Φθινοπωρινή φροντίδα των φυτών!
Ο ερχομός του φθινοπώρου αλλάζει και τις απαιτήσεις των φυτών. Είναι επίσημα η κατάλληλη εποχή για τη φροντίδα των λουλουδιών. Ακόμη και τώρα ο κήπος σας μπορεί να είναι πολύχρωμος και γεμάτος ζωντάνια! Θα πρέπει όμως, κατά αρχή, να μειωθεί η συχνότητα των ποτισμάτων και των λιπάνσεων. Να προστεθούν νέα φυτά στα παρτέρια και στους κήπους και να φροντιστούν τα φυτά του εσωτερικού χώρου.
Καθαρίζουμε πρώτα τα αναρριχώμενα φυτά από ξερά κλαδιά και κίτρινα φύλλα και μόλις πέσουν τα φύλλα τόσο των φυλλοβόλων θάμνων (τριανταφυλλιές, γιασεμιά, βουκεμβίλιες κ.λπ.) όσο και των καλλωπιστικών δένδρων, τα κλαδεύουμε και κάνουμε ένα ψεκασμό (αρχές Δεκεμβρίου) με χειμερινό πολτό. Φροντίζουμε επίσης και το φύλλωμα που έχει πέσει στο έδαφος. Τέλος εποχής και για τους βολβούς όπως και τους σπόρους που άνθισαν το καλοκαίρι. Θα πρέπει να αφαιρεθούν από το χώμα γιατί ήρθε ο καιρός να φυτευτούν οι βολβοί και οι σπόροι λουλουδιών και λαχανικών που θα ανθίσουν το φθινόπωρο.
Μεταφύτευση
Το φθινόπωρο είναι όντως η καλύτερη εποχή για μεταφύτευση, αφού το χώμα έχει πλέον αρκετή υγρασία λόγω των βροχών. Το έδαφος από την άλλη είναι ακόμα ζεστό από το καλοκαίρι και την αρκετή ακόμα ηλιοφάνεια του φθινόπωρου δίνοντας έτσι στα φυτά αρκετό χρόνο ακόμα για να συνηθίσουν τη νέα τους θέση και να σχηματίσουν νέες ρίζες. Κάνουμε συνήθως μεταφυτεύσεις ανθόφυτων, που προμηθευόμαστε από φυτώρια όπως βιολέτες, πανσέδες, μπέλλες, μοσχομπίζελα, καλέντουλες, σκυλάκια, γαρύφαλλα, φλοξ, ροδόδενδρα, αζαλέες, καμέλιες κ.λπ..
Φύτευση
Το φθινόπωρο είναι επίσης καλή εποχή φύτευσης νέων φυτών. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πριν το χειμώνα για να προσθέσετε λίγο χρώμα στον κήπο σας.
Πριν όμως οποιαδήποτε προσπάθεια φύτευσης, ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα, αυτή την εποχή, ενδείκνυται το ανακάτεμα του γρασιδιού και γενικά του χώματος του κήπου με ένα πιρούνι ή με μια μικρή τσουγκράνα ώστε να αεριστεί από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και να διευκολυνθούν οι επερχόμενες βροχές να εισέλθουν και να δυναμώσουν το χώμα πριν το χειμώνα. Είναι επίσης η εποχή και για εμπλουτισμό του εδάφους με λίπασμα.
Τι φυτεύουμε τώρα
Μπορεί να είναι ήδη χιλιοειπωμένο, τώρα είναι όμως η εποχή να προνοήσουμε και να φροντίσουμε για την επόμενη σοδειά της ερχόμενης άνοιξης και καλοκαιριού που θα μας χρωματίσει ξανά τον κήπο. Το φθινόπωρο ενδείκνυται και για φύτεμα, κυρίως λαχανικών και βολβών.
Συνεχίζουμε τη φύτευση αειθαλών δένδρων, θάμνων, δένδρων, αλλά και κωνοφόρων και οπωροφόρων. Είναι επίσης και ιδανική εποχή φύτευσης των τριανταφυλλιών, για παράδειγμα, πριν από τα πρώτα κρύα και τους παγετούς και όσο η ήπια θερμοκρασία συνεχίζεται, καλό θα ήταν να περιποιηθούμε φυτά με κοντές ρίζες όπως ροδόδενδρα, αζαλέες αλλά και τα κωνοφόρα. Απαραίτητη η συλλογή των καρπών που έχουν βγει, η αφαίρεση αδύναμων κλαδιών, το άπλωμα ασβέστη και το πότισμα με άφθονο νερό (;) αν θέλετε ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα.
Από τις τριανταφυλλιές είναι σημαντικό να αφαιρεθούν τα φύλλα με μαύρα σημάδια αποφεύγοντας την επαφή τους με τα υπόλοιπα φύλλα. Τώρα είναι ο καιρός για να ένα καλό οργανικό λίπασμα στις τριανταφυλλιές και πότισμα στις ρίζες. Επίσης, δεδομένου του ότι οι τριανταφυλλιές είναι φυτά ευαίσθητα στο δυνατό κρύο και στον παγετό, θα πρέπει να καλύπτονται με χαμόκλαδα ή φύλλα ή ακόμα και να τυλίγονται με πλαστικό ή κάποιο άλλο προστατευτικό υλικό.
Παρτέρια:
Το παρτέρι είναι το ξεχωριστό μέρος του κήπου στο οποίο καλλιεργούνται συνήθως λουλούδια ή άλλα καλλωπιστικά φυτά.
Πρώτα-πρώτα, αφαιρέστε όλες τις νεκρές κορυφές των λουλουδιών, ειδικά όταν μαραίνονται επάνω στο φυτό μπορούν και χαλούν την εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου. Ούτως ή άλλως, τα μονοετή ή εποχικά φυτά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερο από τη διάρκεια ζωής τους στο χώμα ή τις γλάστρες και θα πρέπει να ξεριζωθούν, αν είναι δυνατόν, πριν ακόμα μαραθούν.
Μερικά από τα λουλούδια που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή, είναι τα χρυσάνθεμα, οι πανσέδες και τα κυκλάμινα. Αυτά, ωστόσο, αν δεν έχουμε φροντίσει να τα φυτέψουμε από την Άνοιξη, θα πρέπει να τα αγοράσουμε έτοιμα και ανθισμένα κάποιο φυτώριο και να τα μεταφυτεύσουμε σε δικές μας γλάστρες.
Χρώμα και άρωμα στα παρτέρια μας και στον κήπο μπορούν ακόμα να δώσουν τα μοσχομπίζελα (βάλτε τους σπόρους από το προηγούμενο βράδυ σε μια βρεγμένη εφημερίδα και φυτέψτε τους το πρωί) και φροντίστε για κάποια πέργκολα ώστε να αναρριχηθούν, καθώς και οι πιπερίτσες που δείχνουν τώρα να απολαμβάνουν τον δροσερό καιρό περισσότερο από ποτέ.
Οι προνοητικοί που φύτεψαν τις ντάλιες τον Ιούλιο τώρα θα τις δουν να ανθίζουν. Φροντίστε το πότισμα τους και αφαιρέστε τα μικρότερα μπουμπούκια, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα με τα μεγαλύτερα. Εποχή ξεριζώματος, αυτή, των γλαδιόλων και κοπής των αγάπανθων πριν μαραθούν οι κεφαλές τους όπως και κλαδέματος των ορτανσιών και των λεβάντων, πελαργονιών και γερανιών.
Φύτευση βολβών και σπόρων
Το Φθινόπωρο είναι επίσης η ιδανική εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη, άλλωστε είναι γνωστό πως κάποια από τα ομορφότερα άνθη βγαίνουν από τους βολβούς. Οι βολβοί αυτοί θα μας δώσουν υπέροχα λουλούδια όταν έρθει η ώρα τους να ανθίσουν, όπως ζουμπούλια, νάρκισσους, υάκινθους, νεραγκούλες φρέζες, ανεμώνες και τουλίπες και φούλια.
Η κατάλληλη θέση είναι ζωτική για να ευδοκιμήσουν και να ανθίσουν αυτοί οι προάγγελοι της άνοιξης. Οι περισσότεροι αγαπούν το φρέσκο, υγρό χώμα την άνοιξη, αλλά το καλοκαίρι, κατά την περίοδο ανάπαυσής τους, το χώμα μπορεί να είναι ξερό και πορώδες. Οι βολβοί θα πρέπει να φυτεύονται στο έδαφος σε βάθος ίσο με δύο έως τρεις φορές το ύψος τους.
Το ενδεικνυόμενο βάθος για να φυτέψετε τους κρόκους, τις ίριδες και τις φρέζιες είναι 5 εκατοστά για τους νάρκισσους και τις τουλίπες 10 εκατοστά, ενώ για τους υάκινθους τα 12 εκατοστά.
Εάν θέλετε να μην μοιάζει ο κήπος σας στημένος αλλά να δημιουργεί την εντύπωση του φυσικού, μπορείτε να φυτέψετε βολβούς διάσπαρτα στον χλοοτάπητα. Αν οι βολβοί έχουν μεγάλο μέγεθος και πρέπει να φυτευτούν σχετικά βαθιά, χρησιμοποιήστε φυτευτήρι βολβών. Αν πάλι πρόκειται να φυτέψετε μικροσκοπικούς βολβούς χαράξτε ένα μικρό παραλληλόγραμμο στον χλοοτάπητα, αποκολλήστε το προσεχτικά σαν να σηκώνετε ένα χαλί και αφού τοποθετήσετε τους βολβούς στο χώμα, ξαναβάλτε το στην θέση του.
Λαχανόκηπος
Το Φθινόπωρο προσφέρεται ιδανικά για να φτιάξετε τον δικό σας λαχανόκηπο, είτε στον κήπο σας είτε σε γλάστρες στη βεράντα, στις οποίες έχετε βέβαια τοποθετήσει το κατάλληλο χώμα.
Στον ιδιωτικό σας λαχανόκηπο μπορείτε να συμπεριλάβετε είδη όπως:
- Ραπανάκι και σπανάκι: Δεν χρειάζεται η προσθήκη λιπάσματος ή φυτοφαρμάκων αφού μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς φόβο με φυσικό τρόπο. Μετά το φύτεμα ετοιμαστείτε να τα καταναλώσετε ακόμα και μέσα σε ένα μήνα.
- Μαϊντανό, σέλινο και άνηθο: Η συνταγή είναι τόσο απλή όσο μερικά σποράκια σε μικρά γλαστράκια σε ένα προστατευμένο από τις βροχές σημείο του μπαλκονιού σας. Σε λίγες μόνο ημέρες τα αρωματικά αυτά φυτά θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση! Επίσης για τις περιοχές με ήπιο χειμώνα, ρόκα, άνηθο, ραπανάκι, παντζάρι, ραδίκι, και καρότα.
- Λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια: Αυτά αν φυτευτούν τώρα θα μπορούν να καταναλωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου αφού χρειάζονται τον χρόνο τους για να αναπτυχθούν σωστά. Λάβετε υπόψη όμως ότι τα είδη αυτά ευδοκιμούν καλύτερα σε λαχανόκηπο του κήπου και όχι της βεράντας.
- Φυτά φράουλας και αγκινάρας.
Είναι ακόμη καλή εποχή για το φύτεμα πράσων, κρεμμυδιών, κουκιών, σκόρδων και πατατών.
Οπωροφόρα δένδρα και αμπέλι
Εσπεριδοειδή: Συνεχίζουμε ο καθαρισμός των εσπεριδοειδών από τα ξερά κλαδιά και εφ' όσον ο καιρός δεν είναι βροχερός, συνεχίζουμε και τον καθαρισμό των πληγών τις οποίες επαλείφουμε με πυκνό διάλυμα χαλκού. Ο φυλλοκνίστης (έντομο που μπαίνει κάτω από την επιδερμίδα του φύλλου), δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί πλέον και δεν θα χρειάζεται να γίνει κανένας ψεκασμός με φυτοφάρμακα. Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου κατά τη διάρκεια του χειμώνα σταματάει.
Ελιές: Οι ελιές με το τέλος του Νοεμβρίου ολοκληρώνουν τον καλλιεργητικό κύκλο τους και αρχίζει η συγκομιδή του καρπού. Μετά τη συγκομιδή ενδείκνυται το κλάδεμα των δένδρων όπως επίσης επιβάλλεται κι ο ψεκασμός με χαλκό για να απολυμανθούν οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί.
Αμπέλι: Τα αμπέλια και οι κληματαριές έχουν επίσης ολοκληρώσει τον τους καλλιεργητικό τους κύκλο μετά τη συγκομιδή. Θα πρέπει αμέσως μετά να γίνει το πρώτο κλάδεμα και ψεκασμός με χαλκό για να απολυμανθούν οι πληγές. Επίσης θα πρέπει να απομακρυνθούν, τόσο τα πεσμένα φύλλα όσο και οι κομμένες κληματίδες αφού είναι εστίες πιθανής μόλυνσης.
Φυσικά, όταν υπάρχει αγάπη για τον κήπο, οι μικροδουλειές που πρέπει να γίνουν πριν τα πρώτα αληθινά κρύα είναι ακόμα πολλές γιατί όταν έρθει ο χειμώνας, οι θα μπορείτε να κάνετε ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από την κηπουρική.
Κηπουρικές εργασίες του φθινοπώρου – Καθάρισμα και Κλάδεμα
Φθινόπωρο. Οι μέρες μικραίνουν σιγά-σιγά και γίνονται ψυχρότερες. Ο χειμώνας δεν απέχει πολύ. Τι κάνει, λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του κήπου το φθινόπωρο; Μα προετοιμάζετε για το χειμώνα, φυσικά!
Γενικές φροντίδες
Καθαρίζουμε κατ’ αρχή ότι έχει μείνει από τα καλοκαιρινά φυτά, σκαλίζουμε τα κενά τμήματα του κήπου μας και προσθέτουμε, εφ' όσον δεν το έχουμε ήδη κάνει, τον Νοέμβριο, κομπόστ. Αν την προηγούμενη περίοδο είχαμε παρατηρήσει κάποιες ελλείψεις τον φυτών μας σε θρεπτικά στοιχεία (κάλιο, φώσφορο κ.λπ.), είναι η κατάλληλη στιγμή να τα ρίξουμε μαζί με το κομπόστ. Αν κατά το σκάλισμα παρατηρήσουμε ότι στον κήπο μας υπάρχουν ασπροσκούληκα (συχνά τα βρίσκουμε στις κακώς κομποστοποιημένες κοπριές) μπορούμε με καλό σκάλισμα να τα φέρουμε στην επιφάνεια. Το κρύο του χειμώνα και τα πουλιά θα φροντίσουν να τα εξαφανίσουν. Εναλλακτικά μπορούμε να ρίξουμε και λίγο θειικό σίδηρο που λειτουργεί και ως απολυμαντικό. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία, για την κατασκευή κάποιας προστατευμένης γωνιάς ώστε να μεταφέρουμε όταν χρειαστεί -λόγω χαμηλών θερμοκρασιών- κάποια ευαίσθητα φυτά μας. Εναλλακτικά, ιδιαίτερα για τα μπαλκόνια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιες ψάθες σαν ανεμοφράκτη. Οι ψεκασμοί των φυτών μας με εκχύλισμα φυκιών και πρόπολης, μπορούν να τους δώσουν τις αντοχές ώστε να αντεπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το χειμώνα. Πάντα μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα ένας ψεκασμός με φύκια και πρόπολη βοηθάει τα φυτά μας να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ανάπτυξη.
Κλάδεμα θάμνων και χαμόδεντρων
Εκ των πραγμάτων, το φθινόπωρο είναι η εποχή για όσους αγαπούν το κλάδεμα. Όλη η ανάπτυξη του καλοκαιριού θα χρειαστεί τώρα ένα χαλινάρι και το χαλινάρι είναι το κλάδεμα και το καθάρισμα του κήπου.
Όταν οι θάμνοι και τα χαμόδεντρα κιτρινίζουν, οι κλώνοι τους γέρνουν προς τα κάτω ή αρχίζουν να ξεραίνονται, είναι καιρός να τα κλαδέψετε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά στέλνουν τους χυμούς τους πίσω στις ρίζες τους. Εάν δεν κλαδευτούν, μπορεί να καταστραφούν.
Το είδος αυτό μπορεί να κλαδευτεί στο ένα τέταρτο περίπου του μεγέθους του. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το είδος του θάμνου ή του χαμόδεντρου. Συνήθως μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις ετικέτες των φυτών σε πιο εξειδικευμένα εγχειρίδια.
Κλάδεμα των φραχτών
Οι φράχτες θα πρέπει να κλαδεύονται για τελευταία φορά το φθινόπωρο, για να αποτραπεί αποσύνθεση από τη συσσώρευση υγρασίας. Κλαδεύετε τους φυλλοβόλους φράχτες μόνο μέχρι εκεί που φτάνετε χωρίς να δημιουργείτε τρύπες, γιατί δεν θα ξαναφυτρώσουν στη διάρκεια του χειμώνα και ο φράχτης θα δείχνει γυμνός. Επίσης φύλλα δέντρων που μπορεί να έχουν πέσει στο φράχτη θα πρέπει να αφαιρούνται, διότι στερούν από το φράκτη τον καθαρό αέρα και ήλιο και κι αυτό μπορεί αν τον οδηγήσει σε σάπισμα.
Κούρεμα του γρασιδιού
Η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όπως και η μικρή ηλιοφάνεια επηρεάζουν το γρασίδι. Γι’ αυτό χρειάζεται λίγη επιπλέων περιποίηση και φροντίδα πριν τα κρύα. Θα πρέπει κατά αρχή να σκουπίζονται τα φύλλα που το φθινόπωρο πέφτουν πάνω στο γρασίδι, τακτικά γιατί του στερούν το φως και ενθαρρύνουν το σχηματισμό ξερών, καφέ κηλίδων και την ανάπτυξη βρύων. Κουρέψτε το γρασίδι σας για τελευταία φορά γύρω στις αρχές Δεκεμβρίου. Βεβαιωθείτε ότι το γρασίδι δεν είναι πιο κοντό από 5 εκ., καθώς το ψηλότερο γρασίδι μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τον λιγοστό ήλιο. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντοχή στα ζιζάνια και τα βρύα.
Συνιστάται επίσης η χρήση ενός φθινοπωρινού λιπάσματος. Ενός λιπάσματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και υψηλά επίπεδα καλίου αφού η υψηλή ποσότητα καλίου δυναμώνει το γρασίδι και αυξάνει την αντοχή του στον παγετό. Τα παραδοσιακά λιπάσματα γκαζόν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται το φθινόπωρο, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα αζώτου και επιταχύνουν την ανάπτυξη του γκαζόν, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευπαθές στον παγετό.
Φθινοπωρινό φύλλωμα
Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα της εποχής είναι το τι να κάνουμε με όλο αυτό το φύλλωμα το οποίο ξεκινά το φθινόπωρο να καλύπτει τον κήπο; Να το αφήσουμε απλά εκεί πού είναι ή να φροντίσουμε την απομάκρυνσή του;
Κατά αρχή να σημειωθεί η επικινδυνότητα των υγρών φύλλων, λόγω κυρίως της ολισθηρότητας τους, όταν μείνουν πεσμένα σε αίθρια, πλακόστρωτα ή σε μονοπάτια.
Τα πεσμένα φύλλα θα πρέπει επίσης να απομακρύνονται από τρυφερά βλαστάρια, τα αειθαλή φυτά και το γρασίδι αφού τα φυτά μπορεί να σαπίσουν από τα υγρά φύλλα. Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω η έλλειψη φωτός βοηθά στην εμφάνιση των καφετιών κηλίδες στο γρασίδι.
Ωστόσο, τα φύλλα δεν είναι πάντα ανεπιθύμητα. Μπορούμε να αφήσουμε να συσσωρευτεί ένα στρώμα μέχρι 10 εκατοστά κάτω από τα δέντρα, τους θάμνους, τη χαμηλή βλάστηση και σε καθαρισμένα παρτέρια λουλουδιών και λαχανικών, για παράδειγμα. Ιδανικά, τα φύλλα θα πρέπει να στοιβάζονται απαλά χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα κήπου και να καλύπτονται με λίγο χώμα, έτσι ώστε να μην τα παίρνει ο αέρας και ταυτόχρονα η διαδικασία αποσύνθεσης να επιταχύνεται. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, θα βοηθήσετε να σχηματιστεί γρήγορα φρέσκος, πλούσιος χούμος, που θα βοηθήσει τα φυτά να ανθίσουν σε όλο τους το μεγαλείο την επόμενη άνοιξη. Τα φύλλα των ανθοφόρων θάμνων και των καρποφόρων φυτών που σαπίζουν γρήγορα είναι τα πιο κατάλληλα για αυτήν τη διαδικασία, που είναι γνωστή ως λιπασματοποίηση. Με αυτή την εξαιρετικά λογική μέθοδο χρήσης μεγάλων ποσοτήτων φύλλων, οι θρεπτικές ουσίες στα φύλλα και τα κομμένα κλαριά λειτουργούν ως οικολογικά λιπάσματα. Ένα στρώμα φύλλα πάνω από τα φυτά τα διατηρεί ζεστά και μονωμένα και τα προστατεύει από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τα φύλλα που έχουν απομείνει την άνοιξη, όμως, για να επιτρέπετε στα φυτά να έχουν επαρκή καθαρό αέρα και φως.
Μια άλλη χρήση του πεσμένου φυλλώματος και των λεπτών σπασμένων κλαδιών είναι η μετατροπή τους σε φωλιές για τους σκαντζόχοιρους. Εκτός του ότι θα συνεισφέρετε και εσείς στην προστασία του ζώου αυτού, αφού στις μέρες μας απειλείται κι αυτό με εξαφάνιση, οι σκαντζόχοιροι είναι πολύ δραστήριοι το σούρουπο και στη διάρκεια της νύχτας τρώγοντας κάμπιες, γαιοσκώληκες, αράχνες και σαλιγκάρια προστατεύοντας τα φυτά σας.
Τα φθινοπωρινά φύλλα τελικά δεν είναι απλά απορρίμματα που μας λερώνουν τον κήπο και που πρέπει να απομακρύνονται άμεσα. Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Με την κατάλληλη χρήση, πολλά χρήματα από χούμο και λιπάσματα μπορούν να εξοικονομηθούν κι ακόμα η ύπαρξη τους με τη συνεργασία συγκεκριμένων ζώων όπως του σκαντζόχοιρου μπορούν να συνεισφέρουν στη προστασία των φυτών σας.
Πηγή:http://www.superhome.com.cy/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου