Τωρα πια που μεστωσαν τα χαρουπια, οσοι εχουν τη δυνατότητα, και είναι κοντά στη φύση, ας μην ξεχασουν και φετος να φτιαξουν το δικο τους χαρουπομελο!
Το χαρουπι αν δεν ειναι αμεστωτο αμα το σπασεις εχει μεσα κυψελες γεματες μελι και ζαχαρη!.
Ομως τα χαρουπια που εχουν πεσει απο το καλοκαιρι, κατω απο τη χαρουπια ειναι ανεπαλιασμενα, και Σεπτεμβρη η Οχτωμβρη, ειναι σαφως πιο νοστιμα!
Ετσι ειχε φυγει η πολυ στυφαδα και ετσι ειναι πιο ωραια για να γινουν χαρουπομελο!
Το λεω αυτο γιατι πολλοι παραπονιουνται οτι ειναι στυφο το χαρουπομελο.
Στην ουσια ειναι πετιμεζι, αλλα λογω του δυσπροσφερτου στη προφορα »χ α ρ ο υπ ο π ε τ ι μ ε ζ ο», πρωτιμα ο λαος μας να το λεει πιο στρωτα χαρουπομελο!
Ειναι ανωτερο απο φαρμακο, και αυτο το ηξεραν πολυ καλα οι παλιοι, και φροντιζαν παντα να το εχουν σπιτι!
Κι αν ακομα δεν ειχαν τα παιδια τους προβληματα με το στομαχι, διάρροιες κλπ, θα μπορουσαν καλυστα το πετιμεζι αυτο να το βαλουν και στις τηγανητες!
Τωρα πως θα το φτιαξετε?
Δεν ειναι δυσκολο, και θα σας πω τον απλο τροπο…
Βρισκουμε περι τα 2,5 κιλα χαρουπια, γερα και εύρωστα, ει δυνατον να εχουν και μελι μεσα!
Αυτο το διαπιστωνουμε αμα τα σπαμε στα δυο
Στο σπιτι τα πλενουμε να ειναι καθαρα.
Στο σπιτι τα εχουμε σε μια λεκανη, και μεσα εκει τα σπαμε σε μικρα κοματακια, ενα δυο εκατοστα το καθε ενα!.
Βαζουμε σε μια αλλη λεκανη 6 κιλα νερο.(4 μπουκαλια κοκακολας)
Ριχνουμε το κομενο χαρουπι στο νερο.
Εγω, επειδη με πιεζε ο χρονος τα αφησα στο νερο 3 μερες.
Οποτε περνουσα απο κοντα ποτε ποτε, τα ανεκατευα.
Αυτο καθε μερα.
Την τριτη μερα τα εβαλα στην κατσαρολα και τα εβρασα οπως ειναι για 10 λεπτα.
Εδω ειναι το μυστικο, οτι με το πολυ βρασιμο στυφιζει μετα το χαρουπομελο.
Αφου τα κατεβασα τα περασα στο σουρωτηρι, τα πιεζα και λιγακι με ενα κουταλι να στραγγιισουν, και εβαλα το σουρωμενο υγρο σε αλλο δοχειο, και το αφησα εκει να κατασταλαξει για ενα 24ωρο.
Την επομενη μερα αδειασα απο την κατσαρολα με προσοχη, σε αλλη κατσαρολα!
Εδω πλεον αδειαζω το καθαρο υγρο, και αφησα τα κατακαθια στον πατο της αλλης κατσαρολας.
Πηρα το καθαρο υγρο που εβαλα στη νεα κατσαρολα, και το εβρασα μεχρι να μεινει απο ολα αυτα, 1 κιλο περιπου!
Το αποτελεσμα με δικαιωσε γιατι το χαρουπομελο μου για πρωτη φορα, δεν ηταν καθολου στυφο αλλα απεναντιας γλυκο σα πετιμεζι και ευχαριστο στη γευση!
Κειμενο. Φωτογραφιες Γεωργιος Χουστουλακης
Πηγή:http://www.cretanmagazine.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου