Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα, τις διαφαινόμενες ζημιές στην παραγωγή ελαιολάδου σε περιοχές της Κρήτης λόγω προβληματικής καρπόδεσης της ελιάς, κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.
Στην ερώτηση αναφέρουν:
«Οι αγρότες της Κρήτης, πέρα από τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην γραμμή των προκατόχων της, πέρα από τα φοροληστρικά μέτρα που ψηφίστηκαν στα πλαίσια της αξιολόγησης, πέρα από την πλήρη εξάρτησή τους από τους μεγαλέμπορες και βιομήχανους για την διάθεση των προϊόντων τους, υφίστανται και τις συνέπειες των αστάθμητων κλιματολογικών φαινομένων, με διαφαινόμενες, κατά τόπους, εκτεταμένες καταστροφές στην παραγωγή ελαιολάδου.
Φέτος, σε αρκετές περιοχές του νησιού, η καρπόδεση της ελιάς είναι προβληματική λόγω εκτεταμένης ανομβρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και άλλων κλιματικών αλλαγών, όπως ο λίβας και οι άκαιρες βροχοπτώσεις που ξεπλένουν τη γύρη. Μάλιστα, ο φετινός χειμώνας στην Κρήτη, κατά τόπους, είχε 70% λιγότερες βροχοπτώσεις από τον περσινό, και 50% σε σχέση με την τελευταία δεκαετία. Η άστοχη καρπόδεση οδηγεί σε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή ελιάς, οι οποίες κατά τόπους αγγίζουν το 60% της συνολικής παραγωγής, όπως στον Δήμο Βιάννου και στην Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Ρεθύμνου, τα ορεινά των Χανίων (Τσουνάτη) αλλά και σε αρκετές περιοχές στα πεδινά των δήμων Κίσσαμου, Πλατανία και Αποκόρωνα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις τοπικών γεωπόνων και παραγωγών, ένα ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι τα αποθέματα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτω από την συνδυασμένη ανομβρία και αυξημένη ζήτηση άρδευσης. Άλλοι παράγοντες που θα επιδράσουν την εξέλιξη της παραγωγής, μετά το στάδιο της καρπόδεσης, είναι ο δάκος, με την σκανδαλώδη πολιτική της αντιμετώπισής του, οι πυρινοτρίτης, ρυχίτης, κ.ά.
Η πολιτική της κυβέρνησης για την «προστασία» του μικρομεσαίου αγρότη από φυσικές καταστροφές δε θα μπορούσε να παρεκκλίνει από την στρατηγική της. Ο ΕΛΓΑ παραμένει αποψιλωμένος από προσωπικό, κάτι που καθιστά αδύνατη την άμεση καταγραφή ζημιών στα ελαιόδεντρα, καθυστερεί τις αποζημιώσεις, οι οποίες κι αυτές είναι μειωμένες, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, μια γκάμα καταστροφών δεν δικαιολογούν αποζημίωση, όπως η αστοχία καρπόδεσης. Βέβαια, ο ίδιος ο διακηρυγμένος στόχος του ΕΛΓΑ δεν είναι η αποζημίωση του απολεσθέντος εισοδήματος του μικρομεσαίου αγρότη, αφού λειτουργεί ανταποδοτικά, βάσει των αποδιδόμενων εισφορών. Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του μικρομεσαίου αγρότη, αλλά αποτελεί κρατικό μηχανισμό σκληρού χαρατσώματος.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:
1)Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές που οφείλονται στην άστοχη καρπόδεση της ελιάς και να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί.
2)Ο ΕΛΓΑ να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών, ως αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός, χρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό, στελεχωμένος με επαρκές σε αριθμό και σε ειδικότητες προσωπικό, με αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να αποζημιώνει το 100% των ζημιών, για οποιοδήποτε ποσοστό καταστροφής της παραγωγής στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο καθώς και στις υποδομές, για οποιοδήποτε είδος καταστροφής από αστάθμητο εξωτερικό, καιρικό ή άλλο, άμεσο ή έμμεσο παράγοντα.
Πηγή>http://www.anatolh.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου