.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η φυλλοξήρα της αμπέλου και η καταπολέμηση της


14658291_1167811673313555_38177502_nΠρόκειται για μια αφίδα πολυμορφική, όπου κύριος ξενιστής της είναι τα αμερικάνικα είδη Vitis, ενώ η ευρωπαϊκή άμπελος είναι δευτερεύων και παρατηρείται μόνο η ριζόβια μορφή και σπάνια η φυλλόβια. Η αφίδα είναι άπτερη, μήκους 0,8-1,2 mm, ωοειδές ή απιοειδές, με χρώμα πρασινοκίτρινο ή κίτρινο τη βλαστική περίοδο και καστανό τη χειμερινή.
Συμπτώματα
Στην ευρωπαϊκή άμπελο εμφανίζεται κατά κανόνα μια μόνο μορφή,η ριζόβια. Τα ενήλικα και ανήλικα νύσσουν και μυζούν τα ριζίδια και τις ρίζες της αμπέλου. Το νύγμα προκαλεί τη δημιουργία φυματίων στα ριζίδια και εξογκωμάτων στις μεγαλύτερες ρίζες. Ακολουθεί σήψη των προσβεβλημένων μερών και βαθμιαία καταστροφή του ριζικού συστήματος. Στο υπέργειο μέρος παρατηρούμε καθυστερημένη βλάστηση, χλώρωση, ξήρανση φύλλων, πρόωρη φυλλόπτωση και τελικά ξήρανση ολόκληρου του φυτού.
Στα αμερικάνικα είδη έχουμε 5 μορφές ατόμων: φυλλόβια, ριζόβια, φυλογόνο, αρσενικό και θηλυκό. Κυριότερη είναι η φυλλόβια στην οποία τα φυλλόβια άτομα μετά την αρχή της βλάστησης και την εκκόλαψη των αυγών εγκαθίστανται στην άνω επιφάνεια των τρυφερών φύλλων και νυσσούν το έλασμα. Τα νύγματα προκαλούν μια κηκίδα που παίρνει την μορφή θυλάκου διαμέτρου συνήθως 4-5 mm, με μικρό άνοιγμα στην άνω πλευρά του φύλλου και εξέχουσα στην κάτω πλευρά.
Το ριζικό σύστημα των αμερικάνικων αμπέλων προσβάλλεται από την φυλλοξήρα κατά τρόπο παρόμοιο με της ευρωπαϊκής, αλλά τα αμερικάνικα είδη έχουν την ικανότητα να δημιουργούν γρήγορα φελλώδη ιστό που απομονώνει το ζημιωμένο μέρος και εμποδίζει την επέκταση της σηψης.
14658295_1167811663313556_763658753_n
Καταπολέμηση
Η θανάτωση του ριζόβιου πληθυσμού σε εγκατεστημένους αμπελώνες χώρις να προκληθεί σοβαρή βλάβη στα πρέμνα δεν είναι δυνατή με τα διαθέσιμα ως σήμερα μέσα. Αλλά και απεντόμωση του εδάφους μολυσμένων περιοχών πρίν από τη φύτευση δεν εξασφαλίζει την μη επανεγκατάσταση του εντόμου. Ο μόνος αποτελεσματικός και πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης της φυλλοξήρας είναι η χρησιμοποίηση ανθεκτικών φυτών. Δηλαδή, εμβολιάζονται οι ευρωπαϊκές ποικιλίες σε ανθεκτικά υποκείμενα. Τα υποκείμενα αυτά είναι ή αμερικανικα είδη (Vitis riparia, Vitis rupestris κ.α) , ή πιο συχνά, προϊοντα διασταύρωσης των ειδών αυτών μεταξύ τους ή με ποικιλίες της ευρωπαϊκής αμπέλου. Ο συνδιασμός λοιπόν ευρωπαϊκού εμβολίου με ανθεκτικό υποκέμενο, δημιουργεί φυτό με απρόσβλητο φύλλωμα και ανθεκτικό ριζικό σύστημα.

Πηγή:http://back-to-nature.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου