Σήμερα θα σας πω το μυστικό μου. Πως καταφέρνω να γεννάνε οι κότες όλες τις εποχές, απο το την Άνοιξη το Καλοκαίρι μέχρι το Χειμώνα και το φθινόπωρο. Αυγά όλες τις εποχές μόνο με τη κατάλληλη διατροφή! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Η βασική τροφή όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το καλαμπόκι η το σιτάρι; Λάθος! Δεν αρκεί μόνο το καλαμπόκι η το σιτάρι για να τρέφονται οι κότες σωστά! Το μυστικό είναι να μπορεί κάποιος να κάνει ένα μείγμα απο διάφορους σπόρους πχ Καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, λίγο κριθάρι, λίγη βρώμη, πίτουρο, μπούκουβο, λίγη μαρμαροσκονη για ασβέστιο κλπ. (διευκολύνει πολύ ένας ειδικός σπαστήρας σπόρων που τους μετατρέπει σε αλεύρι). Ένα τέτοιο μείγμα μπορεί να βρεί κανείς ως "φύραμα αυγοπαραγωγής" για κότες, στα περισσότερα καταστήματα. Ωστόσο εγώ προτείνω να το φτιάχνετε μόνοι γιατί είναι ποιοτικότερο, ξέρετε τι έχει μέσα, και τα αυγά γίνονται πιο νόστιμα.
Η σόγια είναι ενα δημητριακό με τεράστια ποσότητα σε πρωτείνες. Είναι σαν κρέας για τις κότες. Απλώς όποιος θέλει να ταίσει με σόγια θα πρέπει να την δίνει με μέτρο, γιατί πέρα του ότι είναι θρεπτική δεν κάνει τόσο νόστιμα τα αυγά. Πριν λίγο έγραψα ότι να βάλετε μπούκουβο μέσα στο φαγητό. Δεν ξέρω πως αυτό γίνεται, αλλα όσες φορές έβαζα στις κότες μπούκουβο γεννούσαν σαν τρελές. Οι βιταμίνες που περιέχει μέσα η πιπεριά είναι μεγάλης ανάγκης για τις κότες, όπως δείχνουν. Μόλις βάλετε μπούκουβο, μέσα σε 10 μέρες όλες οι κότες θα αυξήσουν την γέννα εγγυημένα. Όταν λέω μπούκουβο εννοώ την πάπρικα, το κόκκινο πιπέρι. Αγοράστε το πιο φθηνό που θα βρείτε, όποιο και να βάλετε την ίδια δουλειά θα κάνει. Εγώ βάζω ένα γλυκιάς πιπεριάς τώρα, δεν είναι καυτερό, είναι πορτοκαλί κόκκινο, και είδα και απο αυτό άμεσα αποτελέσματα. Ρίξτε το μέσα σε αλεύρι καλαμπόκι, η φύραμα ωοτοκίας, ακόμα και μέσα σε μουσκεμένα ψωμιά που έχετε φυσικά στύψει απο το νερό.
Για να αποδόσει το κοτέτσι το μέγιστο σε αυγά, δεν αρκεί οι κότες να είναι ελεύθερες. Τα χόρτα που βρίσκουν έξω δεν είναι τόσο θρεπτικά όπως αυτά που φυτεύουμε στον κήπο. Οι παλιοί πάντα διατηρούσαν ένα μικρό μποστανάκι με λαχανικά, περιφραγμένο κοντά στις κότες, και ταίζαν με φύλλα και κλαδιά που κλάδευαν όλες τις εποχές του χρόνου. Τα φύλλα της πιπεριάς, της κολοκυθιάς, του βλήτου, της αγγουριάς, της μελιτζάνας, της ντοματιάς τα πετσκόβουν οι κότες και αυξάνουν την αυγοπαραγωγή. Ένα καλό κολπάκι είναι οι πιπεριές που διατηρούνται μέχρι και τον Νοέμβριο. Φυτέψτε πιπεριές και απο τον Αύγουστο που φουντώνει το φύλλωμα τους, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό ματσάκι με φύλλα κάθε μέρα και να ταίζετε το κοτέτσι. Ως αντάλλαγμα στα φυτά ρίξτε κοπριά απο τις κότες και θα αναπληρώνουν τα χαμμένα πολύ γρήγορα. Φυτέψτε μπόλικες πιπεριές. Τα φύλλα τους κάνουν θαύματα στην αυγοπαραγωγή, και αναπτύσσονται γρήγορα για να τις ταίζουμε χορταρικά μέχρι τον Νοέμρβιο. Εγώ βάζω 20 ρίζες περίπου πιπεριές και ταίζω 20 κότες απο τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.
Αν υπάρχει κάποιο μέρος στον κήπο που μπορείτε να σκάψετε και να έχουν πρόσβαση οι κότες, δοκιμάστε το! Οι κότες λατρεύουν να σκάβουν το φρεσκοσκαμμένο έδαφος, βρίσκουν θρεπτικότατα σκουλήκια που τα τρώνε και τις βοηθάνε πολύ να συμπληρώσουν τη διατροφή τους. Επίσης ρίξτε σε μια γωνιά και λίγη στάχτη, για να κάνουν το αμμόλουτρο τους οι κότες και να απαλλάσονται απο παράσιτα του δέρματος. Η στάχτη σκοτώνει τις ψείρες και άλλα ακάρες στο δέρμα.
Πηγή:http://ellinikeskotes.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου