.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ελλάδα 8000 χρόνια πριν: Καλλιέργεια με λίπασμα, πότισμα χωραφιών, κατανάλωση γαλακτοκομικών


ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΙ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΙ
Στην Ελλάδα πριν 8000 χρόνια έκαναν φυτοκαλλιέργειες με λίπασμα , πότιζαν τα χωράφια τους και έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα!
Πρώτοι οι αγρότες της Ευρώπης χρησιμοποιούν λίπασμα 8.000 χρόνια πριν.
Μια νέα μελέτη λέει οι πρώτοι αγρότες της Ευρώπης είχαν κάποτε πολύ πιο εξελιγμένες πρακτικές από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι οι αγρότες της Νεολιθικής Εποχής έριχναν λίπασμα και πότιζαν τις καλλιέργειες τους, ήδη από το 6.000 π.Χ..
Υποτίθεται ότι η κοπριά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα μέχρι την Εποχή του Σιδήρου και τη Ρωμαϊκή εποχή. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι  εμπλούτισαν τα επίπεδα του αζώτου-15, ένα σταθερό ισότοπο, κάτι που είναι πλούσιο στην κοπριά, και έχουν βρεθεί σε απανθρακωμένα δημητριακά και τους σπόρους που λαμβάνονται δείγματα από 13 νεολιθικούς οικισμούς σε όλη την Ευρώπη του 5900 – 2400 π.Χ. και φυσικά από την Ελλάδα με τους παλαιότερους διαπιστωμένους νεολιθικούς οικισμούς.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο τεύχος με τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Η μελέτη δείχνει ότι οι αγρότες χρησιμοποιούν τη Νεολιθική εποχή την κοπριά από τα κοπάδια τους με τα βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίρους και ως λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για τις καλλιέργειες. 
Η λίπανση περιλαμβάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην καλλιεργήσιμη γη, επειδή η κοπριά λειώνει αργά και καλλιέργειες επωφελούνται από τα θρεπτικά συστατικά της για πολλά χρόνια. Αυτή η νέα θεωρία υποδεικνύει μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη γεωργία.
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι αγρότες αναγνώρισαν την εγγενή αξία της εντατικής διαχείρισης της γης και προσπάθησαν να το διατηρήσουν για τους απογόνους τους. Αυτή η νέα προοπτική ανατρέπει την παραδοσιακή άποψη που έχουν μελετητές ότι αγρότες της Νεολιθικής Εποχής ήταν νομάδες που έκαιγαν την δασώδη γη για την δημιουργία προσωρινών εκτάσεων για τις γεωργικές καλλιέργειες.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η υιοθέτηση της γεωργίας είχε μια μακροχρόνια επίδραση στην κοινωνία. Ωστόσο, αυτό ήταν ασαφές για την η φύση της πρώιμης ευρωπαϊκής γεωργίας και ο ρόλος που έχει διαδραματίσει στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής.
Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Amy Bogaard από τη Σχολή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι αγρότες έκαναν εδώ και καιρό μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως αυτή της λίπανσης στον χώρο τους ρίχνει νέο φως στη φύση στα πρόωρα αγροτικά τοπία στους νεολιθικούς χρόνους. Η ιδέα ότι οι γεωργικές εκτάσεις θα πρέπει να φροντίζονται από την ίδια οικογένεια για γενεές φαίνεται μια αρκετά προηγμένη έννοια, αλλά η πλούσια και εύφορη γη θα είχε θεωρηθεί ως κάτι εξαιρετικά πολύτιμο για τις καλλιέργειες. Πιστεύουμε ότι η γη θεωρήθηκε ως ένα αγαθό που πρέπει να κληρονομηθεί από τους δικούς τους απογόνους, έτσι οι κοινωνικές διαφορές όσον αφορά τις πρώτες ευρωπαϊκές αγροτικές κοινότητες άρχισαν να αναδύονται μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων.»
Η κτήση της γης, της εδαφικότητας των πρώτων ομάδων της γεωργίας μπορεί να βοηθήσει και να εξηγήσει τεκμηριωμένα γεγονότα της περιόδου που αφορούν γεγονότα ακραία βίας. Η μελέτη αναφέρει το παράδειγμα μιας μαζικής ταφής της Νεολιθικής της έκτης χιλιετίας π.Χ. στο Talheim, στην σημερινή Γερμανία, η οποία διατηρεί τα ερείπια μιας κοινότητας που σκοτώθηκε από δράστες με λίθινα εργαλεία, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για να καθαριστεί η γη.
Η έρευνα βασίζεται σε σταθερές του άνθρακα και αζώτου με ισοτοπική ανάλυση των 124 δειγμάτων καλλιέργειας του κριθαριούσιταριού, στις φακές και τα μπιζέλια, συνολικής ποσότητας περίπου 2.500 σπόρων. Τα απανθρακωμένα δείγματα αντιπροσωπεύουν την συγκομιδή και είναι διατηρημένα σε Νεολιθικής εποχής σπίτια που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Τα δείγματα προέρχονταν από αρχαιολογικές ανασκαφές νεολιθικών οικισμών σε όλη την Ευρώπη, που χρονολογείται από σχεδόν 6.000 έως 2.400 π.Χ..
Κριθάρι από το Hornstaad-Hoernle, νοτιοδυτική Γερμανία [Credit: Copyright Ian Cartwright / Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]
Κριθάρι από το Hornstaad-Hoernle, νοτιοδυτική Γερμανία
[Credit: Copyright Ian Cartwright / Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης]
Η μελέτη έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την έρευνα σχετικά με την διατροφή των πρώτων αγροτών. Οι αρχαιολόγοι βασίζονται στην ανάλυση σταθερών ισοτόπων του σκελετικού υλικού για τη δημιουργία μιας υπογραφής, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με το τι οι άνθρωποι κάποτε έτρωγαν. Το βαρύτερο σταθερό ισότοπο του αζώτου-15 βρέθηκε στην κοπριά ένδειξη για μια διατροφή πλούσια σε κρέας και γάλα.
Είχε υποτεθεί ότι οι πρώτοι αγρότες στην βορειοδυτική Ευρώπη είχαν μια διατροφή γεμάτη από ζωικές πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η πρωτεΐνη από τα δημητριακά και τις καλλιέργειες είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο προηγουμένως νομίζαμε, και ότι τη Νεολιθική εποχή οι καλλιέργειες ήταν ένα βασικό μέρος της διατροφής τους.
Στην καλλιέργεια με την ισοτοπική ανάλυση σε άζωτο (crop nitrogen isotope analysis) δείχνει ότι οι πρώτοι αγρότες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την κοπριά τους στρατηγικά ως πόρο που προερχόταν από τον αριθμό των ζώων που κατείχαν. Η μελέτη επισημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αγρότες έκαναν προσεκτικά επιλεγμένες καλλιέργειες για να θα ωφεληθούν περισσότερο από τα λιπάσματα, αφήνοντας άλλες καλλιέργειες να αναπτυχθούν με λίγη ή καθόλου κοπριά. Αυτό αποδεικνύει τη γνώση της καλλιέργειας φυτών που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τα δείγματα των σιτηρών και παλμό ελήφθησαν από τις περιοχές σε όλη την Ευρώπη: στο Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνονται Hambledon Hill στο Dorset και την πεδιάδα του Lismore. Άλλες νεολιθικές θέσεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα ήταν στην Ελλάδα, το Κουφόβουνο Διδυμότειχου, στη σημερινή Βουλγαρία, το Καράνοβο την Σλάτινα, τη σημερινή Γερμανία Vaihingen το Hornstaad, την Ουγγαρία, Ecsegfalva και τη Δανία.
Οι οικισμοί που επιλέχτηκαν αρχίζουν το 5900 πΧ ενώ μπορούσαν να επιλεχθούν και παλαιότεροι και να γίνει και εκεί η έρευνα ,αλλά ….. δεν επιλέχθηκαν. Σημειωτέον ότι αυτοί βρίσκονται στον Ελληνικό χώρο …Όλως τυχαία …..
Το πρόγραμμα έρευνας για το University of Oxford χρηματοδοτήθηκε από…. The project was funded by a grant from the Natural Environment Research Council (NERC). Το οποίο είναι Βρετανικό.

Ποια ψάρια πρέπει να τρώμε ανά εποχή

poia-psaria-prepei-na-trome-ana-epohi
Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο… λέει η γνωστή λαϊκή παροιμία. Η εποχικότητα κάθε τροφής τείνει να αλλοιωθεί με την εντατική καλλιέργεια ανεξαρτήτως εποχής, καθώς η ζήτηση για όλες τις τροφές όλες τις εποχές του έτους ολοένα αυξάνεται. Τα ψάρια, ως βασικό τρόφιμο σε μία ισορροπημένη διατροφή πρέπει να καταναλώνεται σε συγκεκριμένη εποχή, ώστε να προσλαμβάνουμε τη μέγιστη θρεπτική αξία, αλλά παράλληλα να προστατεύουμε και το περιβάλλον.
Τα ψάρια, ως τρόφιμο, θεωρούνται απαραίτητα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Αποτελούν τις κύριες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία προσφέρουν πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία.
Δείτε: ω 3 «βόμβες» υγείας!
Περιέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και το σελήνιοπρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές / εβδομάδα είναι καλή για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μια ανάλυση 20 μελετών στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες των συμμετεχόντων δείχνει ότι η κατανάλωση 1-2 μερίδων (90γρ) λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως π.χ. ο σολομός, η ρέγκα, το σκουμπρί, ο γαύρος, οι σαρδέλες, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 36%. Δείτε: Σαρδέλα – το ταπεινό θαύμα της φύσης!! Και ΨΑΡΙΑ & ΥΓΕΙΑ!
Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το διάστημα που η ανάπτυξη του ψαριού έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στον βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας. Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο χάννος κ.ά. δεν επηρεάζονται από την εποχή.
Yπάρχουν και τα ψάρια που η εμφάνισή τους είναι πολύ περιορισμένη. Για παράδειγμα, η εποχή της τσιπούρας είναι το φθινόπωρο, και πιο συγκεκριμένα ο Oκτώβριος μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου (“Τροφή”: Κι εμείς την τρώμε ολόκληρο τον χρόνο, σας λέει κάτι αυτό για το τι τρώμε;). Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για τα αλιεύματα που καταναλώνουμε.
Κάθε πράγμα στον καιρό του …όμως ο κολιός ποτέ τον Αύγουστο, γιατί τότε αναπαράγεται – γι’ αυτό είναι «παχύς»!
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο γενικότερα, πολλά είδη ψαριών και θαλάσσιων οργανισμών γενικά, έχουν υπεραλιευθεί, με αποτέλεσμα τα αποθέματά τους, δηλαδή ο πληθυσμός ενός είδους ψαριού υπό εκμετάλλευση να έχουν μειωθεί τόσο πολύ, που δεν μπορούν να αναπαραχθούν και να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους σε ικανοποιητικό επίπεδο. Κάποιο είδος μπορεί ακόμα και να εξαφανιστεί αν η αλιευτική δραστηριότητα ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο.
Συγκεκριμένα, τα ψάρια που μπορούν να καταναλώνονται με ασφάλεια ανά μήνα είναι:
Ιανουάριος: Λαυράκι, γόπες, τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σφυρίδα, βραστόψαρα, γλώσσα, λυθρίνια, ροφός, σκορπίνα, συναγρίδα, μαρίδα, χειλού, καλαμάρια, χταπόδι, στρείδια, μύδια.
Φεβρουάριος: τσιπούρες, σαργοί, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, λούτσος, βραστόψαρα, γλώσσα, γόπα, λυθρίνια, παλαμίδα, σαφρίδια, σκορπίνες, σπήρα, συναγρίδα, σφυρίδα, μαρίδα, χειλού χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια.
Μάρτιος: Συναγρίδες, σφυρίδες, γαύρος, λυθρίνια, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι.
Απρίλιος: τσιπούρες, σαργοί, μπαρμπούνια, μουρμούρα, αθερίνα, γαλέος, γαύρος, ζαργάνα, κουτσομούρες, λούτσος, λυθρίνια, παλαμίδα, σαρδέλα, σαφρίδια, σκορπίνες, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, σπάρος, μαίνουλα, στήρα, ροφός, χέλι, χταπόδι, γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, μύδια, στρείδια, αστακός.
Μάιος: τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, σκαθάρι, αστακός, αθερίνα, γαλέος, γαρίδες, γαύρος, γόπες, ζαργάνα, καλαμάρια, κολιός, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαγιάτικο, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδια, σκουμπρί, συναγρίδα, σφυρίδα, τόνος, φαγκρί, παλαμίδα, σπάρος, μαίνουλα, ροφός, χέλι.
Ιούνιος: σαρδέλες, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαφρίδια, αστακός, γαρίδες, γαύρος, γόπες, μελανούρια, μπαρμπούνια, μύδια, ξιφίας, ροφός, σκουμπρί, τόνος, σουπιές, φαγκρί, σάλπα, συναγρίδα.
Ιούλιος: σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, γαύρος, αστακός, γαρίδες, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, μύδια, ξιφίας, σαρδέλες, σαφρίδι, σκουμπρί, σουπιά, τόνος, ροφός, σάλπα, συναγρίδα.
Αύγουστος: σαρδέλες, γάβρους, κολιούς, σκουμπριά, πελαγίσιος μπακαλιάρος, σαρδέλα, γαρίδες, αστακός, γόπα, μαγιάτικο, μελανούρι, κολιός, ξιφίας, σαφρίδι, τόνος, λούτσος, σάλπα, συναγρίδα.
Σεπτέμβριος: πελαγίσιος μπακαλιάρος, μπαλάδες, γαύρος, μαγιάτικο, γόπα, μελανούρι, κολιός, λυθρίνι, σκουμπρί, ξιφίας, σαρδέλα, σαφρίδι, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.
Οκτώβριος: τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.
Νοέμβριος: τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, τόνος, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.
Δεκέμβριος: γόπες, τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, βραστόψαρα, γλώσσες, καλαμάρια, κουτσομούρες, λυθρίνια, μπαρμπούνια, σαφρίδια, στρείδια, συναγρίδα, σφυρίδα, χταπόδι, μαρίδα, χειλού.

Πηγή: mednutrition.gr
back-to-nature.gr

Τα Τυριά της Κρήτης

Τα Τυριά της Κρήτης

 Το τυρί είναι μια από τις αγαπημένες τροφές των Κρητικών, σε αντίθεση με το γάλα που συνήθως δεν το προτιμούν με τα την παιδική και την εφηβική ηλικία. Τα τυριά που παρασκευάζονται στο νησί είναι εξαιρετικής ποιότητος και γίνονται μόνο με γάλα αίγας και προβάτου. (Γάλα από αγελάδες δεν χρησιμοποιούμε καθόλου). Το Κρητικό τυρί είναι ονομαστό από την αρχαιότητα, όπου το νησί έκανε εξαγωγές του προϊόντος. Τα αιγοπρόβατα της Κρήτης εκτρέφονται ακόμη σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους, είναι όλα ελεύθερης βοσκής και τρέφονται με χόρτα και βότανα που φυτρώνουν σε αφθονία στις κτηνοτροφικές περιοχές του νησιού. Οργανωμένες μονάδες στις οποίες σταυλίζονται τα ζώα, δεν υπάρχουν καθόλου στην Κρήτη! Μέχρι και τη δεκαετία του 1960, κυριαρχούσε ένα είδος τυριού με χαμηλά λιπαρά, σκληρό τυρί εξαιρετικής έντονης γεύσης. Οι παλιότεροι Κρητικοί έτρωγαν συνήθως τυρί που περιείχε λίγες λιπαρές ουσίες, δηλαδή τυρί υγιεινό!

Κεφαλοτύρι Κρήτης    Κεφαλοτύρι Κρήτης Παρασκευάζεται τώρα και πολλούς αιώνες στην Κρήτη (και σε άλλες Ελληνικές περιοχές), και γίνεται αποκλειστικά από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Η γεύση του είναι αλμυρή και πικάντικη. Πρίν καταναλωθεί πρέπει να ωριμάσει για τρείς μήνες. Είναι σκληρό τυρί και χρησιμοποιείται σαν επιτραπέζιο αλλά και τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά.     Γραβιέρα Κρήτης (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) Είναι πολύ νόστιμο τυρί με ιδιαίτερα υπόγλυκη γεύση. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και διατίθεται στην αγορά μετά από ωρίμανση. Η γραβιέρα της Κρήτης είναι από τα πιο ονομαστά Ελληνικά τυριά. Είναι συμπαγής με ελαστική μάζα και πολλές οπές. Το γάλα της τυροκόμησης παράγεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές, και κατά συνέπεια αυτό και τα προϊόντα του μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά.
Γραβιέρα Κρήτης
   Η Μαλάκα Είναι μαλακό τυρί. Είναι το ίδιο τυρί από το οποίο γίνεται η γραβιέρα, μόνο που σε διάφορες περιοχές συνηθίζουν να το χρησιμοποιούν με όλη την υγρασία του, πρίν ωριμάσει. Είναι δηλαδή ωμή γραβιέρα. Μ’ αυτό φτιάχνουν πίτες και χρησιμεύει στην παρασκευή τοπικών σπεσιαλιτέ. Γίνεται επίσης και τηγανητό και ψητό στη σχάρα.
Η Μαλάκα

   Τυροζούλι Σκληρό τυρί εξαιρετικής γεύσης που παρασκευάζεται γύρω από τον Ψηλορείτη και σε άλλες περιοχές. Σ’ αυτό το τυρί δεν χρησιμοποιείται πυτιά για την παρασκευή του, παρα μόνο ξύδι. Αποξηραίνεται και συντηρείται σε δοχεία με λάδι. Είναι ένα μεικτό είδος τυριού και μυζήθρας και γίνεται όταν το γάλα που τυροκομείται είναι λίγο σε ποσότητα και δεν επαρκεί να ληφθεί χωριστά το τυρί και χωριστά η μυζήθρα. Φημισμένο είναι το Σφακιανό τυροζούλι. Τώρα πλέον, μπορεί να το βρει κάποιος πολύ σπάνια, αλλά συνεχίζει να φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια.
Τυροζούλι

    Αθότυρος Σκληρός Ένα εξαιρετικό Κρητικό τυρί. Στην ουσία είναι η μυζήθρα αποξηραμένη και ώριμη. Είναι συμπαγές τυρί (χωρίς τρύπες) και έχει έντονη γεύση, κάπως αλμυρή με πλούσια αρωματικά χαρακτηριστικά. Στην Κρήτη καταναλώνεται πολύ. Πασπαλιζουμε με τριμμένο αθότυρο τα μακαρόνια ή το σερβίρουμε ως πολύ καλό τυρί. Στα παλαιότερα χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα, για να ωριμάσει το τυρί σωστά το κάλυπταν με «Αθό», δηλάδή τη στάχτη στην Κρητική διάλεκτο, εξ’ ού και η ονομασία Αθότυρος και όχι Ανθότυρος όπως λανθασμένα ονομάζεται αρκετές φορές. Είναι δε το τελευταίο προϊόν της τυροκομίας μίας παρτίδας γάλακτος και άρα δεν βγαίνει από τον «ανθό» του γάλακτος.
Αθότυρος Ξερός

  Μυζήθρα ή μαλακός αθότυρος Στην Ανατολική Κρήτη και στο Ρέθυμνο λέγεται μυζήθρα, ενώ στην περιοχή των Χανίων λέγεται Αθότυρος. Παρασκευάζεται από το υπόλοιπο της τυροκομίας άλλων τυριών, στο οποίο προστίθεται 10-20% γάλα. Το τυρί που παρασκευάζεται μπαίνει μέσα σε καλούπια για να στραγγίσει. Ως μαλακό τυρί έχει μεγάλη υγρασία, μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περίπου 16%) και πολύ ευχάριστη γεύση. Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό και ως επιτραπέζιο τυρί. Φτιάχνουν με αυτή τα υπέροχα καλιτσούνια της Κρήτης και μπορεί ν’αποτελέσει εξαιρετικό επιδόρπισμα με μέλι ή πετιμέζι, ωμή ή τηγανισμένη.

Μυζήθρα
   Ξινομυζήθρα (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) Ένα επίσης μαλακό τυρί, αφορμάριστο. Είναι παρόμοιο με τη μυζήθρα με πιο κρεμώδη υφή, φτιαγμένη από το συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Παρασκευάζεται όπως και η κανονική μυζήθρα, μόνο που αφήνεται να ωριμάσει και ν’αποκτήσει μεγάλη οξύτητα, πριν καταναλωθεί. Η γεύσης της είναι πικάντικη. Οι Κρητικοί αγαπούν αυτό το ιδιαίτερο τυρί και το εξάγουν ήδη από τον 18ο αιώνα. Με αυτήν παρασκευάζουν στην Κρήτη πολλές πίτες (σαρικόπιτες, αγνόπιτες κ.α.) και συνοδεύει άριστα σαλάτες όπως η ντάκος ή κουκουβάγια.     Ξύγαλα ή Ξύγαλο Μαλακό μη φορμαρισμένο τυρί. Το γάλα από το οποίο «πήζει» γίνεται χωρίς πυτιά. Μένει για 5-6 ή και παραπάνω μέρες πριν στραγγιστεί και αποκτά μεγάλη οξύτητα. Χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό.  
Ξύγαλα ή Ξύγαλο

 Στάκα Παρασκευάζεται από την τσίπα (κρούστα) του γάλακτος αφού αφαιρεθεί το βούτυρο (στακοβούτυρο). Προκύπτει αφού Ζεστάνουμε την τσίπα με λίγο αλεύρι και αμέσως ξεχωρίζει το βούτυρο. Αυτό που μένει είναι η στάκα, μια κιτρινωπή, πηχτή κρέμα.

Στάκα
   Γαλομυζήθρα Χανίων (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) Λέγεται και «πηχτόγαλο». Στην περιοχή του Ψηλορείτη ονομάζεται και «αθόγαλο». Είναι τυρί ωρίμανσης, μαλακό, μη φορμαρισμένο, με υφή αλοιφώδη που παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα. Πολύ γευστικό και δροσιστικό τυρί που χρησιμοποιείται σαν ορεκτικό, στις φημισμένες Σφακιανές πίτες, το χανιώτικο μπουρέκι (κολοκυθομπούρεκο), στα καλιτσούνια με σπανάκι και είναι (μαζί με τη στάκα) ένα από τα συνθετικά της Χανιώτικης μπουγάτσας.

Γαλομυζήθρα Χανίων
   Το τυρί της Δίκτης Είναι τυρί με χαμηλά λιπαρά, φτιάχνεται ακόμα στην περιοχή του όρους Δίκτη, στις ορεινές περιοχές της επαρχίας Πεδιάδος, στο οροπέδιο Λασιθίου και στα ορεινά του Μεραμπέλλου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί στο εμπόριο. Είναι αρκετά σκληρό, αλατισμένο με έντονη πικάντικη γεύση. Παρασκευάζεται με γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος του βουτύρου. Όταν ωριμάσει, ξεραθεί και αποβάλει την υγρασία του μπορεί να φυλαχθεί μέσα σε δοχεία με λάδι. Γενικώς μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στον τύπο των «κεφαλοτυριών» της Κρήτης, αλλά πρόκειται για μια παραδοσιακή ποικιλία που διατηρεί την ιδιαιτερότητά της.

Πηγή: http://blog.mantinades.gr

Σε ποια φαγητά “απογειώνει” τη γεύση η στάκα

Σε ποια φαγητά “απογειώνει” τη γεύση η στάκα;


Φτιάχνετε γεμιστά και τα ψήνετε στον φούρνο; Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο μπορείτε να κάνετε τούτο: Ρίχνετε πάνω από κάθε πιπεριά, ντομάτα, κολοκυθάκι και μια κουταλιά στάκα. Τα γεμιστά σας θ’ αποκτήσουν μια πρόσθετη άλλη νοστιμιά… Και τι δεν κάνει η κρητική παραδοσιακή στάκα, η θαυματουργή; Τηγανίζετε πατάτες κι είναι προς το τέλος. Ρίχνετε δύο – τρεις κουταλιές στάκα πάνω στις πατάτες. Ε, λοιπόν, η πρόσθετη νοστιμιά είναι το κάτι άλλο! Σε ποιές άλλες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στάκα, για να νοστιμήσουμε το φαγητό; Όπου χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο. Αντί για φρέσκο βούτυρο, στάκα για περισσότερη νοστιμιά. Θέλετε να φτιάξετε αυγά – μάτια; Ρίχνετε μια κουταλιά στάκα στο τηγάνι, αντί για λάδι ή αν θέλετε μαζί με λίγο λάδι, και μετά σπάτε τ’ αυγά. Τα αυγά – μάτια αποκτούν μια άλλη ιδιαίτερη νοστιμιά. Αλλά και όταν ψήνετε διάφορα κρέατα είτε στην κατσαρόλα, είτε στο φούρνο. Κάποιες κουταλιές στάκα προς το τέλος και πάλι, και αυτό, που ετοιμάζετε θ΄αποκτήσει μια άλλη νοστιμιά, που μόνο η στάκα μπορεί να προσδώσει. Στάκα χρησιμοποιούμε και στα μακαρόνια, στο ρύζι, στο μπριάμ, στις πίτες μαζί με άλλα τυριά, στο Χανιώτικο μπουρέκι, αλλά και πάνω στο σκέτο ψωμί. Είπαμε, όπου χρησιμοποιούμε φρέσκο βούτυρο…
Αυγά με στάκα
  Αυγά με στάκα Σε ένα τηγάνι βάζουμε 250gr στάκα και σε χαμηλή φωτιά την αφήνουμε να λειώσει σιγά σιγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κουταλιά αλεύρι και την ανακατεύουμε καλά και γρήγορα έτσι ώστε να δυαλυθεί και να γίνει μία πυκτή κρέμα. Τέλος ρίχνουμε 3-4 αυγά και αλάτι και τα αφήνουμε να ψηθούν. Πηγή

Πηγή: http://blog.mantinades.gr

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό
Ο Mohammed Bah Abba εφεύρε τη συσκευή το 1995 και βραβεύτηκε με Rolex Laureate (Rolex Awards for Enterprise) το 2000 για την ανάπτυξη του συστήματος συντήρησης/ψύξης «δοχείου-σε-δοχείου». (Βέβαια τέτοια πήλινα δοχεία χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες το καλοκαίρι).

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο», είναι μια συσκευή ψύξης που κρατά τα τρόφιμα δροσερά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ψύξη που δημιουργεί η εξάτμιση του νερού.

Κατασκευάζεται με την τοποθέτηση ενός πήλινου δοχείου μέσα σε ένα μεγαλύτερο πήλινο δοχείο, με βρεγμένη άμμο αναμεταξύ τους και με ένα υγρό ύφασμα στο πάνω μέρος. Όταν το νερό εξατμίζετε τραβά τη θερμότητα προς τα έξω και δροσίζει το εσωτερικό, επιτρέποντας στα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό δοχείο να διατηρηθούν φρέσκα, για πολύ περισσότερο καιρό σε ένα καυτό, ξηρό κλίμα. Πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ξηρό, αερισμένο χώρο, για να εξατμιστεί το νερό αποτελεσματικά προς τα έξω.

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο» ξανασχεδιασμένο από τον Ricky Willems
Οι προτεινόμενες βελτιώσεις είναι σχεδόν τόσο απλές όσο η έννοια της εξατμιστικής ψύξης. Επιδιώξαμε κυρίως να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε το ποσό εξάτμισης νερού στη συσκευή και να αυξήσουμε τη μόνωση του σχεδίου. Η δυνατότητα του συστήματος να χρησιμοποιήσει καλύτερα την δροσερή άμμο έχει επίσης αυξηθεί, με την προσθήκη των κορυφογραμμών στο εσωτερικό δοχείο, οι οποίες βοηθούν στη βύθιση της θερμότητας από το εσωτερικό δοχείο στην πιο δροσερή άμμο.

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκτρισμό

Το ποσό της εξάτμισης αυξήθηκε από την προσθήκη των εξατμιστικών διεξόδων στο εξωτερικό δοχείο. Οι διέξοδοι αυξάνουν την περιοχή επιφάνειας του εξωτερικού κεραμικού δοχείου και την περιοχή επιφάνειας της άμμου, μέσω της οποίας το νερό μπορεί να εξατμίσει.
Αφού «η αποδοτικότητα (ενός εξατμιστικού) συστήματος ψύξης εξαρτάται από τον αέρα που κινείται» (Bucklin, Ρ. Α. 1993), ο βαθμός ψύξης πρέπει να αυξηθεί αισθητά με αυτήν την προσθήκη.

Δείτε την κατασκευή και λειτουργία του στην πράξη




Πηγές:http://en.wikipedia.org/wiki/Pot-in-pot_refrigerator, http://www.globalgiving.com/pr/1900/proj1806a.html

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/

Μάθε τέχνη κι άστηνε...
Ιμπραήμ Λασιθιωτάκης

Τ'αμέντε σας στσι μαντάκους.Επογραντίσανε εδά εδά.(Μτφρ:Προσοχή στα τσιμπούρια.Βρίσκονται σε έξαρση.)

Σπιτικό σπρέι για σκνίπες, τσιμπούρια από τα ζώα

Γιατί να αγοράζουμε ακριβά φαρμακευτικά αντιπαρασιτικά προϊόντα, όταν μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα οικολογικό σπιτικό σκεύασμα, και μάλιστα με ελάχιστο κόστος; Κατάλληλο για σκύλους & γάτες.

Οι δύο μεγαλύτεροι καλοκαιρινοί εχθροί του σκύλου μας είναι πλέον γνωστοί σε όλους. Ο πρώτος είναι η φλεβοτόμος σκνίπα, που προκαλεί τρόμο στους περισσότερους ιδιοκτήτες, καθώς ευθύνεται για τη λεϊσμανίαση, ευρέως γνωστή και ως καλααζάρ. Ο δεύτερος εχθρός είναι τα τσιμπούρια, που, αν και παραγνωρισμένα, ευθύνονται για την εξίσου συνηθισμένη και θανατηφόρο ερλιχίωση.

Λιγότερο επικίνδυνοι, αλλά πολύ ενοχλητικοί, είναι και οι ψύλλοι, οι οποίοι, σε αντίθεση με τα τσιμπούρια και τις σκνίπες που δεν πολυσυμπαθούν τα αιλουροειδή, πολιορκούν στενά και τις γάτες. Αυτοί οι μικροί λαθρεπιβάτες της γούνας προκαλούν στα κατοικίδιά μας συμπτώματα όπως έντονο κνησμό, έλκη, αλλεργική δερματίτιδα και ταινίωση.

Για να θωρακίσουμε σκύλους και γάτες απ’ όλους αυτούς τους παρείσακτους ξενιστές, συνιστάται συνήθως να χρησιμοποιούνται δραστικά φαρμακευτικά σπρέι και αμπούλες, ειδικά σχεδιασμένα για να εξολοθρεύουν τα παράσιτα. Πόσες φορές, όμως, δεν έχετε αναρωτηθεί εάν αυτά τα προϊόντα περιέχουν τυχόν βλαβερά συστατικά για την υγεία του κατοικιδίου σας;

Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σας προτείνουμε μια εναλλακτική συνταγή απώθησης των εξωπαρασίτων, που περιέχει μόνο φυσικά συστατικά, άκακα για το σκύλο και τη γάτα σας. Σας εγγυόμαστε ότι ο χρόνος, ο κόπος και τα χρήματα που απαιτούνται για την παρασκευή του είναι αμελητέα.

Φυσικό απωθητικό για παράσιτα ζώων
Υλικά
1 λίτρο νερό
5 φύλλα ευκαλύπτου*
1 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. σούπας βότκα
4 – 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο neem (ψευδομελέλαιο, από το φυτό Azadirachta Indica, περιέχει αζαδιραχτίνη) για σκύλους και γάτες ή, μόνο για σκύλους, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου (tea tree oil)*

* Θα τα βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Τα φύλλα ευκάλυπτου μπορείτε επίσης να βρείτε στην παραλία, στο νησί.

Διαδικασία
Βάζουμε το νερό στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα φύλλα του ευκαλύπτου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. ∆έκα λεπτά αργότερα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξίδι, τη βότκα και το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Αφού κρυώσει το μείγμα, αφαιρούμε τα φύλλα, βάζουμε το υγρό σε ένα ψεκαστήρι και ψεκάζουμε καθημερινά το τετράποδο – το σκύλο κατά προτίμηση πριν από τη μεγάλη απογευματινή βόλτα.

Κοιμάται έξω;
Ένα οικολογικό σπρέι δεν αρκεί για να προστατέψει το σκύλο σας από τη σκνίπα. Θα χρειαστεί να πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας που συστήνονται από τους κτηνιάτρους.
Ας μη γελιόμαστε. Ανεξάρτητα από το απωθητικό προϊόν που χρησιμοποιείτε και από το πόσο τυπικοί είστε με τους ψεκασμούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποια στιγμή τα ζώα που κοιμούνται έξω θα νοσήσουν από καλααζάρ.
Αν πραγματικά ανησυχείτε για την υγεία του σκύλου σας και θέλετε να του προσφέρετε μια ισχυρή ασπίδα προστασίας, η αποτελεσματικότερη μέθοδος είναι αναμφισβήτητα η μετακόμισή του εντός του σπιτιού, έστω μόνο για το βράδυ.

Πηγή: Κλέα Μοριανού http://www.trihes.gr

- See more at: http://www.ftiaxno.gr/

«Η ΚΟΝΙΚΛΟΤΡΟΦΙΑ»

           
koynelia

  «Η ΚΟΝΙΚΛΟΤΡΟΦΙΑ» Φραγκίσκος Μ. Πλυτάς
Το υλικό που ακολουθεί, αποτελεί το κύριο μέρος του βιβλίου «Η ΚΟΝΙΚΛΟΤΡΟΦΙΑ» του Φραγκίσκου Μ. Πλυτά που διατέλεσε προϊστάμενος της Δ/νσης Ζωικής Παραγωγής και Αξιοποίησης Προϊόντων αυτής του τότε Υπουργείου Γεωργίας. Το εν λόγω βιβλίο εκδόθηκε από τη Γεν. Δ/ση Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας το 1993. Δεδομένου του χρονικού διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση του μέχρι σήμερα, έχουν επέλθει κάποιες αλλαγές σε διάφορα θέματα που αναφέρονται σε αυτό. Όπως:
      α) στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των κουνελιών λόγω βελτίωσης του χρησιμοποιούμενου αναπαραγωγικού υλικού
       β) στον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό (χρήση υδροπάνελ για τον δροσισμό)
       γ) στις χρησιμοποιούμενες ζωοτροφές στη διατροφή των κουνελιών (απαγόρευση χρήσης ζωοτροφών ζωικής προέλευσης)
       δ) στις εφαρμοζόμενες τεχνικές π.χ. κατά τη θανάτωση των ζώων
       ε) στις προτεινόμενες θεραπείες κ.α.
Κατά συνέπεια ενδέχεται κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονται να μην ανταποκρίνονται πλέον στη σημερινή πραγματικότητα. Παρόλο αυτά κρίνεται ότι οι γενικές αρχές που αφορούν σε θέματα εκτροφής, υγιεινής, ασθενειών και διαχείρισης κονικλοτροφικών επιχειρήσεων παραμένουν σε ισχύ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



 Πηγή>http://www.minagric.gr/

Ελληνα αγρότη, μην κάνεις όνειρα για το μέλλον σου.Διότι,απλούστατα,δέν έχεις μέλλον...


Με απόφαση Eurogrop και με πρωταγωνιστές από την Ελληνική πλευρά τον σημερινό πρόεδρο της ΤτΕ και τότε υπουργό οικονομικών και τον συνήθη ύποπτο, Γερμανό Υπουργό οικονομικών και πρόεδρο της Γερμανικής τράπεζας WfW Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σε εννέα χρόνια από τώρα θα υπάρχουν μόνο τέσσερις εταιρείες, που θα αναλαμβάνουν την καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα διοχετεύουν σε μία μόνο εταιρεία, με σκοπό να τα εξάγει, εξουδετερώνοντας κάθε παραγωγό ή αγρότη.
Παραθέταμε τη σχετική μελέτη, που εγκρίθηκε στο Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014, με υπουργό τον Στουρνάρα.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.



Η Γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, με πρόεδρο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Πριν λίγο καιρό οι παραγωγοί των λαϊκών απήργησαν. Κάθε φορά, που ένας κλάδος αντιδρά, θεωρείται, ότι το κάνει για να μη χάσει τη βολή του. Έτσι επικρατεί ο απαραίτητος για τη διακυβέρνηση των Ελλήνων εσωτερικός διχασμός. «Αιτία της απεργίας δεν ήταν μόνο οι θέσεις στις λαϊκές, όπως όλα τα συστημικά Μέσα δείξανε»,εξηγεί ο Λεωνίδας, παραγωγός που πουλάει τα προϊόντα του σε λαϊκές της Αθήνας, «αλλά η εξαφάνιση των παραγωγών», προσθέτει.
«Mέχρι τις αρχές του ‘90, όταν έβγαινες από σταθμούς του ΗΣΑΠ ή του Μετρό, έβλεπες κάποιους πλανόδιους πωλητές, που είχαν στους πάγκους διάφορα φρούτα. Αυτοί εξαφανίστηκαν. Τώρα μάλλον θέλουν να κάνουν το ίδιο.
Αυτή τη φορά όμως τον έλεγχο θα έχουν μεγάλες αλυσίδες, για παράδειγμα... αρτοποιείων. Ούτως ή άλλως όλο και περισσότερες αλυσίδες τέτοιων ξεφυτρώνουν κοντά σε σταθμούς του ηλεκτρικού ή του μετρό, γιατί να μην επεκταθούν και στον τομέα αυτό; Και ποιος θα τους ελέγχει εκείνους; Εμάς τους «μικρούς» εύκολα μας γραπώνουν και μας «βγάζουν απ' τη μέση», διαπιστώνει εξαγριωμένος ο Λεωνίδας. «Αυτοί θέλουν να μας εξοντώσουν», φωνάζουν κι άλλοι παραγωγοί σε διπλανούς πάγκους, που άκουσαν τη συζήτηση. Εν ολίγοις «λαϊκές στο στόχαστρο», είναι το πόρισμα των παραγωγών.
Είναι όμως μόνο οι λαϊκές; Ή το σχέδιο είναι μεγαλύτερων βλέψεων από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε; Το μεγαλόπνοο σχέδιο και ο δρόμος για την "Ανάπτυξη" στα χέρια τεσσάρων εταιρειών
Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πέραν της διαπραγμάτευσης του χρέους πήγε εφοδιασμένος με έναν οδηγό ανάπτυξης για την Ελλάδα με άξονα τα επόμενα 10 χρόνια!


Μάλιστα ένας τετρασέλιδος οδηγός του σχεδίου αυτού παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Πάνο Τσακλόγλου, ενώ για την υλοποίησή του τα κεφάλαια θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.

Η KfW (δια του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Λ.Κ. ΦΟΥΝΚΕ) υπέγραψε τη συμμετοχή της στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τον σκοπό αυτό μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη στις 23 Απριλίου 2014. «Στόχος η ενοικίαση κενής-αδρανούς δημόσιας γης σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες για παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή προϊόντων βασισμένες πάντα σε νέες μεθόδους. Έτσι και η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας θα επιτευχθεί και η Ελλάδα δίνοντας σημασία στη μαζική παραγωγή προϊόντων με τη χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας θα αναδειχθεί σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη».
Φυσικά αναφέρεται και στην παροχή κινήτρων στους παραγωγούς για να εξάγουν τα προϊόντα τους, καλύτερη εκπαίδευση στον τομέα της γεωργίας, αλλά και τη θέσπιση βελτιωμένου συστήματος πιστοποίησης των προϊόντων των παραγωγών.

Τα ερωτήματα που εγείρονται Έστω ότι τίθεται σε εφαρμογή:
Α) Ποιος θα δίνει στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες που θα ασχοληθούν την πιστοποίηση; Ποιος θα τις ελέγχει; Και κυρίως... ποιοι θα είναι οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών;
Β) Οι αγρότες θα παράγουν και οι τέσσερις εταιρείες θα αγοράζουν για επεξεργασία τα προϊόντα. Πώς θα εξασφαλιστεί, ότι οι παραγωγοί δε θα θιγούν πωλώντας για ένα κομμάτι ψωμί τη σοδειά τους, όταν οι τέσσερις θα διαμορφώνουν τις τιμές μεταξύ τους δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου;

Εκ των πραγμάτων εάν επιτρέπεται μόνο σε τέσσερις εταιρείες η εξαγωγή των προϊόντων, ένας παραγωγός, που μόνος του καλλιεργεί και εξάγει τα τρόφιμα, δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποταθεί σε αυτές.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι άνθρωποι στράφηκαν στη γη, έκαναν συνεταιρισμούς, καλλιεργούν κρόκο, σπαράγγια, ελιές, παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, όπως χυλοπίτες, ελαιόλαδο και παράγωγα των ελιών, και πλήθος άλλων τροφίμων, τα οποία και εξάγουν, παρουσιάζουν σε εκθέσεις διατροφής στο εξωτερικό.
Όταν όμως τέσσερις θα καθορίζουν τις τιμές εξαγωγής, οι άνθρωποι αυτοί, μόνοι τους, δε θα μπορούν να σταθούν σε μια αχανή αγορά.
Την ίδια στιγμή οι εν λόγω εταιρείες θα μπορούσαν να αναλάβουν αποκλειστικά την παραγωγή προϊόντων εξαλείφοντας έτσι και τη γεωργία, εκτός κι αν αυτή πραγματοποιείται μόνο στο πλαίσιο των δικών τους παραγωγικών αναγκών.
Ο κάθε παραγωγός αντί να πουλάει αντί πινακίου φακής τη σοδειά του, θα πηγαίνει κατ' ευθείαν σε αυτές να εργαστεί. Και η γεωργία, ως βασικός πυλώνας της ελληνικής ανάπτυξης θα λάβει μορφή βιομηχανίας.
Όμως ο απλός πολίτης, που σκέφτεται τη γη ως το μόνο σίγουρο μέσο εξασφάλισης των προς το ζην; Απλώς ξεχνάει αυτή την επιλογή. Ένα ερώτημα ακόμη: Καλύτερη εκπαίδευση στον τομέα της γεωργίας:
Αυτό σημαίνει, ότι θα εκπαιδεύονται οι γεωργοί να χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα, επειδή κοστίζουν λιγότεροκαι παράλληλα έτσι επιτυγχάνεται μαζικότερη παραγωγή; Η ποιότητα, η θρεπτική αξία των τροφίμων θυσία στον βωμό του κέρδους!


Μία εταιρεία διαχείρισης της διανομής και αποθήκευσης Στη συνέχεια κάνει λόγο για μια μόνο δημόσια ή ιδιωτική εταιρεία (και εδώ γεννάται βέβαια το ερώτημα σε ποιον θα ανήκει), την Εταιρεία Ελληνικών Τροφίμων (Greek Food Company), που μεταξύ άλλων:
Α) Θα καθορίζει το δίκτυο των παραγωγικών μονάδων και θα αποτελεί δεξαμενή τροφίμων προς εξαγωγή...
Β) Θα διαχειρίζεται τη διανομή και αποθήκευση των προϊόντων εντός της χώρας»... Δηλαδή αυτά που θα παράγουν οι τέσσερις μόνο εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, θα πηγαίνουν στη μία μόνο εταιρεία, από όπου θα προγραμματίζεται η διανομή.
Ποιος όμως θα διασφαλίζει, ότι θα καταμετρώνται σωστά οι εσωτερικές ανάγκες κατανάλωσης, και ότι δε θα κρατούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για να το εξάγουν δημιουργώντας ελλείψεις σε προϊόντα, που τώρα αυτονόητα υπάρχουν στο καθημερινό τραπέζι μας; Κάτι αντίστοιχο είχαν κατά νου και με το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων, αλλά οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες εξάγουν το μεγαλύτερο ποσοστό, με αποτέλεσμα να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σωρεία φαρμάκων, όπως εξηγούν και οι φαρμακοποιοί, που ζητούν ξανά και ξανά την παύση του παράλληλου εμπορίου.
Οι υπογραφές μπήκαν! Βασικός άξονας υλοποίησης η προαναφερθείσα μελέτη. Πρόκειται για προγράμματα, που θα πραγματοποιηθούν! Όχι για θεωρίες συνωμοσίας!

Πηγή>http://www.iplus.gr/

Καταλάβατε τώρα,γιατί θέλουν να υπερφορολογήσουν τον αγρότη? 
Γιατί θέλουν να τριπλασιάσουν τον ΟΓΑ?
Για να μείνουν μόνο μερικοί τσιφλικάδες-κοράκια των πολυεθνικών.

Μ.