ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Πως κλωσσάνε οι κότες




Πόσο χαίρομαι, που ήρθε επιτέλους η Άνοιξη! Η εποχή που όλος ο κόσμος βλέπει τα κοτέτσια του να γεμίζουν κοτοπουλάκια. Ξέρετε η Άνοιξη είναι η εποχή που κλωσσάνε περισσότερο οι κότες. Ο κανόνας για να πέσει μια κότα κλώσσα είναι να έχει ήδη ολοκληρώσει τον αναπαραγωγικό της κύκλο. Τι θέλω να πω με αυτό; Θα σας πω ένα παράδειγμα.. Έχουμε μια κότα η οποία ξεκίνησε να γεννάει, απο τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτή η κότα μπορεί να κλώσσήσει περίπου μέσα στον Απρίλιο - Μάιο! Φυσικά αν μια κότα γεννάέι απο τον Νοέμβριο - Ιανουάριο μπορεί να κλωσσήσει απο τον Μάρτιο. Γενικά δηλαδή για να κλωσσήσει μια κότα χρειάζεται να γεννήσει πάνω απο 30 αυγά. Συνήθως όμως οι κότες κλωσσάνε αφού γεννήσουν 50 αυγά. Ισχύει ότι μια κότα κλωσσάει γρήγορα τον πρώτο χρόνο ζωής της αφου ολοκληρώσει και φτάσει 10 μηνών. Αυτές δυστυχώς είναι πληροφορίες που έχω βγάλει ως απόσταγμα απο την εμπειρία μου, και δυστυχώς δεν πρόκειται να τις βρείτε πουθενά αλλού να τις διαβάσετε!
Για να πέσει μια κότα κλώσσα δεν αρκεί μόνο να είναι ώριμη στην ηλικία. Χρειάζεται να το έχει και στο αίμα της. Δηλαδή να το έχει η ράτσα. Για παράδειγμα οι ντόπιες κότες, οι κότες ράτσας brahma, τα νανάκια, και μερικές άλλες ράτσες έχουν έντονο το ένστικτο της κλώσσας. Αντιθέτως ράτσες όπως οι australorp, leghron, isa brown, κότες πτηνοτροφείου, κότες που πουλάνε στα μαγαζιά, δεν έχουν το ένστικτο της κλώσσας. Δηλαδή αν πάρετε τέτοιες κότες, το πολύ να κλωσσήσει μια κότα στις 100. Είναι σπάνιο δηλαδή, να δούμε τις έτοιμες κότες να κλωσσάνε.



Ξέρετε όποιος έχει κότες που κλωσσάνε έχει μεγάλο πλεονέκτημα. Ξέρω πολλούς ερασιτέχνες που εξασφαλίζουν όλη τη ΝΕΑ ΓΕΝΝΙΑ κοτόπουλων απο τις κλώσσες που βάζουν. Φανταστείτε να μην χρειάζεται να αγοράζετε νέα πουλιά και να σας τα βγάζουν εντελώς δωρεάν οι κλώσσες. Μα δεν είναι όμως μόνο το χρηματικό. Τα πουλιά που μεγαλώνουν με κλώσσα είναι ποιοτικά.

Καμια σχέση τα πουλιά απο κλωσσομηχανή με αυτά απο κλώσσα.
Υπάρχει μια εκδοχή, ότι όσα πουλια μεγαλώνουν με κλώσσομηχανή, το ένστικτο χάνεται. Θέλω λοιπόν να σας πω λίγα λόγια πάνω σε αυτό.  Αν εχουμε 100 πουλιά απο κλωσσομηχανή, και 100 πουλιά απο κλώσσα, απο την ίδια ράτσα. Της μηχανής τα πουλιά θα κλωσσήσουν με λίγο μικρότερο ποσοστό στη πρώτη γεννιά. Στη δεύτερη γεννιά, θα έχουμε ακόμα λιγότερες κλώσσες, κλπ. Μέσα σε λίγες δεκαετίες χάνεται το ένστικτο, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Φυσικά υπάρχουν ράτσες που έχουν πιο ισχυρο το ένστικτο και δεν εξασθενεί εύκολα ακόμα και σε 10 χρόνια. Εξαρτάται εξ ολοκλήρου απο τα γονίδια που φέρει το πτηνό. Τωρα θα μου πείτε, γιατί πολλές ράτσες σήμερα δεν κλωσσάνε; Μα φυσικά γιατί οι μηχανές εχουν μπεί στη μέση. Όσο τα πτηνά προχωρούν γεννιές, χωρίς να μεγαλώνουν με κλώσσα, το ένστικτο χάνεται. Φυσικά πάντα υπάρχει μέσα βαθειά χαραγμένο. Για να χαθεί το ένστικτο απο τις σημερινές κότες, πέρασαν πολλά πολλά χρόνια.



Αλήθεια πως κάνουμε τις κότες να κλωσσάνε;
Έχω γράψει πάρα πολλές φορές για τις φωλιές και τον χώρο του κοτετσιού. Κότες που είναι ελευθέρας, που τους έχουμε φτιάξει ωραίες, σκοτεινές, και κρυμμένες σε θάμνους φωλιές, κλωσσάνε πιο γρήγορα. Ένα άλλο κόλπο λοιπόν είναι να αφήνουμε τουλάχιστον 3-4 αυγά μέσα στις φωλιές, τα οποία είναι σημαδεμένα. Η κότα όταν βλέπει αυγό μέσα στη φωλιά, νομίζει πως είναι δικό της. Συνεπώς αν δεί πολλά αυγά θα ερεθιστεί για να κάτσε να κλωσσήσει.

Θέλω να σας πω την εμπειρία μου. Όσες φορές έλειπα και άφηνα αυγά στις φωλιές, έβρισκα πάντα κλώσσες. Θυμάμαι μια μέρα που έλειψα για 4 μέρες και βρήκα τη μεγαλύτερη σε ηλικία κότα, 7 χρονών, να κλωσσάει μέσα στη φωλιά με 10 αυγά. Οι κότες τρελαίνονται όταν βλέπουν πολλά αυγά στη φωλιά. Ξέρετε για τις κότες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ας φαίνεται κάτι τόσο απλό.

Οι κότες ζηλεύουν! Κάντε ένα πείραμα. Πάρτε μια κλώσσα και βάλτε την κάπου να την βλέπουν οι άλλες κότες. Δείτε πως τη ζηλεύουν, και τη πλησιάζουν με περιέργεια! Και όμως όταν οι άλλες κότες ακούνε του "κλουυ κλουυυ" της κλώσσας, ζηλεύουν! Θέλουν και αυτές να γίνουν κλώσσες. Πολλές φορές εφάρμοζα αυτή τη τεχνική, για να κάνω και άλλες κότες να κλωσσήσουν. Η μια κλώσσα φαίρνει την Άλλη. Άμα λοιπόν έχετε ένα κοτέτσι με κότες που δεν κλωσσάνε, μπορείτε να αγοράσετε απο κάποιον άλλο, μια κότα που κλωσσά, και μόλις οι κότες την δούν, ίσως θυμηθούν το μητρικό ένσττικτο! Μπορεί να χάθηκε στη πάροδο δεκάδων χρόνων, όμως πάντα βαθειά βαθειά μέσα υπάρχει! Και αν έχουμε τον τρόπο, μπορούμε να το βγάλουμε προς τα έξω και πάλι! Μην ξεχνάμε ότι εδώ και εκατομμύρια χρόνια οι κότες κλωσσούσαν, πως γίνετε μέσα σε 100 και 200 χρόνια να εξαφανιστεί; Πρακτικώς αδύνατο!

Πηγή:http://ellinikeskotes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου