ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ ΣΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

sfikes stafilia1
 Ένα από τα πιο σοβάρα προβλήματα για τους επαγγελματίες αγρότες είναι η εισβολή των  σφηκών στα σταφύλια και σε πολλές άλλες καλλιέργειες. Τα έντομα τρέφονται από τα γλυκά ζουμερά φρούτα και σταφύλια και βλάπτουν την εμφάνιση και την απόδοση τους. Οι περισσότεροι παραγωγοί υποφέρουν πιο πολύ από την επίσκεψη από σφήκες στις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών...

Ένα από τα πιο σοβάρα προβλήματα για τους επαγγελματίες αγρότες είναι η εισβολή των μελισσών και σφηκών στα αμπέλια και σε άλλες καλλιέργειες. Τα έντομα τρέφονται από τα γλυκά ζουμερά φρούτα και σταφύλια και βλάπτουν την εμφάνιση και την απόδοση τους. Οι περισσότεροι παραγωγοί υποφέρουν πιο πολύ από την επίσκεψη από σφήκες στις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών.
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να απαλλαγείτε από τις επισκέψεις των σφήκων και να μειώσετε την καταστροφή στα σταφύλια σας, από τα επιθετικά αυτά έντομα.
Αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλλαγούμε από τις σφήκες.
α) Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τις φωλιές των εντόμων που βρίσκονται στην περιοχή μας ή κοντά στα φυτά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει φορώντας την κατάλληλη φόρμα και έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία να συλλέξουμε τη σφηκοφωλιά και να τη κάψουμε με φωτιά.
β) Μια άλλη λύση είναι να ψεκάσουμε τις σφηκοφωλιές με ισχυρό εντομοκτόνο τις βραδύνες ώρες που μαζεύονται οι σφήκες.
γ) Για την απομάκρυνση των σφηκών μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία το συνηθισμένο ξύδι. Τό ρίχνουμε αδιάλυτο με ένα ψεκαστήρα πάνω στη φωλιά και ψεκάζουμε επίσης και την γύρω περιοχή. Με το ξύδι έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα που διαρκεί συνήθως για 2 εβδομάδες.
δ) Ένας πρακτικός τρόπος είναι μικρά τσίγκινα δοχεία με λίγη μπύρα μέσα, που κρεμιούνται κοντά στα σταφύλια. Τα έντομα προτιμούν το μεθυστικό αυτό ποτό, από τα σταφύλια.
ζ) Η καλύτερη όμως προστασία των σταφυλιών και των ώριμων φρούτων από σφήκες ή ανεπιθύματα πουλιά είναι η κάλυψη αυτών με ειδικές σακούλες πολλών χρήσεων. Οι σακούλες αυτές είναι συνήθως διαστάσεων 30x40 cm για να χωράνε και τα μεγάλα τσαμπιά και έχουν κορδονάκι από πάνω για εύκολο κλείσιμο. Αυτή η μέθοδος προσφέρει τέλεια προστασία, είναι όμως χρονοβόρα λόγω της ανάγκης να καλύπτουμε ένα-ένα τσαμπί. Τα σταφύλια και οι καρποί αναπνέουν, αναπτύσονται κανονικά και ωριμάζουν χωρίς προβλήματα. Οι σακούλες αυτές μπορούν να πληθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά την επόμενη χρονιά.

Πηγη:http://www.geoponiko-parko.gr/

5 σχόλια:

  1. Ντροπη σας!! μελι και σιροπι με εντομοκτονο ειναι καταστροφη για τα μελισσια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μας,έχεις απόλυτο δίκιο.Οι μέλισσες προέχουν διότι χωρίς αυτές σε 2-3 χρόνια δεν θα υπάρχουν καθόλου φυτά για να τα προστατεύσουμε.Διαγράφουμε την επίμαχη παράγραφο.

      Διαγραφή
    2. και οι μελισσες θελουν προστασια απο τις σφηκες

      Διαγραφή
  2. Βάλτε σε ένα μπουκαλι νερό και μεσα βάλτε μία σαρδέλα..η σφήκα μπαίνει αλλα δεν θυμαται να βγεί απο το μπουκάλι όποτε πέφτει στο νερό και πνίγετε... όποτε ούτε φάρμακα ούτε οι μελισσούλες πάνε σε αυτήν την παγίδα για το πάρουν το δηλητηριασμένο μέλι... Βοηθηστε να ανανεώσουμε την φύση μας..ΟΧΙ αλλα φάρμακα τοων στημένων εταιριων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή