Το γαρίφαλο (μοσχοκάρφι) προέρχεται από τους ξηρούς οφθαλμούς τουγαριφαλόδενδρου. Το μήκος του φτάνει τα 2 εκατοστάκαι περιέχει ισχυρό αιθέριο έλαιο σε ποσοστό περίπου 25%. Το συναντάμε και με τις ονομασίες αγριομοσχοκάρφι ή καρδιόφυλλος. Το γαρίφαλο είναι το μπαχαρικό με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Το αιθέριο έλαιό του, γνωστό ως γαριφαλέλαιο, χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική, στον καθαρισμό των μικροσκοπίων, στην αρωματοποιία και στην παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων για τον καθαρισμό του στόματος.
Σταματάει τον πονόδοντο και τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων. Είναι χωνευτικό, αφροδισιακό, σπασμολυτικό και ανασταλτικό της ναυτίας, πολύ καλό απολυμαντικό, αναλγητικό και αντισηπτικό. Μάλιστα, στις αρχές του αιώνα το χρησιμοποιούσαν χειρουργοί και μαιευτήρες για να αποστειρώνουν τα χέρια τους.
Η γεύση του γαρίφαλου είναι δυνατή και χαρακτηριστικά καυστική και το άρωμά του ευχάριστο και επίσης καυστικό. Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Ανατολής και στους μεσογειακούς λαούς και την Ελλάδα για τον αρωματισμό κρεάτων, στη ζαχαροπλαστική, στην αρτοποιία, στην ποτοποιία και για τον αρωματισμό των λικέρ. Είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη, επειδή είναι πολύ δυνατό.
Πηγή:heracles.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου