Μεγάλα περιθώρια διείσδυσης για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις επιχειρήσεις που το προωθούν υπάρχουν στην αγορά της Βραζιλίας, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου ΟΕΥ του γενικού προξενείου της Ελλάδος στον Άγιο Παύλο Βραζιλίας. Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, οι Βραζιλιάνοι καταναλωτές εμφανίζονται συνειδητοποιημένοι για τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση του ελαιολάδου.
Με διαρκώς αυξανόμενο αστικό πληθυσμό και μια μεσαία τάξη της οποίας το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για τρόφιμα αυξάνει σταθερά στη Βραζιλία, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για την εξαγωγή ειδών στα οποία δε διαθέτει αυτάρκεια, αναφέρεται στην έκθεση.
Το ελαιόλαδο και οι ελιές αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Βραζιλία έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο για τα συγκεκριμένα είδη. Το μερίδιο της Ελλάδας στις εισαγωγές αυτές είναι πολύ χαμηλό, με την αγορά να κυριαρχείται από ελαιόλαδα Πορτογαλίας και ελιές Αργεντινής.
Η είσοδος στη βραζιλιανή αγορά δεν είναι εύκολη, αφενός λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, και αφετέρου δεδομένων των αυστηρών εισαγωγικών διατυπώσεων και προδιαγραφών συμμόρφωσης των προϊόντων με τα βραζιλιανά πρότυπα.
Ωστόσο, πρόκειται για μια αγορά που προφανώς δεν μπορεί να αγνοηθεί, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας να έχουν συλλογικές εξαγωγικές προσπάθειες, για την επίτευξη του κρίσιμου μεγέθους, που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη κάλυψη, ανταγωνιστικές τιμές, σταθερή προσφορά και επιμερισμό του κόστους προώθησης και διαχείρισης της εξαγωγικής προσπάθειας.
Η αγορά του ελαιολάδου στη Βραζιλία
Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων στη Βραζιλία δεν ξεπερνά τα 5.000 στρέμματα και συγκεντρώνεται στις πολιτείες Rio Grande do Sul, São Paulo και Minas Gerais. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, καλλιεργούνται τουλάχιστον οι ισπανικές ποικιλίες Picual, Arbosana και Arbequina, η ιταλική Coratina και η ελληνική Κορωνέικη.
Η κρατική Empresa de Pesquisa Agropecuaria de Minas Gerais (Epamig, www.epamig.br) καλλιεργεί στην πολιτεία Minas Gerais όλες τις ποικιλίες που ευδοκιμούν στη Βραζιλία και παράλληλα αναπτύσσει νέες δικές της. Παρουσίασε τελικό προϊόν για πρώτη φορά το 2010, μετά από σχεδόν 30 χρόνια έρευνας για την προσαρμογή του ελαιόδεντρου στο τοπικό κλίμα.
Αν και η παραγωγή της είναι ακόμα μικρή, φαίνεται ότι κινείται δυναμικά για τη διάδοση της καλλιέργειας, με την παραγωγή 30.000 δενδρυλλίων ελιάς κατ’ έτος με τα οποία προμηθεύει περίπου 60 παραγωγούς στις νοτιοανατολικές πολιτείες της χώρας. Άλλη προσπάθεια ανάπτυξης της καλλιέργειας γίνεται στην πολιτεία Rio Grande do Sul, με τους παραγωγούς οργανωμένους στο Σύνδεσμο Ελαιοπαραγωγών ARGOS (www.argos.org.br).
Αλέξανδρος Μπίκας
mpikas@paseges.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου