ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Μακροθρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών



Για την ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητος ένας συνδυασμός από ορυκτά θρεπτικά συστατικά που είναι ουσιώδη για την επιβίωσή τους (μακροστοιχεία) και ορυκτά θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά σε κάποιες βιολογικές λειτουργίες τους (ιχνοστοιχεία). Δείτε παρακάτω συνοπτικά το ρόλο που παίζει κάθε ένα απ’ αυτά στα διάφορα στάδια του βιολογικού τους κύκλου και τις δυσλειτουργίες που προκαλεί η έλλειψή τους.

Μακροθρεπτικά στοιχεία
ΆζωτοΤο άζωτο εμπλέκεται στις πιο σημαντικές λειτουργίες των φυτών και είναι ο πιο σπουδαίος παράγοντας για την ανάπτυξη και την απόδοση των καλλιεργειών. Αποτελεί το δομικό συστατικό του μορίου της χλωροφύλλης, είναι το κύριο συστατικό των αμινοξέων που συνθέτουν τις πρωτεΐνες, είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση των υδατανθράκων και ευνοεί την πρόσληψη των άλλων θρεπτικών στοιχείων. Το άζωτο βοηθάει στην ανάπτυξη του υπέργειου μέρους του φυτού, δηλαδή των φύλλων και των βλαστών, καθώς και το σχηματισμό των καρπών. Συμπτώματα της έλλειψης αζώτου είναι οι χλωρώσεις, η μειωμένη παραγωγή και η καθυστερημένη ανάπτυξη.

ΦώσφοροΟ φώσφορος παίζει ρόλο-κλειδί στο μεταβολισμό, τη μεταφορά της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του φυτού. Έχει ζωτική σημασία για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και τη μεταβίβαση των γενετικών χαρακτηριστικών απ’ τη μια γενιά στην άλλη. Ο φώσφορος βοηθάει στην ανάπτυξη του υπόγειου μέρους του φυτού, δηλαδή του ριζικού του συστήματος. Η έλλειψη φωσφόρου επηρεάζει την ποιότητα των καρπών και το σχηματισμό των σπόρων, ενώ μπορεί να προκαλέσει οψίμηση της παραγωγής. Σύμπτωμα της έλλειψης φωσφόρου είναι το μωβ χρώμα στους μίσχους και τα φύλλα και η πρόωρη πτώση των καρπών και των ανθέων.

ΚάλιοΤο κάλιο ενεργοποιεί περισσότερα από 60 ένζυμα, που έχουν ζωτική σημασία για τη σύνθεση των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Αυξάνει τις αντοχές των φυτών στην ξηρασία, τον πάγο και την υψηλή αλατότητα (που αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα της γονιμότητας του εδάφους και εμφανίζεται σε ξηρές ζώνες καλλιέργειας και θερμοκήπια). Επιπλέον, τα φυτά που έχουν λιπανθεί με κάλιο προσβάλλονται σπανιότερα από ασθένειες. Το κάλιο αυξάνει την περιεκτικότητα των ελαίων στα φρούτα και βελτιώνει τη γεύση τους. Φυτά που έχουν κυρτωμένα φύλλα με στίγματα ή φύλλα που μοιάζουν καμένα παρουσιάζουν ελλείψεις σε κάλιο.

Ασβέστιο (Ca) Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Αποτελεί δομικό στοιχείο της κυτταρικής μεμβράνης και είναι απαραίτητο για τη διαίρεση των κυττάρων. Το ασβέστιο μειώνει την οξύτητα του εδάφους και βοηθάει το φυτό να απορροφήσει το άζωτο και άλλα ορυκτά.

Μαγνήσιο (Mg)Το μαγνήσιο είναι το βασικό συστατικό της χλωροφύλλης, που είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Το μαγνήσιο εμπλέκεται στις ενζυμικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά της ενέργειας.

Θείο (S)Το θείο είναι δομικό συστατικό των πρωτεϊνών, των αμινοξέων και των βιταμινών και είναι απαραίτητο για την παραγωγή της χλωροφύλλης.

Ιχνοστοιχεία
Βόριο (Β)Το βόριο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των πρωτεϊνών, τη διαίρεση των κυττάρων και την κυκλοφορία των σακχάρων στο φυτό. Η έλλειψη βορίου προκαλεί παραμορφώσεις, απώλεια χρώματος, σκούρες κηλίδες και εμφάνιση ρωγμών.

Χαλκός (Cu)Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική φάση του φυτού, γιατί βοηθάει στη βλάστηση της γύρης και στη σωστή ανάπτυξη του γυρεοσωλήνα. Ακόμα και σε εδάφη πλούσια σε οργανικά στοιχεία, παρατηρείται συχνά έλλειψη χαλκού.

Σίδηρος (Fe)Ο σίδηρος δρα ως καταλύτης για τη σύνθεση της χλωροφύλλης και είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των νέων βλαστών και την πρόληψη των τροφοπενιών. Ο σίδηρος συγκρατείται από τα κατώτερα στρώματα του εδάφους. Αν το χώμα είναι αλκαλικό (έχει υψηλό pH), τότε ο σίδηρος δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά. Η χρήση ενός όξινου βελτιωτικού σκευάσματος με χηλικό σίδηρο διορθώνει το πρόβλημα.

Μαγγάνιο (Mn)Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για την αναπνοή, τη φωτοσύνθεση και το μεταβολισμό του αζώτου. Συμπτώματα της έλλειψης μαγγανίου είναι η φυλλόρροια και η εμφάνιση μαύρων ή καφέ κηλίδων δίπλα στις φλέβες των φύλλων.

Μολυβδαίνιο (Mo)Το μολυβδαίνιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό του αζώτου και τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Η έλλειψή του επηρεάζει κυρίως τα λαχανικά και οδηγεί σε βραδεία ή μηδενική ανάπτυξη.

Ψευδάργυρος (Zn)Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, τη σύνθεση των πρωτεϊνών και την ανάπτυξη των μίσχων. Έλλειψη ψευδαργύρου παρατηρείται σε αλκαλικά εδάφη με υψηλά επίπεδα φωσφορικών αλάτων.

Νικέλιο (NI)Το νικέλιο απελευθερώνει το άζωτο σε αξιοποιήσιμη μορφή για τα φυτά και είναι απαραίτητο για την απορρόφηση του σιδήρου. Η έλλειψη νικελίου οδηγεί σε μειωμένη φυτρωσιμότητα των σπόρων.

Χλώριο (Cl) Το χλώριο εμπλέκεται στη διαδικασία της όσμωσης, δηλαδή της απορρόφησης του νερού ή άλλων διαλυτών ουσιών από τις ρίζες. Η έλλειψη χλωρίου οδηγεί σε μαρασμό, κιτρινίσματα και απώλεια της οσμής των λουλουδιών.

Νάτριο (Na)Το νάτριο προσφέρει ιονική ισορροπία στα φυτά, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των ορυκτών θρεπτικών συστατικών και τη φωτοσύνθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου