Με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε όλη τη χώρα,ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας,τα φυτά πέφτουν σε λίθαργο.Μόνο τις μεσημεριανές ώρες λειτουργούν και τότε είναι που πρέπει εμείς να τους δώσουμε τη δύναμη που χρειάζονται ωστε να συνεχίσουν την μεταφορά χυμών και θρεπτικών ουσιών απο το έδαφος.Το ξεφύλλισμα βοηθά στο κοκκίνισμα της ντομάτας με την προυπόθεση όμως ότι έχουμε ηλιοφάνεια.Κάποιοι λένε ότι βγάζοντας τα φύλλα,σταματά η ανάπτυξη του καρπού.Δεν είναι έτσι.Ο καρπός συνεχίζει να μεγαλώνει αλλά με πιό αργούς ρυθμούς ,κάτι που αναγκάζει το φυτό να προσδώσει με τη βοήθεια του ήλιου τις χρωστικές ουσίες που απαιτούνται για να κοκκινίσει.Η πηγή αυτών των χρωστικών είναι οι ζαχαρίτες που βρίσκονται στο κάλιο και ιδιαίτερα στο θεiικό.
Προτείνουμε λοιπόν τη χρήση θειοθειικού καλίου σε συνδυασμό με φυσικά οργανικά καλιούχα σκευάσματα όπως τσάι κομπόστας εκχύλισμα απο φύκια,πολυζαχαρίτες κλπ.Αποφύγετε τα άζωτα και κάποια χημικά διαφυλλικά σκευάσματα που υπόσχονται ταχύ χρωματισμό,διότι όχι μόνο είναι επικίνδυνα αλλά ζορίζουν και το φυτό περισσότερο.Οι λιπάνσεις,είτε διαφυλλικές είτε απο τη ρίζα, να γίνονται κατα τις 11 το πρωί.Είναι η ώρα που το φυτό ξεκινά εστω και αυτή τη λίγη διεργασία που του επιτρέπεται απο τις καιρικές συνθήκες.Παρακολουθείτε το θερμόμετρο.Το φυτό της ντομάτας δουλεύει φυσιολογικά όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται απο 17 εως 32 βαθμούς.Ειναι αλήθεια ότι με την παγωνιά θα υποβαθμιστούν μεγάλες ποσότητες καρπού,αφού δεν θα μεγαλώσουν άλλο και θα κοκκινίσουν σε μέγεθος β διαλογής.Και το κακό είναι ότι απο την Κυριακή περιμένουμε νέο κύμα κακοκαιρίας...
Μενέλαος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου