.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες


Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες
Πλεονεκτήματα της κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες: Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες είναι ταχύτερη και αποδοτικότερη από τις συνηθισμένες, κλασικές μεθόδους κομποστοποίησης (ανάδευση και βρέξιμο του οργανικού υλικού) και απαιτεί λιγότερο χώρο παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερες οσμές. Το τελικό παραγόμενο προϊόν αποδόμησης της οργανικής ύλης είναι ένα ανώτερο φυσικό προϊόν λεπτότερης υφής που περιέχει περισσότερους μικροοργανισμούς από το φυσικό έδαφος. Το λεπτοκοκκώδες του μίγματος αυτού διευκολύνει περισσότερο την ενζυματική και μικροβιακή δράση και έτσι είναι ικανό να ασκήσει την ευεργετική του δράση πιο άμεσα στο φυτό.

Η ποσότητα της σκωληκοκοπριάς που αποβάλλεται από το γαιοσκώληκα εμπλουτίζεται με διάφορα ένζυμα (π.χ. ένζυμα διάσπασης των πρωτεϊνών) και φυσικές ορμόνες (αυξίνες, γιβεριλλίνες κ.α.). Παράλληλα, οι διάφοροι μικροοργανισμοί που συμβιούν με το γαιοσκώληκα προκαλούν διάσπαση των οργανικών ουσιών της τροφής του, με αποτέλεσμα το σχηματισμό του χούμου και την ελευθέρωση στοιχείων χρήσιμων και απαραίτητων για τη θρέψη των φυτών.

Ο ευεργετικός ρόλος του compost γαιοσκωλήκων (vermicompost ή σκωληκοκοπριά) και του  εκχυλίσματος κομπόστας γαιοσκωλήκων (Viorgan bioenergy):Τα εδάφη που εμπλουτίζονται με compost γαιοσκωλήκων παρουσιάζουν άριστη δομή και ιδιαίτερα αυξημένη ικανότητα συγκράτησης του νερού και των θρεπτικών στοιχείων. Τα φυτά που καλλιεργούνται στο compost γαιοσκωλήκων εμφανίζουν ισχυρό ριζικό σύστημα καθώς και παχύτερο, καταπράσινο φύλλωμα ακόμα και στα ανώτερα κλαδιά. Στα μεγαλύτερης ηλικίας φυτά όπου δεν χρησιμοποιείται compost εμφανίζεται συνήθως ασθενές φύλλωμα ή/και γυμνά κλαδιά στην κορυφή τους. Τα δένδρα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται με σκωληκοκοπριά είναι γεμάτα με καρπούς άριστης ποιότητας (οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) ενώ, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι καλλιέργειες που απολαμβάνουν της ευεργετικής δράσης της κομπόστας γαιοσκωλήκων έχουν ιδιαίτερα βελτιωμένη απόδοση και ανάπτυξη όπως και εξαιρετική εμφάνιση και ευρωστία.
Η χρήση του εκχυλίσματος κομπόστας γαιοσκωλήκων (viorgan bioenergy) αυξάνει την αντοχή των φυτών στις ασθένειες και το κρύο, εγκαθιστώντας ένα πλούσιο μικροβιακό φορτίο στις ρίζες των φυτών.
Ωστόσο, το πραγματικά αξιοσημείωτο για τα φυτά που καλλιεργούνται σε compost γαιοσκώληκα είναι ότι χρειάζονται πολύ λιγότερες φροντίδες, λιγότερο πότισμα και λιπάνσεις, από ότι τα φυτά που καλλιεργούνται με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
 
Χρήσιμες οδηγίες για να εκμεταλλευτείτε την ευεργετική δράση της κομπόστας γαιοσκωλήκων.
Φυτά εσωτερικού χώρου: Απλώστε την κομπόστα γαιοσκωλήκων γύρω από τη βάση των φυτών. Σε κάθε πότισμα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του φυτού θα εισχωρήσουν στο υπόστρωμα φθάνοντας μέχρι τις ρίζες του φυτού.

Μίγματα για φύτευση και μεταφύτευση σε γλάστρα: Για υγιή σπορόφυτα, αναμίξτε ένα μέρος κομπόστας γαιοσκωλήκων με τρία μέρη ενός υποστρώματος ή τρία μέρη μίγματος άμμου και απλού χώματος. Μίγματα τύρφης με κομπόστα γαιοσκωλήκων και περλίτη θεωρούνται ως τα πλέον ενδεδειγμένα για αυτή τη χρήση εκτός και εάν έχετε ήδη προμηθευτεί το έτοιμο ειδικό μίγμα Viorgan humoo.

Ενίσχυση εξασθενημένων φυτών: Σε φυτά που εμφανίζουν συμπτώματα εξασθένησης, η κομπόστα γαιοσκωλήκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος των φυτών ενισχύοντας ακόμα και την αντοχή στο κρύο. Αφαιρείτε τα πρώτα 3-5 εκ. του παλιού χώματος (με προσοχή ώστε να μην τραυματίζονται οι ρίζες) και αντικαταστήστε το με την κομπόστα γαιοσκωλήκων.

Προετοιμασία ευνοϊκών συνθηκών για ισχυρό ριζικό σύστημα - Λίπανση όλων των φυτών: Η κομπόστα γαιοσκωλήκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να προετοιμάσει το έδαφος όπου θα φυτευτούν καρποφόρα ή και καλλωπιστικά δένδρα, αμπέλια, θάμνοι και άλλα φυτά. Η δράση της κομπόστας γαιοσκωλήκων κατά την εφαρμογή αυτή γίνεται ιδιαίτερα ευεργετική για την ανάπτυξη ισχυρού και υγιούς ριζικού συστήματος. Για να πραγματοποιήσετε την οργανική λίπανση με compost γαιοσκωλήκων, προσθέστε μία στρώση κομπόστας πάχους 2-3 εκ. γύρω από τα φυτά σας. Για να βελτιώσετε το έδαφος ανάπτυξης των φυτών σας μπορείτε να απλώσετε το compost σε πάχος 3-5 εκ. και στη συνέχεια να το ανακατέψετε με το ήδη υπάρχον έδαφος πριν φυτέψετε τα νέα σας φυτά. Εναλλακτικά θα μπορείτε να ανακατέψετε το προστιθέμενο compost με το υπάρχον χώμα και να τοποθετήσετε το μίγμα στη θέση φύτευσης.

Πηγή:gardenguide.gr

Γαϊδουράγκαθο: Θαυματουργό για την υγεία μας!


Το γαιδουράγκαθο είναι ένα βότανο θησαυρός που κάθε σπίτι πρέπει να έχει στο ντουλαπάκι του! Παρόλο που οι ιδιότητες του είναι δημοσιευμένες και παραδεκτές από όλη την επιστημονική κοινότητα και αγαπιέται με πολύ μεγάλη εκτίμηση από τους βοτανολόγους, εντούτοις δεν είναι διαδεδομένο όσο θα έπρεπε! 
Γαιδουράγκαθο μετά τις χημειοθεραπείες!
Τι θα έπρεπε να πηγαίνουμε ως δώρο στους καρκινοπαθείς μετά από χημειοθεραπείες; Σίγουρα όχι χυμό που επιβαρύνει τους καρκινικούς δείκτες σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες! Αλλά γαιδουράγκαθο! Αφού ο ασθενής ανανήψει, ένα αφέψημα γαιδουράγκαθου του αποβάλει τις τοξίνες και την ακτινοβολία και καθαρίζει τον οργανισμό του δίνοντας του δύναμη. Ρωτήστε το γιατρό σας!
Καθαρό συκώτι!
Θεωρείτε το καλύτερο βότανο αν θέλετε να προστατέψετε το συκώτι σας από κίρρωση και ηπατίτιδα. Ειδικά αν λαμβάνετε φάρμακα για διάφορες παθήσεις, των οποίων η διεργασία περνάει από το συκώτι και το κουράζουν, το γαιδουράγκαθο θα το βοηθήσει να ανταπεξέλθει ομαλά.
Θεωρείτε επίσης ιδανικό αν πάσχετε από το σύνδρομο Χ. Ως γνωστόν για όσους από εσάς πάσχετε από το συγκεκριμένο σύνδρομο , συμπαρασύρει μαζί του πολλά συμπτώματα. Υψηλή χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, πίεση, ζάχαρο και αυξημένο βάρος. Το γαιδουράγκαθο η αλλιώς ο σίλυβος, προστατεύει, αντιμετωπίζει και δυναμώνει.
Αν ο οργανισμός μας, λόγω κάποιας ίωσης ή άλλης ασθένειας, έχει υπερφορτιστεί με αντιβιώσεις και θέλετε να τον απαλλάξετε απο τις τοξίνες του, πάλι το γαιδουράγκαθο είναι η λύση. Προστατεύει το συκώτι από την επιβάρυνση που δέχεται από τα φάρμακα.
Το γαιδουράγκαθο είναι ένα πολύ καλό μυστικό υγείας που είναι καιρός να πάψει πια να είναι μυστικό αλλά απλή και βέβαιη γνώση που μπορεί να σώζει και να προλαμβάνει.

Πηγή>http://biologikaorganikaproionta.com/

Τα πάντα για το μέλι


Το μέλι καταναλώνεται στην αρχική μορφή παραγωγής του και αποτελεί εκτός από το ιδανικό φυσικό γλυκαντικό και μια εξαιρετική φαρμακευτική ουσία. Αποτελεί άλλωστε μια από τις λίγες τροφές που δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μπορεί κανείς να το απολαύσει σκέτο, στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική και τα αφεψήματα. 
Είναι πλούσιο σε διατροφική αξία καθώς έχει πολλούς υδατάνθρακες αλλά την ίδια στιγμή έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Το μέλι είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Περιέχει: κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, θείο, σίδηρο, ιώδιο, ψευδάργυρο. Και μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι μικρές είναι ικανές παρολ” αυτά να συνεισφέρουν στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψή τους από τον οργανισμό. Το μέλι έχει πλούσιες διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τον πατέρα της ιατρικής, τον Ιπποκράτη.
Το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία. Αποτελείται σε ποσοστό 77-78% περίπου από σάκχαρα κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη, 14-18% νερό και είναι άμεσα απορροφήσιμο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, περιέχει διάφορα… οργανικά οξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες κ.α. Αποτελεί βασικό προϊόν στη μελισσοκομία και είναι πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού, όπως και όλα τα προϊόντα της μέλισσας αλλώστε.
Λόγω του σιδήρου που περιέχει βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας και η υψηλή του περιεκτικότητα σε χολίνη δρα ευεργετικά σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, αντιμικροβιακή δράση και αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς. Αποτελεί πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου, είναι διουρητικό και βοηθά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσετε κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
Η μαγική τροφή
1. Μια κουταλιά της σούπας μέλι έχει 64 θερμίδες. Αποτελεί ιδανική πηγή ενέργειας και υδατανθράκων καθώς η γλυκόζη του απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό.
2. Είναι εύπεπτο και ταυτόχρονα ανακουφίζει από το αίσθημα της σωματικής κούρασης.
3. Καταπολεμά βακτήρια, παράσιτα και ιούς και τονώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
4. Δρα κατά των φλεγμονών, διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων και συμβάλει καθοριστικά στην αποβολή νεκρών ιστών.
5. Καταπραΰνει τον βραδινό βήχα.
6. Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
7. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην θεραπεία και την επούλωση πληγών, σύμφωνα με τελευταίες κλινικές μελέτες.
8. Βοηθά και στην στοματική υγιεινή καθώς “εξολοθρεύει» τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πλάκα και την τερηδόνα.
9. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη τύπου 1.
10. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αισθητική για την περιποίηση του δέρματος.
11. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την θεραπεία του έλκους.
Ένας τρόπος να το εντάξετε στις καθημερινές σας συνήθειες είναι: σε μια κούπα ζεστό νερό να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι και να το καταναλώνετε μαζί με το πρωινό σας.
Αν το μέλι που έχετε αγοράσει έχει αποκτήσει κρυσταλλική μορφή, αυτό σημαίνει ότι είναι αγνό – χωρίς προσθήκη γλυκόζης. Μην προσπαθήσετε να το βράσετε γιατί θα χάσει τα θρεπτικά του συστατικά, απλώς βουτήξτε το βαζάκι σε ζεστό νερό και περιμένετε να επιστρέψει αργά στην ρευστή του μορφή.
Στην αγορά θα βρείτε μέλι σε διάφορα χρώματα ανάλογα με την “καταγωγή» του, αν είναι δηλαδή, ανθέων, πεύκου, θυμαρίσιο, ελάτης ή ακόμη ηλίανθου, καστανιάς, πορτοκαλιάς.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες και σε ποιες περιπτώσεις βοηθά;
Μάτια: πριν από 100 χρόνια ο καθηγητής Χάουζερ θεωρούσε το μέλι άριστο θεραπευτικό μέσο στα εγκαύματα των ματιών. Σήμερα, ύστερα από συμβουλή ειδικού γιατρού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του ματιού.
Στομαχικές παθήσεις: περιορίζει την έκκριση γαστρικού υγρού και μειώνει την οξύτητά του με αποτέλεσμα τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων που προέρχονται από αυξημένη έκκριση γαστρικών υγρών.
Συκώτι: η γλυκόζη που περιέχεται στο μέλι αυξάνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου στο συκώτι και συντελεί στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού στις μολύνσεις.
Νεφρά: το μέλι, λόγω της γλυκόζης που περιέχει, συντελεί στη γρήγορη αποβολή από το αίμα και τους ιστούς πολλών άχρηστων υλικών. Εχει σαφή διουρητική ενέργεια και χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες περιορίζει τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης.
Καρδιά: η καρδιά, εργαζόμενη συνεχώς, έχει ανάγκη ενέργειας με τη μορφή γλυκόζης. Το μέλι περιέχει γλυκόζη και επομένως βοηθά και ζωντανεύει την καρδιά.
Αναπνευστικές οδοί και κρυολογήματα:στην αρχαιότητα ήταν γνωστές οι εισπνοές μελιού. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C βοηθά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων.
Αϋπνίες: μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού σε χλιαρό νερό και…καλή σας νύχτα. Η θαυματουργή και πάλι γλυκόζη, και όχι μόνο, κατευνάζει και ηρεμεί όλο τον οργανισμό.
Δέρμα: πληγωθήκατε; Βάλτε μέλι. Η παρουσία του πάνω στην πληγή οδηγεί στην αύξηση της γλουταμίνης, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο στις επανορθωτικές διαδικασίες του οργανισμού, ενώ διαγείρει την αύξηση και τη διαίρεση των κυττάρων, με αποτέλεσμα την επούλωση των πληγών. (Δεν είναι τυχαία βάση για πολλές μάσκες ομορφιάς).
Μέλι και αθλητισμός: στην αρχαιότητα, πριν μπουν στο στίβο οι αθλητές έπαιρναν μέλι, γιατί το θεωρούσαν αναζωογονητικό του οργανισμού. Αλλά και σήμερα αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής των αθλητών και των αθλητριών.
Μέλι και παιδί: μετά το μητρικό γάλα, το μέλι είναι εκείνο που επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Προστατεύει τα δόντια του, απολυμαίνει τη στοματική κοιλότητα, αυξάνει τα αιμοσφαίρια και το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της αναιμίας, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, στην καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου, κάνει τα παιδιά δυνατά. Το να μάθουμε στο παιδί μας να τρώει μέλι και όχι ζάχαρη, μετά τα όσα είπαμε πιο πάνω, θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί πράξη αγάπης.
Μέλι και μακροζωία: οι μελετητές και οι γιατροί, τόσο της αρχαιότητας όσο και σήμερα, συμφωνούν ότι το μέλι αποτελεί συντελεστή της μακροζωίας. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας, ο Δημόκριτος και άλλοι, έζησαν μέχρι τα βαθειά τους γεράματα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μέλι αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο της διατροφής τους.
Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω καταδεικνύεται η διατροφική σπουδαιότητα του μελιού. Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε το μέλι στο καθημερινό μας διαιτολόγιο; Η απάντηση είναι αναφανδόν ναι. Και πόσο μέλι να τρώει κανείς; Δύο κουταλιές σούπας, σε συνδυασμό μάλιστα και με γύρη, μία το πρωί και μία το απόγευμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό, είναι χορταστικό, αναζωογονητικό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας διατηρεί υγιείς.
Πηγή>http://biologikaorganikaproionta.com/

Γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας;


Γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας;
Μα γιατί ξεραίνονται τα φυτά μας; Από τις πιο κλασσικές απορίες,  μπροστά σε κιτρινισμένα και μαραζωμένα φυτά και λουλούδια που ρίχνουν τα φύλλα και τα άνθη τους και που γενικώς μόνο υγιή δεν μοιάζουν.

1. Ο πρώτος και πιο συνηθισμένος λόγος που ένα φυτό αρχίζει να αργοπεθαίνει με όλα τα σχετικά συμπτώματα εμφανή, είναι  η έλλειψη νερού που  σημαίνει ή ότι δεν ποτίζεται όσο συχνά χρειάζεται ή λαμβάνει το νερό με λάθος τρόπο.
Από τα μέσα της άνοιξης και μέχρι και το τέλος περίπου του φθινοπώρου, οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας είναι τέτοιες, που εκτός από τις ημέρες που κάποιες καλοκαιρινές μπόρες δροσίζουν  λυτρωτικά το  χώμα και τα λουλούδια μας όπως ακριβώς κι εμάς, το πότισμα των φυτών θα πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινό. 
Οι πιο κατάλληλες ώρες για πότισμα   ή νωρίς το πρωί, ή αργά το απόγευμα μόλις πέσει ο ήλιος κι αυτό για να απορροφάται το νερό από το χώμα αργά και  σταδιακά κι όχι να εξατμίζεται από την ζέστη και τον ήλιο πριν προλάβει να φτάσει στις ρίζες του φυτού. 
Για τα φυτά που έχουν τοποθετηθεί απευθείας στο έδαφος κι όχι σε δοχεία φύτευσης,  όπως και για όσα δέντρα έχουν ανάγκη από πότισμα, σημαντικό είναι να υπάρχει γύρω από τις ρίζες ένας μικρός ή μεγαλύτερος λάκος, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, που θα συγκρατεί το νερό και που στη  συνέχεια αργά αργά θα απορροφηθεί από το χώμα για να φτάσει στις ρίζες τους.
Αν κάποιο φυτό που ξεχάσατε για μερικές μέρες να ποτίσετε αρχίσει να παρουσιάσει τα πρώτα δείγματα ότι ξεραίνεται, βουτήξτε το ολόκληρο για μερικές ώρες σ΄ένα δοχείο γεμάτο δροσερό φρέσκο νερό.  Πιθανόν και να προλάβετε να το σώσετε, μ΄αυτόν τρόπο, εννοείται αν πρόκειται για ένα φυτό που ακόμα διατηρεί κατά τόπους πράσινους βλαστούς και φύλλα και δεν έχει ήδη ...πεθάνει.
Η ποσότητα και η δύναμη του νερού, κατά την διαδικασία ποτίσματος, επίσης πολύ σημαντική για το σωστό πότισμα. Αφήστε το νερό να τρέξει αργά και με μικρή πίεση αν χρησιμοποιείτε λάστιχο ποτίσματος, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πιο επιφανειακές ρίζες των φυτών κι  αν προτιμάτε το παραδοσιακό ποτιστήρι βεβαιωθείτε ότι το νερό φτάνει στο χώμα γύρω από τις ρίζες και δεν χάνεται πάνω στο φύλλωμα.
Το κατάβρεγμα των φύλλων, ένα ακόμα λόγος που οδηγεί πολλά λουλούδια στον ....άλλο κόσμο. Ευαίσθητα λουλούδια, κακτοειδή και  όλα εκείνα τα φυτά με όχι στιλπνή αλλά βελουτέ υφή στο φύλλωμά  τους, θα καταστραφούν αν τα φύλλα τους βρέχονται διαρκώς και γενικά σε πάρα πολλά είδη η υγρασία στα φύλλα  έστω κι αν δεν  τα καταστρέφει,  ωφελεί την εμφάνιση ζιζανίων που αυτά θα γίνουν η αιτία να αρρωστήσει το φυτό. 

2. Εκτός όμως από την έλλειψη   και η  υπερβολική ποσότητα νερού  έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για τα φυτά και τα λουλούδια σας, αφού αν το χώμα δεν προλαβαίνει να απορροφήσει το νερό ανάμεσα στα ποτίσματα και να στεγνώσει, σύντομα οι ρίζες θα σαπίσουν. 
Είναι ένας πολύς συχνός λόγος που καταστρέφονται φυτά και λουδούδια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αν  δεν διαθέτουν το σωστό σύστημα αποστράγγισης.
Βεβαιωθείτε πριν φυτέψετε οτιδήποτε σε γλάστρα ή  ζαρντινιέρα ότι υπάρχουν στον πάτο τους  τρύπες για να αποβάλλεται το επιπλέον νερό,  οι οποίες όμως θα πρέπει  να είναι καλυμμένες με πέτρες, ένα σπασμένο κεραμίδι, ή μια στρώση χαλίκι πριν από το χώμα, ώστε το νερό θα φεύγει σταδιακά και όχι πριν προλάβει να απορροφηθεί από το χώμα της γλάστρας.
Τα μονίμως γεμάτα νερό πιάτα, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, επίσης είναι ο ιδανικός τρόπος να σαπίσουν οι ρίζες που κολυμπούν μόνιμα μέσα σ΄αυτό. Μην ρίχνετε  επιπλέον νερό στα πιατάκια, αυτό που θα καταλήξει εκεί από το χώμα του φυτού, μετά το πότισμα,  θα εξατμιστεί με τον σωστό για τα φυτά σας ρυθμό, χωρίς να επιβαρύνει το χώμα και τις ρίζες με πρόσθετη υγρασία.
Σε γλάστρες που έχετε τοποθετήσει μέσα σε αρκετά πιο μεγάλα από το μέγεθός τους κασπώ και βρίσκονται εκτεθειμένες στην βροχή, οι ρίζες είναι πολύ εύκολο να σαπίσουν αν το κασπώ γεμίσει με νερό που μέσα της θα ...κολυμπά η γλάστρα. Φροντίστε λοιπόν ώστε τα κασπώ να έχουν το σωστό, για τα δοχεία φύτευσης που φιλοξενούν, μέγεθος.  
Για τα απευθείας φυτεμένα στο έδαφος φυτά, βεβαιωθείτε πριν ποτίσετε ότι πράγματι έχουν ανάγκη από νερό κι ότι δεν έχει στεγνώσει μόνο η επιφάνεια του εδάφους, ενώ 1-2 εκατοστά παρακάτω το χώμα εξακολουθεί να παραμένει νωπό.

Το αυτόματο πότισμα, εκτός του ότι σας απαλλάσει από το άγχος του ποτίσματος ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να λαμβάνουν τα φυτά σας την σωστή ποσότητα νερού. Γι΄αυτό κι αν για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είστε σε θέση να το τοποθετήσετε, προσπαθείστε, γενικά,  όταν ποτίζετε τα λουλούδια σας να μιμηθείτε την βασική φιλοσοφία του,  ποτίζοντας με πολύ μικρή ποσότητα νερού για περισσότερη ώρα, τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.   

Κι ενώ για τα περισσότερα δέντρα και φυτά το νερό μαζί με το χώμα είναι τα βασικά στοιχεία για να κρατηθούν στη ζωή, υπάρχουν και είδη που δεν χρειάζονται καθόλου νερό.  Τα κακτοειδή, όλοι οι θάμνοι αρωματικών  μυρωδικών όπως λεβάντα, δεντρολίβανο, ρίγανη κλπ. όσο περισσότερο τα ποτίζετε, τόσο θα τα καταστρέφετε. Αλλά και πολλά άλλα  και πολύ συνηθισμένα στην χώρα μας είδη, όπως π.χ τα γεράνια, ανήκουν στην κατηγορία των ανθεκτικών στην ξηρασία φυτών, που το χώμα τους πρέπει να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. 
Γενικά και ειδικά αν ανήκετε στους εντελώς ερασιτέχνες λάτρες της κηπουρικής, ενημερωθείτε για τις ανάγκες κάθε φυτού σε νερό πριν το φυτέψετε, ώστε να μην κινδυνεύει ούτε από έλλειψη  υγρασίας αλλά ούτε και από το υπερβολικό πότισμα, αφού και τα δύο θα γίνουν αιτία να αποδυναμωθούν και τελικά να καταστραφούν τα φυτά σας. 

3. Όμως δεν είναι μόνο το λίγο ή πολύ νερό που μπορεί να ευθύνεται για την άρρωστη όψη κάποιων λουλουδιών σας.
Όσο σωστά κι αν ποτίζετε ένα φυτό εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο και τον δυνατό αέρα, αν δεν τα αντέχει,  μοιραία θα ξεραθεί αφού η θέση του κάθε φυτού ανάλογα με τις ανάγκες και την αντοχή του στο φως και τον αέρα, είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξή του.
Αν επισκεφθείτε ένα φυτώριο ή ανθοπωλείο γεμάτο καταπράσινα και υγιή φυτά, θα παρατηρήσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα εκτεθειμένα εντελώς στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ελάχιστα. Στην πραγματικότητα όλα τα είδη  μπορούν θαυμάσια να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον με αρκετό φυσικό φως αλλά χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο και η αλήθεια είναι ότι όσο οι κλιματικές αλλαγές γίνονται όλο και πιο έντονες και για τα φυτά ισχύει αυτό που κι εμείς διαπιστώνουμε χρόνο με τον χρόνο όλο και πιο έντονα, ότι δηλαδή ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές,  "ο ήλιος είναι πλέον ανυπόφορος".
Τοποθετείστε λοιπόν και όσο αυτό είναι δυνατόν τα λουλούδια και τα φυτά σας σε σημεία που  κάποιες τουλάχιστον ώρες της ημέρας υπάρχει σκιά, προστατέψτε εντελώς από την απευθείας έκθεση στον ήλιο  ευαίσθητα είδη όπως γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες κλπ. αφήνοντας πλήρως ακάλυπτα μόνο ανθεκτικότερα φυτά  όπως τριανταφυλλιές, αναρριχώμενα, κακτοειδή κι όλα τα εποχιακά καλοκαιρινά λουλούδια και γενικά θυμηθείτε ότι όλα τα φυτά και τα λουλούδια σας καταπονούνται πλέον από την ηλιακή ακτινοβολία, όση ανάγκη κι αν έχουν από φως.
Αλλά και ο αέρας είναι αιτία για την καταστροφή πολλών ειδών, γι΄αυτό κι αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο φυτό αντέχει σε ποιές κλιματολογικές συνθήκες, συμβουλευθείτε έναν ειδικό σε κάποιο φυτώριο γιατί είναι πραγματικά κρίμα π.χ μια καταπράσινη  φτέρη να καταστραφεί αν την αφήσετε εκτεθειμένη στον αέρα μόνο και μόνο για να είναι δίπλα με μια παρόμοια αλλά διαφορετικής ποικιλίας που αντέχει τους ανέμους, ή να δείτε την πανέμορφη βουκαμβίλια σας να πεθαίνει αργά αργά, φυτεμένη σ΄ένα σημείο που ο βορριάς την καταπονεί καθημερινά.

4. Αν τώρα κάποιο  φυτό σας ενώ είστε σίγουροι ότι  είναι φυτεμένο στη σωστή θέση όσον αφορά τον ήλιο και τον αέρα και λαμβάνει την σωστή ποσότητα νερού, ωστόσο δεν αναπτύσσεται κανονικά και η εμφάνισή του σας δείχνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει την σωστή ποιότητα και ποσότητα χώματος κι ότι οι ρίζες του έχουν τον σωστό χώρο να αναπτυχθούν.
Το χώμα  που δεν εμπλουτίζεται τακτικά με κοπριά ή κάποιο λίπασμα, το πετρωμένο  ασκάλιστο χώμα γύρω από τις ρίζες του φυτού που δεν του επιτρέπει να αερίζεται σωστά, μικρά φυτά σε μεγάλες γλάστρες που αναγκάζουν τις ρίζες να απλώνουν υπερβολικά για να τραφούν ή μεγάλα φυτά σε μικρά  για το μέγεθός τους δοχεία  που το χώμα τους έχει καλυφθεί από  ρίζες, από τις πιο συχνές αιτίες που τα φυτά  δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.
Σκαλίζετε συχνά το χώμα γύρω από τις ρίζες, αποφεύγετε το πότισμα τις ώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, είναι ο ιδανικός τρόπος για να "πετρώνει" το χώμα, προσθέτετε συχνά κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού ένα κοινό λίπασμα σε κόκκους που θα βρείτε ακόμα και στα super markets, ανακατέψτε το χώμα που φυτεύετε με μια ποσότητα κοπριάς και φροντίστε για τα φυτά που βρίσκονται σε γλάστρες ή ζαρνινιέρες, να έχουν τον κατάλληλο για το μέγεθός τους χώρο, μεταφυτεύοντας όσα ασφυκτιούν σε πνιγμένο από ρίζες χώμα.

5. Βεβαίως όσο σωστά κι αν φροντίσετε τα φυτά και τα λουλούδια σας, τις απώλειες λόγω κάποιας ασθένειας, δεν θα την αποφύγετε.  Απλά όσο πιο υγιές και δυνατό είναι γενικά ένα φυτό, τόσο πιο εύκολα θα διασωθεί από τα ζιζάνια, τους μύκητες και τις  ασθένειες που στη διάρκεια της ζωής του σίγουρα θα προσβληθεί.
Σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα γρήγορα. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι, όσο ποτίζετε τα λουλούδια σας, να τα καθαρίζετε ταυτόχρονα από  τα  ξερά φυλλαράκια και λουλούδια, παρατηρώντας ταυτόχρονα μήπως και υπάρχουν σημάδια για κάποια ασθένεια. 
Άπσρα ή μαύρα στίγματα στα φύλλα, έντονο κιτρίνισμα ή ζάρωμα των φύλλων, τρύπες στο φύλλωμα, σαπισμένοι ή ξεροί βλαστοί σε αριθμό μεγαλύτερο του φυσιολογικού, μικροσκοπικά ζωύφια πάνω σε φύλλα και λουλούδια κλπ. κλπ. είναι συμπτώματα ασθενειών που χρήζουν  ειδικής αντιμετώπισης. 
Κόψτε μερικά από τα άρρωστα φύλλα και επισκεφτείτε ένα φυτώριο ή έναν γεωπόνο, για να σας συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα και το είδος του φυτού.
Προληπτικά για να σώσετε τα φυτά σας από συνηθισμένα ζιζάνια και ασθένειες, χρησιμοποιείστε στην αρχή του καλοκαιριού κάποιο οικολογικό διάλυμα που θα φτιάξετε μόνοι σας, όπως περιγράφεται εδώ, απομακρύνετε όλα τα προβληματικά μέρη του φυτού μακριά κι όχι πετώντας τα στο χώμα δίπλα στις ρίζες τους,  γιατί οι περισσότερες απ΄αυτές τις ασθένειες είναι μεταδοτικές και από τα άρρωστα φύλλα που παραμένουν στο έδαφος η ασθένεια θα μεταδοθεί και στα διπλανά υγιή φυτά σας  κι αν χρειαστεί να κλαδέψετε ένα φυτό αρκετά για να το "καθαρίσετε", κάντε το ακόμα κι αν δεν είναι εποχή για κλάδεμα. 
Πηγή: soulouposeto.blogspot.gr

Ποιά είναι η εποχή συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων


Ποιά είναι η εποχή συλλογής αρωματικών φυτών και βοτάνων
Γνωρίζετε πότε μαζεύουμε τα βότανα; Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για την συλλογή τους; Η συλλογή βοτάνων και αρωματικών φυτών πρέπει να γίνετε την κατάλληλη εποχή.

Ο παρακάτω οδηγός συλλογής βοτάνων αφορά την Ελλάδα. Να έχετε υπόψη σας όμως, ότι στις πιο νότιες και ζεστές περιοχές μαζεύουμε τα βότανά μας, νωρίτερα από ότι στη βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα. Στον οδηγό συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο διαδεδομένα και χρήσιμα βότανα που φύονται στην Ελλάδα.
Αγγελική     Μάιο (φύλλα), Σεπτέμβριο-Οκτώβριο (ρίζα)
Αγριάδα     Μάρτιο-Απρίλιο, Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Αγριμόνιο     Ιούνιο-Ιούλιο
Άνηθος     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Απήγανος     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Αρτεμισία     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Αχιλλέα     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βαλεριάνα     Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Βασιλικός     Ιούνιο-Ιούλιο
Βήχιο     Φεβρουάριο-Μάρτιο (άνθη) Απρίλιο-Μάιο (φύλλα)
Βιβούρνο     Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Γαϊδουράγκαθο     Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο (φύλλα), Ιούλιο-Αύγουστο (σπόροι)
Γάλιο     Μάρτιο-Απρίλιο
Γεντιανή     Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Γλυκάνισο     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Δάφνη     Όλες τις εποχές
Δεντρολίβανο     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Δυόσμος     Ιούνιο-Ιούλιο
Εφέδρα     Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Εχινάκια     Ιούνιο-Ιούλιο (άνθη) Σεπτέμβριο-Οκτώβριο (ρίζα)
Θούγια     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Θυμάρι     Ιούνιο-Ιούλιο
Κάλαμος     Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Καλέντουλα     Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Καρότο άγριο     Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος, Ιούλιο-Αύγουστο (σπόροι)
Κόλιαδρο     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Κράτεγος     Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Λεβάντα     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Λινάρι     Ιούνιο-Ιούλιο
Λομπέλια     Ιούλιο-Αύγουστο
Λυγαριά     Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Λυκίσκος     Ιούλιο-Αύγουστο
Μάραθο     Αύγουστο-Σεπτέμβριο (σπόροι)
Μελισσόχορτο     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Μέντα     Όλο το χρόνο για φρέσκο, για αποξήρανση πριν την ανθοφορία, τον Ιούλιο
Μποράγκο     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Πασσιφλόρα     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Πευντάνευρο     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Ρίγανη     Ιούλιο-Αύγουστο
Σαμπούκος     Ιούνιο-Ιούλιο (άνθη), Αύγουστο-Σεπτέμβριο (σπόροι)
Σέλινο     Μάιο- Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Σινάπι     Ιούνιο-Ιούλιο (σπόροι)
Σκόρδο     Ιούνιο-Ιούλιο
Σπάρτο     Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο
Σύμφυτο     Απρίλιο-Μάιο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
Ταραξάκο     Όλους τους μήνες τα φύλλα, Ιούνιο-Ιούλιο (ρίζα)
Τίλιο     Ιούλιο-Αύγουστο
Τριφύλλι     Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο
Τσουκνίδα     Φεβρουάριο- Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο (φύλλα), Ιούνιο-Ιούλιο (σπόροι)
Υπέρικο     Ιούνιο-Ιούλιο
Ύσσωπος     Ιούνιο-Ιούλιο
Φασκόμηλο     Μάιο-Ιούνιο
Φλισκούνι     Ιούνιος
Φουμαρία     Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Χαμομήλι     Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο

Πηγή:okipostisaeiforias.wordpress.com

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Ανάποδη καλλιέργεια ντομάτας! (Οδηγίες)



Η ανάποδη καλλιέργεια λαχανικών, είτε σε κουβάδες είτε σε ειδικές σακούλες καλλιέργειας δεν είναι κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια… όμως έχει αρχίσει να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Με την ανάποδη φύτευση έχουμε εξοικονόμηση χώρου και είναι πιο προσιτές.
Πώς γίνεται
Κατά την ανάποδη φύτευση για την ντομάτα θα χρειαστείτε ένα δοχείο χωρητικότητας 20 λίτρων περίπου
(μπορεί να είναι: κουβάς, λεκάνη, τσάντα για βαριές χρήσεις ή ειδικές θήκες που μπορείτε να βρείτε στο internet – για καλό και κακό ρωτήστε στα κατά τόπους καταστήματα που πουλάνε είδη κηπουρικής). Εάν χρησιμοποιείστε κουβά για ανάποδη καλλιέργεια ντομάτας, κόψτε μια τρύπα περίπου 7,5 με 10 εκ σε διάμετρο στο κάτω μέρος του κάδου.
Στη συνέχεια, επιλέξτε τα φυτά που θα φυτέψτε. Τα φυτά θα πρέπει να είναι εύρωστα και υγιές. Οι ντοματιές που παράγουν μικρότερου μεγέθους ντομάτες όπως οι ποικιλίες cherry ή roma αποδίδουν καλύτερα στην ανάποδη φύτευση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν φυτεύονται και μεγαλύτερες ποικιλίες.
Περάστε την ρίζα του φυτού μέσα από την τρύπα από το κάτω μέρος του δοχείο (έτσι ώστε η ρίζα να βρίσκεται μέσα στο δοχείο και το φυτό απ’ έξω – μπορείτε να δείτε και σχετικά video με βήμα βήμα οδηγίες).
Φροντίστε το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι αφράτο και ελαφρώς νωπό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να πετρώσει και να σας δυσκολέψει στο πότισμα. Αφήστε περίπου 10 εκατοστά από το χείλος.
Κρεμάστε τις ανάποδες ντοματιές σε ένα σημείο όπου θα πάρουν 6 ή περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα. Ποτίζετε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα αν υπάρχει καύσωνας. Αν τα δοχεία σας είναι διαφανές έχετε υπόψη πως το νερό στεγνώνει πιο γρήγορα.
Θα δείτε πως το φυτό θα αρχίσει να παίρνει κλίση προς τα επάνω ακολουθώντας τον ήλιο έως ότου μεγαλώσει αρκετά και με το βάρος θα κατέβει πάλι. Με λίγη φροντίδα σύντομα θα έχετε νόστιμες ντομάτες ακριβώς έξω από το παράθυρό σας.
Tips
  • Αν θέλετε, μπορείτε να καλλιεργείστε και άλλα φυτά με μικρό ριζικό σύστημα στο πάνω μέρος του δοχείου. Αλλά προσέξτε μην εμποδίζουν το πότισμα του βασικού φυτού.
  • Αν από την άλλη δεν φυτέψτε τίποτα από πάνω απλά ακουμπήστε (μην to σφραγίζετε) το καπάκι του δοχείου ώστε να κρατά την υγρασία.
  • Όταν ποτίζετε θα πρέπει να δείτε το νερό να φεύγει από κάτω.
  • Κάθε 2 εβδομάδες περίπου ελέγχετε το χώμα. Αν έχει μειωθεί συμπληρώστε.
  • Δοχεία μπορείτε να ζητήστε από τα κατά τόπους σουπερμάρκετ να σας τα δώσουνε δωρεάν (στο τμήμα τυριών συνήθως).
  • Τα χερούλια (ειδικά για τις ντοματιές) δεν πρέπει να είναι πλαστικά επειδή υπάρχει κίνδυνος να σπάσουνε. Προτιμήστε τα μεταλλικά ή κάντε τρύπες μόνοι σας και φτιάξτε τα ή περάστε κάποια τριχιά.
  • Φροντίστε να έχετε φτιάξει γερά στηρίγματα ώστε να αντέξουν το βάρος.
  • Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φυτέψετε αγγουράκια, μελιτζάνες, φασολάκια, πιπεριές και φράουλες.
Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με 1-2 φέτος, δείτε πως πάνε και οργανώστε το.
Καλή αρχή!
Το διαβάσαμε από το: ΕΠΙΒΙΩΣΗ: Ανάποδη καλλιέργεια ντομάτας!

Η Τρούφα και η καλλιέργεια της.



Η τρούφα είναι το σώμα μυκήτων, μερικοί απο τους οποίους παράγουν ελκυστικό άρωμα. Κάποιες απο αυτές  καλλιεργούνται και συγκομίζονται εμπορικά ή ερασιτεχνικά. Μέχρι πρόσφατα, οι εμπορικές τρούφες καλλιεργούνταν σε μεσογειακές χώρες ενώ τώρα καλλιεργούνται σε  όλον το κόσμο. Αν και η καλλιέργεια των μαύρων τρούφων μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη εξαιτίας καλλιεργητικών απαιτήσεων, η παραγωγή άλλων ειδών φαίνεται να είναι λιγότερο προβληματική.

Σε όλον τον κόσμο, οι τρούφες συγκομίζονται εξαιτίας του ελκυστικού αρώματος και θεωρείται ως είδος πολυτελείας. Στην Ευρώπη, οι πιο εμπορικές τρούφες είναι είδη του γένους tuber ενώ στο οικόσυστημα της Αφρικής, δεσπόζουν άλλα είδη όπως πχ : terfeziatirmania.


Οι τιμές των τρούφων στο εμπόριο, άσχετα αν αυτές έχουν καλλιεργηθεί ή βγήκαν μόνες τους, είναι ιδιαίτερα υψηλή. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για την τρούφα tuber magnatum, στην Ιταλία, η τιμή ανερχόταν πάνω απο 6000 ευρώ ανά κιλό ενώ στις ΗΠΑ, οι τιμές για το tuber indicum ήταν στα 110 δολάρια ανά κιλό ενώ για το  tuber magnatum ήταν 5060 δολάρια ανά κιλό. Αυτές οι υψηλές τιμές που λαμβάνουν οι τρούφες, καθιστούν την καλλιέργεια τους,  ιδιαίτερα ελκυστική και έχει οδηγήσει σε μεγάλη έρευνα σχετικά με το εμπόριο και την καλλιέργεια τους,  παγκοσμίως.

Καλλιέργεια τρούφας. Η καλλιέργεια τρούφας αρχίζει με τον εμβολιασμό στο ριζικό σύστημα φυτών, απο μυκήλιο του γένους tuber. H επιλογή του φυτού –φορέα, γίνεται με βάση τη καλή συμβίωση του μύκητα με το φυτό, αλλά και βάση του χρόνου έναρξης και τέλους της καλλιέργειας. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται κυρίως για την συμβίωση τους με την τρούφα είναι η δρυς η αριά, η σημύδα, η φουντουκιά, η δρυς η χνουδωτή, η φλαμουριά, το πουρνάρι κτλ.

Ειδή τρούφας.

Μαύρη ή χειμερινή τρούφα(tuber melanosporum). Παράγεται και συλλέγεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Είναι ιδιαίτερη για τρουφοκαλλιέργεια. Αναπτύσσεται σε εδάφη με ΡΗ από 7,5 έως 8,5 και 8% ασβεστόλιθο. Τα κατάλληλα εδάφη δεν είναι τα ιδιαίτερα βαθιά , αλλά κυρίως Αμμοπηλώδη με καλή ισορροπία στα βασικά συστατικά και οργανική ουσία. Η αναλογία C/N:10. Αποφεύγουμε τα συνεκτικά εδάφη ενώ προτιμούμε τα καλώς αποστραγγιζόμενα. Η εμπορική αξία είναι υψηλή χάρη στα άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στους διάφορους τρόπους γαστρονομικών χρήσεων. Ο χρόνος συγκομιδής είναι απο τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Μαύρη θερινή τρούφα (tuber aestivum). Παράγεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρόλο που οι καλύτερες περιοχές είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Μπορεί να παραχθεί με τεχνητή καλλιέργεια. Το ΡΗ είναι απο 7 έως 8  με καλά ισορροπημένη οργανική ουσία. Τα καλύτερα εδάφη είναι τα πηλώδη. Χρησιμοποιείται ευρέως απο την βιομηχανία της μεταποίησης ή ακόμα και νωπή. Ο χρόνος συλλογής είναι απο τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Πολύτιμη άσπρη τρούφα (tuber magnatum). Απαντάται κυρίως στην Ιταλία. Είναι πολύ λίγες οι περιοχές καλλιέργειας της. Είναι η πολυτιμότερη τρούφα διότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί και να συντηρηθεί. Όσον αφορά τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης τρούφας, η χημική σύσταση του εδάφους είναι η ίδια με αυτή του tuber melanosporum. Από φυσική δομή, το έδαφος δεν πρέπει να είναι επιφανειακό ούτε  πετρώδες αλλά καλό είναι να έχει αμμώδη υφή, καλά αεριζόμενο, με καλή αποστράγγιση.  Η εμπορική αξία όπως προαναφέραμε είναι υψηλή. Ο χρόνος συγκομιδής είναι απο Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

Λευκή τρούφα ή μπόρκειος. (Tuber borchii). Παράγεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει αρκετά καλή τιμή για την πρώιμη παραγωγή και λιγότερο για την όψιμη. Ο χρόνος συλλογής είναι απο Δεκέμβριο έως Απρίλιο.

Μαύρη φθινοπωρινή τρούφα (tuber uncinatum). Παράγεται και συλλέγεται στην Ιταλία καιΓαλλία. Είναι σε σταθερή άνοδο η αξία της. Ο χρόνος συλλογής είναι απο Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.

Μαύρη χειμερινή τρούφα. Είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ιταλία και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Αναπτύσσεται σε εδάφη βαριά αργιλώδη με λιγότερο ασβεστόλιθο.

Εδαφικές απαιτήσεις για την Ελλάδα

Τα κατάλληλα χωράφια θα πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις όπως
•             να βρίσκονται σε ύψος από 300 έως 700 μέτρα για την Β. Ελλάδα, σε ύψος 400 έως 900 μέτρα για τη Κεντρική Ελλάδα και 500 έως 1000 μέτρα για την Πελοπόννησο.
•             Γενικά θα πρέπει το έδαφος να είναι αλκαλικό, αμμοαργιλώδες ή ακόμα και χαλίκωδες με περιεκτικότητα σε άργιλο μέχρι 30 %. Επίσης τα ασβεστούχα εδάφη δηλαδή τα μέτρια αλκαλικά είναι ιδανικά για την καλλιέργεια της μελανόσπορης τρούφας και της μαύρης θερινής τρούφας.
•             Εάν η οξύτητα είναι σε επιθυμητά επίπεδα, τότε καλό είναι κάποιος να προβεί σε κατάλληλη εδαφολογική ανάλυση προκειμένου να υπολογισθεί η ηλεκτρική αγωγιμότητα, τα θρεπτικά στοιχεία, το ανθρακικό ασβέστιο, η οργανική ουσία και διάφορα ιχνοστοιχεία και μακροστοιχεία.

Προετοιμασία του εδάφους. Η ιδανική προετοιμασία αφορά την κατεργασία του εδάφους μέχρι 30 εκατοστά βάθος. Εάν το έδαφος είναι πετρώδες, θα πρέπει να απομακρύνουμε κάθε πέτρα.

Προηγούμενες  καλλιέργειες.
Έχει παρατηρηθεί ότι προηγούμενες καλλιέργειες αμπελιούλεβάντας καθώς και μπιζελιού, βοηθούν στην σωστή προετοιμασία του εδάφους.

Χρήσεις της τρούφας. Η γαστρονομική και θρεπτική αξία, κάνουν τον μύκητα αυτό, ένα απο τα πλέον περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως. Του αποδίδονται κυρίως θεραπευτικές ιδιότητες κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων καθώς και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.  Επίσης  του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.

Πηγή>http://biologikaorganikaproionta.com/

Καλλιεργώντας τρούφα –Η χρυσή επένδυση που φέρνει κέρδος από 1.250 ως 9.000 ευρώ



Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποκαλούν την τρούφα το χαβιάρι της γης, αφού η τιμή παραγωγού μπορεί να φτάσει ακόμα και 900 ευρώ το κιλό. Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία χρυσή επένδυση, η οποία χρειάζεται ένα πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, χωρίς πάγια έξοδα.
Τα 10 μυστικά για την καλλιέργεια τρούφας
  • Συνιστάται η καλλιέργεια τρούφας όχι σε έκταση μικρότερη των 4 στρεμμάτων, ειδικά όταν συνορεύει και στις 4 πλευρές της με δασική έκταση. Για να είναι ασφαλής ο μύκητάς μας θα πρέπει να φυτέψουμε τα δέντρα τρούφας σε απόσταση 10-12 μέτρων μακριά από τα γύρω δέντρα. Αυτή η προϋπόθεση μειώνει σημαντικά την έκταση του ωφέλιμου χώρου του χωραφιού, αφού από τα 4 στρέμματα αξιοποιείται περί το 1,8 στρέμμα. Στο ριζικό σύστημα των άγριων δέντρων υπάρχουν μύκητες που δρουν ανταγωνιστικά προς τον μύκητα της τρούφας. Χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής απόσταση, έτσι ώστε να προστατεύεται ο μύκητας της τρούφας.
  • Η αναμενόμενη απόδοση της καλοκαιρινής μαύρης τρούφας είναι 5-15 κιλά ανά στρέμμα, με την τιμή παραγωγού να ανέρχεται σε 250 ευρώ το κιλό, ενώ της χειμερινής μαύρης τρούφας είναι 2-10 κιλά ανά στρέμμα, με την τιμή παραγωγού να φθάνει έως και 900 ευρώ το κιλό (δηλαδή απόδοση από 1.250 ως 9.000 ευρώ το στρέμμα). Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι ότι τα έσοδα από μια καλλιέργεια τρούφας είναι καθαρά λεφτά, αφού τα έξοδα για την παραγωγή της είναι αμελητέα. Είναι δηλαδή μια επιχείρηση χωρίς ετήσια πάγια έξοδα, αλλά με σημαντικά έσοδα.
  • Η αγορά των φυτών κοστίζει περίπου 750 ευρώ ανά στρέμμα (40 φυτά/στρέμμα Χ 18,7 ευρώ/φυτό = 748 ευρώ ανά στρέμμα).
  • Η τιμή της στις αγορές παραμένει σταθερά ανοδική τις τελευταίες δεκαετίες. Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τη διάθεσή της, αφού η τρούφα απευθύνεται στα πολύ υψηλά οικονομικά εισοδήματα, που είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν οικονομική ευρωστία.
  • Δεν είναι υδροβόρα, μια και απαιτεί το ελάχιστο νερό που θα χρειαζόταν οποιαδήποτε καλλιέργεια (σκεφθείτε τι απαιτήσεις σε νερό έχει ένα πουρνάρι: μηδαμινές).
  • Δεν χρειάζεται λιπάσματα (καμία επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα από νιτρικά).
  • Απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων, αφού αυτό που στην ουσία καλλιεργούμε είναι ένας μύκητας.
  • Η τρούφα είναι ένα μανιτάρι που μεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συμβιώνοντας με το ριζικό σύστημα ορισμένων δέντρων (αριά, πουρνάρι, βελανιδιά, ρουπάκι, οστρυά, πεύκο, γαύρο κ.λπ.). Δέντρα δηλαδή της άγριας χλωρίδας της χώρας μας, αλλά και της μεσογειακής λεκάνης γενικότερα, μια και τα είδη αυτά των δένδρων είναι κοινά σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.
  • Η εγκατάσταση των φυτών τρούφας στο χωράφι μπορεί να γίνει είτε τον Μάρτιο είτε τον Νοέμβριο.
  • Για μια έκταση 8-10 στρεμμάτων χρειάζονται δείγματα χώματος από 4 διαφορετικά σημεία. Τα δείγματα λαμβάνονται από βάθος 30-35 εκατοστών περίπου. Αυτό συμβαίνει για να υπάρξει μια αρχική εικόνα του χώματος του χωραφιού. Εφόσον τα αρχικά δείγματα είναι ικανοποιητικά, ακολουθεί περαιτέρω έλεγχος.
  • ΠΗΓΗ: Ενθετο “Επαγγελματικές Ευκαιρίες» του Εθνους

    Φραγκόσυκο – μια υπερτροφή που καταπολεμά πληθώρα ασθενειών


    Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs) , και αυξάνει τη σωματική αντοχή , (μηλικό οξύ).
    Η θρεπτική και η φαρμακευτική αξία του φραγκόσυκου είναι μεγάλη, καθώς είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
    Δίαιτες υψηλές σε φυλλικό οξύ, β-καροτένιο και βιταμίνη C μειώνουν την ομοκυστεΐνη, ουσία της οποίας η συσσώρευση προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο .
    Επίσης, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Β 6 , μεταξύ των οποίων και τα φραγκόσυκα, βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης (η βιταμίνη Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).
    Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων στη β -καροτενη και β-κρυπτοξανθίνη, που βρίσκεται στα φραγκόσυκα , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Από μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κρυπτοξανθίνη παρουσίαζαν 27% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα φραγκόσυκα μπορούν να δράσουν προστατευτικά και από την εμφάνιση καρκίνου του κόλον ή άλλων νοσημάτων του εντέρου, μέσω της ευεργετικής επίδραση στο έντερο των αδιάλυτων διαιτητικών ινών.
    Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε κάλιο, νιασινη , θειαμινη και φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, και βοηθούν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης των συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνουν το σώμα και αποτρέπουν πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Ταυτόχρονα δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού, μειώνουν την πείνα και κατ επέκταση την παχυσαρκία.
    Τόσο οι καρποί της φραγκοσυκιάς όσο και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού.
    Η κατανάλωση φραγκόσυκων δημιουργεί ευνοϊκές καταστάσεις για το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και σε περίπτωση παρουσιάσεως κάποιας νόσου, πάλι ενεργεί δραστικά (ανοσοδιατροφή).
    Οι ασθένειες τις οποίες καταπολεμουν τα φραγκόσυκα είναι :
    1.Ήταν και παραμένει ένα σπουδαίο Αντιφλεγμονώδες.
    2.Για την θεραπεία της υπερλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας.
    3.Κατά του σακχαρώδους διαβήτη.
    4.Κατά της υπερτροφίας του προστάτου
    5.Κατά της χοληστερόλης
    6.Κατά της φλεβίτιδας
    7.Κατά πνευμονικών παθήσεων
    8.Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (στήθους, προστάτου, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών συστατικών που περιέχουν
    9.Δυναμωτικό στο ανοσοποιητικό σύστημα
    Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως :
    1.Διουρητικά, αντιδιαρροϊακά, καθώς για καταπολέμηση της άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος!
    2.Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν. Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα.
    3.Στην μαγειρική τα φύλλα παράγουν δεκάδες φαγητά με κρέας και λαχανικά για τον άνθρωπο.
    4.Εκχυλίσματα φραγκόσυκου κατεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, καθώς και σε υγιή άτομα με ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που έτρωγαν βρασμένα φύλλα φραγκοσυκιάς, παρουσίαζαν μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, ενώ η ινσουλίνη τους γινόταν όλο και πιο αποτελεσματική.
    5.Το φυτό αυτό περιέχει σημαντικά επίπεδα διαλυτών ινών, όπως πηκτίνη.
    Οι ίνες που περιέχει πιστεύεται ότι ευθύνονται για την ικανότητα του κάκτου να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων. Τα βρασμένα φύλλα του κάκτου αυξάνουν την ικανότητα του να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το φραγκόσυκο αποτελεί παράγοντα για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου (μαστού, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος) λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν.
    Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
    ΕΝΕΡΓΕΙΑ 41.00 kcal
    ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 0.73 g
    ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 3.60 g
    ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΛΙΠΙΔΙΑ 0.51 g
    Πηγή 
    enallaktikidrasi.com