Το κολοκύθι (Curcubita pepo) είναι μονοετής καλλιέργεια, με έρπων βλάστηση. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και φθάνει σε βάθος 40-50 cm. Απ’ αυτήν ξεκινούν πολλές πλευρικές που αναπτύσσονται πλάγια και προς τα κάτω. Τα άνθη του είναι δικλινή και σπανιότερα ερμαφρόδιτα. Έχουν μεγάλο μέγεθος και είναι κίτρινα. Τα αρσενικά καταναλώνονται και σαν λαχα¬νικά, είναι περισσότερα από τα θηλυκά και βρίσκονται στο κέντρο των φυτών αντίθετα από τα θηλυκά που βρίσκονται στην περιφέρεια σε βλαστούς τρίτης τάξεως και πάνω.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Είναι φυτό που αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά όχι στους παγετούς.
Έδαφος
Το κολοκύθι δίνει υψηλότερες αποδόσεις σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και καλή εδαφική υγρασία.
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε έδαφη με pΗ 5,5 – 6,8 άλλα αποδίδει καλύτερα γύρω στο 6. Η καταστροφή των ζιζανίων δεν είναι απαιτητική, διότι τα ζιζάνια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ταχεία ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε έδαφη με pΗ 5,5 – 6,8 άλλα αποδίδει καλύτερα γύρω στο 6. Η καταστροφή των ζιζανίων δεν είναι απαιτητική, διότι τα ζιζάνια δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ταχεία ανάπτυξη της καλλιέργειας.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Σπορά
Η σπορά γίνεται σε 2,5 cm βάθος, κατευθείαν στο χωράφι μια εβδομάδα ή και παραπάνω μετά τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό. Η θερμοκρασία του εδάφους θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15o C. Η σπορά είναι γραμμική ή σε όρχους και απαιτείται προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς ή κόμποστ.
Στην περίπτωση μεταφύτευσης, η σπορά θα πρέπει να ξεκινήσει 4 εβδομάδες πριν την εγκατάσταση των φυταρίων στην οριστική τους θέση. Αυτό μπορεί να γίνει 3-4 βδομάδες ύστερα από τον τελευταίο αναμενόμενο παγετό. Η μεταφύτευση πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή γιατί το ριζικό σύστημα είναι ευαίσθητο.
Τα χειμωνιάτικα κολοκύθια σπέρνονται έως τέλος Ιουλίου.
Οι αποστάσεις φύτευσης για τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια και για τις χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι 60-90 cm προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι θαμνώδεις ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν και σε κοντινότερες αποστάσεις.
Οι αποστάσεις φύτευσης για τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια και για τις χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι 60-90 cm προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι θαμνώδεις ποικιλίες μπορούν να καλλιεργηθούν και σε κοντινότερες αποστάσεις.
Άρδευση
Είναι απαιτητική καλλιέργεια σε εδαφική υγρασία αλλά το έδαφος δεν πρέπει να νεροκρατεί. Κρίσιμη περίοδος άρδευσης είναι το στάδιο της ανθοφορίας. Τα φύλλα δεν πρέπει να βρέχονται κατά την άρδευση για την αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών προσβολών.
Εχθροί και ασθένειες
Εχθροί
- Παρατηρείται έντονη προσβολή από τετράνυχο. Τα συμπτώματα είναι κιτρινισμένα φύλλα που γίνονται χαλκόχρωμα και σε μεγάλες προσβολές καρουλιάζουν, ξηραίνονται και πέφτουν, ενώ στην κάτω πλευρά κινούνται μέσα σε αραχνονήματα κόκκινα και κίτρινα ακάρεα που μόλις διακρίνονται με γυμνό μάτι. Την ταχύτατη ανάπτυξη του τετράνυχου ευνοούν οι ξηροθερμικές συνθήκες.
- Η προσβολή από αλευρώδη προκαλεί κίτρινους μεταχρωματισμούς στα φύλλα και δευτερογενή προσβολή από μύκητες της καπνιάς. Τα έντομα έχουν μέγεθος σκνίπας, είναι λευκά και πετούν σαν σύννεφα μόλις ενοχληθούν. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων παρατηρούνται κιτρινωπές προνύμφες σαν ψύρες. Προσβάλλει τις κολοκυθιές στο θερμοκήπιο και στην ύπαιθρο. Μπορεί να γίνει χρήση του παρασίτου Encarsia Formosa η ψεκασμοί με πυρεθρίνη.
- Μία ακόμη σημαντική εντομολογική προσβολή οφείλεται στις αφίδες , οι οποίες προκαλούν κατσάρωμα στα φύλλα. Εκτός από τις άμεσες ζημιές που προκαλούν μεταδίδουν και ιώσεις.
Ασθένειες
- Προσβολή από ωίδιο. Εμφανίζονται κηλίδες με άσπρη σκόνη στις δύο πλευρές των φύλλων αλλά και σε μίσχους και βλαστούς. Καθώς εξελίσσεται ή ασθένεια τα παλιά φύλλα καφετιάζουν και προσβάλλονται τα νεότερα. Για ανάσχεση της διασπορά της ασθένειας ψεκάζουμε με αραιό διάλυμα χαλκού. Προληπτικά χρησιμοποιούνται και ανθεκτικές ποικιλίες.
- Προσβολή από φουζάριο. Τα φυτά που έχουν προσβληθεί από φουζάριο, παρουσιάζουν ένα μαλακό καστανό σάπισμα του λαιμού που στα νεαρά φυτά καταλήγει σε θάνατο. Στα μεγαλύτερα προκαλείται προοδευτικά μάρανση των φύλλων και κατάρρευση των βλαστών. Τα κολοκύθια προσβάλλονται όταν έρθουν σ’ επαφή με μολυσμένο έδαφος, παρουσιάζοντας μαύρες κηλίδες σαν κάρβουνο.
- Σάπισματα του λαιμού επίσης, μπορεί να προκληθούν, κυρίως στο θερμοκήπιο τις ζεστές περιόδους του έτους από σκληρωτίνιαση και εκδηλώνεται με άσπρα μαλακά σαπίσματα στα στελέχη, στους μίσχους, στα φύλλα και στους καρπούς και ακολουθεί νέκρωση όλων των εναέριων οργάνων. Επίσης σαπίσματα προκαλούνται από σταχτιά μούχλα που προσβάλλει όλο το φυτό και τα λουλούδια.
Για την αντιμετώπισή τους συνιστάται χρήση υγιούς απολυμασμένου σπόρου και αμειψισπορά.
Συγκομιδή
48 - 70 ημέρες μετά τη σπορά!
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής;
Τα κολοκυθάκια ωριμάζουν σε 48 – 70 ημέρες και συγκομίζονται νεαρά, τρυφερά και μικρά γιατί τα μεγάλα υστερούν σε ποιότητα. Η συγκομιδή μπορεί να συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι. Τα χειμωνιάτικα και κτηνοτροφικά κολοκύθια, ωριμάζουν σε 80-120 ημέρες και συλλέγονται με σκληρό φλοιό και σε πλήρη ανάπτυξη, με σκοπό τη μέγιστη απόδοση του καρπού και την καλύτερη διατήρηση. Μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες αν τοποθετηθούν σε ξηρό περιβάλλον και υψηλή θερμοκρασία. Οι κολοκύθες διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία 6-12oC και σχετική υγρασία 70%.
Πηγή:αγροσυμβουλος.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου