ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Κουνέλια:Πληροφορίες διαχείρισης




  1.Χώρος   
  2.Εξοικείωση   
  3.Μεταχείριση   
  4.Διατροφή    
  5.Παιχνίδι    
  6.Υγεία

                                                                
                                                    Χώρος 

Το κλουβί του κουνελιού πρέπει να είναι σχετικά μεγάλο,έτσι ώστε το κουνέλι να μπορεί να τεντώνετε,να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά,να σηκώνετε στα πίσω πόδια και να κάνει μικρά πηδήματα μέσα σ΄αυτό.
Σαν επίστρωση χρησιμοποιείστε πριονίδι ή ροκανίδι και όχι εφημερίδες διότι περιέχουν πετρέλαιο και ορισμένες φορές τα κουνέλια μπορεί να τις σκίζουν και να τις τρώνε..

Παρακάτω θα δείτε ελάχιστες διαστάσεις των κλουβιών για διάφορες ράτσες κουνελιών:


  (σε εκ.)                       Μήκος       Πλάτος       Υψος  
_____________________________________ ______
 Ράτσες νάνοι               60-80            80              45
 Ράτσες μέσες               80-90            80           55-60
 Μεγάλες ράτσες         100-120          80           60-80
                                                                                                                                           

                                                                    




   Μέσα στο κλουβί θα πρέπει να υπάρχει το μπολάκι για το φαγητό και ένα σπιτάκι-καταφύγιο,
για το νερό είναι προτιμότερο να αγοράσετε εξωτερική ποτίστρα (που είναι σε σχήμα μπιμπερό) για να μην πιάνει χώρο αλλά και για να μην λερώνουν τα κουνέλια το νερό.Το μπουκάλι αυτό πρέπει να πλένετε τακτικά και προσεκτικά με ζεστό νερό.Τα επιπλέον αξεσουάρ δεν είναι απαραίτητα.


-Πως θα μάθουμε στο κουνέλι μας να ζει μέσα στο σπίτι:
  
   Τα κουνέλια έχουνε φυσιολογικά για μόνιμη κατοικία τους το κλουβί,μπορούνε όμως να ζήσουν άνετα και στο χώρο του σπιτιού μας,αρκεί πρώτα να τα εκπαιδεύσουμε να χρησιμοποιούν για τουαλέτα μόνο το κουτί τους.Θα πρέπει αρχικά να τοποθετήσετε ένα πλαστικό κουτί για τις ανάγκες του στη γωνία του κλουβιού την οποία διαλέγει για «την τουαλέτα του»,μέσα σ' αυτό θα βάλετε πριονίδι ή ροκανίδι.Πιθανόν να μην το χρησιμοποιήσει  κατευθείαν αλλά σε λίγο καιρό θα το συνηθίσει..
   Μόλις μάθει να χρησιμοποιεί με συνέπεια το κουτί του, τότε μπορείτε να του παρέχετε μεγαλύτερη ελευθερία. Μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερα κουτιά για τις ανάγκες του στις γωνίες του χώρου όπου τρέχει ελεύθερο.


 -Προστασία του χώρου:
  Επειδή είναι φυσική συμπεριφορά για τα κουνέλια να μασάνε τα έπιπλα,τα χαλιά ή και τις κουρτίνες θα πρέπει να καλύψετε ότι μπορείτε,και γενικά να στρέψετε το ενδιαφέρον του κουνελιού σας σε κάτι άλλο,όπως σ΄ένα κομμάτι ξύλο που δεν σας χρησιμεύει,έτσι θα απασχολείται μ΄ αυτό και πιθανόν να αποφεύγει τα άλλα αντικείμενα του σπιτιού.Μπορείτε επίσης να του δώσετε να απασχοληθεί με παιχνίδια,όμως το να δώσετε πολλά παιχνίδια σ΄ένα κουνέλι και να λείψετε από το σπίτι για μερικές ώρες,δε σημαίνει πως όταν επιστρέψετε στο σπίτι θα το βρείτε ανέγγιχτο!
Την περισσότερη προσοχή σας όμως θα πρέπει να την στρέψετε στο θέμα των ηλεκτρικών καλωδίων..Θα πρέπει να καλύψετε όλα τα ηλεκτρικά καλώδια με πλαστικό σπιράλ που θα βρείτε σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών,αλλά δεν χρειάζεται να το βάλετε και εκεί όπου τα καλώδια είναι σε μέρος που δεν προσεγγίζουν τα κουνέλια(όπως πίσω από κάποιο καναπέ ή αν βρίσκονται ψηλά).

-Πως θα μάθουμε στο κουνέλι μας να ζει στο μπαλκόνι ή στον κήπο:

  Ένα κουνέλι όπως μπορεί να ζει μέσα στο σπίτι,έτσι μπορεί και στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας,αρκεί να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο καταφύγιο.Το καταφύγιο αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας ή να το αγοράσουμε.Αν το φτιάξουμε μόνοι μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σανίδα ως βασικό υλικό για την κατασκευή,και από κει και πέρα θα χρειαστούμε για την συναρμολόγηση γλυφές και γλώσσες για να προστατεύετε από τα ρεύματα του αέρα.Το καταφύγιο θα έχει άνοιγμα μόνο από την μία πλευρά στην οποία θα υπάρχει δικτυωτό σύρμα με μικρά μάτια για να μπαίνει αέρας και φως.Επίσης θα πρέπει το ξύλο να είναι καλά πλανισμένο για να μην τραυματιστεί το κουνέλι την ώρα που μυρίζει,ξύνει ή ροκανίζει τα τοιχώματα.Έτσι αν έχετε και πολλά κουνέλια μπορείτε να φτιάξετε ένα καταφύγιο με πολλά διαμερίσματα το ένα πάνω στο άλλο ή  δίπλα στο άλλο..        
                                                                           





                                 Σπιτάκια κουνελιών σε μέγεθος κατάλληλο και για μπαλκόνι





                                         Σπίτι κουνελιών για τον κήπο



                                         Εξοικείωση

   Μόλις θα φτάσετε στο σπίτι θα τοποθετήσετε αμέσως το καινούριο κουνελάκι στο κλουβί που θα έχετε ετοιμάσει.Αρχικά καλό θα ήταν να το αφήσετε για λίγο καιρό μόνο του και να μην το χαϊδεύεται  ή του μιλάτε κ.τ.λ. Είναι προτιμότερο να αρχίσει μόνο του να εξερευνά το χώρο,κάτι που θα κάνει όταν δεν θα νιώθει πια ότι το παρατηρούν.Δεν πρέπει να του βάλετε αμέσως μέσα στο κλουβί το μέρος που θα κοιμάται γιατί οποιοδήποτε κουνέλι που θα φοβόταν θα κατέφευγε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα έβγαινε μόνο όταν θα ήταν σίγουρο πως δεν θα το ενοχλούσε ή δεν θα το παρατηρούσε κανείς.Ούτε και πρέπει να το βγάλετε ακόμη έξω από το κλουβί,γιατί θα φοβάται πολύ.
Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι το κουνέλι έχει πραγματικά προσαρμοστεί από το γεγονός ότι δεν τραβιέται σε μια γωνία όταν πάτε να το πλησιάσετε,αλλά αντίθετα δείχνει περιέργεια και μάλιστα σηκώνετε στα πίσω πόδια και στηρίζετε στα κάγκελα!


                                                                  Μεταχείριση 

   Όλα σχεδόν τα κουνέλια είναι πολύ χαριτωμένα και μας φέρνουν την τάση να τα χαϊδέψουμε,κάτι που αρέσει στα περισσότερα,όμως κανονικά δεν πρέπει να τα χαϊδεύουμε πολύ και ειδικά στην κοιλιά τους γιατί γαργαλιούνται..το καλύτερο σημείο που αρέσει πολύ και στα ίδια είναι το κεφαλάκι τους.
   Τα κουνέλια μαθαίνουν εύκολα το όνομά τους και μέσα σε λίγο καιρό μπορείτε να μάθετε στο κουνέλι σας να σας ακολουθεί και να σας εμπιστεύεται..μπορείτε επίσης αν ασχοληθείτε παραπάνω μαζί του να παίζετε παιχνίδια κ.α. Γενικότερα τα κουνέλια μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα αρκεί εσείς να ασχοληθείτε μαζί τους και να τους δείχνετε εμπιστοσύνη για να αισθάνονται κι αυτά οικεία μαζί σας.

-Μεταφορά του κουνελιού σας:
  Πολλές φορές χρειάζεται να μεταφέρετε το κουνέλι σας αλλά επειδή ίσως δεν έχετε το κατάλληλο μεταφορικό για κουνέλια το βάζετε σε κάποιο κουτί ή το μεταφέρετε μαζί με το κλουβί,αν αυτό είναι μικρό στο μέγεθος.Το καλύτερο όμως είναι να πάρετε μια τσάντα μεταφοράς για κουνέλια ή να φτιάξετε μόνοι σας ένα ξύλινο κουτί μεταφοράς.
                                                                                                    

   Ο  καλύτερος τρόπος για να πιάσετε το κουνέλι είναι να του μιλάτε γλυκά και να το χαϊδεύεται στριμώχνοντάς το
σε μια γωνία του κλουβιού όπου θα μπορείτε να το πιάσετε.
Για να πιάσετε ένα μεγαλόσωμο κουνέλι τοποθετήστε το ένα χέρι σας κάτω από το στήθος του και το άλλο κάτω από το πίσω μέρος του σώματός του.Το ίδιο ισχύει και για τα μικρόσωμα κουνέλια,μόνο που πρέπει σηκώνοντάς το να το έχετε σταθερά
πάνω στο σώμα σας για να το εμποδίσετε να κλωτσήσει,όπως κάνουν τα περισσότερα..
Δεν συνίσταται να σηκώνετε το κατοικίδιο κουνέλι σας από τα αυτιά(ειδικά αν είναι ακόμη μωρό ή νανάκι στη ράτσα)αλλά ούτε και από το σβέρκο του, γιατί μπορείτε να τραυματίσετε το δέρμα του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα κουνέλια είναι πολύ βαριά και δεν έχουν αρκετό χαλαρό δέρμα γύρω από το λαιμό τους, για να τα σηκώσετε έτσι.
 >>Γενικός κανόνας:
 Να χρησιμοποιείτε μόνο τακτικές επιβραβεύεις(όπως χάδια ή ασφαλής λιχουδιές)
 Και ποτέ βία γιατί εκτός του ότι είναι απάνθρωπη δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα στα κουνέλια.

                                                             Διατροφή

 Επειδή η διατροφή των κουνελιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία τους,θα πρέπει να αποτελείται από ξηρά τροφή,φρούτα,λαχανικά και σανό τα οποία παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται το κουνέλι σας.
-Ξηρά τροφή
 Η ξηρά τροφή αποτελεί το βασικό τρόφιμο για τα κουνέλια,δίνετε σε ποσότητες ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του κουνελιού.Καθώς μεγαλώνει το κουνέλι σας θα περιορίζεται και η ποσότητα της ξηράς τροφής η οποία θα πρέπει να αναπληρώνεται με λαχανικά.Όσο κι αν μειώνετε όμως,δεν θα πρέπει φυσικά να διακοπεί εντελώς.
Πιο συγκεκριμένα:
  • Τα κουνέλια μέχρι 1 μηνών πίνουν μόνο μητρικό γάλα
  • Μετά μπορούν να τρώνε ξηρά τροφή(σε μικρές ποσότητες) για μωρά ,αλλά και μητρικό γάλα..
  • Από περίπου 2 μηνών αύξηση ξηράς τροφής για μωρά
  • Από 2,5μηνών μέχρι την ηλικία των 7 μηνών η διατροφή του κουνελιού αποτελείτε από απεριόριστη ξηρά τροφή για μωρά και χόρτο 
  • Όταν φτάσει πλέον στην ηλικία των 9 μηνών ξεκινήστε σιγά-σιγά τα λαχανικά
Όσο κι αν μας ελκύουν οι συσκευασίες θα πρέπει να επιλέγουμε καλές τροφές με ποικιλία ειδών και όσο γίνεται υψηλής ποιότητας.Προπαντός θα πρέπει να μην επιλέγουμε ποτέ χύμα διότι μέσα στην τροφή υπάρχουν μικρά ζωύφια,τα οποία πολλές φορές δεν βλέπουμε,που μπαίνουν μέσα στην τροφή και αν και δεν κινδυνεύουν τα κουνέλια,είναι κάτι το δυσάρεστο..Επιπλέον η τροφή μπαγιατιένει και σκεφτείτε πόσο σκληρή γίνεται ακόμη για τα κουνέλια!Οπότε κάντε σωστές επιλογές για τα καλύτερα αποτελέσματα!

-Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να μην παραλείπονται από την καθημερινότητά τους.
Πέρα από τη βασική τους τροφή,τα κουνέλια χρειάζονται  κυρίως φυτικές ίνες,και βιταμίνες,πρωτεΐνες,μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία τα οποία βρίσκουμε σε φρούτα όπως μήλο και αχλάδι.Τα κουνέλια τρώνε επίσης μπανάνες,ροδάκινα και κορόμηλα,άλλα πάλι μπορεί να προτιμούν και σταφύλια,φράουλες κ.α.
Μην ξεχνάμε πως το καθ΄ ένα έχει και διαφορετικές προτιμήσεις,καλό θα ήταν
όμως να μην δίνουμε στο κουνέλι μας ζουμερά φρούτα για να μην
υπάρξουν διαταραχές στο στομάχι τους,πράγμα που είναι
εμφανές από την απότομη αλλαγή των κοπράνων.
Τα λαχανικά να δίνονται και σε πιο μεγάλες
ποσότητες,το μαρούλι όμως πρέπει 
να είναι πολύ καλά πλυμένο και 
να μην τα δίνετε πολύ γιατί 
μπορεί να κάνουν 
διάρροια.

 Τον σημαντικότερο βέβαια απ΄ όλα είναι το 
 σανό ή αποξηραμένο χόρτο..
 Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πέψη και 
 γενικότερα το χόρτο είναι κάτι το απαραίτητο
Θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε άφθονο στο κλουβί του κουνελιού.

Το κουνέλι καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του με δικά του μέσα..
Όσον αφορά την πέψη του κουνελιού (εκτός από το σανό),είναι πολύ σημαντικό να τρώει το κουνέλι  και τα κόπρανά του που δημιουργούνται από την απόφυσή του..
Κυρίως το βράδυ τα κουνέλια βγάζουν κάποια περιττώματα που διαφέρουν από τα συνηθισμένα(είναι πιο γυαλιστερά και πιο μαλακά)τα οποία περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα ζωτικών βακτηριδίων που είναι καθοριστικά για την πέψη των τροφών!

Απαγορεύεται να δίνουμε στα κουνέλια μας σοκολάτες,μπισκότα,γλυκά-ζάχαρη,γιαούρτι,ψωμί,
ρύζι κ.α. και φυσικά να μην τα δίνουμε κανένα είδος κρέατος(όπως σαλάμι,γαλοπούλα..ψαρικά κ.α.)
Δεν πρέπει ούτε και να δίνουμε όμως στα κουνέλια μας λιχουδιές από τα pet shop,ακόμη κι αν μας το συστήνουν και μας λένε ότι τα κουνέλια χρειάζονται διατροφική ποικιλία ή πως η τάδε λιχουδιά έχει τα καλύτερα επιλεγμένα συστατικά κ.δ.α.
Αγοράζοντας στο κουνέλι σας τέτοιες λιχουδιές δεν του προσφέρετε τίποτα παρά πάνω από μια ανθυγιεινή διατροφή.. οι φυσικές και καλύτερες λιχουδιές για το κουνέλι είναι τα φρούτα και τα λαχανικά!Επίσης ακόμα και τα συμπληρώματα βιταμινών είναι σχεδόν τελείως άχρηστα.Το να πάρουν τα κουνέλια διατροφικά συμπληρώματα όταν βρίσκονται σε  ιδιαίτερες καταστάσεις υγείας,είναι κάτι που θα το καθορίσει ο κτηνίατρος.

Σημ.: τα κουνελάκια μέχρι να γίνουν περίπου 7 μηνών πρέπει να τρώνε μόνο ξηρά τροφή και αποξηραμμένο χόρτο
γιατί έχουν ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα και παθαίνουν πολύ εύκολα διάρροια.
Τα κουνέλια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα άγρια κουνέλια της φύσης που από
βρέφη τρώνε χορταρικά και λαχανικά χωρίς κανένα πρόβλημα.



                                         Παιχνίδι



>>Τα παιχνίδια σε έναν σωστά διαμορφωμένο χώρο διαβίωσης για τα κουνέλια είναι κάτι το απαραίτητο και όχι απλώς "προαιρετικό" ,γιατί χωρίς δημιουργική απασχόληση το κουνέλι σας θα βαρεθεί,ειδικά όταν δεν έχει άλλο κουνέλι να του κάνει παρέα..και το συναίσθημα της απομόνωσης μπορεί να οδηγήσει το κουνέλι σε κατάθλιψη.
 Τα κουνέλια είναι έξυπνα ζώα και ικανά στην μάθηση,ενώ τους αρέσει και η επαφή με τους ανθρώπους.Έτσι λοιπόν προσφέρετε στο κουνέλι σας αρκετές ώρες διασκέδασης με ασφαλείς παιχνίδια,αλλά και καθώς θα παίζετε κι εσείς μαζί του!Είναι πολύ σημαντικό πέρα απ΄τα παιχνίδια,το κουνέλι να έχει και την συντροφιά σας..Γι΄αυτό πρέπει να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με το κουνέλι σας παίζοντας μαζί του και αν θέλετε μαθαίνοντάς το να τρέχει να πηδάει εμπόδια και ίσως να κάνει και κάποια κόλπα θεωρώντας το όλο αυτό παιχνίδι! (κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με σωστή και ήπια εκπαίδευση χρησιμοποιώντας βοηθήματα από βιβλία ή κτηνίατρο).Και όλ΄αυτά μόνο άμα δείχνετε αφοσίωση στο κουνέλι σας..
-Τα κατάλληλα παιχνίδια:
Μερικά ενδιαφέροντα παιχνίδια για τα κουνέλια είναι τα παλιά περιοδικά τα οποία μπορούν να σκίζουν,τα κουπάκια από γιαούρτι ή βούτυρο(καλά πλυμένα)που μπορούν να τα σηκώνουν και γενικός να τα μετακινούν,τα ρολά από χαρτί κουζίνας ή χαρτί υγείας που μπορούν για παράδειγμα να τα μασουλάνε,μικρά χαρτοκιβώτια για να κρύβονται,παιχνίδια για παπαγάλους κ.α. Μπορείτε επίσης αν διαθέτετε ένα σχετικά μεγάλο και ασφαλές χώρο στο σπίτι ή στον κήπο σας,να τον έχετε αποκλειστικά για να δραστηριοποιείτε το κουνέλι σας,καθώς τα κουνέλια πρέπει να απασχολούνται αρκετές ώρες την ημέρα με διάφορα πράγματα..!Πρέπει να δώσετε όμως προσοχή στο να μην είναι τα παιχνίδια του μικρά διότι μπορεί να τα καταπιεί και να μην δίνετε στα κουνέλια σας εφημερίδες γιατί αποτελούνται 100% από πετρέλαιο και είναι επικίνδυνο για τα ίδια.


                                                                  ΥΓΕΙΑ



- Τα μέρη του κουνελιού:




 1.Μύτη              10.Φτέρνα
 2.Μέτωπο          11.Δάχτυλα πίσω ποδιού     
 3.Σβέρκο           12.Κοιλιά
 4.Ώμος              13.Αγκώνας
 5.Πλάτη            14.Μπροστινό πόδι
 6.Πλευρό           15.Δάχτυλα μπροστινού ποδιού
 7.Ισχίο              16.Προγούλι
 8.Ράχη              17.Μάγουλο
 9.Καπούλια       18.Επάνω χείλος





-Ασθένειες
 Τα κουνέλια επειδή αρρωσταίνουν πιο εύκολα σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα και γενικά είναι πιο ευαίσθητα,από οποιαδήποτε ασθένεια και να προσβληθούν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Αν μια ασθένεια στο κουνέλι υπάρχει αρκετό διάστημα,και εσείς αργήσετε να το καταλάβετε,οι πιθανότητες επιβίωσης του ζώου είναι δυστυχώς ελάχιστες..
Μερικές γνωστές ασθένειες είναι η διάρροια,η καταρροή,η θερμοπληξία,η παράλυση,οι δερματολογικές παθήσεις και τα προβλήματα στα δόντια:

-Διάρροια
Η διάρροια είναι η πιο γνωστή και συνηθισμένη ασθένεια που κάποια στιγμή αντιμετωπίζουν όλα τα κουνέλια.Προκαλείτε από διάφορες αιτίες όπως για παράδειγμα από μια απότομη αλλαγή στην ξηρά τροφή του κουνελιού ή από την μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών(κυρίως από το μαρούλι)που καταναλώνουν καθημερινά..επίσης μπορεί και να προκληθεί από κάποια σοβαρή παθολογική κατάσταση στην οποία βρίσκετε το κουνέλι συνήθως αν είναι μόνο του,το περιβάλλον γύρω του δεν είναι καλό,αν δεν τρέχει και δεν παίζει,και ο χώρος στο κλουβί του είναι πολύ ακάθαρτος και το ίδιο και η τροφή του..(από ακάθαρτο κλουβί μπορεί να δημιουργηθούν και χειρότερες ασθένειες).
Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει μόνο ο κτηνίατρος,αλλά κάτι τέτοιο συμβαίνει σπάνια..
Η διάρροια λοιπόν,που 9 στις 10 προκαλείτε από κάποια τροφή,αντιμετωπίζετε εύκολα
Θα πρέπει να αγοράσουμε καταρχήν στο κουνέλι μας χόρτο πολύ καλής ποιότητας,να σταματήσουμε για λίγο καιρό τα λαχανικά και τα φρούτα και να του παρέχουμε άφθονο καθαρό νερό και σε περίπτωση που δεν πίνει θα χρειαστεί να του το δώσουμε με την βοήθεια μιας σύριγγας,με πολλή προσοχή όμως για να μην πληγωθεί το κουνέλι!Αν η διάρροια δεν περάσει σε 7 ημέρες το πολύ,θα πρέπει να πάτε το κουνέλι στον κτηνίατρο.

-Καταρροή                                          
Η καταρροή είναι το φτέρνισμα και μια διάφανη έκκριση που υπάρχει στη μύτη των κουνελιών,το λεγόμενο συνάχι δηλαδή.Καμιά φορά σαν ασθένεια κρατάει πολύ και σε αυτή την περίπτωση το κουνέλι μπορεί και να αδυνατίσει,να τρέχουν τα μάτια και η μύτη του και το τρίχωμά του να είναι θαμπό και αναμαλλιασμένο.
Η καταρροή προκαλείτε από δυσάρεστες συνθήκες στο περιβάλλον του κουνελιού και για την καταπολέμησή της θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας,ο οποίος θα σας ορίσει μια προσαρμοσμένη θεραπεία.

-Θερμοπληξία
Τα κουνέλια είναι ζώα που θα αντέξουν σε θερμοκρασίες έως και 0°C το χειμώνα,αλλά όχι σε άνω των 25°C..ενώ η κανονική θερμοκρασία για κουνέλια είναι μεταξύ των 10 και 20 Κελσίου.
Έτσι λοιπόν,τα καλοκαίρια με την πολύ ζέστη τα κουνέλια λαχανιάζουν,παθαίνουν τρεμούλες και έχουν μια ασυνήθιστη νευρικότητα(καμιά φορά παθαίνουν και τριχόπτωση).Εσείς θα πρέπει να βάλετε στο κουνέλι σας αμέσως κρύες κομπρέσες στα πόδια και στο κεφάλι,και να βάλετε οπωσδήποτε το κουνέλι σε ένα δροσερό και ήρεμο μέρος.Αν του περάσει σε λίγα λεπτά φροντίστε να μείνει εκεί το κλουβί ή γενικά να είναι συνεχώς σε σκιερό και πολύ σημαντικό,δροσερό σημείο(προσέξτε να μην βάλετε το κουνέλι σε μέρος όπου κάνει ρεύμα,διότι μπορεί να συναχωθεί ή να πάθει και κάτι χειρότερο)
Σε περίπτωση που ξανά συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμβουλευτείτε όσον το δυνατό γρηγορότερα έναν κτηνίατρο.
Προσοχή:ένα κύμα καύσωνα μπορεί να προκαλέσει θάνατο στο κουνέλι.

-Παράλυση
Τα κουνέλια διαθέτουν έναν πολύ λεπτό σκελετό και με αδέξιους χειρισμούς ή απότομες κινήσεις μπορεί να πάθουν παράλυση,κάτι που εκδηλώνετε συχνά στα πίσω πόδια και στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης.Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει να φροντίζετε το κουνέλι σας έτσι ώστε να μην πηδάει στο κλουβί,ούτε και από τραπέζια ή καναπέδες,κρεβάτια κ.α.
Επίσης είναι σημαντικό να μην κινείται σε χώρους όπου υπάρχουν λείες επιφάνειες που γλιστράνε.
Παράλυση όμως μπορεί να συμβεί και από την έλλειψη βιταμινών ή από κάποια λοίμωξη.
Αν πάθει το κουνέλι σας παράλυση,πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα κτηνίατρο.

-Δερματολογικές παθήσεις
Καμιά φορά τα κουνέλια εμφανίζουν στα αυτιά τους μια πηχτή απόθεση ή επίσης το κεφάλι καλύπτεται από κρούστες που προκαλούν φαγούρα στο κουνέλι..αυτά είναι συμπτώματα της ψώρας
η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα.Γι΄αυτό πάτε το κουνέλι να το δει ο κτηνίατρό σας.
Τα κουνέλια μπορούν να πάθουν και μυκητιάσεις.Στα σημεία που έχει προσβληθεί το κουνέλι,
υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί τριχόπτωση.Σ΄αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε ένα ειδικό αντιβιοτικό που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος ή μπορείτε να ρωτήσετε και από το pet shop που θα το αγοράσετε(μόνο από έμπειρο).
Μια πολύ σημαντική ασθένεια των κουνελιών είναι η κοκκιδίωση και προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς,τα κοκκίδια,που ζουν ή στο συκώτι ή στα έντερα του ζώου.Τα κοκκίδια είναι μικρά παρασιτικά μικρόβια, αόρατα με γυμνό μάτι, που αναπτύσσονται στα τοιχώματα των εντέρων και ειδικότερα στο λεπτό έντερο.Από την κοκκιδίωση προσβάλλονται συνήθως τα μικρά κουνελάκια 3-5 μηνών,και κυρίως με τον απογαλακτισμό,γιατί είναι ακόμη πολύ ευαίσθητα.Η κοκκιδίωση είναι εμφανές στα κουνελάκια όταν κάνουν συνεχώς διάρροια(χωρίς όμως να τα ταΐζετε λαχανικά και φρούτα φυσικά),υπάρχει περίπτωση ακόμη και να πεθάνουν.Τα μεγάλα κουνέλια δεν κινδυνεύουν τόσο από την κοκκιδίωση και ούτε βέβαια να πεθάνουν.

-Δόντια
Το να αδυνατίσει απότομα το κουνέλι σας και να τρώει όλο και λιγότερο,μπορεί να οφείλετε σε πρόβλημα των δοντιών..Όταν οι κοπτήρες δεν χρησιμοποιούνται αρκετά μακρένουν πολύ και είναι δύσκολο να φάει το κουνέλι.Δυστυχώς εσείς δεν μπορείτε να βοηθήσετε με κανέναν τρόπο το κουνέλι σας,οπότε είναι και πάλι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το κτηνίατρο σας.

                                                                __________

-Μηναίο check-up στο σπίτι
Εκτός από την επίσκεψη στον κτηνίατρο,θα πρέπει να ελέγχετε και εσείς οι ίδιοι την συμπεριφορά και την υγεία του κουνελιού σας κάνοντας ένα μηνιαίο check-up στο σπίτι σας.

 1. Μάτια: Τα μάτια του κουνελιού να μην τρέχουν και να μην έχουν τσίμπλες συχνά.
    (το να έχει το κουνέλι κόκκινα ή μπλε μάτια είναι κάτι το φυσιολογικό..)
 2. Μύτη: Πρέπει να είναι πάντοτε στεγνή και καθαρή και να μην τρέχει.
 3. Στόμα: Ανοίξτε προσεκτικά το στόμα του κουνελιού σας και δείτε εάν είναι ομοιόμορφα και ίσια
 4. Αυτιά: Τα αυτιά πρέπει να είναι καθαρά,αν έχουν λίγο "κερί" όπως κι εμείς οι άνθρωποι,καθαρίστε  
     τα με μπατονέτες,αν όμως έχουν μια πηχτή απόθεση πάτε το κουνέλι στον κτηνίατρο για θεραπεία.
 5. Τρίχωμα: Ελέγξτε καλά το τρίχωμα του κουνελιού σας,πρέπει να είναι καθαρό και να μην είναι
     αναμαλλιασμένο..ελέγξτε επίσης αν υπάρχει ξηροδερμία ή ψώρα κ.τ.λ. στο δέρμα του.
 6. Πόδια: Κοιτάξτε αν οι πατούσες από τα μπροστά και τα πίσω πόδια του κουνελιού είναι
     καλυμμένες με γούνα ή αν φαίνεται το δέρμα του(δεν πειράζει αν είναι λερωμένες οι πατούσες). 
     Δείτε προσεκτικά και τα δάχτυλα,βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν ανωμαλίες,αλλά είναι καλά 
     σχηματισμένα.
 7. Νύχια: Να κόβετε τα νύχια του κουνελιού σας όταν μεγαλώνουν πολύ,γιατί τα μεγάλα νύχια
     δημιουργούν πρόβλημα καθώς το κουνέλι δεν μπορεί να περπατήσει εύκολα..Όταν κόβετε τα
     νύχια (με πολλή προσοχή),να χρησιμοποιείτε νυχοκόπτη για σκύλους ή κουνέλια,μπορείτε όμως 
     και να χρησιμοποιήσετε μια απλή πένσα νυχιών.Το σημείο μέχρι το οποίο μπορείτε να κόβετε 
     τα νύχια του κουνελιού είναι μέχρι 3-4 χιλιοστά περίπου από τα αιμοφόρα αγγεία.Τα αιμοφόρα   
     αγγεία είναι ορατά στα κουνέλια με διαφανές νύχια,στα νύχια των κουνελιών με σκούρο  
     χρώμα όμως,περιέχεται πολλή χρωστική ουσία με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά τα αιμοφόρα 
     αγγεία.Σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και γενικότερα,είναι προτιμότερο να αναλαμβάνει το 
     κόψιμο των νυχιών ο κτηνίατρος.
 8. Ούρα: Τα ούρα των κουνελιών είναι πιο σκούρα σε σχέση με τον άνθρωπο ή  και άλλα ζώα,το
     το κόκκινο χρώμα των ούρων μπορεί να οφείλετε σε παντζάρια ή κάποιο φρούτο-λαχανικό που το
     δώσατε,αν όμως όχι θα πρέπει να το πάτε στον κτηνίατρο.Είναι επίσης ανησυχητικό το να ουρεί το
     κουνέλι σας έξω από το κουτί του,ενώ έχει μάθει πολύ καλά και για πολύ καιρό μέσα σ΄αυτό..
 9. Κόπρανα: Τα κανονικά κόπρανα είναι στρογγυλά,καφέ σκούρα και σκληρά,ή λίγο πιο μαλακά(της 
     απόφυσης).Τα ακανόνιστα κόπρανα που αλλάζουν συνεχώς σχήμα είναι πιθανόν σημάδι
     προβλήματος.
10. Τέλος ελέγξτε την συμπεριφορά του κουνελιού: Αν το κουνέλι έχει αναμαλλιασμένο τρίχωμα και
       κάθετε συνέχεια στην γωνία του κλουβιού,αυτό είναι σημάδι αρρώστιας.
       Ένα υγιές κουνέλι τρώει κανονικά και ενδιαφέρετε για το περιβάλλον του..

   Οτιδήποτε ανησυχητικό δείτε στην υγεία ή στην συμπεριφορά του κουνελιού σας επικοινωνήστε με
   τον κτηνίατρο




   Ράτσες των κουνελιών
                                                                                                                                                                                         ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΕΣ

    ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ             ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ               ΜΕΣΑΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ
      
            -Κουνέλι Γίγας-                             Νέας Ζηλανδίας                     Μπάρμπουγκερ Φε
                   βίντεο                                       Καλιφόρνιας                                Μπεζ                            
              φωτογραφία                                      Βιέννης                                   Πέρλφι       
                                                                     Βρετανικό                                  Λούξ             
                                                                       Αβάνας                                Θουριγγίας        
                                                                      Αλάσκας                                             



                                        ΜΙΚΡΕΣ ΡΑΤΣΕΣ                          ΡΑΤΣΕΣ ΝΑΝΟΙ
                                     
                                              Ιμαλαΐων                                       Πολωνέζικο
                                           Λοθάρινγκερ                                   Μικρό Ρωσικό                  
                                               Τάμπα                                          Νάνος Ρεξ
                                               Ασημί*                                                     Νάνος Αγκύρας
                                           Χολστλάντερ                                            Νάνος Λιοντάρι

                                                        *ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΑ



Ράτσες των κουνελιών με βάση το τρίχωμα

Κουνέλι Αγκύρας - Κουνέλι Αλεπού - Κουνέλι ρεξ 

  Το κουνέλι αλεπού είναι πιο εύκολο στην συντήρηση γιατί δεν έχει και τόσο μακρύ τρίχωμα και γενικότερα μοιάζει αρκετά με το απλό κουνέλι,ενώ το τρίχωμα της ράτσας Αγκύρας είναι πολύ πιο δύσκολο στην συντήρηση,αφού είναι πιο μακρύ,λεπτό και μαλακό..Το κουνέλι ρεξ έχει κοντό τρίχωμα και ποικιλία χρωμάτων.

  Προσοχή στις απομιμήσεις! Ένα αυθεντικό-καθαρόαιμο κουνέλι νάνος έχει κοντόχοντρο σώμα, στρογγυλό κεφάλι που από το μέτωπο μέχρι τα ρουθούνια είναι κάπως γαμψό και τα μάτια του προεξέχουν αρκετά.Επίσης,τα αυτιά του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνάνε τα 6,5-7 εκ.
και επιπλέον ένα ενήλικο κουνέλι νανος σε βάρος φτάνει μέχρι τα 1.900-2.000 γρ.,ενω ο μέσος όρος είναι 1.250γρ.

Πηγή:http://tapantagiatokouneli-lena.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου