.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σε μία βδομάδα άδεια για εργαστήριο ζυμαρικών, μαρμελάδας ή σάλτσας

Αλεξανδρής Πέτρος|

Τη δυνατότητα να απαλλαχθεί μία μικρή οικοτεχνία (εργαστήριο, βιοτεχνία κ.λπ.) από την άδεια λειτουργίας δίνει ο νόμος, ειδικά όταν πρόκειται για παραγωγή ζυμαρικών, μαρμελάδας, σάλτσας ντομάτας και άλλες δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Σήμερα ο αγρότης μπορεί να μεταποιήσει την παραγωγή του και να την πουλήσει ο ίδιος, χωρίς να χρειάζεται έκδοση άδειας λειτουργίας.Σήμερα ο αγρότης μπορεί να μεταποιήσει την παραγωγή του και να την πουλήσει ο ίδιος, χωρίς να χρειάζεται έκδοση άδειας λειτουργίας.
Σήμερα ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να μεταποιήσει τη δικιά του παραγωγή και να την πουλήσει ο ίδιος, ξεπερνώντας τον σκόπελο της γραφειοκρατίας για την έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Ο αγρότης που επιθυμεί να ασκήσει παραπέρα επιχειρηματική δραστηριότητα και να μην προσφέρει απλά πρώτες ύλες στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά τελικά προϊόντα διατροφής στον καταναλωτή, συσκευασμένα, με όλα τα απαραίτητα διακριτικά, μπορεί να κατευθύνει την παραγωγή του και προς την παραγωγή ομοειδών ιδιοπαραγόμενων αγροτικών προϊόντων δημιουργώντας μία μικρή οικογενειακή μονάδα εντός ή σε όμορο ακίνητο με τις γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που διαθέτει χωρίς να αλλάζει το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο ανήκει (ΟΓΑ), με την δυνατότητα της διάθεσης των προϊόντων και στις λαϊκές αγορές (ή Αγορές Αγροτών), αφού εφοδιαστεί προηγουμένως με την απαραίτητη άδεια, που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, βάσει των κειμένων διατάξεων.

Στην περίπτωση που απαλλάσσεται από την έκδοση άδειας, αυτό μπορεί να το επιτύχει ακόμα και μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας, αλλά μιλάμε για εργαστήριο τροφίμων χαμηλής όχλησης, στο οποίο ο διαθέσιμος μηχανολογικός εξοπλισμός για την παραγωγική διαδικασία δεν υπερβαίνει τα 37 KW ισχύος κίνησης ή θερμική τα 70 KW με θόρυβο ως 50 dB (Ν. 3982/2011 και τροποποίησή του με το Ν.4155/2013).

Η κατηγοριοποίηση των διαφόρων δραστηριοτήτων σε υψηλή, μέση και χαμηλή όχληση ορίζεται με την ΚΥΑ 3137/191/Φ.15 (ΦΕΚ 1048/Β/2012) και εξαρτάται είτε από την ημερήσια δυναμικότητα σε επεξεργασία πρώτης ύλης, είτε από την ημερήσια δυναμικότητα σε τελικό προϊόν είτε από την εγκατεστημένη ισχύ των μηχανημάτων.
Στον παραπάνω πίνακα δίνονται ενδεικτικά παραδείγματα δραστηριοτήτων για το πώς ορίζεται η χαμηλή όχληση σε ορισμένες δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων και ποτών.

Για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εμπλέκονται η Διεύθυνση Ανάπτυξης και το σχετικό τμήμα της οικίας Περιφερειακής Ενότητας

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για απαλλαγή από την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης είναι:
1. Χρήση γης γηπέδου της εγκατάστασης (Πολεοδομία οικείου Δήμου)
2. Τοπογραφικό (διάγραμμα κάλυψης, κάτοψη)
3. Ειδική Δήλωση Ερωτηματολόγιό της υπηρεσία (Συμπληρωμένη)
4. Παράβολο (δυνάμει της 14684/914/Φ.15/17-12-2012(ΦΕΚ 3533Β/31-12-2012) Υπουργικής Απόφασης). “Δαπάνες ελέγχου Τμήματος Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου”, 100 ευρώ
5. Σχεδιαγράμματα με τα μηχανήματα.
6. Οικοδομική άδεια

Εάν παρά την υποβολή των αναγκαίων στοιχείων για την έκδοση των παραπάνω δικαιολογητικών μέσω της Αδειοδοτούσας Αρχής, αυτά δεν εκδοθούν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 25 παρ. 3 του Ν.3982/2011, ο ενδιαφερόμενος μπορεί σε αντικατάσταση τους, με εξαίρεση τη βεβαίωση χρήσης γης, να δηλώσει με αυτοτελή Υπεύθυνη Δήλωση ότι τηρεί τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας για την έκδοση αυτών.
Τα εργαστήρια τροφίμων χαμηλής όχλησης μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές Γενικής Κατοικίας. Προσοχή πάντως χρειάζεται με τις χρήσεις γης, γιατί συνήθως στα ΦΕΚ στα οποία ορίζονται αυτές, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν ή απαγορεύουν συγκεκριμένες χρήσεις. Όσον αφορά τη χρήση του χώρου, σύμφωνα με τον Ν. 3325/2005, δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης αν ο χώρος είναι κατάστημα, επαγγελματικός χώρος, ή αποθήκη και είναι χώρος κυρίας χρήσεως.

Το HACCP (ΕΚ αριθμ. 852/2004) μπορεί να τηρηθεί από την ίδια την επιχείρηση. Προσοχή χρειάζεται κατά το σχεδιασμό των χώρων ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του συστήματος HACCP.

Πριν ξεκινήσετε τη μεταποιητική μονάδα, σημειώνει ο γεωπόνος-ζωοτέχνης, Δημήτρης Ρουκάς, «καλό είναι να έρθετε σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις της οικίας Περιφερειακής Ενότητας που εμπλέκονται με την αδειοδότηση της μονάδας είναι καλό να έχετε διαμορφώσει ένα γενικό σχεδιάγραμμα των εγκαταστάσεων με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων να το ελέγξουν από την κτηνιατρική υπηρεσία ώστε να ανταποκρίνεται στις απατήσεις του συστήματος HACCP, ώστε να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία».

Για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Εγκαταστάσεων Μεταποίησης Τυποποίησης Φυτικών Προϊόντων εμπλέκονται Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτική Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας, λέει ο κ. Ρουκάς, όπου εκδίδει τη βεβαίωσης καταλληλότητας για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων, με τις ίδιες διαδικασίες για παραγωγικά μεγέθη (37 KW ισχύς ή θερμική τα 70 KW, με θόρυβο ως 50 dB) όπου η Διεύθυνση Ανάπτυξης και πάλι εκδίδει απαλλακτική απόφαση.

Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας αδειοδοτούνται (ή παίρνουν έγκριση καταλληλότητας) οι παρακάτω επιχειρήσεις (Εργαστήρια) τροφίμων του πεδίου αρμοδιότητας του ΕΦΕΤ και που έχουν ως δραστηριότητα τα παρακάτω:

1. Επεξεργασία τομάτας (Κωδικός NACE: 153.4)
2. Παρασκευή διατηρημένων φρούτων και λαχανικών (153.9)
3. Επεξεργασία και συντήρηση πατατών (153.1)
4. Παραγωγή χυμών από φρούτα και λαχανικά (153.2)
5. Παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά (π.χ. ζελέ, μαρμελάδες, κτλ) (153.3)
6. Ελαιοτριβεία (154.1)
7. Παραγωγή άλλων μη επεξεργασμένων ελαίων και λιπών (154.2)
8. Παραγωγή επεξεργασμένων ελαίων και λιπών (154.3)
9. Παραγωγή μαργαρίνης και παρόμοιων βρώσιμων λιπών (154.4)
10. Παραγωγή προϊόντων αλευρομύλων (156.1)
11. Παραγωγή αμύλου και προϊόντων αμύλου (156.2)
12. Παραγωγή ζάχαρης (158.3)
13. Παραγωγή μακαρονιών (158.5)
14. Επεξεργασία τσαγιού και καφέ (158.6)
15. Παραγωγή αρτυμάτων και καρυκευμάτων (158.7)
16. Καβούρντισμα κελυφωτών καρπών και ξηροί καρποί (158.9)
17. Αποξηραμένα προϊόντα, όσπρια και ρύζι

Τέλος, ο κ. Ρουκάς επισημαίνει ότι, για παραγωγικά μεγέθη <10 KW η Διεύθυνση Ανάπτυξης δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της αδειοδότησης καμίας επιχείρησης είτε πρόκειται για Εργαστήρια τροφίμων, χειρισμού προϊόντων ζωικής προέλευσης ή περαιτέρω επεξεργασίας μεταποιημένων ζωικών προϊόντων ή Μεταποίησης Τυποποίησης Φυτικών Προϊόντων.
Πηγή>agronews.gr

1 σχόλιο:

  1. Προσοχή:Το παραπάνω άρθρο είναι του έτους 2013 και πιθανόν πολλά πράγματα μέχρι σήμερα να έχουν διαφοροποιηθεί.Το άρθρο έχει δημοσιευτεί απο την ιστοσελίδα agronews.gr.Για περισσότερες και ποιό επίκαιρες πληροφορίες απευθυνθήτε στα κατα τόπους γραφεία αγροτικής ανάπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή