ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Οδηγός... για αγρότες: Ποιες ασθένειες απειλούν δέντρα και αμπέλια αυτή την εποχή;

Αποτέλεσμα εικόνας για μηλια ασθενειες φωτο
Η καρπόκαψα, η σέζια, το ωίδιο και το φουζικλάδιο είναι οι τέσσερις εχθροί και ασθένειες που την περίοδο ετούτη απειλούν τη μηλιά, την αχλαδιά και την καρυδιά στις ορεινές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου εξέδωσε χθες γεωργικές προειδοποιήσεις για τις καλλιέργειες αυτές, όπως επίσης και για την καλλιέργεια του αμπελιού στα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Αναφορικά με μηλιά, αχλαδιά και καρυδιά, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων έχουν ως εξής:
Στην καρπόκαψα, στις ορεινές περιοχές, η δραστηριότητα του εντόμου συνεχίζεται. Στη γενιά αυτή το έντομο γεννά στους καρπούς αλλά και στο φύλλωμα.
Οι επιστήμονες συνιστούν στους αγρότες να προχωρήσουν σε επαναληπτικούς ψεκασμούς στις ορεινές περιοχές Οροπέδιο Λασιθίου, Λιβάδι Κρουσώνα και Δαμάστα, από σήμερα Πέμπτη 24 έως αύριο Παρασκευή 25 Μαΐου.
Στη σέζια: Η δραστηριότητα του εντόμου συνεχίζεται και ωοτοκεί σε σχισμές, έλκη και τομές του κορμού και των βραχιόνων.
Οι επιστήμονες καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων. Όπως διευκρινίζουν, το ασβέστωμα δρα αποθητικά στην εναπόθεση αβγών. Εφαρμόζεται μόνο σε δέντρα με ξυλοποιημένο κορμό, ηλικίας άνω των δύο ετών. Επίσης, καλούνται οι παραγωγοί να προβούν σε επανάληψη του ψεκασμού στον κορμό και τους βραχίονες με καλή διαβροχή.
Για το ωίδιο: Διαπιστώνονται συμπτώματα στην τρυφερή βλάστηση σε μηλιές και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ασθένεια. Οι καρποί και η νεαρή βλάστηση την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Στις μηλιές συνιστάται να γίνει αντιμετώπιση. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί µε αυτήν για την καρπόκαψα.
Στο φουζικλάδιο: Οι λιγοστές και χαμηλού ύψους ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις δεν έχουν ευνοήσει ιδιαίτερα την εξέλιξη της ασθένειας. Στις μηλιές παρατηρούνται διάσπαρτες και μεμονωμένες προσβολές. Στις αχλαδιές που βρίσκονται σε υγρές τοποθεσίες έχουν ήδη διαπιστωθεί συμπτώματα της ασθένειας.
Υπάρχει ανάγκη προστασίας µόνο στις καλλιέργειες που έχει ήδη εμφανιστεί η ασθένεια, ιδιαίτερα σε περιόδους µε συνεχείς και έντονες νυχτερινές δροσιές ή πριν από βροχή. Η καιρική αστάθεια από αύριο Παρασκευή 25 έως την Κυριακή 27 του μήνα (σύμφωνα µε την πρόβλεψη της ΕΜΥ) πρέπει να βρει καλυμμένα τα δέντρα που έχουν εμφανίσει συμπτώματα.
Μεγάλο το πρόβλημα της ευδεμίδας στα αμπέλια
Μεγάλο είναι το πρόβλημα της ευδεμίδας στις πρώιμες αμπελουργικές περιοχές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.
Στην πρώιμη ζώνη των νομών Ρεθύμνου και Χανίων η 2η πτήση έχει ξεκινήσει και η δραστηριότητα αυξάνει. Συνιστάται καταπολέμηση στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες: Πρώιμη ζώνη Χανίων-Ρεθύμνου σήμερα Πέμπτη 24 και αύριο Παρασκευή 25 Μαΐου. Να γίνονται οι απαραίτητοι χειρισμοί στη βλάστηση, ώστε το ψεκαστικό υγρό να πηγαίνει σε όλα τα σταφύλια και να τα καλύπτει καλά.
Τα κρυμμένα σταφύλια συνήθως προσβάλλονται.
«Για την εξέλιξη της ευδεμίδας στις μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές των νομών Ρεθύμνου και Χανίων θα ενημερωθείτε με επόμενο δελτίο», αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.
Σε ό,τι αφορά το ωίδιο, τα βλαστικά στάδια που επικρατούν είναι πολύ ευαίσθητα και την περίοδο αυτή ευνοούνται διαδοχικοί και σύντομοι κύκλοι της ασθένειας:
- Να γίνεται συνδυασμένη επέμβαση με την ευδεμίδα.
- Τα βλαστικά στάδια της άνθισης-καρπόδεσης και της ανάπτυξης των νεαρών ραγών πρέπει να είναι καλυμμένα.
Για τον περονόσπορο ισχύουν τα εξής: Έχει εμφανιστεί κατά περιοχές και συντηρείται σε θέσεις που δε γίνονται εύκολα αντιληπτές. Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Σε αμπέλια με συμπτώματα να γίνεται καταπολέμηση. Αυξημένη επικινδυνότητα επίσης υπάρχει σε αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που έχει ήδη εμφανιστεί η ασθένεια. Τα αμπέλια αυτά πρέπει να είναι καλυμμένα σε περιόδους με έντονες νυχτερινές δροσιές ή σε πρόβλεψη βροχής 
Και για το τζιτζικάκι: Η παρουσία του αυξάνει και χρειάζεται να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Η αντιμετώπισή του στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω επιφάνεια του φύλλου).
Καταπολέμηση να γίνεται μόνο όπου διαπιστώνεται το όριο επιζημιότητας (50-100 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα). Ελέγχονται τα μεσαία φύλλα των ετήσιων βλαστών στην κάτω πλευρά τους.
Τα τζιτζικάκια αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα, γι’ αυτό και η χρήση τους πρέπει να είναι η απολύτως αναγκαία.

Πηγή:www.neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου