ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τα κύρια αρωματικά φυτά: καλλιέργεια και χρήση τους στη μαγειρική

Τα κύρια αρωματικά φυτά: καλλιέργεια και χρήση τους στη μαγειρική
Ας δούμε ποιά είναι τα κύρια αρωματικά φυτά που πρέπει να έχουμε. Στο μπαλκόνι στον κήπο σε μια
 γλάστρα και από εκεί στο πιάτο μας ή στο τσάι μας σε μια υπέροχη εμπειρία που κάνει καλό στο σώμα, χαλαρώνει και αναζωογονεί, αφού όλα τα αρωματικά φυτά, είναι πλουσία σε ωφέλιμα στοιχεία και ιδιότητες ευεργετικές.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν, τα πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά της ελληνικής κουζίνας και την χρήση τους στην μαγειρική και ας μυηθούμε στη χρήση τους και στην εύκολη καλλιέργεια τους

Βασιλικός
Με όνομά βαρύ και σημαίνων, αφού προέρχεται από την Ελληνική λέξη βασιλιάς. Χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική για αρωματισμό σαλτσών ή και σαν κύριο υλικό ( ιταλική σάλτσα πέστο).

Δάφνη
Μεσογειακό φυτό, στεφάνια από τα κλαδιά του ήταν η ανταμοιβή των Ολυμπιονικών στην αρχαιότητα και τα φύλλα του να νοστιμίζουν σάλτσες, ρύζια, ψαρικά, κρέατα και όσπρια, παρόλο που δεν είναι ευρεία η χρήση της, αποτελεί ένα συστατικό που θα δώσει μια ‘βαρύτητα’ στη γεύση, ένα γήινο τόνο που τόσο λείπει από τις μοντέρνες συνταγές, καθώς χαμένες στη mainstream μαγειρική, έχουν χάσει την επαφή με τη παράδοση που απαιτούσε αληθινές καθαρές γεύσεις.

Δενδρολίβανο (Ροσμαρί) Rosmarinus Officinalis
Στην μαγειρική θεωρείται εξαιρετικό αρωματικό. Χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του, στο αρνί, το ψάρι, το βοδινό, το κουνέλι, το κοτόπουλο, τις τηγανητές ή ψητές πατάτες, τα λαχανικά, το ρύζι και διάφορα αλάνικα, παράλληλα δίνει ξεχωριστό άρωμα στις μαρινάδες.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αφέψημα: Σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε μια κουταλιά δενδρολίβανο. Αφήνουμε για 5′, σουρώνουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, κατά προτίμηση μαύρη.

Δυόσμος
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλτσούνια, μυζηθρόπιτες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, κολοκυθοτυρόπιτα, ροφήματα, αρωματικά ξίδια κλπ.

Θυμάρι
Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας,. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, απλά τρίβουμε το κλαράκι επάνω στο κρέας, πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ή πάνω από το πιάτο τινάζουμε το κλαράκι. Εάν το αγοράζετε από supermarket, δεν πωλείται σε κλαράκια, αλλά ήδη τρίμμενο και κατά κανόνα με γεύση άχυρου. Προτιμήστε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, καθώς και η τιμή του είναι πολύ χαμηλή.

Μαϊντανός (μακεδονήσι ή πετροσέλινο)
΄Πάει’ με όλα και χορταίνει: σαλάτες με ντομάτα, σούπες, γεμιστά, παραδοσιακή φασολάδα, μανιτάρια, μπιφτέκια κ.α.
Μασώντας ένα φυλλαράκι μαϊντανού μετά το γεύμα η αναπνοή αποχτάει ένα λεπτό άρωμα και μια αίσθηση φρεσκάδας. Το μεγάλο του μυστικό είναι ότι θα εξαλείψει τη μυρωδιά του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην αναπνοή.

Ρίγανη
Αρωματίζει ευχάριστα κρέατα, ψάρια, τηγανητές πατάτες, φέτα. Η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές είναι δε εξαιρετικής ποιότητας και θεωρείται η καλύτερη στον κόσμο, άλλα εάν δεν την μαζεύετε μόνοι σας, καλύτερα να την αγοράζετε από βιολογικά προϊόντα, καθώς στα super market, συνήθως θα βρείτε, εισαγωγής, μέτριας ποιότητας.

Σκόρδο
Ο καλύτερος φίλος του καλοφαγά. Αρωματίζει εξίσου υπέροχα τόσο ένα κάλο γεύμα όσο και τον καλοφαγά. Όπου ταιριάζει η πιπέρια και το κρεμμύδι, ταιριάζει και το σκόρδο ή μόνο του.
Πηγή: greenhost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου