Οι καυκαλήθρες είναι πολύ ωραίες στις σπανακόπιτες , αλλά δύσκολο να τις μαζέψουμε από το βουνό. Μπορoύμε όμως να τις καλλιεργήσουμε μόνοι μας πολύ εύκολα!
Η καυκαλήθρα ή καυκαλίδα ή αγριοκουτσουνάδα ή μοσχολάχανο θεωρείται από τα σημαντικότερα αρωματικά χόρτα της χώρας μας, και μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο, αν βρείτε σπόρο. Είναι μικρό ετήσιο φυτό, που φτάνει σε ύψος τα 15 εκ. με μικρά φυλλάρια που φυτρώνουν πάνω στους βλαστούς και τη μαζεύουμε όταν τα φύλλα της είναι ακόμα μικρά.
Η καυκαλήθρα ή καυκαλίδα ή αγριοκουτσουνάδα ή μοσχολάχανο θεωρείται από τα σημαντικότερα αρωματικά χόρτα της χώρας μας, και μπορεί να καλλιεργηθεί σε κήπο, αν βρείτε σπόρο. Είναι μικρό ετήσιο φυτό, που φτάνει σε ύψος τα 15 εκ. με μικρά φυλλάρια που φυτρώνουν πάνω στους βλαστούς και τη μαζεύουμε όταν τα φύλλα της είναι ακόμα μικρά.
Τα λευκά άνθη της βγαίνουν την άνοιξη ενώ ο καρπός του μοιάζει με φασόλι, σκεπασμένο με αγκαθάκια. Σε όλα τα μέρη του φυτού και στους καρπούς υπάρχουν ελαιοφόροι αδένες, που εκκρίνουν αρωματικό αιθέριο έλαιο. Τρώγεται ωμή ή βρασμένη μαζί με άλλα χορταρικά, ως σαλάτα. Κυρίως όμως προστίθεται σε μικρή ποσότητα στο μείγμα των χόρτων για χορτόπιτες, στις οποίες χαρίζει ξεχωριστή γεύση και το εξαίρετο άρωμά της.
Ως μυρωδικό χρησιμοποιείται επίσης στη φασολάδα, στον ωμό μαριναρισμένο με ξύδι και χοντρό αλάτι γαύρο, σε κεφτέδες από φάβα και σε ωμές σαλάτες. Θεωρείται αναζωογονητικό για το νευρικό σύστημα ενώ έχει παράλληλα αγχολυτική δράση.
Πηγή:http://www.geoponikiagora.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου