ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Νέοι όροι αδειoδότησης αγροτουριστικών καταλυμάτων, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι


Αποτέλεσμα εικόνας για φάρμα φωτογραφίες
Δημοσιεύθηκε στις 30-07-2018 η κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ορίστηκαν οι προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίστηκε Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού. Με την  συγκεκριμένη απόφαση δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αγροτουρισμού, που θα έχουν το δικό τους Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Σχετικές διευκρινήσεις σχετικά με την Απόφαση δίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Γραμματή Μαγκλατσή, Τοπογράφος - Πολεοδόμος Μηχανικός (baklatsi@yahoo.gr), με έδρα στο Βόλο.
Ποιες είναι επιχειρήσεις αγροτουρισμού;
Αγροτουρισμός είναι η ειδική μορφή του υπαίθριου τουρισμού, η οποία αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης σε χώρους λειτουργικά ενοποιημένους με αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Παρέχεται  λοιπόν, η δυνατότητα οι φιλοξενούμενοι πέρα από τον κύριο προορισμό τους (διακοπές – ανάπαυση) να  ασχολούνται είτε με αγροτικές εργασίες κατά κανόνα στο αγρόκτημα (περιποίηση ζώων, άρμεγμα, τυροκομία, θερισμός, τρυγητός, λιομάζεμα, οπωροκηπευτική, μελισσοκομία, κτλ.), είτε με ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που προσφέρει το περιβάλλον της αγροτικής περιοχής (κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, κυνήγι, ιππασία, κτλ.).
Η δραστηριότητα του αγροτουρισμού συνδυάζεται υποχρεωτικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και  συνιστούν ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρήσεων οι οποίες  καταχωρούνται στο Μητρώο τουριστικών επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις  ίδρυσης  αγροτουριστιών καταλυμάτων ;
1.    Οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού ιδρύονται από εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).
2.    Πρέπει υποχρεωτικά να έχουν κατάλυμα, μέχρι 40 κλίνες το ανώτερο
3.    Το  κατάλυμα μπορεί να βρίσκεται εντός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης. Επίσης μπορεί να βρίσκεται  εκτός αγροκτήματος  σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το αγρόκτημα ή την αγροτική εκμετάλλευση εντός Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας μέχρι 5.000 κατοίκων.
4.    Να επιτρέπεται από τις χρήσεις γης της περιοχής η ίδρυση τουριστικών εγκαταστάσεων.

Τι είναι τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα;
Ως  Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα  ορίζεται η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η οποία διαθέτει τουλάχιστον:
α) καλλιεργήσιμη έκταση,
β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και
γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.
Το κάθε Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα μπορεί, εφόσον διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και δυνατότητες, να αναπτύσσει δραστηριότητες εκπαίδευσης, πρόληψης και προάσπισης υγείας, καθώς και αθλητισμού. Επίσης μπορεί να δημιουργεί συνεργατικές δράσεις με γειτονικές  παραγωγικές μονάδες γεωργίας, κτηνοτροφίας, με επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης, καθώς και με τα κατά τόπους μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους που προάγουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ιδιαίτερα με αυτά που είναι συνυφασμένα με τον παραγωγικό πολιτισμό του τόπου.

Έχω μία κτηνοτροφική εγκατάσταση , μπορώ να κάνω κι εγώ τουριστικό κατάλυμα;
Μέσα σε όρια κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων επιτρέπεται η ανέγερση χώρων βοηθητικών και όχι  χώρων κύριας χρήσης όπως είναι τα καταλύματα. Μπορείτε όμως να συνεργαστείτε με γειτονική σας αγροτουριστική μονάδα προσφέροντας τις δικές σας υπηρεσίες.

Μπορώ στο αγρόκτημα μου να κάνω κι ένα εστιατόριο;
Ναι. Η αγροτουριστική δραστηριότητα εντός του αγροκτήματος αφορά την παροχή υπηρεσιών υποδοχής και φιλοξενίας ή και εστίασης. Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αυτές παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, χρησιμοποιούν και προσφέρουν υποχρεωτικά προς κατανάλωση προϊόντα από το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, ή/και προϊόντα Οικοτεχνίας   που έχουν δηλωθεί στο αντίστοιχο μητρώο οικοτεχνίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Προσοχή! Για τον Χώρο Εστίασης - Παρασκευής  Γευμάτων πρέπει να πληρούνται οι προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
Τι δραστηριότητες επιτρέπονται να γίνονται σε ένα αγρόκτημα;
Η αγροτουριστική επιχείρηση μπορεί  να προσφέρει αμιγώς αγροτικές δραστηριότητες για τους πελάτες της, εντός αυτής, όπως υπηρεσίες επίδειξης, ενημέρωσης, παρακολούθησης ή συμμετοχής σε δράσεις και δραστηριότητες που προωθούν την επαφή του επισκέπτη τουρίστα με την αγροτική ζωή, τη βιώσιμη αγροτική παραγωγή, τη γαστρονομία, τη γευσιγνωσία, την οινογνωσία και την προστασία της βιοποικιλότητας.
Είναι υποχρεωτικό εντός του αγροκτήματος που βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα να γίνονται  και όλες οι δραστηριότητες;
Στην περίπτωση που το κατάλυμα δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το αγρόκτημα ή την αγροτική εκμετάλλευση, τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες θα πρέπει να  παρέχεται στο αγρόκτημα υποχρεωτικά.
Ποιος δίνει την Άδεια για αγροτουριστική επιχείρηση;
Οι αγροτουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν με Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού (Ε.Σ.Α.) που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού και χορηγείται εφάπαξ με τους όρους ότι : α) καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης βρίσκονται σε ισχύ οι άδειες των επιμέρους εγκαταστάσεων και  β) τα δικαιολογητικά των οποίων η ισχύς λήγει, αντικαθίστανται υποχρεωτικά προ της λήξης τους, άλλως το Ειδικό Σήμα αναστέλλεται αυτοδίκαια.
Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά;
·    Έναρξη δραστηριότητας  στην Εφορία με τον συγκεκριμένο κωδικό ( ΚΑΔ 55.90.14.)
·     Αίτηση Δήλωση
·     Αντίγραφο ποινικού Μητρώου γενικής χρήσης του αιτούντα
·     Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
·     Σε περίπτωση που ο αιτών διαθέτει πολυλειτουργικό αγρόκτημα,  προσκομίζεται το Ειδικό Σήμα Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος.
·    Τίτλοι ιδιοκτησίας ή συμφωνητικό μίσθωσης
·    Διάγραμμα της περιοχής (σκαρίφημα ή αποτύπωση χάρτη), για το σύνολο της έκτασης που αναπτύσσεται η αγροτουριστική δραστηριότητα
·    Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης  Ενίσχυσης του αιτούντα, κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος χορήγησης Ε.Σ.Α.
·    Αντίγραφο της γνωστοποίησης λειτουργίας του καταλύματος.
·     Αντίγραφο της γνωστοποίησης λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε) και κολυμβητικών δεξαμενών, εάν υπάρχουν.
·    Πιστοποιητικό απεντόμωσης και μυοκτονίας για τους κύριους και αποθηκευτικούς χώρους εντός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης.
·    Βεβαίωση εγγραφής στο ΚΗΜΟ σε περίπτωση οικοτεχνικής μεταποίησης.
·    Οποιαδήποτε κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση ανανέωσης αυτής ή πιστοποιητικό από το αρμόδιο επιμελητήριο σε περίπτωση που βάσει νόμου δεν απαιτείται άδεια λειτουργίας, για κάθε άλλη επιμέρους υποκατηγορία δραστηριότητα.
·    Απόδειξη κατάθεσης παραβόλου ύψους 300 € υπέρ του  Ελληνικού Δημοσίου.
·    Βεβαίωση του οικείου Δήμου στην οποία βεβαιώνεται ότι ο πληθυσμός της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας στην οποία ανήκει το κατάλυμα, είναι μικρότερος των 5.000 κατοίκων, στις περιπτώσεις που το κατάλυμα βρίσκεται εκτός του αγροκτήματος ή της αγροτικής εκμετάλλευσης.
Πως γίνεται η γνωστοποίηση λειτουργίας του αγροτικού καταλύματος;
Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας ηλεκτρονικά, με την προϋπόθεση ότι ο ιδιοκτήτης έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά , τα οποία είναι υποχρεωμένος να  επιδεικνύει όταν του ζητείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Τα δικαιολογητικά είναι:
α) Αντίγραφο αποδεικτικού υποβολής της γνωστοποίησης
β) Άδεια οικοδομής εκδοθείσα από τον οικείο Ο.Τ.Α. ή άλλη αρμόδια αρχή.
γ) Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης.
δ) Αποδεικτικό σύνδεσης με το δίκτυο διάθεσης αποβλήτων.
ε) Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ,όπου απαιτείται.
στ) Υπεύθυνη Δήλωση ότι ο φορέας δεν έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου