.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ρίγανη: Το Iσχυρό Aντιοξειδωτικό που Πίνεται ως Παγωμένο Τσάι με Λεμόνι

Ρίγανη: Το Iσχυρό Aντιοξειδωτικό που Πίνεται ως Παγωμένο Τσάι με Λεμόνι

Έχετε ποτέ δοκιμάσει παγωμένο τσάι με ρίγανη και λεμόνι;
Προφανώς όχι, όπως κι εγώ, μέχρι πριν από λίγες ημέρες που μου προσφέρθηκε ως δροσιστικό στη Μονή Απεζανών κι από τότε λάτρεψα αυτό το μοναδικό ρόφημα.
Όταν μάλιστα αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες για τις ιδιότητες του βασικού συστατικού του, δηλαδή της ρίγανης, αποφάσισα πως στο εξής θα είναι κομμάτι στο διατροφικό μου πρόγραμμα καθότι η ρίγανη αποδεδειγμένα διαθέτει 42 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα, 30 φορές μεγαλύτερη από τις πατάτες, 12 φορές μεγαλύτερη από τα πορτοκάλια και 4 φορές μεγαλύτερη από τα βατόμουρα.
Όσο για το λεμόνι, δεν χρειάζεται να σας πως ότι συμβάλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH στον οργανισμό μας, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και σε φλαβονοειδή, που λειτουργούν ενάντια στη γρίπη και το κρύωμα ενώ λειτουργεί ευεργετικά στο συκώτι και το έντερο.

Πώς να φτιάξετε τσάι με ρίγανη και λεμόνι

Καταρχήν χρειάζεστε περίπου 700 ml νερού, δύο κλαριά φρέσκιας ρίγανης, ένα ή δύο λεμόνια, ανάλογα με το πόσο ξινό σας αρέσει, κι επίσης λίγες κουταλιές καστανή ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό, όπως το μέλι.
Θα βράσετε το νερό μέχρι το στάδιο λίγο πριν τον κοχλασμό του. Στη συνέχεια θα το αποσύρετε από την κουζίνα και θα ρίξετε μέσα τη ρίγανη αφήνοντας την για περίπου 10 λεπτά να δώσει ένα κιτρινωπό χρώμα στο νερό. Αφού κρυώσει λίγο ακόμα θα ρίξετε μέσα το χυμό από το λεμόνι, κι αν το λεμόνι σας δεν είναι κερωμένο τότε και τη μισή λεμονόκουπα, την οποία όμως δεν θα αφήσετε πάνω από πέντε λεπτά για να μη γίνει πικρό το τσάι.
Παράλληλα θα προσθέσετε το γλυκαντικό σας, ζάχαρη ή ότι άλλο είναι αυτό. Για τα 700 ml νερού, 4-5 κουταλάκια καστανής ζάχαρης είναι αρκετά, αν το θέλετε πιο γλυκό δοκιμάστε το και προσθέστε επιπλέον. Μετά τοποθετείστε σε γυάλινο μπουκάλι ή άλλο δοχείο, όχι πλαστικό, και αφήστε το στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Ρίγανη: Το Iσχυρό Aντιοξειδωτικό που Πίνεται ως Παγωμένο Τσάι με Λεμόνι

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρίγανη

Το όνομα της, Ορίγανον,προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» όπου γάνος είναι η λαμπρότητα, συνεπώς είναι το φυτό που λαμπρύνει το βουνό.Στην Αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας γι αυτό τα γαμήλια στεφάνια έφεραν και κλαδιά ρίγανης.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως αν ένα τραυματισμένο από βέλος κυνηγού κατσίκι έτρωγε ρίγανη, η πληγή του έκλεινε. Η ρίγανη είναι ένα εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό, μπορούμε να το πούμε και φυσικό αντιβιοτικό, με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει δυο ισχυρές ουσίες, την καρβακρόλη και την θυμόλη που έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως η ρίγανη περιέχει αρκετά μεγάλες ποσότητες σιδήρου και βιταμίνης C. Μάλιστα είναι από τα βότανα που περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C.
Κυρίως χρησιμοποιείτε για την θεραπεία ενοχλήσεων του γαστρεντερικού συστήματος (στομάχι, έντερο, συκώτι, χολή), όπως επίσης σε αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα ελευθερώνει από τους σπασμούς και τον λόξιγκα ενώ έχει αντιαιμορραγικές ικανότητες και αυξάνει την ούρηση και την εφίδρωση.
Εξάλλου είναι από τα φυτά εκείνα που απωθούν εχθρούς και ασθένειες προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και τα διπλανά φυτά ενώ λέγεται πως λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.
Όπως τονίσθηκε παραπάνω η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με το μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, είναι επίσης πλούσια σε ανόργανα συστατικά, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνη Α. Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και β-καροτίνης.
Έχει αντιβιοτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της, γι’ αυτό την κατατάσσουμε στα αντιοξειδωτικά φυτά. Είναι κατάλληλη για ουλίτιδα πονόδοντο και φλεγμονές του λαιμού με στοματικές πλύσεις και γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα.
Ακόμα δρα ενάντια στη δύσπνοια και τη φυματίωση των πνευμόνων, σε γυναικολογικές ασθένειες π.χ σαν εμμηναγωγό στα επώδυνα έμμηνα ή στην εμμηνόπαυση. Επίσης χρησιμοποιείται κατά των ρευματικών πόνων των μυών και των αρθρώσεων, λειτουργεί σαν ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα, κατά του πονοκεφάλου και της ευκοιλιότητας. Είναι διουρητικό μέσο στις ασθένειες των νεφρών, ρευματικές παραμορφώσεις των αρθρώσεων και ποδάγρα. Βοηθά στην επούλωση και αποστείρωση πληγών και αμυχών που πυορροούν.
Οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα. Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης μπορούμε να τοποθετήσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ρίγανης ή ριγανέλαιου σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι και να το βάλουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης.
Το αφέψημα της ρίγανης μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και ως λοσιόν καθαρισμού, μιας και είναι άριστο στο να απομακρύνει ρύπους και υπολείμματα από το δέρμα.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου