Τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά κλαδέματα στο αμπέλι ονομάζονται και χλωρά, αφού αφορούν τους νέους χλωρούς βλαστούς που αναπτύσσονται την άνοιξη. Ο στόχος όλων αυτών των επεμβάσεων δεν είναι άλλος από την αύξηση και τη βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. Τα χλωρά κλαδέματα του αμπελιού είναι το βλαστολόγημα, το κορυφολόγημα, το ξεφύλλισμα, το αραίωμα ταξιανθιών, άγουρων σταφυλιών ή τμημάτων τους και μεμονωμένων άγουρων ραγών και η χαραγή ή δακτυλίωση όπως αλλιώς λέγεται.
Με το κλάδεμα καρποφορίας (που γίνεται ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία από το Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου) κάθε καρποφόρος βλαστός έχει κλαδευτεί ώστε να έχει πάνω του δύο οφθαλμούς (τους δύο πιο κοντά στη βάση του), εκτός από τις ποικιλίες που οι γόνιμοι οφθαλμοί είναι μετά τον 3ο ή 4οαπό τη βάση του βλαστού οπότε διατηρούνται 3 ή 4 οφθαλμοί (αφού ο 1ος ή ο 1ος και ο 2ος είναι άγονοι). Την άνοιξη, από κάθε οφθαλμό θα εκπτυχθεί ένας βλαστός. Οι βλαστοί του αμπελιού ονομάζονται κληματίδες και έτσι ο βλαστός που θα προκύψει από τον πάνω οφθαλμό λέγεται καρποφόρα κληματίδα και ο βλαστός που θα προκύψει από τον κάτω οφθαλμό ονομάζεται κληματίδα αντικατάστασης και θα δώσει τη βλάστηση της επόμενης χρονιάς.
Βλαστολόγημα στο αμπέλι
Το βλαστολόγημα είναι καλοκαιρινή εργασία που μπορεί να αρχίσει από τα μέσα της άνοιξης, ανάλογα με την ανάπτυξη του αμπελιού. Διενεργείται με το χέρι και πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή, όταν έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν οι ταξιανθίες αλλά πριν την άνθιση. Συνήθως το αμπέλι είναι σε αυτό το στάδιο τον Απρίλιο – Μάιο, οι βλαστοί έχουν μήκος 15-35 cm και τουλάχιστον 5 φύλλα ο καθένας. Στις πολύ ζωηρές ποικιλίες μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο βλαστολόγημα.
Ο βασικός στόχος του βλαστολογήματος είναι να μειώσει τη βλαστική ανάπτυξη των κληματίδων ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ωρίμανση των τσαμπιών. Οι κληματίδες για την ανάπτυξή τους καταναλώνουν νερό και θρεπτικά στοιχεία. Διατηρώντας μόνο αυτές που πραγματικά χρειάζονται, το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που θα κατανάλωναν είναι στη διάθεση των τσαμπιών για να δημιουργηθούν και να ωριμάσουν τα σταφύλια.
- Όταν το βλαστολόγημα γίνεται σωστά, διευκολύνει και το κλάδεμα του επόμενου χρόνου. Επιπλέον δημιουργεί καλύτερες συνθήκες φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό των φυτών, με αποτέλεσμα την καλύτερη ανάπτυξη των σταφυλιών.
- Το βλαστολόγημα πρέπει να γίνεται από έμπειρο εργάτη που να ξέρει καλά το κλάδεμα του αμπελιού και να μπορεί να προβλέπει για την αντικατάσταση των βραχιόνων και των καρποφόρων κληματίδων, καθώς και τα κενά που θα χρειαστεί να καλυφθούν την επόμενη χρονιά. Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τα αμπέλια που έχουν πληγεί από παγετό ή χαλάζι.
- Το βλαστολόγημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού όπως η Κορινθιακή σταφίδα και η Σουλτανίνα.
Πως γίνεται το βλαστολόγημα στο αμπέλι
Το βλαστολόγημα έχει τρία βασικά στάδια: Πρώτα αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί που έχουν εκπτυχθεί από λανθάνοντες οφθαλμούς στον κορμό του αμπελιού. Μετά αφαιρούνται οι βλαστοί που εκπτύσσονται στους βραχίονεςκαι κάτω από την κληματίδα αντικατάστασης. Τέλος διενεργείται το βλαστολόγημα στους καρποφόρους οφθαλμούς.
Ο τρόπος που γίνεται το βλαστολόγημα εξαρτάται από το πώς διαμορφώνεται η καρποφορία πάνω στις κληματίδες του βλαστού. Έτσι:
- Όταν η κληματίδα αντικατάστασης δεν έχει ταξιανθίες (τσαμπιά), είναι δηλαδή στείρα, βλαστολογείται ώστε να έχει μήκος 50-60 cm.
- Όταν η καρποφόρα κληματίδα είναι στείρα αφαιρείται από τη βάση της, καθώς δεν έχει να προσφέρει κάτι και καταναλώνει θρεπτικά συστατικά και νερό.
- Όταν και οι δύο κληματίδες είναι στείρες, η καρποφόρα (πάνω) κληματίδα αφαιρείται και η κληματίδα αντικατάστασης (κάτω) βλαστολογείται ώστε να έχει μήκος 50-60 cm.
- Όταν και οι δύο κληματίδες έχουν ταξιανθίες, γίνεται κορυφολόγημα και όχι βλαστολόγημα.
Κατά το βλαστολόγημα αφαιρούνται και οι έλικες που έχουν αναπτυχθεί στους βλαστούς. Η αφαίρεση των ελίκων δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τους σκοπούς του βλαστολογήματος, απλά γίνεται για να είναι πιο εύκολη η υποστύλωση των βλαστών στα σωστά σημεία και να μην στηρίζονται οι βλαστοί αυθαίρετα στα σύρματα.
Κορυφολόγημα στο αμπέλι
Την άνοιξη όταν το αμπέλι ανθίζει, δημιουργείται ανταγωνισμός ανάμεσα στη βλάστηση που αναπτύσσεται στην κορυφή των βλαστών και στις ταξιανθίες, σε ότι αφορά το νερό και τα θρεπτικά συστατικά. Σε αυτό τον ανταγωνισμό επικρατεί η αυξανόμενη κορυφή, η οποία μεγαλώνει ταχύτατα εμποδίζοντας την ανάπτυξη των ταξιανθιών και επομένως των καρπών. Πολλές φορές η ανάπτυξη της κορυφής οδηγεί σε πτώση των ανθέων ή και των ανώριμων ραγών. Αυτό που επιτυγχάνεται με το κορυφολόγημα είναι η απομάκρυνση της κορυφής από τους βλαστούς, ώστε το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να διατεθούν στις ταξιανθίες.
Οι στόχοι του κορυφολογήματος είναι από τη μία η αύξηση της παραγωγής του αμπελιού και από την άλλη η ομοιόμορφη ανάπτυξη των βλαστών του.Με το κορυφολόγημα επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής γιατί:
- Τα τσαμπιά τρέφονται καλύτερα
- Μειώνεται η πτώση των ανθέων
- Γίνεται καλύτερη καρπόδεση, αφού μειώνεται η πτώση των ανώριμων καρπών
Πότε γίνεται το κορυφολόγημα στο αμπέλι.
Το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για το κορυφολόγημα εξαρτάται από τον τελικό στόχο της εργασίας.
- Έτσι όταν επιδιώκεται να μειωθεί η πτώση των ανθέων (υπάρχουν ποικιλίες που ανθορροούν εντονότερα από άλλες), το κορυφολόγημα γίνεται λίγο πριν την άνθηση.
- Όταν επιδιώκεται η αύξηση του μεγέθους των ραγών, το κορυφολόγημα γίνεται όταν αρχίζουν τα σταφύλια να ωριμάζουν ή όπως αλλιώς λέγεται όταν αρχίζει το γυάλισμα.
Συνήθως στο κορυφολόγημα αφαιρούμε την κορυφή αφήνοντας 2-5 καλά σχηματισμένα φύλλα πάνω από το τελευταίο τσαμπί του βλαστού. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει γενικό κανόνα καθώς το πόσα φύλλα πρέπει να μένουν πάνω από το τελευταίο τσαμπί εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας (π.χ. τη ζωηρότητά της ή την τάση που έχει να ρίχνει τα άνθη).
Το κορυφολόγημα είναι συνήθως χειρονακτική εργασία, σε μεγάλους όμως αμπελώνες μπορεί να γίνει και μηχανικά, αρκεί τα αμπέλια να είναι μορφωμένα σε γραμμικά σχήματα.
Ξεφύλλισμα στα αμπέλια
Ο βασικός στόχος του ξεφυλλίσματος δεν είναι η αύξηση της παραγωγής αλλά η αύξηση της ποιότητας των σταφυλιών. Με το ξεφύλλισμα δημιουργούνται στο εσωτερικό του αμπελιού καλύτερες συνθήκες φωτισμού και αερισμού με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ποιότητα των σταφυλιών και ειδικά το χρώμα τους. Παράλληλα ο σωστός αερισμός εξασφαλίζει και κάποια προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Το ξεφύλλισμα εφαρμόζεται, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή, όταν τα τσαμπιά αρχίζουν να ωριμάζουν ή λίγο πριν την τελική τους ωρίμανση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ξεφύλλισμα στις αρχές της άνοιξης που ακόμα αναπτύσσονται οι κληματίδες. Σε αυτό το στάδιο θα αφαιρεθούν φύλλα που φωτοσυνθέτουν με αποτέλεσμα να μειωθεί η φωτοσυνθετική ικανότητα του αμπελιού και να μειωθεί η παραγωγή.
Κατά το ξεφύλλισμα αφαιρούνται αρχικά τα μικρά φύλλα, τα κακοσχηματισμένα και αυτά που βρίσκονται κάτω από το πρώτο τσαμπί κάθε βλαστού. Στην Ελλάδα το ξεφύλλισμα γίνεται κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού και στις ποικιλίες σταφιδοποιίας. Πολλές φορές είναι απαραίτητα περισσότερα από ένα ξεφυλλίσματα.
Το υπερβολικό ξεφύλλισμα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να προκληθούν στις ρόγες εγκαύματα από τον ήλιο.
Αραίωμα ταξιανθιών, άγουρων σταφυλιών ή τμημάτων τους και μεμονωμένων άγουρων ραγών
Με αυτό το χλωρό κλάδεμα εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι μειώνεται η παραγωγή. Ουσιαστικά όμως βελτιώνεται η ποιότητα των σταφυλιών σε ότι αφορά το μέγεθος, το βάρος, τη μορφή και το χρώμα τους.
Το αραίωμα των ταξιανθιών συνιστάται κυρίως για τις επιτραπέζιες ποικιλίες που σε καρποφόρο βλαστό έχουν 2-3 ταξιανθίες και τις ποικιλίες σταφιδοποιίας. Το αραίωμα γίνεται αμέσως μετά την εμφάνιση των ταξιανθιών και αποσκοπεί στο να μειωθεί το ποσοστό των ανθέων που πέφτει. Επιπλέον με την εργασία αυτή εξασφαλίζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά στις ανθοταξίες που μένουν στο αμπέλι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βάρος και το μέγεθος των ραγών.
Το αραίωμα των άγουρων τσαμπιών συνιστάται τόσο σε ποικιλίες επιτραπέζιες και σταφιδοποιίας, όσο και σε ποικιλίες οινοποιίας που είναι πολύ παραγωγικές. Το αραίωμα γίνεται αμέσως μετά την καρπόδεση και στόχο έχει να βελτιωθεί η ποιότητα των σταφυλιών που παραμένουν στο αμπέλι. Επιπλέον με αυτό το αραίωμα μπορεί να εξασφαλιστεί και η ομοιόμορφη ωρίμαση των σταφυλιών.
Στο αραίωμα τμήματος των άγουρων σταφυλιών αφαιρείται το κάτω τμήμα του τσαμπιού έτσι ώστε κάθε τσαμπί να έχει 4-8 κύριες διακλαδώσεις. Το μειονέκτημα αυτής της πρακτικής είναι ότι αλλοιώνεται η μορφή του τσαμπιού. Με αυτό το αραίωμα επιτυγχάνεται η αύξηση του μεγέθους των ραγών. Επιπλέον βελτιώνεται το χρώμα του και μειώνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν μικρές ράγες.
Στο αραίωμα μεμονωμένων άγουρων ραγών οι ανεπιθύμητες ρόγες αφαιρούνται με ειδικά ψαλίδια μετά την καρπόδεση. Είναι η πιο σπάνια από τις τεχνικές αραιώματος και πραγματοποιείται μόνο σε επιτραπέζιες ποικιλίες που έχουν μεγάλη εμπορική αξία και δημιουργούν πολύ πυκνά τσαμπιά ή τσαμπιά με ρόγες διαφορετικών μεγεθών.
Χαραγή ή δακτυλίωση στο πρέμνο
Είναι το πιο δύσκολο στην εφαρμογή χλωρό κλάδεμα αλλά και αυτό που γίνεται πιο σπάνια. Οι στόχοι του είναι και πάλι το καλύτερο δέσιμο των σταφυλιών, η πιο γρήγορη ωρίμανση και η επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Η χαραγή γίνεται μετά την άνθιση αλλά πριν την ωρίμανση των σταφυλιών. Σε αυτό το κλάδεμα αφαιρείται ένας δακτύλιος από τον κορμό, τους βραχίονες ή τις κληματίδες, ο οποίος έχει πλάτος 3-8 mm και πάχος τέτοιο ώστε λίγο μεγαλύτερο από το πάχος του φλοιού του αμπελιού. Με αυτή τη διαδικασία οι υδατάνθρακες του αμπελιού παραμένουν πάνω από το σημείο της χαραγής και είναι στη διάθεση των καρπών. Φυσικά η χαραγή απαιτεί ειδικά μαχαίρια και ψαλίδια αλλά το σημαντικότερο είναι η εμπειρία εκείνου που κάνει την εργασία. Αν η εργασία αυτή δεν γίνει σωστά το αμπέλι ενδέχεται να εξασθενήσει. Φυσικά δεν είναι πρακτική που συνιστάται σε όλα τα αμπέλια, παρά σε αυτά με πολύ ζωηρή βλάστηση και χωρίς υπερβολική παραγωγή.
Αμπέλι, για κρασί και σταφύλια
Τα προϊόντα της αμπέλου είναι ιδιαίτερα αγαπητά και καταναλώνονται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας η καλλιέργεια της είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια καθώς τα σταφύλια χρησιμοποιούνταν ως διατροφή από το 4.000 π.Χ.
Από τότε μέχρι τις μέρες μας καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας μας με μεγάλο ζήλο, ενώ πολλά έθιμα και τοπικές γιορτές είναι συνδεδεμένες με το ίδιο το αμπέλι, ή με κάποια συγκεκριμένη εργασία όπως ο τρύγος ή με κάποιο από τα προϊόντα του. Τα προϊόντα της αμπέλου είναι τα σταφύλια, οι σταφίδες και τοκρασί.
Τη δεκαετία του ΄70 παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα με τη φυλλοξήρα και στη χώρα μας, γεγονός που απαιτούσε την αντικατάσταση των προϋπάρχοντων αμπελώνων με ποικιλίες που ήταν εμβολιασμένα σε αμερικανικά υποκείμενα που ήταν και ανθεκτικά στο έντομο. Καλλιεργείτε σε όλο τον κόσμο με την Ευρώπη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Χαρακτηριστικά του αμπελιού
Το αμπέλι (Vitis vinifera) είναι αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό. Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες οι πράσινοι βλαστοί του ξυλωποιούνται και ονομάζονταικληματίδες. Τα φύλλα του είναι απλά, εναλλασσόμενα και χνοώδης στη κάτω πλευρά. Κατά την περίοδο της φυλλόπτωσης τα φύλλα μεταχρωματίζονται από πράσινο σε κίτρινο ή ερυθρό, ανάλογα με την ποικιλία. Άλλα όργανά που αναπτύσσονται πάνω στους βλαστούς είναι οι έλικες. Οι έλικες εμφανίζονται απέναντι από τα φύλλα και προσφέρουν στήριξη του βλαστού κατά την αναρρίχηση.
Οι οφθαλμοί της αμπέλου είναι εξειδικευμένα όργανα των φυτών από τους οποίους προκύπτουν οι βλαστοί. Στην άμπελο υπάρχουν λανθάνοντες και ταχυφυείς. Οι λανθάνοντες οφθαλμοί εκπτύσσονται την επόμενη βλαστητική περίοδο, από την περίοδο σχηματισμού του, ενώ οι ταχυφυείς εκπτύσσονται την ίδια περίοδο. Επιπλέον, οι οφθαλμοί διακρίνονται σε καρποφόρους (μικτούς) και φυλλοφόρους. Από τους μικτούς προκύπτουν βλαστοί που φέρουν και ταξιανθίες ενώ από τους φυλλοφόρους προκύπτουν μόνο βλαστοί με φύλλα και έλικες. Τα άνθη αναπτύσσονται πολλά μαζί σε ταξιανθίες (φόβες). Το ριζικό σύστημαμπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 2 μέτρα βάθος.
Τι σύστημα μόρφωσης να επιλέξω για το αμπέλι
Το αμπέλι μπορεί να διαμορφωθεί σχετικά εύκολα με το κατάλληλο κλάδεμα. Το σύστημα μόρφωσης που θα επιλεχθεί για το αμπέλι εξαρτάται κυρίως από την ποικιλία και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες. Τα βασικά συστήματα μόρφωσης όπως τα γραμμικά, τα κυπελλοειδή και η κρεβατίνα. Τα γραμμικά συστήματα μόρφωσης προτιμώνται κυρίως για οινοποιήσημες ποικιλίες αμπελιού, ενώ είναι εύκολη και η χρήση μηχανημάτων για διάφορες εργασίες διότι οι βραχύωνες και οι βλαστοί αναπτύσσονται πάνω σε οριζόντια σύρματα. Τα κυπελλοειδή είναι συστήματα μόρφωσης που συναντώνται ευρέως σε πολλές καλλιέργειες αμπέλου στη χώρα μας και προτιμώνται τόσο για οινοποιήσημες ποικιλίες όσο και για ποικιλίες σταφιδοποιίας και επιτραπέζιες.
Τι είναι η κρεβατίνα;
Η κρεβατίνα είναι ένα ιδιόμορφο σύστημα μόρφωσης της αμπέλου και επιλέγεται κυρίως για ποικιλίες επιτραπέζιας κατανάλωσης. Όμως εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στην καλλιέργεια του αμπελιού, έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα όταν επιλέγεται για αμπέλια που θα φυτευτούν σε κήπους ή πάρκα. Στις εξοχικές κατοικίες η ανάπτυξη αμπελιών σε συστήματα τύπου κρεβατίνας προσφέρουν πολλά οφέλη αφού μπορούν να σκεπάσουν μεγάλη έκταση χώρων και να δημιουργήσουν πυκνή σκίαση το καλοκαίρι.
Ο κορμός μπορεί να έχει ύψος 2 μέτρα ή και παραπάνω. Από εκεί αναπτύσσονται οι βραχύωνες και εν συνεχεία οι βλαστοί πάνω σε οριζόντιο συρμάτινο πλέγμα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καλύψουμε μια πέργολα ή κάποια άλλη κατασκευή στον κήπο μας, που θα μας προσφέρει ανεκτίμητη σκιά το καλοκαίρι και περισσότερο φως το χειμώνα.
Η αίσθηση κάτω από το αμπέλι είναι μοναδική, κυρίως τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού. Μετά τη φύτευση του αμπελιού στο σημείο που επιθυμούμε θα χρειαστούν περίπου 3 με 4 χρόνια που θα μπορούν να καλύψουν επαρκώς και να δημιουργήσουν σκίαση.
Πως και πότε γίνεται το κλάδεμα στο αμπέλι
Το κλάδεμα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καλύτερη ανάπτυξη του αμπελιού, ειδικά όταν αυτά χρησιμοποιούνται για παραγωγή, αλλά και στην περίπτωση που έχει και καλλωπιστική αξία. Με το κλάδεμα επιτυγχάνουμε τη σωστή μόρφωση του αμπελιού, την απομάκρυνση των ασθενικών κληματίδων και την ενδυνάμωση του φυτού.
Το κυριότερο και πλέον απαραίτητο κλάδεμα γίνεται κατά του χειμερινούς μήνες (χειμερινό κλάδεμα). Με το χειμερινό κλάδεμα στοχεύουμε κυρίως στην διατήρηση του σχήματος και την μορφής των φυτών. Όλες οι άλλες παρεμβάσεις (χλωρό κλάδεμα, κορυφολόγημα, ξεφύλλισμα ή αραίωση καρπών) που μπορεί να γίνουν όταν το αμπέλι έχει βγάλει φύλλα και καρπούς δρουν περισσότερο επικουρικά. Ακόμα, και αν το αμπέλι έχει μονάχα καλλωπιστική αξία, καλό θα είναι να δέχεται μια φορά χρόνο ένα χειμερινό κλάδεμα μόρφωσης.
Ο ζεόλιθος στο αμπέλι
Πολυάριθμα ευρήματα, επιγραφές και παραστάσεις σε τοίχους μαρτυρούν ότι η τέχνη της αμπελουργίας ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη του ανθρώπου. Το αμπέλι και τα παράγωγα του, ιδιαίτερα το κρασί, αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και στη χώρα μας συνδέθηκε με τα έθιμα, τις παραδόσεις αλλά και τις χαρές της καθημερινής ζωής.
Η ποιότητα του χώματος είναι καθοριστικής σημασίας για την πλούσια καρποφορία και βλάστηση και όσο πλουσιότερο είναι σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και καθαρότερο από χημικά πρόσθετα, τόσο ποιοτικότερα θα είναι τα προϊόντα που θα παραχθούν.
Ο φυσικός ζεόλιθος είναι ένα καταπληκτικό εδαφοβελτιωτικό ορυκτό που αρκετά χρόνια τώρα χρησιμοποιείται παγκοσμίως στη γεωργία με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και η εφαρμογή του στη χώρα μας και ειδικότερα στην αμπελουργία.
Είναι από τα λίγα φυσικά υλικά που είναι αρνητικά φορτισμένα και αυτό του δίνει την πολύτιμη ιδιότητα να προσελκύει τα θετικά φορτισμένα σωματίδια όπως τα θρεπτικά συστατικά και να τα απελευθερώνει σταδιακά, συμβάλλοντας έτσι στην ομοιόμορφη θρέψη των φυτών. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση της απώλειας των θρεπτικών συστατικών, τα οποία παρασύρονται από τα νερά της βροχής, αλλά και από τα νερά των αρδεύσεων στα κατώτερα στρώματα, όπου τα φυτά είναι αδύνατο να τα χρησιμοποιήσουν. Έτσι γίνεται καλύτερη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών και των λιπασμάτων, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται περισσότερο από το 50% αυτών.
Παράλληλα ο ζεόλιθος εμπλουτίζει το έδαφος με κάλιο, φώσφορο και άζωτο και συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση τους. Με την ενσωμάτωση του ζεόλιθου παρατηρείται καλύτερος αερισμός του εδάφους με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ριζικού συστήματος του αμπελιού καθώς και τη βελτίωση της δομής του εδάφους μειώνοντας τη συμπίεση του. Ταυτόχρονα καθαρίζει το έδαφος από τα βαρέα μέταλλα και τις τοξικές ουσίες και εξουδετερώνει τα όξινα του εδάφους βοηθώντας να ουδετεροποιηθεί το pH του. Επίσης η κρυσταλλική του δομή του επιτρέπει να λειτουργεί σαν «ρεζερβουάρ νερού» για τα φυτά. Αυξάνει την απορρόφηση και την διατήρηση του νερού στο έδαφος, ιδιαίτερα σε ξηρά και αμμώδη εδάφη, και το αποδίδει σταδιακά στο φυτό, οπότε εξοικονομείται μέχρι και το 50% του νερού άρδευσης. Με αυτόν τον τρόπο ο ζεόλιθος επιτρέπει μια εσωτερική διαχείριση του νερού και κατά συνέπεια ενοχλεί τη δημιουργία πάγου που είναι καταστροφική για τις καλλιέργειες. Ακόμα μια πολύτιμη χρήση του ζεόλιθου είναι ο ψεκασμός του, σε μορφή λεπτής πούδρας, πάνω στο αμπέλι. Ο ζεόλιθος δημιουργεί ένα προστατευτικό λεπτό φιλμ πάνω σε αυτό, αποτρέποντας την εγκατάσταση των διαφόρων παρασίτων, βακτηρίων, μυκήτων και φροντίζει να απομακρυνθούν τα έντομα που θα επιβάρυναν τους καρπούς.
Ακόμα εμποδίζει την εκκόλαψη των αυγών και παρέχει την μέγιστη προστασία ενάντια σε ασθένειες, όπως τον περονόσπορο και το ωίδιο. Λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας στον παγετό, αλλά και στα εγκαύματα που προκαλούνται στα φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Ο φυσικός ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην βιολογική καλλιέργειααφού είναι ένα υλικό 100% φυσικό, χωρίς χημικές ουσίες που συνεργάζεται άψογα με τα βιολογικά λιπάσματα και την κοπριά. Η ωφέλιμη δράση του φυσικού ζεόλιθου είναι μόνιμη αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους και παρέχει στο αμπέλι μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις. Μελέτες που έγιναν πάνω στην εφαρμογή του ζεόλιθου στο αμπέλι έδειξαν αύξηση της παραγωγής ως και 66%.
Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία ότι ο φυσικός ζεόλιθος είναι το μέλλον της γεωργίας και ο πολύτιμος σύμμαχος του συγχρόνου αγρότη.
Συνέντευξη του παραγωγού Γρηγόρη Αζορίδη
Ο κύριος Αζορίδης Γρηγόρης, κάτοικος της Νέας Ορεστιάδας Έβρου, μίλησε στην Zeolife.gr για τα αποτελέσματα που είδε μετά την εφαρμογή ζεόλιθου στον αμπελώνα του.
Ερ. Καταρχήν, κύριε Αζορίδη πως ενημερωθήκατε για τον ζεόλιθο;
Απ. Ως φυσιολάτρης που είμαι υποστηρίζω την βιολογική καλλιέργεια και έψαχνα μια εναλλακτική λύση για να εφαρμόσω στις καλλιέργειες μου αποφεύγοντας τα φυτοφάρμακα. Η πρώτη μου επαφή με το ζεόλιθο ήταν από το κατάστημα της Zeolife.gr και χάρηκα πολύ που είδα ότι υπάρχει στην πόλη μου ένα τέτοιο κατάστημα για να ενημερωθώ και να προμηθευτώ ζεόλιθο.
Ερ. Τι ποικιλίες αμπελιών έχετε και ποια προβλήματα αντιμετωπίζατε;
Απ. Καλλιεργώ τις ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου, Μαυρούδι Θράκης και ξινόμαυρο, μια ελληνική ποικιλία. Το πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ότι εξαιτίας των συχνών βροχών παρατηρούσα αύξηση του ωιδίου. Τότε ψέκασα με ζεόλιθο τα αμπέλια μου αφήνοντας τέσσερα αψέκαστα για να δω τι διαφορές θα έχουν. Στα ψεκασμένα αμπέλια, παρόλο που στο τέλος τα φύλλα έπεσαν οι καρποί παρέμειναν άθικτοι ενώ στα τέσσερα αψέκαστα αμπέλια μου υπήρχε ολική καταστροφή.
Ερ. Πως εφαρμόσατε τον ζεόλιθο;
Απ. Εκτός από τον ψεκασμό έκανα και ενσωμάτωση στο χώμα, στη ρίζα του φυτού περίπου 1 κύπελο ζεόλιθο (300gr). Μετά έριξα και με το χέρι ζεόλιθο στο χώμα γύρω από τα αμπέλια για να διευκολύνουν οι ιδιότητες του ζεόλιθου τη λειτουργία του χώματος. Ψεκασμό πάνω στα άνθη δεν έκανα για να μην φύγει η γύρη.
Ερ. Τι διαφορές είδατε μετά την εφαρμογή του ζεόλιθου;
Απ. Είδα έντονη βλαστικότητα και οι κλιματίδες φαίνονται πιο υγιείς. Οι καρποί είναι μεγαλύτεροι και έχουν πιο χοντρή φλούδα. Παρατήρησα επίσης αύξηση των σακχάρων. Τα καταπράσινα φύλλα του αμπελιού δείχνουν την καλή φωτοσύνθεση και ότι δεν χρειάζεται πολύ νερό. Τα πότισα μόνο δυο φορές. Επίσης η καρποφορία διήρκησε περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και τα έντομα όπως ο τσιγαρολόγος και οι σφήκες δεν πλησίαζαν τους καρπούς και τα φύλλα.
Ερ. Χρησιμοποιείτε άλλα λιπάσματα και τι παρατηρήσατε μετά την εφαρμογή του ζεόλιθου;
Απ. Χρησιμοποιώ κομπόστ λίπασμα, βορδιγάλειο πολτό, χαλκούχο σκεύασμα και βρέξιμο θείο. Τους ψεκασμούς τους κάνω ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αλλά τώρα που χρησιμοποιώ ζεόλιθο έχω περιορίσει τη χρήση των υπόλοιπων στο μισό τους. Δεν χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσω περισσότερο. Απλά στον ψεκαστήρα που βάζω τον ζεόλιθο δεν βάζω τίποτα άλλο γιατί θα το απορροφήσει ο ζεόλιθος.
– Σας ευχαριστούμε πολύ.
– Μεγάλη μου χαρά.
Για περισσότερες πληροφορίες και αγορά: http://zeolife.gr/epikinonia/
Έφη Νυδριώτη – Γεωπόνος ΓΠΑ MSc
2108544904 – efinyd@gmail.com
2108544904 – efinyd@gmail.com
Πηγή>www.gardenguide.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου