ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα κατεψυγμένα τρόφιμα.


Η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Είναι όμως μια καλή διατροφική επιλογή;
1. Τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα μπορεί να είναι τι ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα; Εξαρτάται. Για να ξεκαθαρίσουμε: έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, όταν κοίταξαν τις πραγματικές συνθήκες που καταναλώνονται πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, η διατροφική αξία τους πέφτει. Όταν ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ πολλά από τα λαχανικά και φρούτα μαζεύονται πριν ωριμάσουν για να αντέξουν στη μεταφορά. Όταν δεν ωριμάσουν εντελώς δεν έχουν αναπτυχθεί κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός στα σουπερμάρκετ επίσης μειώνει την διατροφική αξία των τροφών. Τέλος όσο τα λαχανικά κάθονται στο πάγκο, τόσο πέφτει η διατροφική τους αξία. Έτσι στη περίπτωση που δεν βρίσκεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής (η λαϊκή είναι η ιδανική λύση), τότε ίσως τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μαζεύονται όταν ωριμάσουν αφού θα τα καταψύξουν άμεσα.
2. Προσοχή στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Οι καλύτερες επιλογές στα κατεψυγμένα είναι αυτά που περιέχουν μόνο λαχανικά χωρίς άλλα συστατικά όπως για παράδειγμα σκέτος αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο κτλ. Προϊόντα όμως με πρόσθετα συστατικά όπως σάλτσες, λιπαρά, πατάτες τηγανίτες, πανέ κοτόπουλο κτλ. δεν αποτελούν υγιεινές επιλογές. Η κατάψυξη λοιπόν θα πρέπει...
να περιέχει κυρίως λαχανικά, γεύματα που μας έχουν μείνει, κρέας, κοτόπουλο κτλ. Η κατάψυξη δεν θα πρέπει να περιέχει κυρίως παγωτά, πίτσες, πανέ τρόφιμα.
3. Κρέας και ψάρι, στη κατάψυξη. Το κρέας στη κατάψυξη είναι μια λύση ώστε να υπάρχει πάντα επιλογή ζωικής πρωτεΐνης. Για να διατηρηθεί η ποιότητα του κρέατος: τυλίγεις το κρέας πρώτα με πλαστική μεμβράνη, μετά το βάζεις σε μια σακούλα τροφίμων, τέλος αποφεύγεις να το τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο για να μην έχει μεταλλική μυρωδιά.
4. Η κατάψυξη είναι καλή για τη διατήρηση μυρωδικών όπως για παράδειγμα δυόσμο και μαϊντανό. Τα αποθηκεύεις αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει, σε πλαστική σακούλα τροφίμων.
5. Ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να μπουν στη κατάψυξη σε διάστημα 3-4 ημερών αφού έχουν μαγειρευτεί.

6. Απόψυξη. Η απόψυξη γίνεται με ασφάλεια με 3 τρόπους:
Στο ψυγείο: Ένα μικρό κομμάτι κρέας η κοτόπουλο συνήθως θα χρειαστεί 1 μέρα, τα μεγαλύτερα κομμάτια περισσότερο. Αφού γίνει η απόψυξη, χρησιμοποιείται σε 1 έως 2 μέρες.
Στο κρύο νερό: Το κρέας μπαίνει σε μια σακούλα που να κλείνει αεροστεγώς και μετά βουτάς την σακούλα σε κρύο νερό της βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσει.
Σε φούρνο μικροκυμάτων: Αν κάνεις απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά και μυρωδικά δεν χρειάζονται απόψυξη.
7. Πόσο καιρό διατηρούνται;
Κιμάς: 3-4 μήνες
Χοιρινό: 4-6 μήνες
Ψάρι: 6 μήνες
Μοσχάρι και Αρνί: 6-12 μήνες
Πουλερικά: 9 μήνες
Λουκάνικα: 1-2 μήνες
Μπέικον:1-2 μήνες
8. Η σωστή θερμοκρασία της κατάψυξης είναι: -18 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να έχεις ένα θερμόμετρο στη κατάψυξη αλλά και στο ψυγείο.
9. Κατάψυξη και οικονομία. Η κατάψυξη αποτελεί ένα καλό τρόπο να κάνουμε και οικονομία. Αν μας μείνει φαγητό μπορούμε να το βάλουμε και να το φάμε μια άλλη στιγμή αντί να το πετάξουμε. Αν μένουμε μόνοι μας μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένα λαχανικά και να μαγειρεύουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε αντί για παράδειγμα ένα κιλό. Αν βρούμε μια καλή τιμή σε κρέας μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να το βάλουμε στη κατάψυξη.

Πηγή>http://natofao.blogspot.gr/


Η ποικιλία των κατεψυγμένων τροφίμων μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Είναι όμως μια καλή διατροφική επιλογή;
1. Τα κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα μπορεί να είναι τι ίδιο θρεπτικά με τα φρέσκα; Εξαρτάται. Για να ξεκαθαρίσουμε: έρευνες έχουν δείξει ότι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, όταν κοίταξαν τις πραγματικές συνθήκες που καταναλώνονται πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα, η διατροφική αξία τους πέφτει. Όταν ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ πολλά από τα λαχανικά και φρούτα μαζεύονται πριν ωριμάσουν για να αντέξουν στη μεταφορά. Όταν δεν ωριμάσουν εντελώς δεν έχουν αναπτυχθεί κάποια διατροφικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός στα σουπερμάρκετ επίσης μειώνει την διατροφική αξία των τροφών. Τέλος όσο τα λαχανικά κάθονται στο πάγκο, τόσο πέφτει η διατροφική τους αξία. Έτσι στη περίπτωση που δεν βρίσκεις φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής (η λαϊκή είναι η ιδανική λύση), τότε ίσως τα κατεψυγμένα μπορεί να είναι μία εναλλακτική λύση. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μαζεύονται όταν ωριμάσουν αφού θα τα καταψύξουν άμεσα.
2. Προσοχή στα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα. Οι καλύτερες επιλογές στα κατεψυγμένα είναι αυτά που περιέχουν μόνο λαχανικά χωρίς άλλα συστατικά όπως για παράδειγμα σκέτος αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο κτλ. Προϊόντα όμως με πρόσθετα συστατικά όπως σάλτσες, λιπαρά, πατάτες τηγανίτες, πανέ κοτόπουλο κτλ. δεν αποτελούν υγιεινές επιλογές. Η κατάψυξη λοιπόν θα πρέπει...
να περιέχει κυρίως λαχανικά, γεύματα που μας έχουν μείνει, κρέας, κοτόπουλο κτλ. Η κατάψυξη δεν θα πρέπει να περιέχει κυρίως παγωτά, πίτσες, πανέ τρόφιμα.
3. Κρέας και ψάρι, στη κατάψυξη. Το κρέας στη κατάψυξη είναι μια λύση ώστε να υπάρχει πάντα επιλογή ζωικής πρωτεΐνης. Για να διατηρηθεί η ποιότητα του κρέατος: τυλίγεις το κρέας πρώτα με πλαστική μεμβράνη, μετά το βάζεις σε μια σακούλα τροφίμων, τέλος αποφεύγεις να το τυλίγεις σε αλουμινόχαρτο για να μην έχει μεταλλική μυρωδιά.
4. Η κατάψυξη είναι καλή για τη διατήρηση μυρωδικών όπως για παράδειγμα δυόσμο και μαϊντανό. Τα αποθηκεύεις αφού έχουν πλυθεί και στεγνώσει, σε πλαστική σακούλα τροφίμων.
5. Ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα μπορούν να μπουν στη κατάψυξη σε διάστημα 3-4 ημερών αφού έχουν μαγειρευτεί.

6. Απόψυξη. Η απόψυξη γίνεται με ασφάλεια με 3 τρόπους:
Στο ψυγείο: Ένα μικρό κομμάτι κρέας η κοτόπουλο συνήθως θα χρειαστεί 1 μέρα, τα μεγαλύτερα κομμάτια περισσότερο. Αφού γίνει η απόψυξη, χρησιμοποιείται σε 1 έως 2 μέρες.
Στο κρύο νερό: Το κρέας μπαίνει σε μια σακούλα που να κλείνει αεροστεγώς και μετά βουτάς την σακούλα σε κρύο νερό της βρύσης, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά μέχρι να ξεπαγώσει.
Σε φούρνο μικροκυμάτων: Αν κάνεις απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να το μαγειρέψεις αμέσως.
Τα κατεψυγμένα λαχανικά και μυρωδικά δεν χρειάζονται απόψυξη.
7. Πόσο καιρό διατηρούνται;
Κιμάς: 3-4 μήνες
Χοιρινό: 4-6 μήνες
Ψάρι: 6 μήνες
Μοσχάρι και Αρνί: 6-12 μήνες
Πουλερικά: 9 μήνες
Λουκάνικα: 1-2 μήνες
Μπέικον:1-2 μήνες
8. Η σωστή θερμοκρασία της κατάψυξης είναι: -18 βαθμούς Κελσίου. Καλό είναι να έχεις ένα θερμόμετρο στη κατάψυξη αλλά και στο ψυγείο.
9. Κατάψυξη και οικονομία. Η κατάψυξη αποτελεί ένα καλό τρόπο να κάνουμε και οικονομία. Αν μας μείνει φαγητό μπορούμε να το βάλουμε και να το φάμε μια άλλη στιγμή αντί να το πετάξουμε. Αν μένουμε μόνοι μας μπορούμε να αγοράσουμε κατεψυγμένα λαχανικά και να μαγειρεύουμε μόνο όσο χρειαζόμαστε αντί για παράδειγμα ένα κιλό. Αν βρούμε μια καλή τιμή σε κρέας μπορούμε να αγοράσουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να το βάλουμε στη κατάψυξη.

Πηγή>http://natofao.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου