ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Μυστικά για να γεννάνε πολλά αυγά οι κότες το Χειμώνα


Το χειμώνα αν δεν ασχοληθούμε με τις κότες μας σταματούν να γεννάνε αυγά. Συνήθως απο ένα κοτέτσι με 30 κότες μπορεί να παίρνουμε 1-2 αυγά, και αυτό είναι απολύτως φυσικό αν έχουμε τις κοτούλες μας παρατημένες στο έλεος του θεού. Οι κότες είναι ζώα που στον οργανισμό τους είναι προγραμματισμένες να γεννάνε τις εποχές που υπάρχει αυθονία τροφής, σωστή θερμοκρασία, ήλιος κλπ. Η καλύτερη εποχή για αυγοπαραγωγή είναι η Άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και λιγότερο ο χειμάς που απο πολλούς πτηνοτρόφους θεωρείτε περίοδος ξεκούρασης που τα πουλιά συγκεντρώνουν δυνάμεις. Ωστόσο δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Εφαρμόζοντας κάποια μυστικά διατροφής, αλλά και διαχείρησης στις κότες μας, μπορούμε να τις κάνουμε να γεννάνε ακόμα και το χειμώνα.
Και να ξέρετε ένα μυστικό. Το χειμώνα που κανένας δεν παράγει αυγά, λόγω τις εποχής, υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυγά απο πολλά σπίτια, και μπορείτε να τα πουλήσετε πολύ πιο εύκολα. Φυσικά όμως οι περισσότεροι ενδιαφέρεστε να έχετε τα αυγά που χρειάζεστε για το σπίτι, και για κάποιους φίλους γείτονες, οπότε θα πούμε μερικά εγγυημένα κόλπα.

Το χειμώνα δεν είναι το βασικό η τροφή για να γεννάνε οι κότες, αλλά το φώς. Ένα καλό κόλπο είναι εκεί που κοιμούνται οι κότες να βάλουμε μια λάμπα, και φαγητό νερό, και να το αφήνουμε ανοιχτό έως τις 10-11 το βράδυ, και οι κότες μας να τρώνε περισσότερες ώρες και να ζεσταίνονται και λιγάκι. Το φώς είναι απο τα βασικότερα για την αυγοπαραγωγή το χειμώνα. Στα μεγάλα πτηνοτροφεία αυτό το κόλπο εφαρμόζουν και έχουν τόσο πολλά αυγά απο λίγες κότες. Μπερδεύουν τις κότες ότι είναι άνοιξη και αυτές γεννάνε ασταμάτητα. Έτσι λοιπόν μπορείτε να κάνετε και εσείς. Δώστε φώς μέσα στο κοτέτσι για να τρέφονται περισσότερο οι κότες, και θα δείτε άμεσα διαφορές.

Το δεύτερο και βασικότερο, είναι η διατροφή. Οι κότες το χειμώνα πρέπει να τρώνε ένα μείγμα απο σπόρους, πχ 50% καλαμπόκι, 25% σιτάρι και 25% κριθάρι, με ολόκληρους τους σπόρους. Αν οι κότες δεν τρώνε ολόκληρο καλαμπόκι, υπάρχει κόλπο για να τις μάθετε. Θα κάνετε το εξής. Αφήστε τες νηστικές για μια μέρα, και δώστε μόνο καλαμπόκι ολόκληρο για φαγητό. Την μια μέρα μπορεί να μην το φάνε, την επόμενη θα το τσακίσουν εγγυημένα. Το δίνουμε ολόκληρο το καλαμπόκι γιατί είναι πιο θρεπτικό, και απο την πέψη τις ζεσταίνει.

Το επόμενο κόλπο στη διατροφή για το χειμώνα είναι να δίνουμε μπόλικο κόκκινο καυτερό πιπέρι μέσα στο φαγητό. Πρέπει να είναι καυτερό το πιπέρι, γιατί όπως λένε πολλοί παλιοί το κάψιμο θερμαίνει το σώμα τους και αυξάνει περισσότερο την αυγοπαραγωγή. Το πιπέρι είναι πολύ αποτελεσματικό και απο τη στιγμή που θα το δώσετε σε λίγες μέρες θα δείτε διαφορές. Η δοσολογία για μεγάλη αυγοπαραγωγή είναι 3-4 κουταλιές της σούπας σε ένα κιλό τροφής. Η τροφή πρέπει να είναι σε μορφή αλευριού πχ καλαμπόκι αλεύρι για να μπορέσουν να την φάνε οι κότες. Μέσα στο μείγμα με το αλεύρι ρίχνουμε και 5-6 κουταλιές ελαιόλαδο, το οποίο έχει πολλές θερμίδες και δίνει σημαντική ενέργεια για να γεννάνε αυγά οι κότες μας.

Τέλος πρέπει να εξασφαλίσουμε λάχανα και πράσινο στις κότες μας. Δεν φτάνει η βοσκή. Χρειαζόμαστε θρεπτικά λαχανικά, είτε απο τον κήπο μας είτε απο τη Λαική. Αυξάνουν εγγυημένα την γέννα και κάνουν πιο νόστιμα τα αυγά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου