ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Τα σταφύλια της οργής - Φυσικό θερμοκήπιο έγινε η Κρήτη

ΖΗΜΙΕΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ
Σταφύλια σαν τα... “στραγάλια” προκαλούν οργή στους παραγωγούς που φοβούνται τα χειρότερα για τη φετινή χρονιά.
Από μικρά θερμοκήπια παρήχθησαν ήδη τα πρώτα υπερπρώιμα επιτραπέζια σταφύλια στην Κρήτη, ενώ στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή της φετινής παραγωγής στην ποικιλία σουλτανί, οπότε και θα μπορούμε να μιλάμε για τις πρώτες τιμές παραγωγού της φετινής δραματικής χρονιάς.

Το νησί μας, λόγω της ανομβρίας, εμφανίζει φέτος μια εικόνα ενός απέραντου φυσικού θερμοκηπίου, με τους αμπελουργούς όμως να μιλούν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, αφού το επίσημο κράτος δε φρόντισε ποτέ να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, που θα μπορούσαν σε μια τέτοια χρονιά να εκμεταλλευτούν τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, μόνο όσοι έχουν νερό, και οι οποίοι είναι ελάχιστοι στο νησί μας, θα μπορέσουν να έχουν και παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού, αλλά και γενικότερα σταφυλιών και ελαιολάδου!

Όχι απλά «μια βροχή», αλλά πολλές βροχές και καταιγίδες «χρειάζονται από τώρα και μετά για να μην καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην Κρήτη, που εμφανίζεται σε άθλια κατάσταση λόγω ανομβρίας. Μόνο όσοι ποτίζουν - ιδιαίτερα στο επιτραπέζιο σταφύλι - μπορούν να περιμένουν μια καλή παραγωγική χρονιά με σταφύλια υψηλής ποιότητας. Οι υπόλοιποι βλέπουν τις ρώγες των σταφυλιών τους να είναι σαν τα... “στραγάλια” μικρές, κάνοντας τον σταυρό τους να βρέξει τις επόμενες μέρες (για αύριο ειδικά, που περιμένουμε έντονες βροχοπτώσεις), μήπως και μπορέσουν οι καλλιέργειές τους να αρχίσουν να “τροφοδοτούν” με χυμούς τα σταφύλια τους.

Μάλιστα, για τη φετινή χρονιά οι αμπελουργοί τονίζουν πως δεν έχει υπάρξει ανάλογη ξηρασία εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια, καθώς ο μέσος όρος βροχοπτώσεων στο νησί δεν ξεπέρασε τα 180 με 250 χιλιοστά νερού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.
«Απέραντο φυσικό θερμοκήπιο»
Ως ένα «απέραντο φυσικό θερμοκήπιο», που αν είχαμε έργα υποδομής και φυσικά νερό θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε, “πλημμυρίζοντας” την εξωτερική και την εσωτερική αγορά με τεράστιες ποσότητες προϊόντων, κυρίως σταφυλιών μέσα στο καλοκαίρι, χαρακτηρίζει το νησί μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που καταγγέλλει τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν προχώρησαν σε αυτά τα έργα για να θωρακίσουν την Κρήτη. 
Μάλιστα, ήδη κάποιες ελάχιστες ποσότητες σε υπερπρώιμες ποικιλίες σταφυλιών έχουν διατεθεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να πληροφορηθούμε και τις πρώτες τιμές παραγωγού, για σταφύλια πάντως που δεν είναι στην ποικιλία της σουλτανίνας και δεν επηρεάζουν τη συνολική διαμόρφωση των τιμών.

«Ήδη έχουμε κάποιες πρώτες ποικιλίες. Μιλάμε για υπερπρώιμες ποικιλίες από μικρά θερμοκήπια. Περισσότερα σταφύλια από τις ποικιλίες αυτές θα έχουμε σε περίπου 15 μέρες», είπε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και εξήγησε πως κάποιοι παραγωγοί πειραματίζονται με τέτοιες ποικιλίες, δημιουργώντας μικρά θερμοκήπια, για να δουν τι μπορούν να πετύχουν ως προς την υπερπρωιμότητα, που θα τους εξασφαλίσει και “χρυσές” τιμές.
(φωτογραφία αρχείου)
«Από τα θερμοκήπια έχουμε πρώτες ποσότητες. Για τις υπαίθριες καλλιέργειες στις ίδιες ποικιλίες θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 15 Ιουνίου. Και στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου περιμένουμε να αρχίσουμε να κόβουμε τα σουλτανί σταφύλια, που μέχρι πέρυσι αρχίζαμε από 20-25 Ιουλίου και μετά. Άρα μιλάμε για πρωιμότητα γύρω στις 20 μέρες πιο μπροστά, λόγω των καιρικών συνθηκών», εξήγησε ο συνδικαλιστής.

Ο ίδιος είπε ότι «όσοι ποτίζουν θα βγάλουν παραγωγοί. Όσοι δεν ποτίζουν δε θα βγάλουν ούτε για να φάνε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελιές. Τώρα, αν ανοίξουν οι ουρανοί, θα σωθούμε. Αλλιώς μιλάμε για δυσάρεστες καταστάσεις. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, με πολύ καλή ανθοφορία. Αλλά με την ξηρασία πήγαμε πίσω σε όλα»!
«Ούτε ο Βιολογικός δουλεύει σωστά»...
Στο μεταξύ, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καταγγέλλει ότι ούτε ο αγωγός του Βιολογικού λύνει το πρόβλημα στους αμπελουργούς του Προφήτη Ηλία. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τη μια είναι μικρός και δεν επαρκεί το νερό που φέρνει, και από την άλλη έχει κάθε τόσο βλάβες, που για να αποκατασταθούν περνούν 20 με 25 μέρες!

«Μια χαρά συσκέψεις κάνουν στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά τον Βιολογικό δεν τον δουλεύουν καλά. Ενώ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες, δεν εκμεταλλεύονται ούτε το 10% του νερού. Καταρχήν δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε μελέτες για την επέκταση του αγωγού. Και το ήδη υπάρχον νερό δεν επαρκεί. Αν χαλάσει ο αγωγός, κάνουν 20 με 25 μέρες να τον φτιάξουν»...

Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι «το δίκτυο έπρεπε να είναι εξοπλισμένο διαφορετικά. Αν χαλάσει, δε στέλνει νερό. Και την ίδια ώρα ο αγωγός δεν προχωράει. Αν ο αγωγός προχωρήσει, μπορούν να αρδευτούν σε απόλυτο βαθμό όλες οι περιοχές. Και ο Προφήτης Ηλίας και το Κυπαρίσσι και το Ρουκάνι και η Καρκαδιώτισσα και όλα τα χωριά που είναι γύρω-γύρω, αλλά και τα χωριά του Μαλεβιζίου και οι Αρχάνες και όλοι. Το νερό είναι ένας... ποταμός, αλλά χάνεται στη θάλασσα»...
Το φράγμα του Χαλαβριανού
Ο αμπελουργός των Αρχανών Μανόλης Μαρινάκης, από την πλευρά του, τόνισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ότι από το φθινόπωρο και μετά φαίνεται πως θα είναι έτοιμο το φράγμα του Χαλαβριανού ποταμού, για να αρχίσει να μαζεύει νερό. 
«Είναι χωρητικότητας ενός εκατομμυρίου κυβικών. Και είναι σχεδιασμένο να αρδεύσει 2.500 στρέμματα καλλιεργειών που βρίσκονται γύρω από αυτό. Αν δουλέψει και έχουμε βροχές του χρόνου, θα είναι για μας σωτήριο»... 
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι φέτος όσοι έχουν νερό θα βγάλουν και ποσότητες και καλές ποιότητες σταφυλιών, αλλά υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με όσους έχουν ξηρικά αμπέλια. 
Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας ότι η μέση τιμή παραγωγού πέρυσι στο νομό δεν ξεπέρασε τα 60 με 65 λεπτά το κιλό. Έκανε λόγο μάλιστα για ληστρική φορολογία, που εξοντώνει τους αμπελουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου