.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ανοιξε το σύστημα για τις αιτήσεις Νέων Γεωργών


Γιουρουκέλη Μαρία|  agronews.gr
Από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου άνοιξε το σύστημα προκειμένου οι υποψήφιοι να καταθέσουν το σχετικό φάκελο για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών. Με το πλεονέκτηµα ότι δεν υπάρχουν πλέον µακροχρόνιες υποχρεώσεις, καθώς κάθε νέος αγρότης έχει τη δυνατότητα να αποδεσµευτεί µέσα σε 3 ή 4 χρόνια, οι ενδιαφερόμενοι νέοι αγρότες έχουν περιθώριο ένα µήνα για την υποβολή των αιτήσεών τους. Σημειωτέον ότι η κατάθεση του φυσικού φακέλου γίνεται από 1 μέχρι 7 Δεκεμβρίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι του μέτρου πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης.Οι εν δυνάμει δικαιούχοι του μέτρου πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης.
Ένα πρόγραµµα, που ανοίγει το δρόµο σε νέους και νεοεισερχόµενους µέχρι και 41 ετών, να ασχοληθούν µε τη γεωργία και να στήσουν την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Στην πρόσκληση, που δηµοσιεύτηκε, αναµένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί, σηµαντικά λιγότεροι από τα 21.000 περίπου άτοµα που εντάχθηκαν σε ολόκληρη την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο, αλλά µε υψηλότερη ενίσχυση (από 17.000 ως και 22.000 ευρώ) σε σχέση µε τον µέσο όρο ενίσχυσης στα 15.000 µε 16.000 ευρώ του περασµένου προγράµµατος.
Στόχος των αρµοδίων είναι µέσα στον Ιανουάριο να έχουν τελειώσει µε την επεξεργασία των φακέλων υποψηφιότητας -µε την προϋπόθεση ότι µελετητές και αγρότες δεν θα ζητήσουν παράταση στην προθεσµία υποβολής των αιτήσεων- ώστε να ξεκινήσουν και οι πληρωµές των δικαιούχων. Μάλιστα, από τις διαχειριστικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέµα επάρκειας χρηµάτων, όπως παλιότερα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα µόλις βγουν οι εγκρίσεις να αρχίσει κατευθείαν και η πίστωση των λογαριασµών των νέων αγροτών.
Στις αλλαγές που φέρνει το νέο πρόγραµµα υπογραµµίζονται η αύξηση της µέσης ενίσχυσης ανά δικαιούχο, η δυνατότητα για πρώτη φορά συµµετοχής νοµικών προσώπων και η εκχώρησή του στις Περιφέρειες. Σηµειωτέον ότι -από δω και στο εξής- το µέγεθος της εκµετάλλευσης θα στηρίζεται στο τζίρο της επιχείρησης και όχι στο µέγεθος της εργασίας (ΜΑΑΕ).
Σε κάθε περίπτωση, να σηµειωθεί ότι το µέτρο αυτή τη φορά φαίνεται ότι το διακρίνει λιγότερη γραφειοκρατία και δεσµεύσεις, γεγονός που κάνει και τις εγκρίσεις πιο γρήγορες και πιο αξιόπιστες. Οι ηλεκτρονικές µηχανογραφικές εφαρµογές διευκολύνουν την ταχεία υποβολή, αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και πληρωµή των δικαιούχων, ενώ απλοποιείται και ο προσδιορισµός και η τεκµηρίωση του χρόνου πρώτης εγκατάστασης, µε την αίτηση και εγγραφή των υποψηφίων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων ως «νεοεισερχόµενοι» στον αγροτικό τοµέα επαγγελµατίες αγρότες, αντί της υποβολής πληθώρας λοιπών δικαιολογητικών.

Υπογράφει γεωπόνος
Επιπλέον, σύµφωνα µε την πρόσκληση, το επιχειρηµατικό σχέδιο συντάσσεται από σύµβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας ο οποίος αναλαµβάνει πέραν της υποχρέωσης εκπόνησης του επιχειρηµατικού σχεδίου και την υποχρέωση τεχνικής στήριξης του υποψηφίου µέχρι την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου (υποβολή αιτηµάτων τροποποίησης επιχειρηµατικού σχεδίου, αιτηµάτων πληρωµής, κλπ).
Ενίσχυση 241 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 12.000 νέων αγροτών
Να σημειωθεί τι η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.
Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη.

Α/Α
ΚΡΙΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ
ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (€)
1.
Προσανατολισμός παραγωγής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση
Φυτική
17.000
Μικτή
17.000
Κτηνοτροφική
19.500
2.
Προσαύξηση στα ανωτέρω ποσά ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης
Ορεινή
2.500
Μειονεκτική
2.500
Μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι και 3.000 κατοίκους
2.500
Λοιπές περιοχές
0
Ύψος στήριξης που μπορεί να χορηγηθεί – Σύνολο
Μέγιστο
22.000
Ελάχιστο
17.000



Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:
Άρθρο 5

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Υποψηφίων

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α1) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα:

i) Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους.

ii) Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής του υπομέτρου 6.1.

α2) Οι υποψήφιοι δικαιούχοι Νομικά πρόσωπα:

i) Έχουν ως αρχηγό - νόμιμο εκπρόσωπο τους νέο γεωργό που πληροί της προϋποθέσεις του σημείου (α1).

ii) Έχουν ως αρχηγό - νόμιμο εκπρόσωπο νέο γεωργό, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των παραγράφων (ε) και (ζ) του άρθρου 3 της παρούσας, ο οποίος μετέχει στο κεφάλαιο του νομικού προσώπου σε ποσοστό τουλάχιστον 51%.

iii) Έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας του αρχηγού - νόμιμου εκπροσώπου τους και εντός της ίδιας Περιφέρειας.

iv) Έχουν ως κύρια δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα (Ομάδα ΚΑΔ 01 εκτός των ΚΑΔ 01.6 και ΚΑΔ 01.7) στη γεωργική παραγωγή. Δραστηριότητες στην αλιεία δεν λαμβάνονται υπόψη.

β) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά, σύμφωνα με την παράγραφο (ζ) του άρθρου 3 της παρούσας, κατά το δωδεκάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

γ) Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Στήριξης κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.1.

δ) Είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα για τα φυσικά πρόσωπα ή ως κάτοχοι για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, οι αρχηγοί/διαχειριστές αυτών πρέπει να έχουν οριστεί ως νόμιμοι εκπρόσωποι αυτών.

ε) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δεν πρέπει να έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

στ) Να εκπληρώνουν την ιδιότητα του «ενεργού» αγρότη εντός 18 μηνών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

ζ) Οι νέοι γεωργοί αρχηγοί των γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω του υπομέτρου 1.1 του ΠΑΑ 2014 - 2020 εντός 36 μηνών από  την ημερομηνία λήψης της απόφασης έγκρισης τους.

η) Υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία (3) έτη και μέγιστη τα τέσσερα (4) έτη με δεσμευτικούς ποιοτικούς ή/και ποσοτικούς στόχους και χρονικές προθεσμίες, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 9, για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους και αναλαμβάνουν τις σχετικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, όπως αναλυτικότερα προσδιορίζονται στο άρθρο 10, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης ή συμπλήρωσης επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτείται.

θ) Εμπίπτουν στον ορισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ).

ι) Δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες μη επιλέξιμων υποψηφίων, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.

Άρθρο 7

Μη επιλέξιμοι υποψήφιοι

Δεν είναι επιλέξιμοι ως υποψήφιοι για ένταξη στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών και δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι στήριξης οι κάτωθι:

1. Οι αρχηγοί εκμετάλλευσης φυσικού ή νομικού προσώπου οι οποίοι:

1.1. Έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών που προηγούνται της πρώτης εγκατάστασης. Ο έλεγχος συνίσταται στη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ, ΟΓΑ κ.λπ.).

1.2. Έχουν εξωγεωργική απασχόληση, μόνιμη εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη. Δεν λογίζεται ως εξωγεωργική μη εξαρτημένη απασχόληση η άσκηση διοίκησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε νομικό πρόσωπο με κύρια δραστηριότητα τη γεωργική (Ομάδα ΚΑΔ 01, εκτός των ΚΑΔ 01.6 και ΚΑΔ 01.7).

1.3. Είναι δικαιούχοι των υπομέτρων 6.2 «εκκίνηση για μη γεωργικές δραστηριότητες» και 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014 - 2020.

1.4. Έχουν υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχοι μέτρων «νέων γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013 ή του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006.

1.5. Έχουν σύζυγο που είναι είτε επαγγελματίας αγρότης εγγεγραμμένος στο ΜΑΑΕ ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελματίας αγρότης από το ΜΑΑΕ, εξαιρουμένων των συζύγων των επαγγελματιών αγροτών στο τομέα της αλιείας.

1.6. Είναι σπουδάστριες- σπουδαστές ή φοιτήτριες- φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

1.7. Λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% και κρίνονται από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως μη ικανοί προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα).

1.8. Είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού. Οι συντάξεις αναπηρίας κρίνονται ανά περίπτωση.

1.9. Εκτίουν ποινές φυλάκισης.

2. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να οριστούν ως νεοεισερχόμενοι στον γεωργικό τομέα επαγγελματίες αγρότες στο ΜΑΑΕ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν κάθε φορά.

3. Όσοι δεν συγκεντρώνουν την ελάχιστη συνολική βαθμολογία όσον αφορά τα βαθμολογικά κριτήρια του υπομέτρου 6.1 που αποφασίζεται από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ 2014-2020.

4. Τα υπό σύσταση νομικά πρόσωπα.

5. Ομάδες ή οργανώσεις παραγωγών ή άλλο κοινό εταιρικό σχήμα (και νόμιμος εκπρόσωπος ή κύριος εταίρος αυτών) που χρηματοδοτούνται από άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014 - 2020 για κοινό επιχειρηματικό σχέδιο.

6. Όσοι δεν αποδέχονται τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων με τα επίσημα στοιχεία του Κράτους και λοιπών Δημόσιων Υπηρεσιών, ιδιαιτέρως δε με τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου και των λοιπών μητρώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του TAXIS, των ασφαλιστικών οργανισμών, του Εθνικού Δημοτολογίου, του Εθνικού Κτηματολογίου, των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

7. Όσοι δηλώνουν στην αίτηση στήριξης – φάκελο υποψηφιότητας ψευδή ή αναληθή στοιχεία.

8. Όσοι δεν υποβάλλουν εγγράφως ή/και ηλεκτρονικά μαζί με την αίτηση στήριξης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός των απαιτούμενων χρονικών προθεσμιών σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη του υπομέτρου.

Άρθρο 11

Οικονομική Στήριξη

1. Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάσταση των νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κατ' αποκοπή ποσού στήριξης μετά έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.

2. Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α' δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων.

3. Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη.

4. Το ποσό στήριξης κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ως εξής:

4.1. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν φυτική ή και μικτή παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 17.000 ευρώ και αυξάνεται στα 19.500 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

4.2. Για γεωργικές εκμεταλλεύσεις που στην μελλοντική κατάσταση έχουν κτηνοτροφική παραγωγική κατεύθυνση το ποσό στήριξης είναι 19.500 ευρώ ή 22.000 ευρώ εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά μέχρι και 3.000 κατοίκους πληθυσμό) ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.

Ο βορδιγάλειος πολτός και η χρησιμότητά του


Αφιερώματα
Η χρήση του ξεκίνησε στο Μπορντό της Γαλλίας περί το 1880 και ήταν το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της αμπελουργίας και της γεωργίας γενικότερα. Με τον όρο "πραγματικό μυκητοκτόνο" εννοούμε ότι υπήρξε το πρώτο χημικό σκεύασμα του οποίου η δράση κατά των μυκήτων που στόχευε (κυρίως κατά του περονόσπορου) ήταν αδιαμφισβήτητη.
Ο βορδιγάλειος πολτός ή γαλαζόπετρα με ασβέστη, είναι ένα χαλκούχο φάρμακο μυκητοτοξικό, που το χρησιμοποιούμε προληπτικά, για να εμποδίσουμε την προσβολή των φυτών από τους μύκητες, αλλά και για να καταπολεμήσουμε διάφορες ασθένειες, που οφείλονται σε αυτούς, ή σε βακτηρίδια.
Δεν εχει διασυστηματική δράση, αυτο σημαινει οτι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο και ειναι απο τα ελαχιστα μηκυτοκτονα με την ιδιοτητα αυτη.
Χρησιμοποιειται στην Βιολογικη Γεωργια οταν χρησιμοποιειται σε συγκεκριμενη δοσολογια, υπερβαση της δοσολογιας σκοτωνει και τους ωφελιμους οργανισμους του εδαφους και σταματα την χουμοποιηση της οργανικης ουσιας, με αποτελεσμα τα φυτα να μην διατρεφονται σωστα.
Ειναι απο τα πιο αποτελεσματικα για καταπολεμηση μυκητων της ριζας και φυλλων, με διαφυλλικο ψεκασμο και σε καταλληλη δοσολογια σκοτωνει και τα επιβλαβη εντομα, χρησιμοποιειται ευρεως σε μικρα σποροφυτα λαχανικων.
Η Θειοχαλκινη θεωρειται πιο αποτελεσματικη αφου περιεχει Θειο (Θειαφι)+Χαλκο(Γαλαζοπετρα).
ΘΕΙΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ(ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ) κρυσταλικός/Kgr
Ο Θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού (Cu). Πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού που φέρεται με το χημικό τύπο CuSO4. Χαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, (CuSO4.5Η2Ο) που είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.
Υλικά
Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού εκτός του νερού είναι οθειικός χαλκός και το υδροξείδιο του ασβεστίου τα οποία μπορούμε εύκολα να τα προμηθευτούμε από το εμπόριο.
Ο θειικός χαλκός υπάρχει στο εμπόριο υπό τις εξής μορφές:
  • Γαλαζόπετρα - CuSO4.5H2O: Καθαρός θειικός χαλκός υπό την μορφή μπλε κρυστάλλου με περιεκτικότητα σε νερό 36%.
  • Θειικός χαλκός σε σκόνη - CuSO4: Καθαρός θειικός χαλκός υπό την μορφή λευκής σκόνης. Η μορφή αυτή του χαλκού προέρχεται από θερμική κατεργασία γαλαζόπετρας στους 200oC με αποτέλεσμα να απομακρύνονται τα 5 μόρια του νερού και να χάνει ο θειικός χαλκός την κρυσταλλική του δομή.
  • Βιτριόλι του Σάλτσμπουργκ: Θεικός χαλκός κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής λόγω της περιεκτικότητάς του σε θειικό σίδηρο. Ανάλογα με την περιεκτικότητα σε σίδηρο υπάρχουν 3 τύποι του συγκεκριμένου προϊόντος.
  • Βιτριόλι της Κύπρου: Θεικός χαλκός κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής λόγω της περιεκτικότητάς του σε θειικό ψευδάργυρο.

Το υδροξείδιο του ασβεστίου - Ca(OH)2 επίσης μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα στο εμπόριο υπό τη μορφή λευκής σκόνης και ως πολτό με την ονομασία σβησμένη άσβεστος. Και οι δύο αυτές μορφές (σκόνη ή πολτός) παρασκευάζονται από το οξείδιο του ασβεστίου - CaO (άσβηστη άσβεστος) με ελεγχόμενη προσθήκη νερού. Ο πολτός (ή σβησμένη άσβεστος ή υγρός ασβέστης), που είναι και η πιο εμπορική μορφή σβησμένης ασβέστου στην Ελλάδα, παρασκευάζεται με ελεγχόμενη προσθήκη νερού έως κορρεσμού και μπορούμε να τον προμηθευτούμε από όλες τις μάντρες οικοδομικών υλικών.
Θα πρέπει να προσέξουμε η σβησμένη άσβεστος να είναι καλής ποιότητας, φρέσκια χωρίς ίχνος δημιουργίας ανθρακικού ασβεστίου (πέτρα) λόγω έκθεσης στον αέρα. Εάν έχουμε αμφιβολία για την ποιότητα της σβησμένης ασβέστου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άσβηστη ή άνυδρη άσβεστο την οποία θα πρέπει πρώτα να σβέσουμε εμείς. Η διαδικασία της σβέσης της ασβέστου είναι πολύ απλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι πρόκειτε για μία εξώθερμη αντίδραση και συνοδεύεται από ισχυρό κοχλασμό, έκλυση θερμότητας και παραγωγή υδρατμών. Για την σβέση της ασβέστου χρειάζεται περίπου ποσότητα νερού που να έχει 3 φορές το βάρος της άσβηστης ασβέστου αν και για την παραγωγή του βορδιγάλειου πολτού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η συγκεκριμένη ποσότητα διότι θα προχωρήσουμε στην συνέχεια στον κορεσμό του διαλύματος σε νερό και στην παραγωγή γαλακτώματος ασβέστου. Θα πρέπει όμως να έχουμε εξασφαλίσει ικανοποιητικό δοχείο που να αντέχει την θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί (τα απλά πλαστικά δοχεία είναι ακατάλληλα) και ο όγκος του να μας εξασφαλίζει την αποφυγή πιτσιλισμάτων στις γύρω επιφάνειες λόγω του έντονου κοχλασμού.
Αντίδραση σβέσης της άσβηστης ή άνυδρης ασβέστου:

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Στη γεωργία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και βακτηριοκτόνο
Στις διάφορες καλλιέργειες ως λίπασμα, ενισχυτικό του εδάφους π.χ. του σίτου προ της σποράς και στο ραντισμό των οπωροφόρων δένδρων και ιδιαίτερα στην αμπελουργία.
Στη παραγωγή διαφόρων φυτοφαρμάκων.
Στη βαφή υφασμάτων.
Ως συντηρητικό ξυλείας σε ειδικές βαφές, π.χ. εμποτισμό τηλεγραφικών στύλων, ξύλινων πέδιλων στήριξης σιδηροδρομικών γραμμών.
Ως συντηρητικό δέρματος.
Ως ηλεκτρολύτης ηλεκτρικών στοιχείων.
Λόγω της εύκολης αποσύνθεσής του σε ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται επίσης στη γαλβανοπλαστική και ηλεκτρομεταλλουργία.
Στη φαρμακευτική, ως τοπικό αντισηπτικό, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
Σε πρώτες βοήθειες παρέχεται ως εμετικό - αντίδοτο σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων.
Σε απολυμάνσεις ευρύτερων χώρων, στρατοπέδων, νοσοκομείων, πλοίων κ.λπ.
Στην αναλυτική χημεία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων χημικών ενώσεων του χαλκού.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΡΔΙΓΑΛΙΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Ο βορδιγάλιος πολτός παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών: Διαλύουμε 1.5 έως 2.5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός. Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένη ασβέστη (ασβεστόπετρα) με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου. Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Χρησιμοποιόντας ένα πεχαμετρικό χαρτί αν θέλουμε βλέπουμε πότε το ΡΗ του διαλύματος της γαλαζόπετρας απο όξινο ΡΗ<7 θα γίνει ουδέτερο ΡΗ=7 οπότε σαυτό το σημείο σταματάμε. Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια του αμπελιού.
Ο βορδιγάλιος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά.

Παραδοσιακή μέθοδο

Για την παρασκευή 100 λίτρων βορδιγάλειου πολτού θα πρέπει να διαθέτουμε δύο δοχεία πλαστικά, πήλινα ή ξύλινα. Τα μεταλλικά δοχεία δεν είναι κατάλληλα διότι ο θειικός χαλκός τα διαβρώνει. Η χωρητικότητα του ενός δοχείου πρέπει να είναι 55-60 λίτρα ενώ η χωρητικότητα του δεύτερου δοχείου θα πρέπει να είναι 110 λίτρα. Για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού ακολουθούμε τα εξής βήματα:
Προ-διάλυση θειικού χαλκού
Στο μικρό δοχείο διαλύουμε πολύ καλά την ποσότητα Υ του θειικού χαλκού σε 40-45 λίτρα νερού. Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί γαλαζόπετρα, την θρυματίζουμε όσο μπορούμε και εν συνεχεία την βάζουμε μέσα σε λινάτσα την οποία κρεμάμε στην επιφάνεια του νερού ώστε το νερό να μπορεί να κυκλοφορεί στο εσωτερικό της. Με συνεχή ανάδευση ο χαλκός διαλύεται και στο εσωτερικό της λινάτσας μένουν συσσωματώματα τα οποία δεν διαλύθηκαν. Μια καλή πρακτική για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ποσότητα θειικού χαλκού στην περίπτωση χρήσης γαλαζόπετρας είναι το ζύγισμα της γαλαζόπετρας πριν και μετά την διάλυση.
Προ-διάλυση σβησμένης ασβέστου
Στο μεγάλο δοχείο διαλύουμε την ποσότητα Ζ της σβησμένης ασβέστου σε 40-45 λίτρα νερού ώστε να παραχθεί ένα ομογενές εναιώρημα γαλακτώδους χρώματος το οποίο ονομάζεται γάλα ή γαλάκτωμα ασβέστου. Το παραγόμενο εναιώρημα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας εάν χρησιμοποιηθεί νερό άριστης ποιότητας όπως είναι το βρόχινο.
Ανάμιξη των δύο μιγμάτων
Προσθέτουμε το διάλυμα του θειικού χαλκού σιγά-σιγά και με συνεχή ανάδευση στο γαλάκτωμα ασβέστου. Για την ανάδευση χρησιμοποιούμε έναν ξύλινο στύλο.
Ολοκλήρωση διαλύματος
Προσθέτουμε σαπούνι 100-200γρ ή άλλη διαβρεκτική ουσία ώστε να βελτιώσουμε την διαβρεκτικότητα του διαλύματος. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε 1000γρ ζάχαρης η οποία σταθεροποιεί το διάλυμα και βελτιώνει την προσκόλλησή του στην φυτική επιφάνεια. Σύμφωνα με τον P. Raja η προσθήκη της ζάχαρης σταθεροποιεί το διάλυμα και μας δίνει την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε εντός 5 ημερών από την ημέρα παρασκευής του αν και από τους περισσότερους συγγραφείς συνιστάται η χρήση του βορδιγάλειου πολτού αυστηρά κατά την ημέρα της παρασκευής του. Στο τέλος συμπληρώνουμε με νερό ώστε ο όγκος του τελικού διαλύματος βορδιγάλειου πολτού να είναι 100 λίτρα. Το τελικό προϊόν θα πρέπει να έχει ένα γαλανόλευκο ομοιόμορφο χρώμα.
Γέμισμα δοχείου ψεκαστήρα
Κατά το γέμισμα του ψεκαστικού δοχείου θα πρέπει το διάλυμα να περνάει από τουλπάνι (υφασμάτινη σίτα) προκειμένου να κατακρατώνται κομμάτια του θειικού χαλκού και της ασβέστου τα οποία δεν διαλύθηκαν κατά την παρασκευή του πολτού.
Τώρα όσον αφορά τις ποσότητες θειικού χαλκού (Υ) και σβησμένης ασβέστου (Ζ) που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του βορδιγάλειου πολτού, αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την καλλιέργεια, την ασθένεια και την εποχή. Στον πίνακα 1 αναφέρονται οι βασικές συγκεντρώσεις του βορδιγάλειου πολτού σε διάφορες περιπτώσεις.
Πίνακας 1:


ΑσθένειαΣυγκέντρωση βορδιγάλειου πολτούΕποχή
Αμπέλι - Περονόσπορος1,2-1,2-100Άνοιξη
Αμπέλι - Ασθένειες ξύλου1,2-1,2-100Λήθαργο
Πατάτα - Περονόσπορος1,2-1,2-100Άνοιξη - Φθινόπωρο
Ροδακινιά και Αμυγδαλιά - Εξώασκος0,5-0,5-100Λήθαργο
Μηλιά και Αχλαδιά - Βακτηριακό κάψιμο0,5-1-100Λήθαργο και Πράσινη κορυφή
Ελιά - Κυκλοκόνιο1,2-1,2-100Φθινόπωρο και Άνοιξη

Ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείτε για ψεκασμούς καλύψεως (βορδιγάλειος πολτός σε υγρή μορφή) ή για την επάλειψη μεγάλων τομών κλαδέματος και πληγών ή και του κορμού ως προληπτικό μέτρο (βορδιγάλειος πολτός σε μορφή πάστα
Αμπέλι
Στο αμπέλι η χρήση του βορδιγάλειου στοχεύει στην καταπολέμηση του περονόσπορου (Plasmopara viticola)αλλά και για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα και άλλες ασθένειες του ξύλου.
Για τους ανοιξιάτικους ψεκασμούς κατά του περονόσπορου συνιστάται η χρήση βορδιγάλειου πολτού 1,2-1,2-100. Η χρήση του θα πρέπει να ξεκινάει αφού οι νέοι βλαστοί αποκτήσουν μήκος τουλάχιστον 10cm διότι ο χαλκός επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη. Εφόσον η λήψη μέτρων κατά του περονόσπορου είναι απαραίτητη από πολύ νωρίς τότε συνιστάται αρχικά να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο κατάλληλο μή χαλκούχο σκεύασμα με έγκριση για το αμπέλι. Η προσθήκη σαπουνιού (100-200 γρ/100 λίτρα διαλύματος) ή άλλης διαβρεκτικής ουσίας στο μίγμα αυξάνει την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού.
Συνιστώνται οι εξής επεμβάσεις:
Μόλις οι βλαστοί ακοκτήσουν μήκος 10εκ. με 20 λίτρα/στρέμμα
Επανάληψη μετά από 10 ημέρες με 40 λίτρα/στρέμμα
Λίγο πριν την άνθηση με 60 λίτρα/στρέμμα
Λίγο μετά την γονιμοποίηση με 80 λίτρα/στρέμμα

Με τις παραπάνω επεμβάσεις και δεδομένης της σύνθεσης του βορδιγάλειου πολτού εξαντλούμε το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα. Εφόσον χρειαστεί άλλη επέμβαση κατά του περονόσπορου ή άλλης ασθένειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί άλλο μη χαλκούχο σκεύασμα.
Για την προστασία των πρέμνων από την ίσκα αλλά και άλλες ασθένειες του ξύλου συνιστάται ο ψεκασμός των φυτών αμέσως μετά το χειμερινό κλάδεμα με βορδιγάλειο πολτό 1,2-1,2-100. Κατά την επέμβαση αυτή θα πρέπει να λαμβάνουμε μέριμνα για την καλή κάλυψη όλου του ξύλου και ιδιαίτερα των τομών του κλαδέματος. Η επέμβαση αυτή γίνεται αμέσως μετά το κλάδεμα και όταν ακόμα το αμπέλι είναι σε λήθαργο. Επίσης ο ψεκασμός αυτός συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση για την απολύμανση των πληγών.
Πατάτα
Στην πατάτα χρησιμοποιούμε τον βορδιγάλειο πολτό σε αναλογία 1,2-1,2-100 για την προστασία των φυτών από τον  περονόσπορο (Phytophthora infestans. Οι ψεκασμοί αρχίζουν αφού τα φυτά αποκτήσουν ύψος 15 με 20cm εξαιτίας της επιβραδυντικής δράσης του χαλκού επί της βλάστησης και επαναλαμβάνονται ανά 10-15 περίπου ημέρες. Το πολύ 4 επεμβάσεις ανά καλλιεργητική περίοδο προκειμένου να μην υπαιρβούμε το όριο των 600γρ μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα ανά έτος. Για την παραπάνω σύνθεση βορδιγάλειου πολτού αυτό το όριο εξαντλείται εφόσον χρησιμοποιηθούν καθ' όλη τη καλλιεργητική περίοδο 200 λίτρα ανά στρέμμα.

Ροδακινιά και Αμυγδαλιά
Στην ροδακινιά και την αμυγδαλιά για την καταπολέμηση του εξώασκου συνιστάται η διεξαγωγή ενός και μόνο ψεκασμού κατά την ληθαργική περίοδο και πριν την έναρξη της διόγκωσης των οφθαλμών με βορδιγάλειο πολτό 0,5-0,5-100.

Μηλιά και Αχλαδιά
Για την καταπολέμηση του βακτηριακού καψίματος σε μηλιές και αχλαδιές συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό 0,5-1-100 αμέσως μετά την πτώση των φύλλων και επανάληψη στο στάδιο της πράσινης κορυφής.
Ο Χ.Γ. Παναγόπουλος συστήνει έναν ψεκασμό με βορδιγάλειο πολτό 3,5-3,5-100 στο στάδιο της πράσινης κορυφής αλλά πλέον η επέμβαση αυτή ξεπερνάει το ετήσιο όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα μεταλλικού χαλκού ανά στρέμμα και η οποία είναι 600γρ. Με την σύνθεση 3,5-3,5-100 το διάλυμα 100 λίτρων το οποίο είναι για περίπου 1 στρέμμα περιέχει 875γρ μεταλλικού χαλκού το οποίο υπερβαίνει το παραπάνω όριο. Έτσι ο ψεκασμός αυτός μπορεί να γίνει με βορδιγάλειο πολτό 2-2-100 και με την προϋπόθεση πως δεν θα γίνει άλλη επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα ή να γίνει με τον βορδιγάλειο 3,5-3,5-100 και με 60-65 λίτρα/στρέμμα στοχεύοντας κυρίως τα μολυσμένα δένδρα.
Ελιά
Στην ελιά έχει βρεθεί πως η χρήση του βορδιγάλειου πολτού και γενικά των χαλκούχων σκευασμάτων είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση του κυκλοκόνιου. Συνιστάται η διαξαγωγή ενός ψεκασμού με βορδιγάλειο πολτό 1,2-1,2-100 στις αρχές του φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και ένας δεύτερος στις αρχές της άνοιξης.

Σύγκριση με άλλα εμπορικά σκευάσματα
Πλέον στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε πολλά σκευάσματα βορδιγάλειου πολτού τα οποία τα διαλύουμε σε νερό και είναι έτοιμα για χρήση καθώς επίσης και άλλα χαλκούχα σκευάσματα. Στον παρακάτω πίνακα 2 αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του βορδιγάλειου πολτού σε σχέση με αυτά τα σκευάσματα.

Πίνακας 2: Σύγκριση του βορδιγάλειου πολτού με άλλα χαλκούχα σκευάσματα του εμπορίου
ΧαρακτηριστικόΧαλκούχα σκευάσματαΠαραδοσιακός βορδιγάλειος πολτός
Ευκολία αποθήκευσηςΠολύ εύκολη σε ξηρές συνθήκεςΔεν μπορεί να αποθηκευτεί
ΑποτελεσματικότηταΜικρότερη αποτελεσματικότητα και διάρκειαΜεγάλη αποτελεσματικότητα και διάρκεια
Επιπτώσεις στο περιβάλλονΕνεργό για μικρότερο χρόνοΕνεργό για μεγαλύτερο χρόνο
ΦυτοτοξικότηταΑσφαλές για τα περισσότερα φυτάΠολύ αλκαλικό με πολλά άλατα και φυτοτοξικό για πολλά φυτά
ΣυνδυαστικότηταΣυνδυάζεται με πολλά άλλα σκευάσματαΔεν συνδυάζεται με τα περισσότερα σκευάσματα
Ευκολία προετοιμασίαςΠολύ απλή διαδικασίαΠοιο δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί εμπειρία
Διαβρωτικές ιδιότητεςΛιγότερο διαβρωτικόΔιαβρωτικό υλικό


πηγη:.wikipedia.green support