ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Φεβρουάριος στον κήπο

Φεβρουάριος στον κήπο
Μυρίσε άνοιξη! Τα χειμερινά φυτά φτάνουν σιγά σιγά στο τέλος του κύκλου τους και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.
Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να σπείρουμε σέσκουλα και πράσα. Τα σέσκουλα τα σπέρνουμε κατευθείαν στο μποστάνι μας σε αποστάσεις 20-30
εκ. το ένα από το άλλο ανάλογα με την ποικιλία.

Τα πράσα απο την άλλη, πρέπει να τα σπείρουμε σε ένα δίσκο βάθους 10εκ. με χώμα για σπορεία και να τα μεταφυτεύσουμε στο μποστάνι μας μόλις φυτρώσουν. Διαφορετικά, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμα σπορόφυτα που φυτεύουμε είτε στα σύνορα του μποστανιού μας σε αποστάσεις 10εκ. ή ανάμεσα στα υπόλοιπα λαχανικά μας για προστασία από τα έντομα.

Τα μαρούλια που σπείραμε προστατευμένα από το κρύο, τον προηγούμενο μήνα, μπορούμε τώρα να τα μεταφυτεύσουμε στο μποστάνι μας. Προτεινόμενη είναι η καλλιέργεια τους με στέγαστρο σε τούνελ με φλις παγοπροστασίας, για να προστατευθούν από τις κρύες νύχτες και τα έντομα. Συνεχίζουμε και σπέρνουμε καρότο, σπανάκι και ραπανάκια όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. Επίσης ο Φεβρουάριος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα όσοι δεν πρόλαβαν ακόμα.

Μπορεί να εξασκήσουμε την υπομονή μας όλο τον χρόνο με την προσμονή να ωριμάσουν οι καρποί μας, ωστόσο δε θα χρειαστεί να δείξουμε τόση υπομονή και στη σπορά των καλοκαιρινών λαχανικών. Είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια χώρα με ιδανικές κλιματικές συνθήκες, συνεπώς η καλλιέργεια της μελιτζάνας, της πιπεριάς και της ντομάτας γίνεται σχεδόν όλους τους μήνες με ορισμένες προφυλάξεις.
Δίνουμε προτεραιότητα στις μελιτζάνες και τις πιπεριές, που έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη όταν είναι σπορόφυτα, για να προλάβουν να αναπτυχθούν ώστε να είναι έτοιμα φυτά, όταν πια έρθει το καλοκαίρι. Θα τα σπείρουμε σε ένα δίσκο σπόρου σε πλαστικό θερμοκήπιο ή κοντά σε ένα τζάμι μέσα στο σπίτι σκεπασμένα με ένα πλαστικό η γυάλινο μπολ. Μόλις σποριάσουν θα τα φυτέψουμε το καθένα ξεχωριστά σε μια ανεξάρτητη γλάστρα, συνεχίζοντας την καλλιέργεια στο θερμοκήπιο ή κατασκευάζοντας αυτοσχέδια προστασία για το κάθε φυτό ξεχωριστά. Αρχικά μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μικρές γλάστρες και μετά από ένα μήνα να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερες, ώστε να πάρουν πλέον την τελική τους θέση στο μποστάνι μας στα μέσα Απριλίου.

Τις ντομάτες μπορούμε να τις καθυστερήσουμε λίγο, καθώς έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη, εκτός αν θέλουμε να έχουμε πρώιμη σοδειά ή πρόκειται να καλλιεργήσουμε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Αν έχουμε πολλές ποικιλίες, τότε θα ξεκινήσουμε με τις πιο ανθεκτικές και θα βάλουμε πρόγραμμα να σπείρουμε τις πιο ευαίσθητες όταν θα αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Η συμβουλή μου είναι να μη τα ξεκινήσετε όλα μαζί, αλλά να βάλετε πρόγραμμα ξεκινώντας με λίγα και όταν αυτά μεταφυτευτούν να τα αντικαταστήσετε με άλλα, ώστε να υπάρχει ανακύκλωση στα είδη.

Στα σύνορα του μποστανιού μας σπέρνουμε ακόμα καλέντουλες και μποράγο (μπουράντζα) για το χρώμα, τις άψογες ιδιότητές τους στην συγκαλλιέργεια αλλά ακόμα και για τις μοναδικές τους θρεπτικές ιδιότητες στην διατροφή μας.

Την τιμητική τους αυτόν τον μήνα έχουν οι καμέλιες, που μας προσφέρουν πανέμορφα λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη. Αλλά και άλλα φυτά μας δίνουν αυτό τον μήνα ποικιλία χρωματική: η μπέλα, ο γάλανθος και η ανεμώνη.
Πηγή:www.bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου