Η πρώτη αξιόλογη συγκομιδή εξωτικών λουλουδιών ‘’Protea’’πραγματοποιήθηκε χθές από τα μέλη του Συνεταιρισμού Εναλλακτικών καλλιεργειών Ιεράπετρας ΄΄Κρήσσα Γή’’ . Μετά από πολύχρονους πειραματισμούς και μελέτες της τακτικής ερευνήτριας του ΕΘΙΑΓΕ κ. Ελένης Μαλούπα σε συνεργασία με τον αείμνηστο Παντελή Χατζάκη και την πρώην Νομαρχία Λασιθίου επί Γιάννη Παπατσάκωνα, ο Συνεταιρισμός Εναλλακτικών Καλλιεργειών Ιεράπετρας ''Κρήσσα Γή'', άρχισε από το 2010 να δοκιμάζει σε κτήματα των μελών του, την καλλιέργεια των εξωτικών λουλουδιών ''Protea'', κάνοντας πειραματικές φυτεύσεις σε ορισμένα από τα εκατοντάδες είδη της οικογένειας Proteacea.
Χθές ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Στάθης Κορνάρος και τα μέλη του Μανόλης Καραβυράκης και Γυώργος Χατζάκης, έκαναν την πρώτη θεωρητικά μεγάλη συγκομιδή σε επίπεδο Ελλάδας, των ειδών pink-ice και susara, επιβεβαιώνοντας ότι οι πειραματικές καλλιέργειες στη θέση Παπούρα στους Καθαράδες Ιεράπετρας πάνε περίφημα και είναι θέμα χρόνου και θέμα ανθαγοράς να ξεκινήσει η εντατική καλλιέργεια των δοκιμασμένων στην Ιεράπετρα ποικιλιών.
‘’Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουμε καταλήξει σε ποια από τα είδη, που έχουμε δοκιμάσει και έχουμε διαπιστώσει ότι ευδοκιμούν στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής μας θα επικεντρωθούμε, ώστε να προχωρήσουμε σε νέες φυτεύσεις , αν μας αφήσουν οι αδέσποτες αίγες που μπαίνουν στις καλλιέργειες μας και καταστρέφουν ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε εδώ και 4 χρόνια’’, μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΄΄Κρήσσα Γή’’ κ. Στάθης Κορνάρος.
‘’Η πρώτη μας σοδειά διατέθηκε και θα στολίσει το ξενοδοχείο ‘’Istron Bay’’ του Καλού Χωριού , γι’ αυτό οφείλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση του, που δέχτηκε να απορροφήσει ένα προϊόν που ξεκινά σιγά-σιγά από την Ιεράπετρα να μπαίνει στην ελληνική ανθαγορά,’’ πρόσθεσε ο κ Στάθης Κορνάρος.
Η ''Κρήσσα Γή'' παράλληλα με την καλλιέργεια του φραγκόσυκου που πάει καλά, συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Κρήτης και συνέταξε εισηγητική έκθεση, προς το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να ενταχθεί η καλλιέργεια των ‘’Protea’’ στις προωθούμενες καλλιέργειες, στόχος ο οποίος τελικά επιτεύχθηκε.
Αναφορικά με την παραγωγή του φραγκόσυκου, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την περασμένη Άνοιξη , δεν βοήθησαν στην καλή ανθοφορία των νέων φυτειών που έχουν οργανωθεί σε διάφορες περιοχές της Ιεράπετρας και της Σητείας, και ως εκ τούτου η παραγωγή που αναμενόταν δεν πλησίασε τις προσδοκίες των παραγωγών.
‘’Διαθέσαμε κάποιες ποσότητες φρέσκων φραγκόσυκων αλλά διαπιστώσαμε ότι οι γερμανικές αλυσίδες τροφίμων είχαν κάνει εισαγωγή από την Ιταλία και διέθεταν αυτά τα εισαγόμενα φραγκόσυκα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές που καθιστούσαν ασύμφορη τη διάθεση της δικής μας παραγωγής. Αποφασίσαμε λοιπόν να κρατήσουμε την παραγωγή μας, να την κάνουμε μαρμελάδα , να την τυποποιήσουμε και να την διαθέσουμε αργότερα σε πολύ καλύτερες τιμές’’, προσθέτει ο κ Στάθης Κορνάρος.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αυτή την περίοδο έχει αρχίσει και πάλι να συζητείται τα θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στην Ιεράπετρα και της αναζήτησης νέων εναλλακτικών τρόπων εκμετάλλευσης της αγροτικής εύφορης μάνας γής, την ώρα που επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια μεταξύ των παραγωγών που εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο, ήρθε τώρα να προστεθεί και το άγχος της κατάρρευσης της αγοράς λόγω της Ουκρανορωσικής κρίσης, με την αναταραχή σε όλες τις Ευρωπαϊκές αγορές να προβληματίζει τους πάντες , καθώς το ντόμινο των αρνητικών επιπτώσεων είναι προφανές ότι θα επηρεάσει με απρόβλεπτες συνέπειες τους πάντες.
Οι Έλληνες παραγωγοί είναι οι πιο ανασφαλείς της Ευρώπης καθώς διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις , σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης του ΥΠΑΑΤ δεν τους επιτρέπουν να εκμεταλευτούν ούτε καν τους κανονισμούς που πρόσφατα ανακοίνωσε η Κομισιόν για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχασαν το εισόδημα τους λόγω του Ρωσικού εμπάργκο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθές την αναστολή των μέτρων έκτακτης ανάγκης για τις αγορές των ευπαθών φρούτων και λαχανικών (αξίας 125 εκατ. ευρώ) τα οποία ανακοίνωσε στις 18 Αυγούστου ,στον απόηχο των ρωσικών μέτρων για την απαγόρευση των εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Τα κονδύλια τελείωσαν για την απόσυρση των φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο η Κομισιόν παραδέχεται ότι κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και κυρίως η Πολωνία, κατάφεραν να αποσύρουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων. Στοιχεία που υποβλήθηκαν για κάποια προϊόντα ήταν αρκετά υψηλότερα από τις συνολικές μέσες ετήσιες εξαγωγές που έκαναν προς τη Ρωσία.
‘’Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ δεν δέχτηκαν το γραπτό αίτημα που καταθέσαμε ώστε τα κονδύλια των 125 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στην κάθε χώρα της ΕΕ προς απόσυρση των προϊόντων της, να είναι αναλογικά των εξαγωγών που έκαναν τα κράτη μέλη προς τη Ρωσία. Τώρα κάποια κράτη μέλη απέσυραν όλες τις ποσότητες που είχαν ενώ κάποια άλλα δεν πρόλαβαν. Με τις ανακοινώσεις για αποσύρσεις προϊόντων, που έγιναν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2014, αυτά τα κονδύλια καλύφθηκαν. Ο Κανονισμός επέτρεπε να εισπράξουν κονδύλια, όποιοι κατέθεταν τις αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας. Δυστυχώς στη χώρα μας περιμένουμε ακόμη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εκδώσει την εφαρμοστική εγκύκλιο και να τη στείλει στις ΔΑΟΚ , για την απόσυρση των προϊόντων μας, παρόλο που υπήρχαν πολλές ποσότητες κηπευτικών κυρίως αγγουριών που θα μείνουν τελικά πάνω στα φυτά αδιάθετα’’, μας είπε ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit κ Γιώργος Πολυχρονάκης.
Πηγή>http://www.radiovereniki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου