευθείας στην κατσαρόλα (τις είχατε, άλλωστε, πλύνει πριν τις καταψύξετε). Επίσης οι μπάμιες δεν θα «σαλιώσουν» αν τις βάλετε στο ξύδι με νερό. Τέλος θυμηθείτε πως στην κατσαρόλα δεν πρέπει να τις ανακατεύετε με κουτάλα γιατί μπορεί να λιώσουν.
 Πηγή:http://mag.sigmalive.com












Μενέλαος Μπαμιεδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου