.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Πώς να φτιάξεις σωστό κομποστ


Photo: ozten@Flickr

 Το κομπόστ είναι ένα πολύτιμο οργανικό λίπασμα που συγχρόνως αποτελεί και εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό. Σχετικά με το κομπόστ, μας ενδιαφέρει να το φτιάξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα και με τις λιγότερες οσμές.
Κατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι εξής:
  • Φρέσκα φύλλα και κομμένο γρασίδι
  • Ξερά φύλλα από φυτά και δέντρα
  • Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί
  • Ζιζάνια και αγριόχορτα, αρκεί να μην έχουν ώριμους σπόρους
  • Στάχτη από φυσικό ξύλο, μη εμποτισμένο σε χημικά
  • Πριονίδια ξύλου σε μικρή ποσότητα, μη εμποτισμένα σε χημικά
  • Φυτικά υπολείμματα κουζίνας που να μην περιέχουν έλαια
  • Μικρές ποσότητες από στυμμένα λεμόνια και πορτοκάλια γιατί θα δημιουργήσουν πολύ όξινο pH
  • Υπολείμματα βρασμένων φυτικών φαγητών που δεν περιέχουν λάδι
  • Τσόφλια από αυγά
  • Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού
  • Άχυρο
  • Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα
  • Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα

Photo: cleanairgardening@Flickr

Αντίθετα, ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι οι ακόλουθες:
  • Κρέας και κόκαλα
  • Ζωικά παράγωγα και λίπη
  • Μεταλλικά αντικείμενα
  • Πλαστικά αντικείμενα
  • Γυάλινα αντικείμενα
Ο χρόνος κομποστοποίησης είναι 5-6 μήνες, αν και κυκλοφορούν γαιοσκώληκες στο εμπόριο και ειδικά σκευάσματα που επιταχύνουν τη διαδικασία. Πάντως, βασικό είναι να αναμοχλεύεις ανά μία εβδομάδα το κομπόστ, καθώς και να έχει σταθερή σχετική υγρασία. Αν το μίγμα σου είναι ξερό, προσθέτεις νερό για να το υγράνεις. Αν είναι πολύ υγρό και βουρκιασμένο, πρέπει να προσθέσεις ξερά φύλλα η ροκανίδια για να το στεγνώσεις. Μια καλή αναλογία φρέσκου χορταριού και ξερών για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1.

Σχετικά με τη βάση του κομποστοποιητή, μπορείς να τοποθετήσεις είτε άμμο είτε χαλίκι χωρίς κανένα πρόβλημα. Καλή επιτυχία!


Πηγή>bostanistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου