Ηλεκτρικό Ρεύμα. Υπολογίστε online την μαθηματική σχέση μεταξύ μονάδων που αφορούν το Ηλεκτρικόρεύμα όπως watts (βατ), volts (βολτ), amps (αμπέρ), ohms (ωμ). Μετρήστε την τάση, ένταση, χωρητικότητα, κατανάλωση ενέργειας.
Ηλεκτρικό Ρεύμα. Online υπολογισμός βολτ, βατ, αμπέρ, ωμ
Υπολογισμός τάση, ένταση, χωρητικότητα, κατανάλωση ενέργειας
Calculates power, voltage, current, resistance
Watts – Volts – Amps – Ohms calculator – calculation
Οδηγίες : Συμπληρώστε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα πεδία και τα άλλα δύο θα συμπληρωθούν αυτόματα
Τάση, ένταση, χωρητικότητα και κατανάλωση ενέργειας
Οι συντομογραφίες που συναντάμε πολλές φορές στις ηλεκτρικές συσκευές είναι :
- Watts (βατ)
- Amps (αμπέρ)
- Volts (βολτ)
- Watt/hours (βατώρες)
- Amp/hours (αμπερώρια)
Amps αμπέρ (amperes). Μέτρηση ροής ηλεκτρονίων σε ένα καλώδιο
Τα αμπέρ (amperes) αποτελούν το μέσο μέτρησης της ροής ηλεκτρονίων σε ένα καλώδιο. Σε αναλογία μπορεί να πει κάποιος πως είναι σαν την ροή νερού σε έναν σωλήνα που μπορεί να μετρηθεί σε λίτρα/λεπτο. Συνοπτικά τα αμπέρ αντιπροσωπεύουν την ένταση της ροής του ρεύματος. Δεν είναι πολύ σύνηθες οι συσκευές να αναγράφουν ως κύρια ένδειξη την ένταση σε αμπέρ, αλλά την κατανάλωση σε watt που είναι πιο ευκολονόητη ένδειξη.
Amps = Watts / Volts
Volts – βολτ, ηλεκτρική τάση (voltage).
Διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε δύο σημεία
Το Βολτ (Αγγλ. Volt) συμβολίζεται με το γράμμα (V) και είναι μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής τάσης. Ορίζεται ως η διαφορά δυναμικού μεταξύ δύο σημείων ενός αγωγού, όταν διέρχεται από αυτόν σταθερό ρεύμα ενός Αμπέρ και καταναλώνεται ισχύς ενός Βατ. Είναι παράγωγη μονάδα του Διεθνούς συστήματος μονάδων (SI) και έλαβε το όνομά της προς τιμή του Ιταλού φυσικού, Αλεσάντρο Βόλτα.
Volts = Watts / Amps
Watts Βατ (Watt). Μονάδα μέτρησης της ισχύος / κατανάλωση ρεύματος
Βατ (Watt) ονομάζεται η μονάδα μέτρησης της ισχύος στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων (S.I.) προς τιμήν του Τζέιμς Βατ (James Watt, 1736-1819), ενός από τους μεγαλύτερους Βρετανούς μηχανικούς. Το βατ σημειώνεται διεθνώς με το σύμβολο W. Ισχύς ενός βατ (1 W) ισοδυναμεί με μεταφορά ενέργειας ενός τζάουλ (1 J) σε χρονικό διάστημα ενός δευτερολέπτου (1 s).
Η πιο συνηθισμένη τιμή που όλοι μπορούν και αναγνωρίζουν στις ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών, ως κατανάλωση.
Αν για παράδειγμα μια συσκευή έχει αναγραφόμενη τιμή 500w , αυτό σημαίνει πως θα καταναλώσει αυτά τα 500w σε μια ώρα. Αν για παράδειγμα μείνει σε λειτουργία 3 ώρες θα καταναλώσει 1500w. Στην πραγματικότητα τα watt είναι το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού των ampere Χ των Volt.
Watts = Volts * Amperes
Παράδειγμα : μια συσκευή που λειτουργεί σε τάση 12V και απαιτεί ένταση 1Amp θα έχει κατανάλωση 12 Χ 1 = 12w. Για λόγους πρακτικούς η αναγραφή απευθείας της κατανάλωσης σε watt είναι αυτό που βλέπουμε συνήθως. Αν όμως κάποια συσκευή δεν γράφει κατανάλωση σε watt, αλλά έχει την τάση και την ένταση, κανένα πρόβλημα. Το γινόμενο αυτών των δύο είναι τα γνωστά μας watt.
Watt/hours
Η έννοια αυτή δεν είναι κάτι καινούριο, απλά μπαίνει μέσα και ο παράγοντας του χρόνου που μετριέται σε ώρες. Οι βατώρες λοιπόν είναι απλά το πόσα watt ανά ώρα που περνά. Με αυτή την μονάδα μπορεί να μετρηθεί για παράδειγμα η απαίτηση ενός συστήματος σε ενέργεια. Αν έχουμε π.χ 3 συσκευές ( 2 λάμπες – 10w , 1 ανεμιστήρα 35w ) και θέλουμε να λειτουργούν για 5 ώρες την ημέρα, τότε οι απαιτήσεις του συστήματος είναι (10+10+35) * 5 = 275watt/hours.
Οι συσκευές αυτές λοιπόν θα καταναλώσουν συνολικά μέσα στην μέρα 275 βατώρες και εμείς πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σύστημα που θα μπορεί να καλύψει αυτή την ανάγκη. Αν το νούμερο αυτό είναι πάνω από 1000 βατώρες , τότε πρόκειται για τις γνωστές σε όλους μας κιλοβατώρες.
Amp/hours
Από την άλλη πλευρά τα αμπερώρια, επίσης δεν αποτελούν κάποια καινούρια έννοια αλλά είναι τα αμπέρ σε συνάρτηση με τον χρόνο και χρησιμεύει για να μετράμε την χωρητικότητα μιας μπαταρίας. Η ερμηνεία της τιμής Ah που συνήθως γράφει το καρτελάκι μιας μπαταρίας είναι απλή. Αν για παράδειγμα μια μπαταρία 12v γράφει 33Ah τότε σημαίνει πως μπορεί να μας παρέχει ρεύμα τάσης 12v και έντασης 1 ampere για 33 ώρες.
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω μια τέτοια συσκευή θα είχε κατανάλωση 12w. Για να καταλάβει κάποιος στην πράξη τι σημαίνει αυτό ένας δυνατός προβολέας ασφαλείας LED στα 12v συνήθως έχει κατανάλωση 10w. Ένας τέτοιος λοιπόν προβολέας θα μπορούσε να λειτουργήσει πάνω από 33 ώρες συνεχόμενα από την εν λόγω μπαταρία.
Ένα ακόμη παράδειγμα : Αν το σύστημα που υπολογίσαμε πριν με τις απαιτήσεις των 275 βατόρων την ημέρα θέλουμε να έχει και αυτονομία 5 ημερών ( δηλαδή αν έχει κακοκαιρία και δεν φορτίζονται οι μπαταρίες να αντέξει τουλάχιστον 5 μέρες ) τότε πρέπει να φροντίσουμε για μπαταρία με ανάλογη χωρητικότητα via
Ηλεκτρική αντίσταση – Electrical Resistance
Η ηλεκτρική αντίσταση ενός αγωγού είναι η δυσκολία (αντίσταση) που παρουσιάζεται στη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος δια μέσου ενός αγωγού. Η αντίθετη έννοια ονομάζεται ηλεκτρική αγωγιμότητα, η οποία αναφέρεται στην ευκολία διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ηλεκτρικές αντιστάσεις μπορούν να παραλληλιστούν με την ιδέα της μηχανικής τριβής. Στο Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) η μονάδα ηλεκτρικής αντίστασης μετριέται σε Ωμ (και συμβολίζεται με το ελληνικό γράμμα Ω), ενώ η ηλεκτρική αγωγιμότητας μετριέται σε μονάδα siemens (S).
Όλα τα υλικά παρουσιάζουν κάποια μορφή αντίστασης εκτός από τα υπεραγώγιμα υλικά τα οποία έχουν αντίσταση μηδέν.
Η αντίσταση (R) είναι μια μονάδα η οποία ορίζεται ως το κλάσμα της τάσης του υλικού (V) προς το ρεύμα (I). Η αγωγιμότητα (G) ορίζεται ως το ανάποδο
Ωμική αντίσταση
Ωμική Ηλεκτρική αντίσταση είναι το μέγεθος με το οποίο προσμετράται η δυσχέρεια στην έλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από ένα υλικό, όταν το υλικό αυτό δε φέρει ιδιάζον σχήμα, ώστε να μην αναπτύσσονται επιπλέον ηλεκτρικές ιδιότητες οφειλόμενες σε χωρητικά ή επαγωγικά φαινόμενα. Η ωμική αντίσταση, μετρούμενη σε ευθύγραμμο αγωγό που διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο προκαλεί η εφαρμογή μιας διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού στα άκρα του, ορίζεται ως το πηλίκο της διαφοράς δυναμικού προς την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος:
όπου:
R: Η αντίσταση που εμφανίζει το αντικείμενο (σε ohms)
V: Η διαφορά δυναμικού/τάση που εφαρμόζεται στα άκρα του αντικειμένου (σε volts)
I: Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το αντικείμενο (σε amperes)
R: Η αντίσταση που εμφανίζει το αντικείμενο (σε ohms)
V: Η διαφορά δυναμικού/τάση που εφαρμόζεται στα άκρα του αντικειμένου (σε volts)
I: Η ένταση του ρεύματος που διαρρέει το αντικείμενο (σε amperes)
Ωμ (Ohm) (μονάδα μέτρησης ηλεκτρικής αντίστασης )
Η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης στο Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) είναι το Ωμ (στα Αγγλικά Ohm), το οποίο συμβολίζεται ως (Ω) και πήρε την ονομασία αυτή από τον Γερμανό φυσικό Γκέοργκ Ωμ (Georg Ohm) και ορίζεται ως
Η αντίσταση είναι εξ ορισμού αντίθετη έννοια της αγωγιμότητας. Υλικά που είναι μονωτές έχουν μεγάλη αντίσταση, ενώ υλικά που είναι αγωγοί έχουν μικρή αντίσταση. Η αντίσταση μπορεί να μην είναι σταθερή, αλλά να αλλάζει ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, ή να εξαρτάται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα ορίζεται ως το αντίστροφο μέγεθος της αντίστασης.
Υλικά στα οποία η αντίσταση είναι σταθερή ονομάζονται αντιστάτες (κοινά ονομαζόμενες «αντιστάσεις»). Συνήθως, αυτά τα υλικά είναι οι αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Η σταθερότητα της αντίστασης είναι ο νόμος που διατύπωσε ο Γκέοργκ Ωμ, ο νόμος του Ωμ
Νόμος του Ωμ
Ο Νόμος του Ωμ (στα Αγγλικά Ohm’s Law) συνδέει την Τάση, την Ένταση και την Αντίσταση. Υπάρχουν δύο νόμοι του Ωμ, ο νόμος του Ωμ ανοιχτού κυκλώματος που αναφέρεται σε αντιστάτη και ο νόμος του Ωμ κλειστού κυκλώματος- more
Πηγή>http://www.helppost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου