Τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα ζώα. Όπως θα γνωρίζετε το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζουν είναι αρρώστια στα εντερικά. Και αυτό μπορεί να οφείλετε σε πολλούς παράγοντες, με κύριο αίτιο την κακή διατροφή, το νερό, αλλά και το χώρο που ζούν αν έχει υγρασία. Πολλοί εκτροφείς κουνελιών βλέπουν ξαφνικά αίμα στα κόπρανα των κουνελιών και μέσα σε λίγες ημέρες χάνονται ξαφνικά. Όπως καταλαβαίνουμε τα κουνέλια είναι απο τα πιο ευαίσθητα ζώα της φάρμας και χρειάζονται μεγάλη προσοχή, αλλά και κάποια μέτρα προληπτικής θεραπείας για να μην μας αρρωστάινουν εύκολα.
Το μεγαλύτερο μέσο μετάδοσης ασθένειων τόσο στα κουνέλια όσο και σε όλα τα ζώα είναι το νερό. Στα κουνέλια βέβαια λιγότερο, μιας και οι περισσότερες εγκαταστάσεις έχουν πιπίλες και όχι μπόλ πράγμα που λιγοστεύει σημαντικά το πρόβλημα. Πολλοί εκτροφείς λοιπόν κάνουν το εξής κόλπο μέσα στο νερό. Ρίχνουν μια κουταλιά σούπας ξύδι μέσα σε 2 λίτρα και τα κουνέλια δεν πιάνουν ασθένειες. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κάθε 10 μέρες και λειτουργεί προληπτικά για πολλά μικρόβια που ζούν μέσα στον οργανισμό του κουνελιού.
Τα κουνέλια είναι απο τα μικρότερα φυτοφάγα ζώα, και το πεπτικό τους σύστημα ενώ είναι σχεδιασμένο να χωνεύει τα πάντα απο χόρτα, πολλές φορές παρουσιάζει αδυναμίες! Αδυναμίες τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να παρακάμψουμε. Τα κουνέλια δεν πρέπει να έχουν απότομες αλλαγές στη διατροφή τους. Για παράδειγμα όταν τα ταίζουμε τριφύλλι κουνελίνη, και ξαφνικά τους βάλουμε 10 κιλά χλωρά χόρτα να φάνε, θα τα σκάσουμε τα ζωντανά. Αυτό για να γνωρίζουμε ότι με τέτοιες αλλαγές εμείς ευθυνόμαστε και όχι κάτι άλλο.
Η κυριότερη ασθένεια στα κουνέλια είναι η ψωρίοαση η αλλιώς ψώρα. Τα αυτιά των κουνελιών παραμορφώνονται αποκτούν μια ανώμαλη τραχειά επιφάνεια με πληγές και αν η κατάσταση προχωρήσει αρχίζουν και χάνονται ζωές. Το πρόβλημα πηγάζει απο ακάρεα τα οποία ζούν στο δέρμα και το τρώνε. Υπάρχει σίγουρη λύση ψεκάζοντας sebacil. Μεταδίδεται κυρίως όταν φαίρνουμε νέο αίμα στο εκτροφείο, για παράδειγμα κούνελο για ζευγάρωμα. Εναλλακτικές λύσεις που καταστέλλουν το πρόβλημα είναι λαδάκι, με ένα βαμβάκι. Τα ακάρεα σκάνε απο το λάδι. Αλλά η θεραπεία γίνεται μονο με φάρμακο.
Πηγή:http://ellinikeskotes.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου