Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τη στιγμή που η χώρα μας μπορεί να τα παράγει και μάλιστα σε καλύτερη ποιότητα λόγω των ευνοϊκών κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών, κρούει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία, μέσα στο 2015 αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε όλα τα είδη, αλλά κυρίως στα οπωροκηπευτικά, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει κατακλυστεί από λεμόνια Αργεντικής, Χιλής και Τουρκίας, πατάτες Αιγύπτου, σκόρδα από την Κίνα, τομάτες από την Πολωνία, όσπρια από το Μέξικο.
Η Π.Ε.Ν.Α. επισημαίνει ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας και καλεί τους αγρότες και κυρίως τους νέους να στραφούν στις παραδοσιακές καλλιέργειες, την Πολιτεία να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και τους καταναλωτές να προτιμούν και να επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα.
«Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας και κυρίως οι νέοι θέλουν να παράγουν. Αλλά ούτε η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, αντιθέτως τους δημιουργούν ολοένα και περισσότερα ανυπέρβλητα εμπόδια», τονίζει ο πρόεδρος της Π.Ε.Ν.Α. Θεόδωρος Βασιλόπουλος και προσθέτει: «Από φασόλι, τομάτα, ρεβίθια, φακές, μπιζέλια, κηπευτικά, λαχανικά, δεν υπήρχε προϊόν που να μην το βγάζουμε. Αυτό όμως δυστυχώς έχει αλλάξει. Η χώρα μας δεν έχει ουσιαστική εθνική αγροτική πολιτική. Ο αγρότης δυσκολεύεται να παράγει, το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να συνεχίσει να καλλιεργεί. Δεν έχει από την Πολιτεία καμία κάλυψη και καμία προώθηση του προϊόντος του».
Σύμφωνα με την Π.Ε.Ν.Α. οι αγρότες στράφηκαν προς τα επιδοτούμενα προϊόντα,εγκαταλείποντας ακόμα και παραδοσιακές ελληνικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να υστερεί η χώρα σε επάρκεια τροφίμων και οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού να καλύπτονται με μεγάλη αύξηση των εισαγωγών.
Η λύση για την ελληνική κρίση είναι να παράγουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό, να πραγματοποιεί ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα και τις παράνομες ελληνοποιήσεις».
Πηγή>http://www.agrotypos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου