Παραδοσιακή,λαική και σύγχρονη αγροτική εμπειρία και γνώση.Καλλιέργειες στο θερμοκήπιο,αγροτικά νέα και ενημέρωση,
κατασκευές στο σπίτι,καλλιεργητικά θέματα,ιστορίες και σάτυρα του χωριού,περιβάλλον,οικόσιτα,αυτάρκεια,ψάρεμα,διατροφή.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
▼
Σάββατο 23 Απριλίου 2016
Πώς να φτιάξεις σωστό κομποστ
Το κομπόστ είναι ένα πολύτιμο οργανικό λίπασμα που συγχρόνως αποτελεί και εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό. Σχετικά με το κομπόστ, μας ενδιαφέρει να το φτιάξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τις λιγότερες οσμές. Κατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι εξής:
Φρέσκα φύλλα και κομμένο γρασίδι
Ξερά φύλλα από φυτά και δέντρα
Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί
Ζιζάνια και αγριόχορτα, αρκεί να μην έχουν ώριμους σπόρους
Στάχτη από φυσικό ξύλο, μη εμποτισμένο σε χημικά
Πριονίδια ξύλου σε μικρή ποσότητα, μη εμποτισμένα σε χημικά
Φυτικά υπολείμματα κουζίνας που να μην περιέχουν έλαια
Μικρές ποσότητες από στυμμένα λεμόνια και πορτοκάλια γιατί θα δημιουργήσουν πολύ όξινο pH
Υπολείμματα βρασμένων φυτικών φαγητών που δεν περιέχουν λάδι
Τσόφλια από αυγά
Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού
Άχυρο
Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα
Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα
Αντίθετα, ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι ακόλουθες:
Κρέας και κόκαλα
Ζωικά παράγωγα και λίπη
Μεταλλικά αντικείμενα
Πλαστικά αντικείμενα
Γυάλινα αντικείμενα
Ο χρόνος κομποστοποίησης είναι 5-6 μήνες, αν και κυκλοφορούν γαιοσκώληκες στο εμπόριο και ειδικά σκευάσματα που επιταχύνουν τη διαδικασία. Πάντως, βασικό είναι να αναμοχλεύεις ανά μία εβδομάδα το κομπόστ, καθώς και να έχει σταθερή σχετική υγρασία. Αν το μίγμα σου είναι ξερό, προσθέτεις νερό για να το υγράνεις. Αν είναι πολύ υγρό και βουρκιασμένο, πρέπει να προσθέσεις ξερά φύλλα η ροκανίδια για να το στεγνώσεις. Μια καλή αναλογία φρέσκου χορταριού και ξερών για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Σχετικά με τη βάση του κομποστοποιητή, μπορείς να τοποθετήσεις είτε άμμο είτε χαλίκι χωρίς κανένα πρόβλημα. Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου