Οι ελιές είναι πολύ χρήσιμες για τη διατροφή μας και δεν είναι τόσο επικίνδυνες σε θερμίδες όπως πιστεύουν μερικοί. 5 μικρές ελιές ή 3 μεγάλες μας δίνουν μόλις 45 θερμίδες. Οι ελιές δρουν ευεργετικά στην καρδιά και στα αγγεία, καθώς αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέωνκαι των φαινολών που περιέχουν. Oι φαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες. Oι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες Β1, Β6, Β12, Α και Ε (όχι σε τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε σχέση με το ελαιόλαδο), οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης, στην ισορροπία του μεταβολισμού, στη σωστή ανάπτυξη των οστών και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία, καθώς και στην αναπαραγωγή. Περιέχουν επιπλέον τα παρακάτω ιχνοστοιχεία: κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Τέλος, οι ελιές είναι πλούσιες σε τοκοφερόλες οι οποίες έχουν αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.
Ελιές πράσινες Χαλκιδικής σε άλμη
Υλικά συνταγής
- 2 κιλά ελιές πράσινες Χαλκιδικής
- ελαιόλαδο
για την άλμη
- 2lt νερό
- 200γρ. αλάτι
Διαδικασία συνταγής
- Με δύο μάρμαρα ή πέτρες γυαλιστερές τσακίζουμε ελαφρώς τις ελιές (τις χτυπάμε για να σκάσουν λίγο, όχι να διαλυθούν και να φαίνεται το κουκούτσι).
- Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό, αλλάζουμε το νερό κάθε μέρα για 10 μέρες. Τις δοκιμάζουμε πριν περάσουμε στο επόμενο στάδιο για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει τόσο όσο θέλουμε. Αν όχι συνεχίζουμε για 2 μέρες ακόμη.
- Φτιάχνουμε την άλμη ανακατατεύοντας χλιαρό το νερό με το αλάτι μέχρι να λιώσει. Σε πλαστικό δοχείο βάζουμε άλμη κάτω,προσθέτουμε ελιές και περιχύνουμε με την υπόλοιπη άλμη. Αφήνουμε ένα κενό πάνω από τις ελιές και την άλμη και προσθέτουμε ελαιόλαδο (1 δάχτυλο) ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον αέρα οι ελιές.
- Διατηρούμε το δοχείο σε σκιερό και δροσερό μέρος .Οι ελιές μας διατηρούνται έτσι για περίπου 2 χρόνια.
Πως γίνεται η άλμη;
Η άλμη γίνεται με νερό και αλάτι. Σε 1 λίτρο νερό βάζουμε 70 γρ. αλάτι. Για πιο δυνατή άλμη ανεβάζουμε το ποσοστό του αλατιού από 7 % σε 10 με 14 %.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου