Το σφάξιμο του γουρουνιού.
Όπως πάνε τα πράγματα θα επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Ιστορικά σε κάθε μεγάλη οικονομική κρίση η επαρχία είχε την πολυτέλεια της δυνατότητας καλύτερης επιβίωσης σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όσοι όμως ζουν στην επαρχία ή όσοι σκοπεύουν να επιστρέψουν στα χωριά τους και να ασχοληθούν με την γεωργία, θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτόν το νέο τρόπο ζωής. Ο νέος αγρότης της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου θα πρέπει εκτός απο τις κύριες καλλιέργιες (ελιές, σταφίδα, αμπέλι κ.α.), να έχει και το σοκήπι του, που έλεγαν οι παλιοί. Δηλαδή ένα μικρό χωραφάκι κοντά στο χωριό του που θα βάζει το περιβολάκι του και θα φροντίζει μερικά ζώα για το σπίτι του. Έτσι θα γλιτώσει τα έξοδα της λαϊκής και του κρεοπωλείου, μα πάνω απ' όλα θα ξέρει τί τρώει.
Η ζωή αυτή μπορεί να φαντάζει δύσκολη και κουραστική, αλλά πρέπει να ξέρουμε πως οι αιώνες πείρας είχαν διδάξει τους παλιούς να ζουν το κάθε τι και να το απολαμβάνουν, και στο τέλος να το γλεντάνε.
Για παράδειγμα σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μέσα από φωτογφραφίες πώς γίνεται το σφάξιμο του οικόσιτου γουρουνιού με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Για τους ευαίσθητους οι φωτογραφίες μπορεί να είναι λίγο σοκαριστικές, αλλά ο αγρότης είναι πρακτικός άνθρωπος και ξέρει πως η φύση των πραγμάτων είναι έτσι................................
Το χτύπημα στο κεφάλι πρέπει να είναι καίριο.
Αμέσως μέτα πρέπει να κοπεί ο καρίτζος για να φύγει το αίμα
Μεταφορά σε καθαρό μέρος για να γίνει το μάδημα. (Θέλει χέρια)
Το μάδημα ξεκινάει από το κεφάλι
Το ζεστό νερό πρέπει να πέφτει σιγά-σιγά προκειμένου με τα ειδικά χωνιά να αφαιρεθεί η επιφάνεια του δέρματος μαζί με τις τρίχες
Το ξύρισμα με σαπούνι χωριάτικο είναι απαραίτητο για να φύγουν τα υπολείμματα απο τρίχες κ.α.
Αμέσως μετά αφαιρείται το κεφάλι
Πριν το ξεκοίλιασμα σταυρώνουμε με το μαχαίρι το στήθος του σφαγίου για το καλό κρέας
Το ξεκοίλιασμα απαιτεί έμπειρο σφάχτη και πολλά βοηθητικά χέρια
Το δέσιμο της άκρης του εντέρου θέλει μεγάλη προσοχή
Υπομονή και χέρια θέλει το ξεντέριασμα και έναν που να ξέρει να διαβάζει τα σημάδια ( Αρχαιες Ελληνικές συνήθειες)
Υπομονή για την ασφαλή αφαίρεση των εντέρων
Αφαίρεση της χολής
Μετά το ξεχώρισμα οι γυναίκες θα αναλάβουν το πλύσιμο των εντέρων και οι άντρες τη μεταφορά του κρέατος
Καλό πλύσιμο του κρέατος
Κρέμασμα στο κελάρι για να στραγγίξει
Παραδοσιακό προστατευτικό απο τις μύγες
Δεν πετάμε τίποτε. Με τα χοντρά έντερα θα φτιάξουμε οματιά
Με τα λεπτά εντερα θα φτιάξουμε λουκάνικα
Το πλεμόνι πριν το φούσκωμα
Μετά το φούσκωμα
Σπάσιμο με τα χέρια για να γίνει ψιλά κομάτια που θα χρησιμοποιηθούν στο γέμισμα των εντέρων
Η καρδιά
Διαβάζοντας τα σημάδια της καρδιάς
Τα κάρβουνα πρέπει να είναι ήδη αναμμένα
Όπως πάνε τα πράγματα θα επιστρέψουμε σε πιο παραδοσιακούς τρόπους ζωής. Ιστορικά σε κάθε μεγάλη οικονομική κρίση η επαρχία είχε την πολυτέλεια της δυνατότητας καλύτερης επιβίωσης σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όσοι όμως ζουν στην επαρχία ή όσοι σκοπεύουν να επιστρέψουν στα χωριά τους και να ασχοληθούν με την γεωργία, θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτόν το νέο τρόπο ζωής. Ο νέος αγρότης της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου θα πρέπει εκτός απο τις κύριες καλλιέργιες (ελιές, σταφίδα, αμπέλι κ.α.), να έχει και το σοκήπι του, που έλεγαν οι παλιοί. Δηλαδή ένα μικρό χωραφάκι κοντά στο χωριό του που θα βάζει το περιβολάκι του και θα φροντίζει μερικά ζώα για το σπίτι του. Έτσι θα γλιτώσει τα έξοδα της λαϊκής και του κρεοπωλείου, μα πάνω απ' όλα θα ξέρει τί τρώει.
Η ζωή αυτή μπορεί να φαντάζει δύσκολη και κουραστική, αλλά πρέπει να ξέρουμε πως οι αιώνες πείρας είχαν διδάξει τους παλιούς να ζουν το κάθε τι και να το απολαμβάνουν, και στο τέλος να το γλεντάνε.
Για παράδειγμα σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μέσα από φωτογφραφίες πώς γίνεται το σφάξιμο του οικόσιτου γουρουνιού με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Για τους ευαίσθητους οι φωτογραφίες μπορεί να είναι λίγο σοκαριστικές, αλλά ο αγρότης είναι πρακτικός άνθρωπος και ξέρει πως η φύση των πραγμάτων είναι έτσι................................
Το χτύπημα στο κεφάλι πρέπει να είναι καίριο.
Αμέσως μέτα πρέπει να κοπεί ο καρίτζος για να φύγει το αίμα
Μεταφορά σε καθαρό μέρος για να γίνει το μάδημα. (Θέλει χέρια)
Το μάδημα ξεκινάει από το κεφάλι
Το ζεστό νερό πρέπει να πέφτει σιγά-σιγά προκειμένου με τα ειδικά χωνιά να αφαιρεθεί η επιφάνεια του δέρματος μαζί με τις τρίχες
Το ξύρισμα με σαπούνι χωριάτικο είναι απαραίτητο για να φύγουν τα υπολείμματα απο τρίχες κ.α.
Αμέσως μετά αφαιρείται το κεφάλι
Πριν το ξεκοίλιασμα σταυρώνουμε με το μαχαίρι το στήθος του σφαγίου για το καλό κρέας
Το ξεκοίλιασμα απαιτεί έμπειρο σφάχτη και πολλά βοηθητικά χέρια
Το δέσιμο της άκρης του εντέρου θέλει μεγάλη προσοχή
Υπομονή και χέρια θέλει το ξεντέριασμα και έναν που να ξέρει να διαβάζει τα σημάδια ( Αρχαιες Ελληνικές συνήθειες)
Υπομονή για την ασφαλή αφαίρεση των εντέρων
Αφαίρεση της χολής
Μετά το ξεχώρισμα οι γυναίκες θα αναλάβουν το πλύσιμο των εντέρων και οι άντρες τη μεταφορά του κρέατος
Καλό πλύσιμο του κρέατος
Κρέμασμα στο κελάρι για να στραγγίξει
Παραδοσιακό προστατευτικό απο τις μύγες
Δεν πετάμε τίποτε. Με τα χοντρά έντερα θα φτιάξουμε οματιά
Με τα λεπτά εντερα θα φτιάξουμε λουκάνικα
Το πλεμόνι πριν το φούσκωμα
Μετά το φούσκωμα
Σπάσιμο με τα χέρια για να γίνει ψιλά κομάτια που θα χρησιμοποιηθούν στο γέμισμα των εντέρων
Η καρδιά
Διαβάζοντας τα σημάδια της καρδιάς
Τα κάρβουνα πρέπει να είναι ήδη αναμμένα
Αυτο το καναμε πριν 50 χρονια στο χωριο μου στο Ροδολιβος Σερρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ ο Θεός να είναι μαζί σας
ΑπάντησηΔιαγραφή