Το μαρούλι (Lactuca sativa) είναι ένα από τα ευκολότερα στην καλλιέργεια λαχανικά της κρύας σαιζόν και δεν του αρέσει η πολλή ζέστη. Αντέχει στις ελαφρές παγωνιές, αλλά ο ήλιος και οι ψηλές θερμοκρασίες συνήθως προκαλούν τον σχηματισμό κοτσανιού με άνθη στο κέντρο του (σπόριασμα) και πικρή γεύση.
Η καλλιέργεια του μαρουλιού με μια ματιά
|
|
Περιβαλλοντικές απαιτήσεις | Δεν του αρέσει η πολλή ζέστη και αντέχει στις ελαφρές παγωνιές |
Αναμενόμενος χρόνος φυτρώματος | 6–12 μέρες (το φύτρωμα είναι προβληματικό όταν ο καιρός είναι ζεστός) |
Διάρκεια ζωής αποθηκευμένων σπόρων | 3 χρόνια |
Χρόνος κατά προσέγγιση μεταξύ φύτευσης και συγκομιδής | 8–12 εβδομάδες, τα ρωμαϊκά μαρούλια και οι “σαλάτες”6–8 εβδομάδες, οι φυλλώδεις ποικιλίες |
Καλλιέργεια | Μάλλον εύκολη, αν η φύτευση είναι σωστή και αν ποτίζονται συχνά |
Ρωμαϊκά μαρούλια
Τα ρωμαϊκά μαρούλια είναι δημοφιλή για σαλάτες και σάντουιτς, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Είναι ένα κομψό λαχανικό που τα φύλλα του σχηματίζουν ένα όρθιο, μακρουλό κεφάλι. Τα μαρούλια αυτά χρειάζονται γύρω στις 70 μέρες για να φτάσουν στην ωριμότητα. Τα φύλλα τους είναι πιο κατσαρά από τα φύλλα του φυλλώδους μαρουλιού, αλλά τα εσωτερικά τους φύλλα είναι πολύ τρυφερά και νόστιμα. Αυτά τα μαρούλια περιέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμινών A και C και ασβεστίου.
Τα ρωμαϊκά μαρούλια ήταν γνωστά στους αρχαίους Ρωμαίους ως μαρούλια Καππαδοκίας, αλλά αργότερα πήραν το σημερινό τους όνομα. Αυτό συνέβη τον 14ο αιώνα, όταν οι Πάπες μετακόμισαν στο Αβινιόν στη Γαλλία και το ρωμαϊκό μαρούλι καλλιεργήθηκε στους παπικούς κήπους. Στην Αγγλία όμως το μαρούλι αυτό ονομάζεται μαρούλι της Κω, από το ελληνικό νησί. Ήταν επίσης γνωστό και δημοφιλές στην αρχαία Κίνα, όπου το έτρωγαν ωμό ή μαγειρεμένο. Μερικές τοιχογραφίες σε αιγυπτιακούς τάφους από το 4500 π.χ. παρουσιάζουν ένα τύπο μαρουλιού με μακριά φύλλα που διαφέρουν πολύ από το ρωμαϊκό μαρούλι.
Μαρούλια “σαλάτα”
Οι “σαλάτες” είναι μικρά σε μέγεθος μαρούλια που σχηματίζουν ένα χαλαρό κεφάλι. Τα φύλλα τους, πλούσια σε σίδερο, είναι τρυφερά και έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Εάν οι θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη είναι ψηλές, οι “σαλάτες” αποκτούν πικρή γεύση. Για να φτάσουν στην ωρίμανση, χρειάζονται 55 έως 75 ημέρες.
Φυλλώδη μαρούλια
Είναι μια δημοφιλής κατηγορία μαρουλιού και ίσως η ευκολότερη στην καλλιέργεια. Έχει τραγανά ανεξάρτητα φύλλα, πλούσια σε βιταμίνες A και C και ασβέστιο και μεγαλώνει συνεχώς ολόκληρη τη σαιζόν. Τα φυλλώδη μαρούλια ωριμάζουν μεταξύ 45 και 60 ημερών μετά τη φύτευση.
Όταν συγκομίζετε ένα φυλλώδες μαρούλι, μην κόβετε ολόκληρο το φυτό. Κόψτε τα μεγαλύτερα εξωτερικά φύλλα όταν φτάσουν τα 10–12 εκατοστά σε μήκος. Εναλλακτικά, κόψτε κάθε δεύτερο φυτό περίπου 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα εσωτερικά φύλλα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και θα μπορείτε να έχετε δύο ή τρεις συγκομιδές τη σαιζόν.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις του μαρουλιού
Το μαρούλι αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 13 και 18οC. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους χώματος, προτιμάει τα πλούσια αργιλώδη χώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικές ύλες. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Τα βαριά χώματα μπορούν να βελτιωθούν με την προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς ή/και κομπόστ. Όπως τα περισσότερα λαχανικά του κήπου, το μαρούλι προτιμά ελαφρώς όξινο pH 6.0 έως 6.5.
Η καλύτερη θερμοκρασία για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι μεταξύ 15 και 27 οC. Οι ακατέργαστοι σπόροι δεν μπορούν να φυτρώσουν σε θερμοκρασίες πάνω από 35 οC. Γενικά είναι καλύτερα, αν μπορεί κανείς να τους βρει, να χρησιμοποιούμε σπόρους που έχουν υποστεί επεξεργασία με μυκητοκτόνο. Τα φυντάνια του μαρουλιού πρέπει να προστατεύονται από τον άνεμο επειδή τα νεαρά φυτά χάνουν γρήγορα την υγρασία τους όταν φυσάει.
Φύτευση κατευθείαν στο χώμα
Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θα σπείρετε τα μαρούλια κατευθείαν στον κήπο ή αν θα μεταφυτέψετε φυντάνια που είτε τα αγοράσατε είτε τα μεγαλώσατε σε σπορείο μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη σας. Τα μαρούλια αναπτύσσονται καλά είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά αν τα ξεκινήσετε σε σπορείο θα μπορείτε να έχετε περισσότερες από μία σοδειές.
Οι σπόροι του μαρουλιού είναι πολύ μικροί και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί καλά το χώμα. Οι μεγάλοι σβώλοι χώματος δεν επιτρέπουν την καλή επαφή σπόρου και χώματος κι έτσι πολλοί σπόροι δεν θα φυτρώσουν. Επίσης, η δημιουργία κρούστας του χώματος πάνω από τους φυτρωμένους σπόρους μπορεί να δυσκολέψει το ξεκίνημα των φυτών, ιδίως στα βαριά, πηλώδη χώματα. Το πρόβλημα αυτό λύνεται αν σκεπάσετε τους σπόρους με φυτόχωμα για γλάστρες αντί με χώμα του κήπου σας.
Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε μονές σειρές ή να σπαρθούν σε πλατιές σειρές 30–40 εκατοστών. Σκεπάστε τους σπόρους με ένα περίπου εκατοστό χώματος. Ποτίστε προσεκτικά αλλά καλά. Για να έχετε παρατεταμένες σοδειές, στον χώρο που έχετε προγραμματίσει για μαρούλια φυτέψτε διαδοχικά κάθε μία ή δύο εβδομάδες από λίγα μέχρι να καλυφθεί όλος ο χώρος.
Οι σειρές των μαρουλιών πρέπει να απέχουν 45 εκατοστά για τα φυλλώδη μαρούλια και 60 εκατοστά για τους άλλους τύπους. Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε σωστές αποστάσεις είναι το αραίωμα των φυντανιών. Τα φυλλώδη μαρούλια πρέπει να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους 10–15 εκατοστά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα ρωμαϊκά μαρούλια και οι “σαλάτες” πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο 15–25 εκατοστά.
Μια οργανική εδαφοκάλυψη θα βοηθήσει να διατηρείται η θερμοκρασία, να περιοριστούν τα ζιζάνια και να μένει δροσερό το χώμα. Αν τα ζιζάνια είναι πρόβλημα, είτε ξεριζώστε τα με το χέρι είτε σκαλίστε τα επιφανειακά για να μη βλάψετε τις ρίζες των μαρουλιών. Για να περιοριστεί το σπόριασμα κατά τη ζεστή σαιζόν, σχεδιάστε τον κήπο σας έτσι ώστε τα μαρούλια να βρίσκονται στη σκιά ψηλότερων λαχανικών, όπως τομάτες και καλαμπόκι.
Φύτευση σε σπορείο
Αν επιλέξετε τη λύση της μεταφύτευσης, φυτέψτε τους σπόρους στο σπορείο 4 έως 6 εβδομάδες προτού ζεσταθεί έξω το έδαφος. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους σπόρους να φυτρώσουν πριν μαλακώσει έξω το χώμα και να είναι έτσι έτοιμα τα φυντάνια πιο νωρίς. Σκορπίστε ομοιόμορφα τους σπόρους στα γλαστράκια του δίσκου σποράς και με τα δάχτυλά σας πιέστε τους ελαφρά μέσα στο φυτόχωμα.
Γνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή σας και το πόσο προφυλαγμένος από τις καιρικές συνθήκες είναι ο κήπος σας, μπορείτε να πειραματισθείτε και με φύτευση σε σπορείο περί τα τέλη του καλοκαιριού ή και αργότερα ώστε να έχετε και φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες σοδειές.
Τα φυντάνια σας μπορούν να φυτευτούν σε δίσκους σποράς από το εμπόριο ή να φτιάξετε δικούς σας δίσκους από παλιές αυγοθήκες. Γεμίστε τους δίσκους σποράς μέχρι 1,5 εκατοστό από το χείλος με φυτόχωμα ή κάποιο άλλο μείγμα φύτευσης. Πριν σπείρετε, μουσκέψτε ελαφρά το φυτόχωμα με λίγο νερό. Δεν χρειάζεται κάποιο λίπασμα σ’ αυτό το στάδιο επειδή οι σπόροι περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να φυτρώσουν.
Τοποθετήστε τον δίσκο σποράς σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο και κρατήστε το φυτόχωμα υγρό καθ’ όλη τη διάρκεια του φυτρώματος. Αν το αφήσετε να στεγνώσει, οι σπόροι μπορεί να μη φυτρώσουν. Την πρώτη εβδομάδα, σκεπάστε τον δίσκο με μια εφημερίδα μέχρι ότου πετάξουν οι σπόροι. Κρατάτε και την εφημερίδα υγρή συνεχώς και αφαιρέστε την όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα φύτρα. Το ζήτημα της υγρασίας των σπόρων χρειάζεται προσοχή. Μην πνίγετε στο νερό τους σπόρους γιατί μπορεί να μην πετάξουν.
Μεταφύτευση. Σε καλά προετοιμασμένο χώμα (βλ. παραπάνω) μεταφυτέψτε τα φυντάνια σας κάνοντας τρύπες σε σειρές. Οι τρύπες πρέπει να είναι αρκετά βαθιές ώστε να χωράνε ολόκληρη τη ριζική μπάλα. Οι αποστάσεις μεταξύ τους πρέπει να είναι 10–15 εκατοστά για τα φυλλώδη μαρούλια, ανάλογα με το μέγεθός τους, και 15–25 εκατοστά για τα ρωμαϊκά μαρούλια και τις “σαλάτες”. Η αφαίρεση του φυντανιού από τον δίσκο σποράς πρέπει να γίνεται απαλά και το φυντάνι να τοποθετείται κατευθείαν στην έτοιμη τρύπα. Με τα δάχτυλά σας, πατήστε ελαφρά το χώμα γύρω από τις ρίζες έτι ώστε τα φυντάνια να μείνουν όρθια. Ποτίστε καλά, αλλά μην πνίξετε τα φυντάνια. Χρησιμοποιήστε ποτιστήρι ή σωλήνα με τρυπητό στόμιο.
Για να έχετε περισσότερες σοδειές, μετά τη μεταφύτευση σπείρετε επιπλέον μαρούλια σε άλλο σημείο του κήπου. Τα μαρούλια αυτιά θα βγουν αργότερα από τα μεταφυτευμένα κι έτσι η καλλιεργητική περίοδος θα είναι πιο παρατεταμένη. Για τη σπορά τους, ακολουθήστε τις οδηγίες για φύτευση κατευθείαν στο χώμα (βλ. παραπάνω).
Λίπανση
Το ριζικό σύστημα του μαρουλιού είναι περιορισμένο κι αυτό επιβάλλει τη σωστή παροχή υγρασίας και θρεπτικών ουσιών για να εξασφαλιστεί καλή ανάπτυξη. Πριν από τη σπορά, ρίξτε 1,5 κιλό λίπασμα 5–10-10 ανά 10 τετραγωνικά μέτρα (δείτε το άρθρο μας Η λίπανση του κήπου σας για να δείτε τι σημαίνει ο τριπλός αριθμός).
Κατά την περίοδο ανάπτυξης, ρίξτε μια μόνο φορά δίπλα στα φυτά μισό κιλό νιτρική αμμωνία (λίπασμα 33–0-0) ανά 10 μέτρα σειράς μαρουλιών ή ένα κιλό νιτρικό ασβέστιο (λίπασμα 15–0-0) ανά 10 μέτρα σειράς μαρουλιών. Αν το χώμα του κήπου είναι αμμουδερό ή αν βρέξει πολύ, μάλλον θα χρειαστεί να ξαναρίξετε λίπασμα. Το άζωτο (νίτρο) είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν αυτά τα φυτά να δώσουν βαθυπράσινα φυλλώματα καλής ποιότητας.
Πότισμα
Τα μαρούλια θέλουν συχνό πότισμα για να υπάρχει ομοιόμορφη υγρασία κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους. Το πότισμα πρέπει να γίνεται το πρωί ώστε τα φύλλα να έχουν στεγνώσει πριν πέσει η νύχτα. Ρίξτε όσο νερό χρειάζεται για να υγρανθεί το χώμα σε βάθος 15 εκατοστών. Αν το πότισμα είναι πιο επιφανειακό, το ριζικό σύστημα των μαρουλιών δεν θα πάει αρκετά βαθιά και τα φυτά δεν θα είναι πολύ ζωηρά. Η πιο κρίσιμη περίοδος για το πότισμα είναι κατά την αρχική ανάπτυξη των φυτών. Το μυστικό είναι η σταθερή και ομοιόμορφη παροχή υγρασίας.
Συγκομιδή
Όταν τα φύλλα των μαρουλιών σας δείχνουν αρκετά ώριμα – μοιάζουν με τα φύλλα των μαρουλιών αγοράζετε από τον μανάβη – τότε είναι έτοιμα για τι τραπέζι. Τα ξεκολλάτε από το φυτό κι έτσι τα κεντρικά φύλλα μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Ύστερα από λίγες εβδομάδες ολόκληρο το φυτό θα είναι ώριμο, οπότε μπορείτε να το κόψετε (δύο-τρεις πόντους πάνω από το χώμα) ή να το ξεριζώσετε. Η καλύτερη ώρα για συγκομιδή είναι νωρίς το πρωί.
Εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι αφ’ ενός τα μαρούλια να έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθός τους αφ’ ετέρου να είναι τρυφερά. Αν τα αφήσετε να παρα-ωριμάσουν, τότε γίνονται πικρά σκληρά. Καθώς τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος και ο καιρός είναι ζεστός, το μαρούλι αρχίζει να σποριάζει. Βγάζει στο κέντρο του ένα βλαστό με άνθη. Αν δεν θέλετε να μαζέψετε δικούς σας σπόρους, ξεριζώστε τα σποριασμένα μαρούλια και ρίξτε τα στο σωρό του κομπόστ (http://www.kevio.gr/garden/fertilizers-compo st-mulch/compost-what-how/) σας – αν τα αφήσετε στο παρτέρι, μπορεί να προσελκύσουν έντομα και ασθένειες.
– Πόσο αντέχουν τα μαρούλια στο ψυγείο; Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, τα μαρούλια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο. Τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα μαζί με μερικές χαρτοπετσέτες για να τραβούν την υγρασία. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να αντέξουν μέχρι δέκα μέρες ή και περισσότερες. |
– Τα μαρούλια μου είναι πικρά. Τί μπορώ να κάνω; Αν ο καιρός είναι ζεστός κι έχουν αρχίσει να σχηματίζονται οι βλαστοί με τα άνθη, τότε τα μαρούλια πικραίνουν. Κόψτε τα αμέσως, πλύντε τα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Το μεγαλύτερο μέρος της πικράδας θα χαθεί. |
– Τα μαρούλια μου έχουν μαραθεί. Μπορώ να τα φρεσκάρω; Πλύντε τα με κρύο νερό, τινάξτε τα καλά μέχρι να φύγει το πολύ νερό, τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα και βάλτε τα για 12 ώρες στο ψυγείο. |
Η διατροφική τους αξία εξαρτάται από την ποικιλία. Γενικά, τα μαρούλια προσφέρουν μικρές ποσότητες φυτικών ινών, κάποιους υδατάνθρακες, λίγη πρωτεΐνη και κάποια ίχνη λίπους. Πάντως, τα πιο σημαντικά συστατικά τους είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Η βιταμίνη Α προέρχεται από τη βήτα καροτίνη, της οποίας το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα είναι κρυμμένο από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Όσο πιο βαθυπράσινο είναι το χρώμα των μαρουλιών, τόσο περισσότερη βήτα καροτίνη περιέχουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C (αντιοξειδωτικά) προσφέρουν προστασία εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου. Μαζί με άλλα φυτοχημικά, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του αναπνευστικού συστήματος και των εντέρων.
Εχθροί και προβλήματα του μαρουλιού
Το μαρούλι είναι ένα εύκολα λαχανικό, αλλά χρειάζεται προσοχή στην καλιέργειά του. Χρειάζεται προστασία από τους μύκητες (μούχλες), τα έντομα, τους γυμνοσάλιαγκες και τα πουλιά. Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια να μην υπάρξουν εμπόδια που θα σταματήσουν την ομαλή ανάπτυξη του φυτού.
Μύκητες. Αν και θεωρητικά μπορούν να εμφανιστούν πολλές ασθένειες στα μαρούλια, οι πιο συνηθισμένες είναι οι δύο μυκητιάσεις που περιγράφουμε εδώ. Αν ο καιρός είναι υγρός και κρύος, τα μαρούλια μπορεί να προσβληθούν από μύκητες. Μια τέτοια περίπτωση (Bremia lactucae) είναι να εμφανιστούν κιτρινωπά σημάδια ανάμεσα στις φλέβες των παλαιότερων φύλλων, ενώ στο κάτω μέρος των φύλλων παρουσιάζονται υπόλευκες μουχλιασμένες περιοχές. Τα προσβεβλημένα σημεία κάποια στιγμή γίνονται καφέ και πεθαίνουν.
Όταν καλλιεργείτε τα μαρούλια (π.χ. σκάλισμα) πρέπει να προσέχετε μην τα τραυματίσετε. Ένας διαφορετικού τύπου μύκητας (Botrytis cinerea) μπορεί να προσβάλει το φυτό μέσα από τα σημεία τραυματισμού του δημιουργώντας σ’ αυτά τα σημεία μάζες γκρίζας μούχλας. Ο μύκητας αυτός προκαλεί ένα καφε-κόκκινο σάπισμα, που φτάνει στην καρδιά του μαρουλιού και το μαραίνει. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές γι’ αυτό.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα αμέσως μόλις τα προσέξετε ή ξεριζώστε ολόκληρα τα προσβεβλημένα φυτά αν η ασθένεια έχει προχωρήσει. Και ψεκάστε τα υπόλοιπα μαρούλια με κάποιο φάρμακο που θα σας δώσει ο γεωπόνος ή το κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να λάβετε προκαταβολικά τα μέτρα σας που θα περιορίσουν τις μυκητιάσεις.
- Προσέχετε να μην τραυματίζετε τα φυτά κατά το σκάλισμα.
- Περιορίστε όσο γίνεται το βρέξιμο των φύλλων – ποτίζετε το πρωί ώστε να έχουν στεγνώσει μέχρι το απόγευμα.
- Οι μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των φυτών θα βοηθήσουν – ιδίως κατά τις πιο υγρές εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο.
- Κάνετε τακτικό ξεχορτάριασμα.
- Μη ρίχνετε τα προσβεβλημένα φύλλα και φυτά στο σωρό του κομπόστ.
- Καλλιεργήστε σε υψωμένα παρτέρια.
- Κάνετε αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών – κάθε σαιζόν φυτεύετε σε διαφορετικό σημείο του κήπου τα μαρούλια σας).
Υπάρχει το ενδεχόμενο τα μαρούλια σας να προσβληθούν από μελίγκρα των ριζών. Πρόκειται για γκρίζες μελίγκρες που εγκαθίστανται στις ρίζες και δημιουργούν αποικίες. Τα φυτά μαραζώνουν και μαραίνονται. Η αντιμετώπιση αυτής της μελίγκρας απαιτεί το ξερίζωμα και την καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και χρήση κάποιου ασφαλούς σκευάσματος που ίσως βρείτε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Μη ρίχνετε τα ξεριζωμένα φυτά στο σωρό του κομπόστ.
Πράσινη μελίγκρα. Όπως και πολλά άλλα φυτά του κήπου σας, η πράσινη μελίγκρα μπορεί να προσβάλει και τα μαρούλια σας αδυνατίζοντάς τα, παραμορφώνοντας τα φύλλα τους και γεμίζοντάς τα με την κολλώδη ουσία που εκκρίνουν οι μελίγκρες. Τα μαρούλια τελικά δεν τρώγονται. Μόλις εμφανιστεί η πράσινη μελίγκρα, αντιμετωπίστε την με κάποιο ασφαλές παρασκεύασμα που θα βρείτε σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
Γυμνοσάλιαγκες.
Οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στο λαχανόκηπό σας και όχι μόνο στα μαρούλια σας. Κατατρώνε τα φύλλα και τα μαρούλια είναι για πέταμα. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, π.χ.:
- Μπείτε στον λαχανόκηπό σας τη νύχτα με ένα φακό και μαζέψτε με το χέρι όλους τους γυμνοσάλιαγκες που θα βρείτε – αν τους σιχαίνεστε, φορέστε γάντια κήπου. Ρίξτε τους σε ένα κουτί που περιέχει αλάτι. Αν χρειάζεται, ξανακάντε το ύστερα από μερικές νύχτες.
- Τοποθετήστε εμπόδια γύρω από τα φυτά, κάτι που δυσκολεύει τα σαλιγκάρια να γλιστρήσουν πάνω του – π.χ. τσόφλια αυγών ή άμμο.
- Αν βρείτε, χρησιμοποιήστε δολώματα για σαλιγκάρια. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προσελκύσουν και χρήσιμα ζώα.
- Πηγή>kevio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου