Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παραγωγές ντομάτας στα θερμοκήπια της Κρήτης και της Πρέβεζας, με τους καλλιεργητές να χαρακτηρίζουν τη σεζόν… «χρονιά της ντομάτας», τόσο σε επίπεδο ποιότητας και αποδόσεων όσο και σε επίπεδο τιμών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ , αυτές τις μέρες ξεκινούν τα Φιλιατρά, έχοντας διανύσει μια καλή καλλιεργητική περίοδο. Κοινή διαπίστωση είναι ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που προηγήθηκε συνέβαλαν στον περιορισμό της προσβολής από την Tuta Absoluta.
Σταθερή ροή και πάνω από 1 ευρώ οι τιμές στην Κρήτη
«Η φετινή ήταν από τις καλές χρονιές» είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή στην Ιεράπετρα, Φώντας Δουλούμης, όπου επικρατούν ως βασικές οι ποικιλίες Torry και Δάφνη.
Όπως εξηγεί ο κ. Δουλούμης, οι τιμές από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησαν τα πρώτα κοψίματα στην περιοχή, μέχρι τώρα, κινήθηκαν με σχετική σταθερότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάνω από τα 80 λεπτά το κιλό, με τη μέση τιμή για τη lux ντομάτα να διαμορφώνεται γύρω από το 1 ευρώ το κιλό. Σε αυτό συνέβαλε ο «κανονικός» χειμώνας, που έφερε τον καρπό σταδιακά και ομοιόμορφα κατανεμημένη την παραγωγή, η οποία φεύγει συνεχόμενα και με σταθερή ροή. Προς ανακούφιση των καλλιεργητών, δεν επαναλήφθηκε το περσινό φαινόμενο, όταν ήρθαν όλες οι ντομάτες μαζεμένες Ιανουάριο-Φεβρουάριο και κατρακύλησαν οι τιμές από τον όγκο της προσφοράς. Απολογιστικά, οι αποδόσεις θα είναι αυτές που πρέπει, δηλαδή 15 τόνοι/στρέμμα κατά μέσο όρο.
Τριπλάσια από πέρσι ήταν τα στρέμματα στα οποία φυτεύτηκαν μικρόκαρπες ποικιλίες, και ειδικά τα βελανίδια. Οι τιμές, παρόλο που στην αρχή της σεζόν δεν ήταν ικανοποιητικές, πλέον διαμορφώνονται πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ τον προηγούμενο μήνα έφτασαν και τα 3 ευρώ το κιλό. «Γενικά φέτος είναι χρονιά της ντομάτας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ανατολής.
Πήραν τα πάνω τους οι αποδόσεις
Σημαντικά μειωμένες, κατά 20% σε σύγκριση με πέρσι, ήταν οι φθινοπωρινές φυτεύσεις του Οκτωβρίου στο Τυμπάκι, όπου με ποσοστό 95% κυριαρχεί η ποικιλία Ελπίδα, αλλά με καλύτερες αποδόσεις από τις περσινές, κατά 5%-10% γιατί λόγω του ψυχρού χειμώνα ήταν μικρότερης έκτασης η προσβολή από την Tuta. Καταλυτικό ρόλο για τον προγραμματισμό των παραγωγών έπαιξε η απειλή από την Tuta και οι προηγούμενες χρονιές που άφησαν αρνητικό πρόσημο για το εισόδημά τους.
Περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές, ο Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου ανέφερε: «για να αντιμετωπιστούν οι εχθροί της ντομάτας μέσα στον χειμώνα, χρειάζεται πολύ καλός αερισμός. Για να περιορίσουμε, όμως, την Tuta, πρέπει να περιορίσουμε και τον αερισμό, με αποτέλεσμα να προσπαθεί ο παραγωγός να βρει την ισορροπία ανάμεσα στην προστασία από την Tuta και σε έναν καλό αερισμό. Γιατί, το να γλιτώσουμε από την Tuta και να χαλάσει την καλλιέργεια ο περονόσπορος ή ο βοτρύτης είναι δώρον άδωρο. Όλη αυτή η κατάσταση αυξάνει το κόστος παραγωγής. Όταν ταυτόχρονα πιέζονται και οι τιμές, όπως συνέβη πέρσι, αποθαρρύνεται ο παραγωγός από την καλλιέργεια».
Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην κορύφωσή της η φύτευση του Οκτωβρίου. Η παραγωγή άρχισε να συγκομίζεται στις 15 Φεβρουαρίου και οι τιμές και για το Τυμπάκι διαμορφώνονται σε 0,8-1,05 ευρώ το κιλό. Οι καλύτερες τιμές, πάντως, που έχει φέτος το προϊόν για τους παραγωγούς, καθιστά πιο δύσκολη την εξαγωγή τους. «Πέρσι είχαμε περισσότερες εξαγωγές, γιατί ήταν φθηνότερες. Φέτος εξάγονται κυρίως στη Βουλγαρία», σημείωσε ο κ. Τσιμπραγάκης.
Στο Τυμπάκι, οι μικρόκαρπες ποικιλίες καταλαμβάνουν περίπου το 6% της καλλιέργειας, με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς για συνεχόμενες σεζόν είχε καλή τιμή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, πολλοί παραγωγοί επέλεξαν να βάλουν περισσότερο ντοματίνι, το οποίο έχει άλλο καταναλωτικό κοινό. Όπως διαπιστώνει, η φετινή παραγωγή, αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές, απορροφήθηκε μεν, αλλά πιέστηκε η τιμή. «Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο κινήθηκε κάτω από το 1 ευρώ, ενώ πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο για να αφήσει ανάλογο εισόδημα με εκείνο της ντομάτας, πρέπει να πουλιέται σε τριπλάσια τιμή από της. Τώρα κινείται γύρω από το 1,8 ευρώ το κιλό».
Λιγότερα στρέμματα στην Πρέβεζα
Με καλές αποδόσεις, της τάξης των 15 τόνων/στρέμμα και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, «τρέχει» εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή της θερμοκηπιακής ντομάτας στην Πρέβεζα, που φυτεύτηκε τον Οκτώβριο. Με μειωμένα στρέμματα, κατά περίπου 10%-15%, όπως μας είπε ο γεωπόνος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Αχιλλέας Λογοθέτης, «γιατί ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει», η παραγωγή πληρώνεται αυτήν την περίοδο στο 1 ευρώ το κιλό. Η παραγωγή των πρώιμων φυτεύσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι φυτεύσεις του τέλους Δεκεμβρίου-αρχών Ιανουαρίου, οι οποίες, επίσης, μέχρι τώρα εξελίσσονται ικανοποιητικά.
Θετικοί οιωνοί για τα Φιλιατρά
Αυτές τις μέρες, νωρίτερα από την Πρέβεζα, ξεκινούν το μάζεμα της φύτευσης Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου στα Φιλιατρά, όπου διατηρήθηκε η περσινή έκταση των 1.200 στρεμμάτων θερμοκηπιακής ντομάτας. Ο περσινός απολογισμός ήταν θετικός, με την τιμή κατά μέσο όρο σεζόν στα 80 λεπτά. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, «φέτος δεν είχαμε ιδιαίτερες προσβολές από την Tuta, καθώς στάθηκε σύμμαχος το κρύο», συμπλήρωσε, όμως, πως δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι τιμές τη στιγμή που θα βγει στην αγορά η παραγωγή.
Πηγή: Ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου