Για τα καλά ανακατεύεται πλέον η τράπουλα σε σχέση με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειες στην Κρήτη!
Την ίδια ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες βάζουν "λουκέτο" στην υφιστάμενη εδώ και χρόνια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στο Ατζικιάρι Σητείας, την ίδια ώρα που η αμερικανική πρωτοποριακή επένδυση με τη δημιουργία κινητής μονάδας κατέληξε εσχάτως, όπως έχουμε γράψει, σε "ναυάγιο", μια νέα επένδυση έρχεται τώρα στο προσκήνιο στη Σητεία!
Αυτή τη φορά στην περιοχή Λιόπετρο, όπου μια ελληνική εταιρεία, η "Γκέτσης", σχεδιάζει μια μεσαίας κλίμακας καινούργια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας...
«Υπάρχει ένας προβληματισμός. Θα δούμε τις πτυχές της επένδυσης, τι προβλέπει η μελέτη η περιβαλλοντική που πήραμε τώρα στα χέρια μας» ήταν το πρώτο σχόλιο-αντίδραση του δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη στη "Ν.Κ.", που δείχνει πως στο Δήμο Σητείας "ψάχνονται" τώρα κι αυτοί σε σχέση με το νέο επενδυτικό αίτημα...
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατέφτασε πριν 2 ημέρες στους τοπικούς φορείς, Δήμο Σητείας, Περιφέρεια Κρήτης κ.λπ., η προωθούμενη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας προβλέπεται να αναπτυχθεί σε μια μισθωμένη περιοχή περί τα 40 στρέμματα στη θέση "Λιόπετρο" του δήμου Σητείας.
Η μονάδα θα έχει ετήσια δυναμικότητα 585 τόνους θαλάσσιων μεσογειακών ψαριών και οι εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν θα περιλαμβάνουν 12 παραγωγικούς κυκλικούς κλωβούς παραγωγής, 6 μεγαλύτερους κλωβούς και ακόμη 9 κλωβούς διαχείρισης και μια πλωτή εξέδρα με οικίσκο. Οι κλωβοί και οι πλωτές εγκαταστάσεις προβλέπεται να καταλαμβάνουν μια επιφάνεια 13 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με την επενδύτρια εταιρεία, την "Γκέτσης", η περιοχή ενδείκνυται για την εν λόγω επένδυση γιατί είναι απομονωμένη, δεν αποτελεί τουριστικό θέρετρο και δεν υπάρχουν σε αυτήν υπό εξαφάνιση είδη.
Η εταιρεία δεσμεύεται, μέσω της μελέτης που έχει καταθέσει προς έγκριση, πως θα υπάρχει η απαιτούμενη περιβαλλοντική μέριμνα γύρω απ' όλα τα συναφή επιμέρους θέματα, όπως ο καθαρισμός των κλωβών, η σωστή ανάπτυξη των ψαριών, η ιχθυοφόρτωση, η απομάκρυνση των απορριμμάτων κ.λπ...
Επιφυλακτικοί στο Δήμο Σητείας
Προσεκτικοί και επιφυλακτικοί δηλώνουν σε πρώτη φάση στο Δήμο Σητείας, ενόψει της αναλυτικής εξέτασης, του αναλυτικού "ξεσκονίσματος" της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
«Είναι μια νέα επένδυση, που πρέπει να τη μελετήσουμε. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μάς εστάλη μόλις προχθές. Θα πρέπει να τη δούμε, και οι υπηρεσίες μας, κι εμείς ως πολιτικά πρόσωπα.
»Είναι μια μεσαία προς μεγάλη επένδυση και έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να εξετάσουμε διεξοδικά. Ως πρώτο σχόλιο, αν θέλετε, υπάρχει ένας προβληματισμός και μια επιφύλαξη.
»Απ' ό,τι με ενημέρωσαν οι υπηρεσίες μας, πρόκειται για μια σημειακή, όπως είναι ο σχετικός όρος, μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, δηλαδή δε δεσμεύει υπερβολικά μεγάλη επιφάνεια, αλλά χωροθετείται σε εκμισθωμένο θαλάσσιο χώρο.
»Ως τέτοια λοιπόν είναι αποδεκτή, εναρμονισμένη σε σχέση με τα όσα προβλέπει το Ειδικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ιχθυοκαλλιεργειών για την Κρήτη.
»Άρα νομικά δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής ως προς το είδος της επένδυσης. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να δούμε προσεκτικά τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, τις τυχόν επιπτώσεις και επιβαρύνσεις, προτού φτάσουμε στη γνωμοδοτική απόφαση που θα πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Πατεράκης.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο δήμαρχος, «αν όντως προχωρήσει και υλοποιηθεί η εν λόγω επένδυση στην περιοχή Λιόπετρο, θα είναι η τελευταία που θα γίνει με αυτή τη φόρμουλα.
»Και αυτό γιατί μελλοντικά η διαδικασία θα είναι πολύ διαφορετική. Δε θα επιλέγουν οι ιδιώτες επενδυτές κάποια περιοχή για να φτιάξουν μονάδα, αλλά θα επιλέγει το υπουργείο συγκεκριμένες περιοχές και θα βγάζει διαγωνισμούς, προσελκύοντας επενδυτές μέσω δημοπρασίας...».
Η μονάδα που κλείνει και...
Η επένδυση που "ναυάγησε"
Εφόσον γίνει η εν λόγω μονάδα, θα είναι η μοναδική στο νομό Λασιθίου, αφού η υπάρχουσα μονάδα - ουσιαστικά πρόκειται για δύο παράλληλες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας - προβλέπεται βάσει δικαστικών και διοικητικών αποφάσεων να κλείσει...
Όπως έχουμε γράψει, με την απόφαση δήμευσης των εγκαταστάσεων και των ψαριών της μονάδας κλείνει η πολυετής δικαστική διαμάχη ιδιώτη και Ελληνικού Δημοσίου, που θεωρεί - και έχει ήδη δικαιωθεί δικαστικά στο ΣτΕ - ότι η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας λειτουργεί παράνομα, έχοντας καταπατήσει μάλιστα δημόσιο χώρο...
Η διαμάχη μεταξύ του ιδιώτη επιχειρηματία και του Ελληνικού Δημοσίου ξεκίνησε πριν από μια 8ετία. Τότε αποφασίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του ιχθυοτροφείου ως παράνομη.
Έκτοτε υπήρξε ένα "γαϊτανάκι" με διαδοχικές διοικητικές αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας της μονάδας, με το Δημόσιο να επιμένει πως παράνομα η επιχείρηση εξάπλωσε τη δραστηριότητά της, δηλαδή τους κλωβούς με τα ψάρια, σε μια έκταση 77 περίπου στρεμμάτων, αντί για τα 20 στρέμματα στα οποία θα έπρεπε να αναπτυχθεί.
Το ΣτΕ αποφάνθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, δικαιώνοντας το σκεπτικό για παράνομη λειτουργία της επιχείρησης σε δημόσιο χώρο.
Την ίδια ώρα που νέοι επενδυτές εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο, άλλοι επίδοξοι επενδυτές στην Κρήτη, και στον τομέα πάντοτε της ιχθυοκαλλιέργειας, αποφάσισαν να τα... βροντήξουν!
Όπως είχαμε γράψει πρόσφατα, η επένδυση της ONEX Technologies για τη δημιουργία πρωτοποριακής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κρήτη έλαβε άδοξο... τέλος!
Ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές στην έναρξη λειτουργίας, η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να εγκαταλείψει το φιλόδοξο πρότζεκτ της, ύψους 50 εκατ. δολαρίων.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου