Οι φετινές διακοπές στην Κρήτη μου έδωσαν στιγμές που θα θυμάμαι χρόνια. Ξαναγύρισα με τον πατέρα μου στην Ιεράπετρα, το μέρος που γεννήθηκα και έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Ψάξαμε παρέα για τα σπίτια που είχαμε ζήσει, για τα μέρη που πηγαίναμε, για τους φίλους του, με τους οποίους μοιράστηκε αναμνήσεις ζωής, πριν 50 χρόνια.
Άκουσα ιστορίες και γνώρισα τους πρωταγωνιστές τους. Γλυκειές μορφές ανθρώπων, που έζησαν και μοιράστηκαν τη ζωή με φίλους. Οικογένειες, που άνοιγαν να δεχθούν φίλους και ξένους, με την ίδια χαρά. Κάποιοι είχαν φύγει από τη ζωή. Η παρουσία τους, όμως, ήταν ακόμα ζωντανή στις ιστορίες που ξεδίπλωναν οι φίλοι τους.
Γύρω από ένα τραπέζι με ρακή και μεζέ, η ηλικία στα σώματα έχανε κάθε σημασία. Τα μάτια φώτιζαν τα πρόσωπα και το γέλιο έδειχνε χαρά για τη ζωή. Ήμουν μαζί τους και άκουγα. Χαμογελούσα και έσφιγγα στα κρυφά το χέρι του πατέρα μου. Είμαι ευγνώμων για όσα μου έχει δώσει αυτή η ζωή.
Η οικογένεια της Μαριάννας
Η Μαριάννα Σιγανού, food blogger στο Gourmelia και αγαπημένη φίλη, ήταν η δική μου ξεναγός στην Ιεράπετρα, φέτος. H οικογένειά της μας καλωσόρισε σαν οικογένεια και, η αλήθεια είναι πως κι εγώ έτσι ένοιωσα.
Μαγειρέψαμε παρέα με τη γιαγιά Μαρίκα χειρομυλόπιτες και μυζηθρόπιτες και το βιντεοσκοπήσαμε. Η Δέσποινα έστρωσε τραπέζι κάτω από την κληματαριά και μαγείρεψε βλίτα και κολοκυθάκια γλυκά από το μποστάνι, κουνέλι κρασάτο, πατάτες και αυγά τηγανητά από τις κότες τους. Ο Γιώργος γέμισε τα κενά στην εξέλιξη των ιστοριών του μπαμπά μου, μιλώντας μαζί του πάνω από 4 ώρες. Ο Μάνος βιντεοσκόπησε και φωτογράφιζε και η γιαγιά Μαρίκα στάθηκε με θαυμαστή άνεση μπροστά στην κάμερα, μαγειρεύοντας και μαγεύοντας εμένα και την Μαριάννα και όταν δείτε τα βίντεο, πιστεύω, κι εσάς!
Για την υπόλοιπη οικογένεια, τη Γωγώ, τον Μανώλη, τον Μπάμπη και τη Μαρία θα σας πω σε επόμενο άρθρο. Είναι οι άνθρωποι πίσω από το Βετεράνο, το κεντρικό ζαχαροπλαστείο-αρτοποιείο στην Ιεράπετρα και το καλύτερο κρίθινο και επτάζυμο παξιμάδι που έχω φάει!
Η ταβέρνα Κατερίνα
Ο Μάνος Περακάκης γράφει για τις ταβέρνες και παραλίες, γύρω από την Ιεράπετρα στο blog του. Εκεί διάβασα για την ταβέρνα Κατερίνα, στα Φέρμα, 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, προς τα ανατολικά. Η ταβέρνα έχει ιστορία από το 1960 και παραμένει ενεργή από τότε. Η Κατερίνα, ο Δημήτρης και ο Μανώλης είναι οι άνθρωποι που θα σας φροντίσουν. Ο χώρος είναι απλός, με αυλή στο πίσω μέρος. Αν τρέχετε, θα προσπεράσετε εύκολα την επιγραφή του μαγαζιού.
Ο Μάνος με έστειλε για τους μπουμπουριστούς χοχλιούς αλλά σύντομα, ο μπαμπάς μου ανακάλυψε πως δεν τους είχαν προβράσει, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν εύκολα από το κέλυφος. Η Κατερίνα, η μαγείρισσα, συμφώνησε λέγοντας πως δεν τους βράζει πριν το τηγάνισμα για να κρατήσουν τη γεύση τους. Φάγαμε κουνέλι στο φούρνο με πατάτες, τόσο τρυφερό όσο και ροδοκοκκινισμένο, ανθούς και ντολμαδάκια, με μελωμένο ρύζι, βελουδένια φάβα και ελιές χαρακτές, τοματάκια από το κήπο τους και μυζηθρόπιτα με μέλι στο τέλος.
Εκείνο που με ξετρέλανε ήταν οι κολοκυθοκεφτέδες της και πήγα στην κουζίνα για τη συνταγή. Είναι η δεύτερη εκδοχή για κολοκυθοκεφτέδες που κάνουν στην Κρήτη, αυτοί που φορμάρονται σε κεφτέ, αλευρώνονται πριν τηγανιστούν και διατηρούνται στην κατάψυξη. Σας έχω γράψει για την πρώτη εκδοχή, κολοκυθοκεφτέδες που γίνονται με τριμμένα κολοκύθια σε χυλό, με τη συνταγή της ταβέρνας Ναπολέων, στην Ιεράπετρα.
Αυτοί εδώ, ήταν γεμάτοι κολοκυθοκεφτέδες, με βελούδινη γέμιση και τυρί που τραβιόταν σε κλωστές. Το βελούδινο αποτέλεσμα έδιναν τα κολοκύθια που είχαν βράσει, στραγγίσει και αλεστεί σε πουρέ, πριν ενωθούν με τα άλλα υλικά! Δοκιμάστε τα έτσι, είναι πολύ νόστιμα.
Προσέξτε τι είδους φρυγανιά θα βάλετε και να μην παραλείψετε το σκόρδο και το κίμινο. Κάνουν μεγάλη διαφορά. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε πως το μίγμα σας είναι καλό γευστικά, πριν τηγανίσετε τους κεφτέδες κάντε μια δοκιμή τηγανίζοντας μόνο ένα. Έτσι θα δείτε αν θέλει άλλα μπαχαρικά ή άλλη διόρθωση. Αυτό είναι τεστ για όλους τους κεφτέδες, να το θυμάστε.
Υλικά
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκύθια πράσινα
- 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί, μισό κεφαλοτύρι, μισό γραβιέρα
- 1 φλυτζάνι φρυγανιά από σπασμένα παξιμάδια ή προζυμένιο ψωμί
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτάλι γλυκού κίμινο
- αλάτι και πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης
Βράστε τα κολοκύθια και αφήστε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν τελείως. Αν μπορείτε να τα στίψετε απαλά στις παλάμες σας να το κάνετε. Αλέστε τα στο blender να γίνουν πουρές.
Σε μια μπασίνα βάζετε τον πουρέ και προσθέτετε όλα τα υλικά. Ζυμώνετε πολύ καλά. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο να ρουφήξει η φρυγανιά τα υγρά. Το μίγμα πρέπει να είναι στητό, να μπορείτε να το πλάσετε σε κεφτέδες. Αν δεν είναι έτσι, προσθέστε περισσότερη φρυγανιά.
Πλάστε σε κεφτέδες, αλευρώστε τους πρώτα όλους και μετά ξεκινήστε το τηγάνισμα
Πως τηγανίζουμε τους κεφτέδες:
- Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, με ύψος ένα δάχτυλο, να φτάσει μέχρι τη μέση των κεφτέδων.
- Βάλτε τη πρώτη δόση, χωρίς να κολλούν μεταξύ τους.
- Τηγανίστε μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα η κάτω πλευρά των κεφτέδων και μετά γυρίστε να ψηθεί και η άλλη.
- Να τινάζετε το επιπλέον αλεύρι, μεταφέροντας τον κεφτέ από το ένα χέρι σας στο άλλο, πριν τον βάλετε στο τηγάνι.
- Αν έχει μαζευτεί πολύ αλεύρι στο λάδι και έχει μαυρίσει, τότε σουρώστε το λάδι, για να μην κολλήσει πάνω στους επόμενους κεφτέδες
- Βγάλτε τους κεφτέδες σε σχάρα για να κρυώσουν και να παραμείνουν τραγανοί
Πηγή: http://www.tastefull.gr/
Υλικά
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκύθια πράσινα
- 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί, μισό κεφαλοτύρι, μισό γραβιέρα
- 1 φλυτζάνι φρυγανιά από σπασμένα παξιμάδια ή προζυμένιο ψωμί
- 1 αυγό
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτάλι γλυκού κίμινο
- αλάτι και πιπέρι
Μέθοδος εκτέλεσης
Βράστε τα κολοκύθια και αφήστε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και να κρυώσουν τελείως. Αν μπορείτε να τα στίψετε απαλά στις παλάμες σας να το κάνετε. Αλέστε τα στο blender να γίνουν πουρές.
Σε μια μπασίνα βάζετε τον πουρέ και προσθέτετε όλα τα υλικά. Ζυμώνετε πολύ καλά. Αφήστε το μίγμα στο ψυγείο να ρουφήξει η φρυγανιά τα υγρά. Το μίγμα πρέπει να είναι στητό, να μπορείτε να το πλάσετε σε κεφτέδες. Αν δεν είναι έτσι, προσθέστε περισσότερη φρυγανιά.
Πλάστε σε κεφτέδες, αλευρώστε τους πρώτα όλους και μετά ξεκινήστε το τηγάνισμα
Πως τηγανίζουμε τους κεφτέδες:
- Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, με ύψος ένα δάχτυλο, να φτάσει μέχρι τη μέση των κεφτέδων.
- Βάλτε τη πρώτη δόση, χωρίς να κολλούν μεταξύ τους.
- Τηγανίστε μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα η κάτω πλευρά των κεφτέδων και μετά γυρίστε να ψηθεί και η άλλη.
- Να τινάζετε το επιπλέον αλεύρι, μεταφέροντας τον κεφτέ από το ένα χέρι σας στο άλλο, πριν τον βάλετε στο τηγάνι.
- Αν έχει μαζευτεί πολύ αλεύρι στο λάδι και έχει μαυρίσει, τότε σουρώστε το λάδι, για να μην κολλήσει πάνω στους επόμενους κεφτέδες
- Βγάλτε τους κεφτέδες σε σχάρα για να κρυώσουν και να παραμείνουν τραγανοί
Read more at http://www.tastefull.gr/recipe/kolokithokeftedes-vrasmeno-kolokithi#YZh5zcUudo66j0Mt.99
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου