.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Καλλιεργώντας Μπάμιες στο σπίτι



Η μπάμια είναι φυτό της οικογένειας Malvaceae (στην ίδια οικογένεια ανήκει και το βαμβάκι αλλα και είδη του γένους Hibiscus), και χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική αλλά και στην ανθοδετική(τα αποξηραμένα άνθη της χρησιμοποιούνται σε συνθέσεις). Θεωρείται οτι κατάγεται απο την νότια Ασία , την Αιθιοπία και την δυτική Αφρική.
Η μπάμια μπορεί να καλλιεργηθεί και στον κήπο του σπιτιού, προσφέροντας γευστικά και υγιεινά πιάτα αλλα και εξοικονόμηση χρημάτων στην οικογένεια.
Μορφολογία του φυτού. Μεγαλώνει μέχρι δύο μέτρα ύψος. Τα φύλλα έχουν μήκος μέχρι 20 εκατοστά και σχήμα παλάμης με 5-7 λοβούς. Τα λουλούδια της μπάμιας είναι κίτρινα, με μία κόκκινη κουκίδα στην βάση τους και μεγάλου, σχετικά, μεγέθους. Ο καρπός της μπάμιας είναι μακρύς και με μήκος μέχρι 15 εκατοστά το πολύ, ενώ τρώγεται μόνο όταν είναι άγουρος.
Πολλαπλασιασμός του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με σπορά απο τα μέσα Μαρτίου εώς μέσα Απριλίου. Μπορεί όμως να έχουμε και επαναληπτικές σπορές ολη την διάρκεια της άνοιξης, μέχρι και μεσα καλοκαιριού. Ο σπορος καλό είναι πρίν απο την φύτευση, να εμβαπτίζεται σε νερό για 24 ωρες και εν συνεχεία να σπέρνεται στο έδαφος. Η συγκομιδή γίνεται περιπου 2 μήνες αργότερα.
Ποικιλίες μπάμιας. Οι ντόπιες ποικιλίες είναι οι μπογιατίου, πυλαίας, λασιθίου, κιλκίς, βελούδο και λειβαδιάς. Καλλιεργούνται ωστόσο και ορισμένες ξενικές ποικιλίες οπως είναι η perkins spineless, white velvet, perkins mammoth, dwarf green long pod, pusa sawani, οι οποίες και προτιμώνται διότι έχουν καρπούς μεγαλύτερου μεγέθους και μεγαλύτερες αποδόσεις.
Εδαφος και κλίμα. Η μπάμια προτιμά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη , κυρίως αμμοπηλώδη και πλούσια σε οργανική ύλη με ΡΗ απο 5,8-6,8. Είναι φυτό που προτιμά την άμεση έκθεση σε ηλιακό φώς γιαυτό η φύτευση θα πρέπει να γίνεται σε τοποθεσίες ωστε το φυτό να λαμβάνει το μέγιστο της ηλιοφάνειας. Οσον αφορά την θερμοκρασία, είναι φυτό θερμής εποχής και για να βλαστήσει, θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή η θερμοκρασία του εδάφους. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές σε βάθος 4 εκατοστών και αποστάσεις επι της γραμμης και μεταξύ των γραμμών 20Χ45 εκατοστά αντίστοιχα.
Καλλιεργητικές φροντίδες.
Λίπανση. Πρίν την σπορά, καλό είναι να προστεθεί κοπρία ή συνθετικό λίπασμα 10-10-10. Ενδεχομένως να χρειαστεί προσθήκη λιπάσματος ξανα όταν τα φυτά έχουν αποκτήσει ύψος περίπου15 εκατοστών. Δεν πρέπει να λιπαίνουμε υπερβολικά με αζωτούχο λίπανση διότι αυτό θα οδηγήσει σε υπερβολική βλαστητική ανάπτυξη εις βάρος της καρποφορίας και των αποδόσεων.
ʼρδευση. Η μπάμια μπορεί να αντέξει σε ξηροθερμικές συνθήκες, ωστόσο τα ποτίσματα κρίνονται αναγκαία κατα την περίοδο ξηρών περιόδων. Η υγρασία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατα την διάρκεια της άνθησης και της ανάπτυξης του καρπού. Κατα την διάρκεια ξηρών περιόδων, ένα καλό πότισμα κάθε 10 ημέρες είναι αρκετό.
Ζιζανιοκτονία. Οπου η μηχανική ζιζανιοκτονία είναι δυνατή, καλό είναι να εφαρμοζεται. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί η χημική ζιζανιοκτονία.
Συγκομιδή. Η μπάμια είναι έτοιμη για συγκομιδή όταν ο καρπός έχει φτάσει σε μήκος απο 7-15 εκατοστά. Σε αυτό το στάδιο, ο καρπός είναι τρυφερός ενώ δεν θα πρέπει να τον αφήνουμε να υπερωριμάζει διότι γίνεται σκληρός και ινώδης. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σαν φυτό και για αυτό το λόγο, θα πρέπει να συγκομίζεται μέσα σε λίγες μέρες. Η συγκομιδή θα πρέπει να γίνεται με γάντια.
Σε γενικές γραμμές, το φυτό χρειάζεται μέχρι 70 ημέρες για να συγκομιστεί απο την ημερομηνία φύτευσης.
Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
Βρείτε κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στην πηγή:http://www.sitiapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου