Το βακτηριακό κάψιμο προκαλεί ζημιές με οικονομική σημασία στις αχλαδιές. Η ποικιλία Κρυστάλλι, σύμφωνα με τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου, είναι αρκετά ανθεκτική, ενώ η ποικιλία Κοντούλα είναι πολύ ευαίσθητη
Η ασθένεια ευνοείται από τον ζεστό και υγρό καιρό κατά την άνθιση, ενώ το βακτήριο μεταφέρεται κυρίως με τον άνεμο, τα έντομα και τα εργαλεία.
Οι ειδικοί συστήνουν στους καλλιεργητές αμυγδαλιάς, προληπτικούς ψεκασμούς κατά την ανθοφορία, εφόσον βέβαια επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας. Αντίστοιχα, πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος στα δέντρα, μετά την καρπόδεση, ώστε τα ύποπτα τμήματα με συμπτώματα σε φύλλα, νεαρούς βλαστούς και καρπούς (σαν αν είναι «καμένα» από φωτιά) να αφαιρούνται μαζί με υγιές τμήμα 20-25 εκ. με ξηρό καιρό και να καταστρέφονται άμεσα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το βακτήριο μεταδίδεται με τα εργαλεία αφαίρεσης, γι’ αυτό πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά με οινόπνευμα του εμπορίου.
Πηγή: http://www.agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου